2024. május 2., csütörtök

KUNETZ ZSOMBOR A KISKUNHALASI KÓRHÁZVEZETŐ MENESZTÉSÉRŐL: EZ MAGA A NER

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2024.04.30.


A lojalitáson kívül az összes készség megléte huszadrangú a NER számára, sőt akár rossz is lehet, hiszen csak zavarja a rendszert, a középszerűséget – véli Kunetz Zsombor.


Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, történelmi csúcsra nőtt a közintézmények tartozása, március végéig 134 milliárd forintra emelkedett a lejárt tartozások mennyisége. Ezek közt is kirívó a kórházak tartozásmennyisége, amely majdnem 110 milliárd forint volt. A tartozás növekedésének üteme is érdekes, 2023-ban átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már havi 20 milliárddal.

Kunetz Zsombor posztjában számolt be az egyik következményéről, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházvezetőjének menesztéséről, mint annak példájáról, "hogyan szippantja be, gyűri maga alá, a középszerűség mocsara mindazt, ami egy picit is előrébb mutató lenne".

"Ez a maga a NER, kiválogatja azt a kontraszelektált vezetői réteget, amelynek egyetlen és legfőbb erénye a lojalitás. Azon kívül az összes készség, képesség megléte huszadrangú a NER számára, sőt ha van, akkor az rossz is lehet, hiszen az csak zavarja a rendszert, a középszerűséget" – mondta a Reggeli gyors keddi adásában az egészségügyi szakértő, a Röntgen szakblog szerzője példaként említve a kiskunhalasi kórházvezetőt. Hozzátette, az önálló gondolkodás képessége azért zavarhatja ennyire a döntéshozókat, mert az ilyen szakemberek valószínűleg a versenyszférában is megállnák a helyüket, amely nagyobb szabadságot jelentene számukra. A szabad véleménynyilvánítás pedig nem érdeke a NER-nek, nekik irányítható "megélhetési vezetők" kellenek.

Megjegyezte, a kórházvezető képes volt egy elég rossz hírű városi kis kórházból egy majdnem megyei szintű ellátó kórházat épített fel. Ezt azért is tartja furcsának Kunetz, mert a koronavírus-járvány alatt ott épült fel a járványkórház, amelyben szintén tevékenyen részt vett.

KI LAKIK MAJD A MINI-DUBAJ FELHŐKARCOLÓJA LEGFELSŐ EMELETÉN? – ERŐ ZOLTÁN FŐÉPÍTÉSZ A KULTÚRTÁJBAN

KULTÚRTÁJ / MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2024.05.01.Két józan állam józan megállapodást kötött, hallhattuk Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter márciusban, de egy józan ingatlanfejlesztési megállapodás az úgy kezdődik, hogy tudom, mi épül, mennyiért és hogy ki építi. Ezekről semmit nem tud a magyar közönség, de még a szakma sem – erről is beszélt Erő Zoltán, Budapest főépítésze a Rákosrendezőre tervezett „mini-Dubajról”. 

- Mire emlékeztet a MOL-torony alakja? 
- Mit kezd a főváros a Biodómmal? 
- Mi a baj a Liget-projekttel? 
- Miért megtévesztő a „lakópark” elnevezés, és miért élhetőbbek a lakótelepek? 
- Miért lehet törvénybe ütköző a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bővítése? 

A műsorvezető Ficsor Benedek és Wekerle Szabolcs.

MI LESZ ITT?

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.05.02.


Pár napja világraszóló diadalként kaptuk a képünkbe, hogy az S&P hitelminősítő nem rontott az ország besorolásán. Orbán Viktor csak azért nem posztolta ki, hogy „na, ugye”, mert gazdasági kérdésekkel nem foglalkozik, illetve valahol bujkál épp. Magtárakban és Ibolya presszókban, illetve ezek végtelen számú permutációjában bukkan fel itt meg ott. Ő ettől reméli a győzelmét itt is, Brüsszelben is. Lelke rajta.

Ennél sokkal érdekesebb azonban, hogy az S&P a hírek azért volt kegyes a NER adósbesorolásával, mert állítólag ígéretet kapott arra, hogy a választások után megszorítások lesznek kies hazánkban. És bár ezt a Sátántól való szót, vagy mint Isten titokzatos nevét (JHVH) itt ki nem lehet mondani, az hírlik, hogy a Bokros-csomag kutyafasza ahhoz képest, ami majd következik. Csak épp nem árulják el, és megvédésként lesz eladva.

