2019. február 15., péntek

A MAGYAR, LENGYEL, ROMÁN ÉS TÖRÖK RENDSZER RÁKOS VESZÉLY A NATO SZÁMÁRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.02.15.


- Amerika félrenéz, amikor a demokrácia súlyos kelet-európai bajairól van szó, mert biztonsági megfontolások vezérlik a térségben, csak éppen Kína és Oroszország pontosan a jogállami hiányosságok miatt tudott benyomulni a NATO keleti szárnyába 

- A német Rektori Konferencia új vezetője riasztónak tartja, amit a magyar kormány művel a tudománnyal

- Szíjjártó iskolát teremtett a magyar diplomáciában: grasszál a bunkóság

New York Times

Két volt amerikai NATO-nagykövet úgy látja, hogy a katonai szervezet többszörös válsággal néz szembe, teljesen elavult a stratégiája, ráadásul potenciálisan rákos fenyegetés éri belülről, a mind inkább tekintélyelvű magyar, lengyel, román és török kormány részéről. Nicholas Burns és Douglas Lute, aki egyben nyugalmazott tábornok, azt ajánlja, hogy a szövetség – noha általában nem avatkozik bele a tagállamok belpolitikája, ellenintézkedésként fejtsen ki politikai nyomást, így ne küldjön delegációkat az érintett országokba, illetve függessze fel azok részvételét a hadgyakorlatokban.

A két szakember azért írta a tanulmányát, mert fél, hogy a szövetség felkészületlen az újfajta digitális hadviselésre és a védtelen az orosz és kínai veszéllyel szemben is. Azt is nagy veszélynek tartja, hogy Trump – eddig példátlan módon – nem támogatja a NATO-t, noha az amerikai érdekeket szolgál. A szerzők féléves munkával alkották meg a dolgozatot, miután kikérték több mint hatvan diplomata, magas rangú katonai vezető és szakértő véleményét. Céljuk az volt, hogy megkongassák a vészharangot az Atlanti-óceán mindkét oldalán.

NZZ

Az amerikaiak kihangsúlyozzák jelenlétüket Magyarországon és Lengyelországban, amivel részt vállalnak a térség biztonságából, ám közben engedményeket tesznek a két állam demokratikus normái ügyében – mutat rá a kommentár. Pompeo mondandójának az volt a lényege, amikor felkereste a régió három fővárosát is, hogy az USA visszatért. A miniszter úgy gondolja, hogy az előző washingtoni kormányzatok részéről az érdeklődés hiánya, illetve az erkölcsi felfuvalkodottság terelte a magyar és lengyel jobboldali populistákat Oroszország és Kína felé. Épp ezért, tette hozzá, az Egyesült Államoknak az uniós és NATO-kötelékek megerősítésére katonai, gazdasági és diplomáciai területen egyaránt nagyobb figyelmet kell tanúsítania ezen országok iránt.

E cél érdekében az amerikaiak hajlandók becsukni az egyik szemüket, amikor a jogállamról van szó. A tengerentúli vendég ugyan Budapesten és Varsóban sok pátosszal beszélt a szabadságért és a demokráciáért vívott harcról, ám csupán felületesen érintette Orbán tekintélyelvű politikáját. Közben szinte észrevétlen maradt, hogy harcot hirdetett a korrupció ellen. Fontosabb volt az új biztonságpolitika, ideértve védelmi szerződéseket, fegyverszállítási üzleteket és földgázszállítási terveket. Ám hogy az USA jelzi: még aktívabban kíván közreműködni a keleti szárny megerősítésében, az lényeges a NATO számára.

A Kelet-Európa iránt tanúsított harmónia éles ellentétben áll az EU-nak címzett kemény washingtoni retorikával. De az USA nem sokat kapott a felkeresett országokban. A magyar fél, amelyet Amerika a Moszkvához fűződő szoros kapcsolatok miatt a leggyengébb láncszemnek minősített, átlátott a mosolyoffenzíván. Ahogy Pompeo kitette a lábát, Orbán rögtön kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak nincs politikai stratégiája a térséget illetően. A ravasz róka örült, hogy felértékelődött a világpolitikában, ám nem tett engedményeket sem Ukrajna, sem a Török Áramlat kapcsán. Sőt, Szíjjártó kijátszotta egymás ellen az uniót, illetve a Trump-kormányzatot, amikor azt taglalta, hogy az orosz gázügyletekért képmutató módon csupán Magyarországot éri vád.

És valóban: a Fehér Háznak még igazolnia kell, hogy tartós az érdeklődése a Kelet iránt. A jogállami és geopolitikai kérdések szétválasztása, ami az új politika alapjául szolgál, igencsak problémás a stabilitás szempontjából. A hatalom központosítása és a civil társadalom gúzsba kötése pontosan azt az átláthatatlanságot, korrupciót, kétes üzleteket eredményezi Magyarországon, de másutt is, ami elősegítette az orosz és kínai riválisok befolyásának megerősödését. Leginkább persze az EU tudná megszabni az általánosan érvényes szabályokat. Ha Washington komolyan gondolja a keleti fellépést, akkor szüksége van lehetőleg minden európaira...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.