2018. augusztus 19., vasárnap

TÉVEDÉS VOLT MEGHÍVNI MAGYARORSZÁGOT A VALLÁSSZABADSÁGNAK SZENTELT WASHINGTONI KONFERENCIÁRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.08.19.


- Mi keresnivalója van a mostani Magyarországnak az emberi jogokról, vallásszabadságról szóló értekezleten - kérdezi a New York Times vezércikke

- A populisták csupán új arcokat adnak az elkoptatott, Európa-ellenes ideológiához, de a mérhetetlen kockázaton kívül semmi érdemit nem látni részükről

- Sziget: a csodák napjai

New York Times

A vezércikk különösnek tartja, hogy Magyarországot is meghívták nemrégiben az amerikai Külügyminisztérium által rendezett háromnapos washingtoni konferenciára, amely azzal foglalkozott, hogy lehetne terjeszteni a vallási türelmet a világban. Az elemzés szerint a magyar részvétel ellentétben állt a tanácskozás meghirdetett elvével, mármint a jogra épülő egyenlőséggel. A tekintélyelvű Orbán Viktor ugyanis a demokráciából a nacionalizmusba és az iszlámellenességbe fordította át a keresztény többségű országot. Az egyik tengerentúli vallási vezető mégis dicsérte a magyar kormány szerepvállalását az üldözött keresztények védelmében.

De a fő baj az az értekezlettel, annak minden jó szándéka ellenére, hogy a Trump-adminisztráció odahaza az evangélikus kereszténység amerikai változatát nyomatja, ráadásul amit bevándorlást és a külpolitikát illetően csinál, az meghazudtolja, hogy fontosnak tekinti a vallási jogok szavatolását. További gond, hogy a Fehér Ház csak akkor kéri számon az emberi jogok betartását, amikor annak megsértői az USA ellenfelei, lásd Iránt, Észak-Koreát és Kubát. Szaúd-Arábia, Egyiptom és a Fülöp-szigetek esetében viszont elnézi a visszaéléseket. Arról a gyalázatos gyakorlatról nem is beszélve, hogy elválasztják szüleiktől a bevándorlók gyerekeit, továbbá, hogy az Egyesült Államok támogatja a szaúdiak háborúját Jemenben, noha az humanitárius katasztrófához vezetett. Szóval ezek a példák nem éppen azt támasztják alá, hogy az elnök a tolerancia és az emberi jogok mellett van. Utóbbiakat sokkal szélesebben kell értelmeznie, ha tényleg elő akarja mozdítani a vallásszabadságot.

Guardian

A kommentár a legújabb Európa-ellenes trükknek nevezi, hogy az olasz kormány szélsőséges tagjai politikát kevernek a genovai tragédiába, de úgy gondolja, hogy az EU most is lenyomja majd azokat, akik elutasítják. Mindenesetre sokatmondónak tartja, hogy a szélsőjobbos olasz belügyminiszter már akkor az EU-t tette felelőssé a hídomlásért, amikor még javában emelték ki a holttesteket a romok alól. Ám ő is csak a régi iskolát testesíti meg: megoldást nem ajánl, ehhez képest égbekiáltóan cinikus. Viszont azt is jól mutatja a megnyilvánulás, hogy milyen könnyű Brüsszelt vádolni, ha bármi rossz történik, ráadásul ilyen szörnyűség, viszont nem kapja meg a kellő dicséretet, ha jól sülnek el a dolgok.

Az eurofóbiában nincs semmi új, már Leninnél felbukkant. Fontos jellemzője a németellenesség. De nem igaz, hogy Kelet-Európában a menekültválság adta volna meg hozzá az indító lökést. Minderről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, miközben az újságok szalagcímei azzal vannak tele, hogy mit művelnek a populisták, Salvinitól Orbánig.Nem beszélve Bannonról, aki éppen azon ügyködik, hogy összeurópai Soros-ellenes mozgalmat segítsen életre. Az EU elutasítása azonban jóval megelőzte a mostani populista hullámot. Csak az arcok újak, de az ideológia régi. A derűlátóak hivatkozhatnak arra, hogy az unió csak felállt, ennyi belső ellenerő dacára, úgy hogy a mostani bajokon is túl fog jutni. Továbbá, hogy az eurofóbok érdemi alternatívát nem kínálnak, csupán annyit, hogy ugrani kell a semmibe.

Independent

Teljesen elragadottan tért haza a Szigetről a lap munkatársa, pedig nem is töltött ott egy egész hetet, csupán négy napot. De hát így is minden napra jutott egy-egy nagy név, köztük jelen idők két legnagyobb világsztárja: Kendrick Lamar és az Arctic Monkeys. De elszalasztotta pl. Lana Del Reyt. Ám ezzel együtt csodásan különleges időt töltött a fesztiválon, amelynek a légköre még a fellépők névsoránál is különb, noha az idén szerepelt a Gorillaz is. De nagyon sokat számítottak a különleges színházi csemegék, köztük a Famefatal, az LGBTQI-csoport, amelynek tagjai a világ minden tájáról verődtek össze. Az ilyen produkciók teszik teljesen egyedivé a rendezvény-sorozatot, és a Sziget tele volt velük. A lényeg persze a zenei kínálat, főleg a húzónevek, azok közé csak DJ Kygo nem illett bele. De a fináléban az Arctic Monkeys kárpótolt az esetleges csalódásért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.