Hogy rohadt világ lesz, arra az S&P alábbi szövege enged következtetni: „Várakozásunk szerint a kormány hitelt érdemlő konszolidációs tervet fog bemutatni 2024 második felében, amely tartalmazza a költségvetési pálya stabilizálásához szükséges lépéseket egy fenyegető túlzottdeficit-eljárásnak megfelelően.” Ennek, bárhonnan is szimatolja az ember, megszorítás szaga van, nem véletlenül nem készült el még a 2025-ös költségvetés.

Pedig a Fidesz bevett gyakorlata szerint már masnival átkötve nézegethetnénk, de – mint emlékezhetünk – az a duma lett beadva az eziránt érdeklődőknek, hogy megvárják vele Trump újbóli elnökké választását. S bár sokan tűnődtek rajta, ennek (mármint egy amerikai belpolitikai eseménynek) mi köze van a magyar büdzséhez, mégsem kérdezte meg senki a rezsim illetékeseit. Most már érdeklődni sem kell, mert magától kiderült.

A legérdekesebb egyébként, hogy az S&P azért bízik a magyar költségvetés fényes, 2025-ös jövőjében, mert azt is megállapította, hogy azt már nem fogja terhelni a reptér megvásárlása, míg az ideit meg igen. De a hitelminősítőnek nem dolga azt megkérdezni, amit mi viszont megteszünk, hogy erre miért van szükség minden körülmények között, ám a válasz ismeretes, hogy majd valamely oligarcha (végül is Orbán) zsebében kössön ki.

A pénzeknek és vagyontárgyaknak általában ez a sorsa Neriában, és ez magyarázza azt is, hogy ugyan kies hazánk az Uniótól Orbán uralma alatt nagyságrendekkel több pénzt kapott, mint mondjuk a háború után a porig rombolt Németország a Marshall Segéllyel, de míg az újjáépült, Magyarország meg le, ahol lassan már semmi sem működik. Ez történelmi léptékű bűn a nemzet ellen, de úgy elkövetve, hogy az állampolgároknak fogalma sincs róla...

„HA NEM ÜLÜNK AZ ASZTALNÁL, MINKET TÁLALNAK FEL” – ABLONCZY ÉS MAGYARI 20 ÉV EU-TAGSÁGRÓL

HETI VÁLASZ ONLINE PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2024.05.02.


Szerdán volt a magyar EU-tagság huszadik évfordulója. HetiVálasz podcastunkban mérleget vonunk: honnan hová jutottunk 2004. május 1-je óta? Kinek a felelőssége, hogy nem hasznosultak eléggé az uniós pénzek? Mennyire komoly a szuverenisták és a föderalisták harca? El lehet-e foglalni Brüsszelt június 9-én? A mikrofonoknál Ablonczy Bálint, Magyari Péter és Vörös Szabolcs.

HA EZEKET AZ ADATOKAT KIADNÁK, AKKOR AZ EGYIK LEGJÖVEDELMEZŐBB ÁLLAMI CÉG LEHÚZHATNÁ A ROLÓT

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2024.05.02.


A DK megnyert egy adatigénylési pert a gázbeszerzésekről. Ám a piac szereplői szerint ha a szerződések részletei publikussá válnának, az MVM CEEnergy Zrt. az életben többet nem tudna gázt venni. Az ellenzéki párt nagy leleplezést ígér, de a legvalószínűbb az, hogy igencsak kisatírozott dokumentumok válnak nyilvánossá.

Kiperelte a Demokratikus Koalíció, hogy kik gazdagodtak meg Orbán és Putyin piszkos gázalkuján – ezzel a címmel adott ki közleményt a Demokratikus Koalíció (DK).

Ha bármikor olyan információ érkezik, hogy valami transzparensebb lesz, az állam több információt árul el az adófizetőknek, annak örülni szoktunk. Nem szép például ha eltitkolják, hogy egy nagy állami cég milyen csókos civil szervezeteknek ad tízmilliókat, milyen áron vesz igénybe gyaníthatóan túlárazott szolgáltatásokat, vagy milyen döntés-előkészítés előz meg egy-egy fontos szerződést (például Paks II.-t).

Ez a cikk mégis elsősorban arról szól, hogy hiába nyert pert az ellenzéki párt, a gázkereskedelemben nem reális az, hogy valós és részletes adatok kerüljenek nyilvánosságra. Hiszen ha egy vállalkozástól a partnerek akarata ellenére, vagyis előzetes egyeztetés nélkül kiszivárog egy szerződés minden eleme (az ár, a mennyiség, az üzleti kondíciók), akkor az a cég alighanem elveszíti a létjogosultságát. Márpedig a perben érintett szereplő az egyik legjövedelmezőbb magyar állami vállalat, melynek régiós súlya a maga piacán már a Mol nagyságrendjéhez mérhető.

