2024. május 3., péntek

VÁRKONYI ANDREA VALLOTT: AZ ELIT FELSŐ 1%-ÁBA TARTOZIK, TE PEDIG ÍGY VAGY HÜLYÉNEK NÉZVE

MILÁN ZAVATSZKI VLOG
Szerző: MILÁN ZAVATSZKI
2024.04.29.Így vagy hülyének nézve TE, aki a fotelből bámulod a képernyőn bohóckodó pojácákat és híres senkiket. Így mossák az agyad nap mint nap, és te észre sem veszed...!

AKKORA LENDÜLETTEL KÖZELEDÜNK AZ EU FEJLETTSÉGI ÁTLAGÁHOZ, HOGY MÁR ROMÁNIA IS MEGELŐZÖTT MINKET

LAKMUSZ
Szerző: TECZÁR SZILÁRD
2024.05.03.


A magyar EU-tagság 20 évét értékelte Navracsics Tibor egy konferencián. „Jó hírt” közölt, de a nemzetközi összehasonlítás rögtön más megvilágításba helyezi a területfejlesztési miniszter állítását.


Magyarország kilenc másik állammal együtt 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Az évforduló alkalmából Európa-szerte számos rendezvényt tartottak, egy ilyenen szólalt fel Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter április 29-én.

„Uniós szinten területi kiegyenlítődés figyelhető meg a tagállamok fejlettségében, és jó hír, hogy Magyarország lendületesen csatlakozik az EU átlagához” – mondta a miniszter az MTI beszámolója szerint a ’20 éve az Európai Unióban - és a jövő...’ című konferencián.

Egészen pontosan így fogalmazott (a videóban 35:18-tól): “A jó hírem az, hogy Magyarország, akárcsak a legtöbb közép-európai ország, lendületesen csatlakozik fel az Európai Unió átlagához, tehát zajlik egyfajta területi kiegyenlítődés uniós szinten. A rossz hír pedig az, hogy országon belül sajnos ezek a területi különbségek nőnek jelen pillanatban.”...

SÍKLAKI ISTVÁN: A FÉLELEMRE APELLÁL AZ ORBÁN-FÉLE „ARMAGEDDON-KOMMUNIKÁCIÓ”

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.05.02.


„Nagyon régi, és nagyon szilárd pszichológiai megállapítás, hogy a félelemre apellálva lehet a legnagyobb mértékben hatni a tömegekre” – véli Síklaki István szociálpszichológus. Nagyjából ezen alapszik minden olyan propaganda, amelyet az állandó veszély hangoztatására, és a jobb félni, mint megijedni pszichológiai mechanizmusára építenek. Ez a fajta demagógia ettől működőképes. Mivel úgy tűnik, hogy Orbán Viktornak most nagyon más ötlete nincs, ő jelenleg a háborúval való riogatás retorikáját „nyomja”.


Orbán Viktor, a magát békepártiként beállító miniszterelnök szereti fokozni a háborús veszélyt. Kampánykörútján Kaposváron legutóbb a háborúról azt mondta: borotvaélen táncol a világ; a béke és egy mindent elpusztító háború határán van az emberiség. Meg lehet vezetni egy fél országot a háborús riogatással?

Egy fél országot biztosan.

Mi ennek az oka?

Nagyon régi, és nagyon szilárd pszichológiai megállapítás, hogy a félelemre apellálva lehet a legnagyobb mértékben hatni a tömegekre. Ha ugyanis valaki szembekerül egy ilyen fellépéssel – különösen, ha folyamatosan ezt mondják neki –, akkor óhatatlanul elgondolkodik azon, hogy lehetséges-e, amit mondanak, vagy nem. Ilyenkor viszont beindul az a nagyon is természetes evolúciós működés, amitől életben maradtunk az évezredek alatt: melyik a kisebbik rossz, ha bedőlünk a vaklármának, vagy pedig, ha nem reagálunk rá, mert úgyis hülyeség. Ha nem reagálunk egy veszélyre, akkor abba nagy valószínűséggel belehalhatunk, ha vaklárma, akkor legfeljebb potyára izgultunk. Megtettünk mindent, hoztunk áldozatokat, de túléljük. Vagyis van egy ilyen nagyon alapvető dilemma, és a túléléshez az a jobb stratégia, ha reagálunk a vaklármára, mintha nem reagálunk valamire, ami potenciális veszély. Nagyjából ezen alapszik minden olyan propaganda – és ezzel főleg a bolsevik meg náci rezsimek szoktak élni –, amelyet az állandó veszély hangoztatására építettek, és azzal próbálnak egy olyan dilemmahelyzetet előállítani: „hát nem tudom, de biztos, ami biztos, inkább féljek, minthogy megijedjek”. Ez az a pszichológiai mechanizmus, ami miatt ez a fajta demagógia működőképes. Mivel úgy tűnik, hogy Orbánnak most nagyon más ötlete nincs, ő ezt a retorikát „nyomja”...

MAGYAR PÉTER: ORSZÁGJÁRÁS

MAGYAR PÉTER HIVATALOS
Szerző: MAGYAR PÉTER
2024Az országjárás eddigi videói 

DK: BÉKÉSCSABÁN FOLYTATJUK AZ ORSZÁGJÁRÁSUNKAT!

DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ
Szerző. DK
2024.05.02.Ezekben a hetekben az egész országot bejárva mutatjuk meg, hogy miért mi vagyunk a legerősebb ellenzéki szövetség, ami június 9-én kisebbségbe szorítja Orbánékat és kikényszeríti az előrehozott választásokat! De ehhez Te is kellesz! Tarts velünk ma is, június 9-én pedig szavazz a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös listájára!

BÁNÓ ÉS BOLGÁR - VAJDA ZOLTÁN

TV13
Műsorvezető: BÁNÓ ANDRÁS, BOLGÁR GYÖRGY
2024.05.02.A BÁNÓ ÉS BOLGÁR műsor vendége: VAJDA ZOLTÁN  (A KÖLTSÉGVETÉSI BIZOTTSÁG ELNÖKE).

DR. RAB ÁRPÁD, JÖVŐKUTATÓ | "RAJTUNK MÚLIK, HOGYAN DÖNTÜNK.”

KLUBDÉLELŐTT / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: KUN ZSUZSA
2024.05.02.Dr. Rab Árpád jövőkutató évek óta foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy vajon mit hoz a jövő? Vajon képes lesz a társadalom alkalmazkodni a változásokhoz, tudunk majd élni a mesterséges intelligencia és a technológia adta lehetőségekkel? Sokféle válasz létezik, de állítja, pánikra nincs okunk. A Klubdélelőtt 2024. március 16-i adásában Kun Zsuzsa Dr. Rab Árpáddal beszélgetett.

AMERIKAI NÉPSZAVA: ORBÁN ÁTADTA A TEREPET MAGYARNAK, HOGY SZÁMOLJA FEL A BALOLDALT

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.05.02.


Nem lehet nem észrevenni, hogy Orbán visszafogta magát, átadta a terepet Magyarnak, hogy végezze ki a baloldalt. Ajándékba kapta a lehetőséget, hogy egy kőkemény fideszes meghódítja a baloldali ellenzék egyik felét, amely megtámadja a maradék baloldaliakat, és halomra „gyilkolják” egymást. A végén csak két Fidesz marad.

Ez következik majd, ha Magyar kapja a legtöbb ellenzéki szavazatot a június 9-i európai parlamenti választáson, mert akkor kijelenti, hogy ezzel leváltotta az ellenzéket. Minden ellenzéki párt szűnjön meg, mert a létezésével Orbánt szolgálja. Mindenkinek mögé kell beállni, mert se nem jobb, se nem bal, csak Márki-Zay Magyar.

Aki Magyar támogatója lesz, észrevétlenül válik (szélső)jobboldalivá, s kezd egyetérteni a jobboldali ideológiával, amit Magyar Orbántól tanult. Magyar a Fidesz nézeteit terjeszti, fideszes orbánista politikát képvisel, s ezt kell támogatnia mindenkinek, aki mellé áll. Ez nem gyengíti a Fideszt, mert nem alternatíva a fideszeseknek.