Mi is volt a per tárgya?

Elsőre a DK közleménye után az általunk elért öt gázpiaci szakembernek nem is volt teljesen világos, hogy milyen szerződésekről is van szó. Hiszen a DK a rövid közleményében két fontos, de széttartó mondatot is leírt:

- „Végre megismerhetjük azokat a Fidesz-közeli nagyvállalatokat és milliárdosokat, akik éveken át a világpiaci ár többszörösért adták el az oroszoktól vásárolt gázt a magyar embereknek.”

- „A Fővárosi Ítélőtábla ítélete arra kötelezte az MVM gázkereskedőjét, hogy nevezze meg azokat a cégeket és kapcsolattartó személyeket, akik 2021 óta, az Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök által kötött gázalku keretében orosz gázt adtak el a magyar államnak.”

Valóban jó, ha nem felejtjük el, hogy az állam végső soron mi lennénk, az emberek összessége, de ez alapján a két mondat alapján nem volt tiszta, mi is a kérdés: hogy a magyar állam kitől és hogyan vett gázt (második mondat), vagy hogy a magyar végfogyasztók, a lakosság miként vásárolhat gázt energiakereskedőktől (első mondat). Kérdésünkre az ellenzéki párt pontosította a közlemény tartalmát, tájékoztatásuk szerint

az adatkérés a 2021. január 1. és 2022. november 15. között az MVM CEEnergy Zrt. által földgázbeszerzése tárgyában kötött szerződések kiadására irányult.

Az adatkérés tétjének megismeréséhez lássuk, mi is a szóban forgó a cég: az MVM CEEnergy Zrt. 100 százalékos állami tulajdonban áll, közvetlen tulajdonosa az MVM Energetika Zrt., amelynek tulajdonosa a magyar állam. Vagyis a DK azzal érvelt és nyert a bíróságon, hogy amikor az állam földgázt vesz bizonyos piaci szereplőktől, ezen szerződések (és a kapcsolódó okiratok) megismerhetők. Igaz, a párt azt is jelezte nekünk, hogy a bíróság csak bizonyos adatok kitakarásával adott helyt a kérésnek...

JÓ ÖTLETNEK TŰNT A FIDESZ SZÁMÁRA, HOGY EGY NAPON TARTSÁK A KÉT VÁLASZTÁST, AZTÁN JÖTT MAGYAR PÉTER

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2024.05.02.


Magyar Péter elfedi a nyilvánosság előtt a DK és a Momentum közötti korábbi konfliktust, ami megkönnyíti a helyi ellenzéki politikusok megegyezését – hívta fel a figyelmet egy sajátos aspektusra Mikecz Dániel politológus.


A Fidesz egy napra tette az önkormányzati és az EP-választást, általános vélemény szerint azért, hogy ezzel összezavarja az ellenzéket. A két választás ugyanis másfajta stratégiát igényel. Miközben az önkormányzati választásokon együttműködési kényszer van, az EP-választáson az ellenzéki pártok jelentős része külön listán, egymással is versenyezve indul. (Kivétel a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek: ez a három párt szövetséget kötött egymással, közös listát hozott létre.)

A másik jelentős változás, hogy a Fidesz a fővárosban – és csak a fővárosban – visszahozta a listás rendszert.

Kérdés, a választójogi trükkök összességében a kormánypártnak kedveznek-e, vagy az is előfordulhat, hogy – akár a Magyar Péter megjelenése után kialakult új helyzetnek, akár a hármas baloldali szövetség létrejöttének köszönhetően – visszaütnek a Fideszre. Elképzelhető-e, hogy az egy napon tartott két választás önmagában növeli a részvételi arányt, ha így lesz, akkor kijelenthető-e, hogy ez hátrányos a Fidesznek?
...

MAJÁLIS MINDEN MENNYISÉGBEN - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2024.05.02.


Titkos fideszes piknik a Városligetben és menetelő gyerekek a Bikás parkban. Iráni horror és bhutáni boldogság. Napindító hírlevél.


Jó reggelt! Itt van Május, az illatot lehellő, / Mosolygó, szép nyár lesz ezután - írta egy meglehetősen szar versében Ady Endre. Olvassunk inkább cikkeket!