Orbán tisztában van azzal, hogy a hatalom birtokosaként és Magyar személyiségének korlátai miatt Varga Judit volt férje nem tudja őt legyőzni, viszont le tudja győzni azt a baloldalt, amelyet ő tett tönkre a rendszerrel való kollaborációval. Ha Magyar szétveri a balliberális oldalt, akkor Magyarországon megszűnik a liberális demokratikus alternatíva.

Orbánnak megér ez annyit, hogy szabadon engedje Magyart, visszafogja magát, s átadja neki a terepet. Magyart annyira tette helyére, hogy a Fideszből ne vigyen el senkit, s ha elfoglalja az ellenzéket, s megsemmisíti a liberálisokat és a baloldalt, legszebb álmai válnak valóra. Európában nincs szélsőjobboldali rendszerváltó hangulat, Orbán ezt felfogta...

PUZSÉR RÓBERT, MAGYAR PÉTER: LIGHT TALK | CSAK A TISZA ÉS A FIDESZ MARAD?

L1
Szerző: Vidékhy Pesti | Nemzethy Lipsi
2024.05.03.Medián: Fidesz vs. TISZA párt, senki más? 
Előtte: Kóczián Péter moderálta a majd' 3 órás diskurzust, annak összefoglalója, vélemény.


• Puzsér Róbert diskurzusa Magyar Péte... 

CSINÁLJUNK ÚJ EMBERT? - BESZÉLGETÉS DÁVID-BARRETT TAMÁS VISELKEDÉSKUTATÓVAL

FRIDERIKUSZ PODCAST 95.
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2024.05.03.Mostani podcastunk vendége előbb Budapesten járt a Corvinus Egyetemre, és miközben diákként Csányi Vilmos, etológus szárnyai alá vette őt, pénzügyi-közgazdasági kutatócéget alapított, amely összesen harmincöt ország számára készített gazdasági-politikai előrejelzéseket. Így munkatársaival a 2008-as pénzügyi válságot is megjósolták, de szinte senki nem hallgatott rájuk. Ezért, vagy más okból elment Cambridge-be, ahol már biológiát, antropológiát és pszichológiát tanult. Így vált belőle evolúciós viselkedéskutató, manapság pedig az Oxfordi Egyetem Trinity College tanára, aki evolúciósan öröklött emberi magatartásokat tanulmányoz.

És mivel a tudatot nem tartja valami egzakt fogalomnak, szerinte az ember a negatív tulajdonságait nem is képes holmi tudatossággal leküzdeni, ezért inkább azt szorgalmazza, alakítsuk át a társadalmainkat, hogy az összeomlás felé vezető útról a civilizációnkat letéríthessük. Persze, annak érdekében, hogy ez valóra váljon, alaposabban meg kell ismerni fajunkat. Ő például ezért kutatja az ember eredetét, és azt, hogy a több évezred során belénk ivódott genetikai és kulturális viselkedésmintákat miként lehetne a mai kihívások szolgálatába állítani. Az alapkérdés: csináljunk új embereket? Egyáltalán, lehetséges ez?

Ebben a kb. 80 percben Friderikusz Sándor Dávid-Barrett Tamással beszélget.


UDVAROS DOROTTYA 22 ÉV UTÁN TÁVOZIK A NEMZETI SZÍNHÁZBÓL - VIDNYÁNSZKY ATTILA NEM HOSSZABBÍTOTTA MEG A SZERZŐDÉSÉT

24.HU
Szerző: GRÓSZ PETRA
2024.05.03.


Április elején a 24.hu-n is beszámoltunk arról, hogy a színházi világban szárnyra kapott a hír, miszerint rövidesen elválhatnak Udvaros Dorottya és a Nemzeti Színház társulatának útjai, a döntést azonban nem ő, hanem az igazgató, Vidnyánszky Attila hozta meg, aki nem hosszabbított szerződést a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznővel. Ma reggel a Telex szúrta ki, hogy Udvaros a Magyar Hangnak adott friss interjújában megerősítette a korábbi feltételezést.

"Már nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak. Vidnyánszky Attila valóban nem hosszabbította meg a szerződésem"

– mondta a portálnak a színésznő, aki még 2002-ben szerződött a színházhoz, ahol így Schwajda György, Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila igazgatói irányítása alatt is dolgozott.

"Huszonkét éve dolgozom a Nemzetiben, és mindvégig társulati tagként gondoltam magamra, holott valójában csak öt éve vagyok a színház munkavállalója, addig, a kollégáimhoz hasonlóan, vállalkozóként szerződtem az intézménnyel. Az elmúlt öt évben évente újítottuk meg a megállapodást, egészen mostanáig."

Az interjúból kiderült, hogy Vidnyánszky legfőbb érve az volt, hogy a színház nehéz anyagi helyzetbe került, de kifogásolta azt is, hogy állítása szerint Udvaros „nem teljesítette a kötelező előadásszámát”. A színésznő szerint ilyen kötelezettségről nem nagyon esett szó az intézményen belül, ráadásul mint mondta, a Nemzeti Színház sajátos műsorpolitikája miatt nehéz is lenne kellő számú előadást játszani, ugyanis előfordul, hogy két előadás közben négy hónap is eltelik.

"Nem a nyári szünet miatt, hanem mert a színházban folyamatosan mennek a különféle fesztiválok, vendégjátékok, koncertek és minden egyéb, ami miatt a Nemzeti saját előadásainak nincs hely. Többször jeleztük, hogy ez nagyon rossz a színészeknek, de a panaszaink sosem hallgattattak meg."

Udvaros a beszélgetés során megosztotta a lappal, hogy mivel nyugdíjas korú, Vidnyánszky minden különösebb indoklás nélkül megszüntethette a szerződését. Döntésén azt mondja, nem lepődött meg, számított ugyanis arra, hogy korábbi kijelentéseinek következménye lesz.

"Nem vagyok érinthetetlen, nem vagyok a magyar színjátszás szent tehene, sem a Nemzeti örökös tagja. Ha egy igazgató úgy érzi, hogy nem tud velem dolgozni, lehetősége van rá, hogy elküldjön. Papíron a kirúgásom nem kifogásolható. Más kérdés, hogy érzelmi szempontból hogyan néz ki az ügy. De nem is magam miatt vagyok feldúlt, a színház helyzete kavar fel."

A Nemzeti anyagi helyzetével kapcsolatban Udvaros azt mondta, a kormány 380 millió forintot vont el a színháztól, idén pedig már nem sikerült befoltozni a költségvetésen ütött lyukakat.

"Elfogadom, hogy anyagi problémák vannak, de ha valóban ilyen rossz a helyzet, akkor miért kell újabb és újabb külföldi rendezőt leszerződtetni hatalmas összegekért? A Nemzetiben már alig rendeznek magyar művészek. Azt szoktuk mondani, hogy ami 25-nél kevesebbszer kerül műsorra, mert nincsenek rá nézők, az bukásnak számít. Az elmúlt években a Nemzetiben 11 olyan előadás volt, amely nem érte el ezt a minimumot. Ezeket 8–10 alkalommal játszotta a színház, de volt olyan, amit csak 5-ször. A Nagyszínpadon. Miközben ezeknek az előadásoknak a rendezői több ezer eurós gázsit kaptak. Ez pazarlás, de ami még fájóbb számomra, az a mérhetetlen sok energia és tehetség, ami kárba vész mindössze néhány előadás után"...

ITT OLVASHATÓ 

JÉGKORSZAK URALKODIK BRÜSSZEL ÉS MAGYARORSZÁG KÖZT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2024.05.03.


A Stuttgarter Nachrichten szerint Orbán politikai stratégiájának a része, hogy tirádákat zeng az Unió ellen, kormánya pedig módszeresen lebontja Magyarországon a demokráciát. Vélhetően soros elnökként is ezt az utat járja majd.


Mi történik, ha júliustól egy autokrata áll az EU élén? – teszi föl a meglehetősen sarkosan megfogalmazott kérdést a Stuttgarter Nachrichten. Hadd pontosítsak: a kérdés ilyetén megfogalmazását nem azért tartom sarkosnak, mert Orbán Viktor autokrata mivoltában szemernyit is kételkedem, hanem azért, mert a féléves soros tanácsi elnökség szerepköre azért messze van attól, hogy az Unió vezetését jelentse, a szó hatalompolitikai értelmében. De ne vágjunk a dolgok elébe, pontosan ez az, amit Baden-Württemberg tartomány vezető lapja tisztázni akar a cikkben, hogy mekkora hatalmat kap a magyar miniszterelnök Európa fölött erre a hat hónapra, és ennek nyomán mi várható a magyar elnökségtől.

A stuttgarti hírlap hangsúlyozza, hogy a soros elnökség lényegében a tagállami szakminiszterek tanácskozásain való elnöklést, valamint az ülések napirendjének az előkészítését jelenti. Az elnökség nem hozhat döntéseket a napirenden szereplő témákban, de azok megvitatását hátráltathatja, illetve prioritásként kezelheti. Emellett a tagállamok közti konfliktusok ügyében törekedhet az álláspontok közelítésére, összecsiszolására. A cikk kiemeli, hogy az esztendő második felében esedékes magyar elnökség a júniusi európai parlamenti választások utáni hónapokra esik, amikor kevés uniós jogalkotási téma várható, hiszen a legfőbb eldöntendő kérdések az uniós tisztségek – elsősorban az Európai Bizottság elnöki posztja – betöltésére vonatkoznak majd, az EP-választási eredmények fényében.

A probléma időszerű lényegét a Stuttgarter Nachrichten abban fogalmazza meg, hogy – idézem – „Brüsszel és Magyarország között jégkorszak uralkodik”. Idézet vége. A lap szerint Orbán politikai stratégiájának a része, hogy tirádákat zeng az Unió ellen, kormánya pedig módszeresen lebontja Magyarországon a demokráciát. Az Európai Bizottság milliárdos nagyságrendben befagyasztotta a támogatási pénzeket, és eljárást kezdeményezett az ország ellen az EU alapértékeinek a megsértése miatt. Az Oroszországhoz közeli Orbán újra és újra akadályozza az EU törekvéseit, különösen Ukrajna támogatását. Megszólaltatja a cikk Sonja Priebust, az Odera menti Frankfurt Európa-egyetemének a Magyarország-szakértőjét, aki szerint soros elnökként a magyar kormánynak a saját érdekeit háttérbe kellene szorítania, de ehelyett konfrontációs utat jár, aminek következtében messzemenően elszigetelődött a tagállamok között. Priebus szerint – a magyar elnökséget illető aggodalmait hangoztató Európai Parlament álláspontjával összhangban – a tagállamok közbeavatkozhattak volna, hogy minősített többséggel megváltoztassák a soros elnökségek ellátásának a sorrendjét. Olyan klauzula is elképzelhető lenne, amely kizárja a soros elnökséget olyan tagállam esetében, amely ellen uniós eljárás van folyamatban.

Ismerteti ugyanakkor a lap a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány politológusának, Kiszelly Zoltánnak a véleményét is, miszerint Magyarország az elnökséggel alternatívát fog felmutatni a brüsszeli főáramlattal szemben. Kiszelly négy témát emel ki a magyar elnökség prioritásai közül: a versenyképességet, a demográfiai kihívásokat, az EU nyugat-balkáni bővítését és az Unió külső határainak a védelmét. A kormánypárti politológus szerint az alternatíva felmutatása nem jelent konfrontációs irányt. Sonja Priebus azonban ennek nem ad hitelt: szerinte Orbán nem hagyhat fel a Brüsszel elleni retorikával anélkül, hogy választókat veszítene. Úgy véli mindenesetre, hogy döntő jelentősége lesz az európai parlamenti választások kimenetelének.

Az oroszok nem állnak Ukrajnánál, ha győznek


Tegnap délután már bejárta a világsajtót, hogy Emmanuel Macron a The Economist című londoni hetilapnak adott nyilatkozatában ismét európai katonák Ukrajnába küldésének a szükségességéről beszélt arra az esetre, ha az szükségessé válna az orosz győzelem megakadályozása érdekében. A francia köztársasági elnök szerint meg kell menteni Európát, a kontinens egész civilizációja veszélyben van, mert az oroszok nem állnának meg Ukrajnánál.

Macron és Scholz a kínai elnök látogatásáról tárgyaltak

A Politico című amerikai portál európai kiadása ugyanakkor megírta, hogy Macron és Olaf Scholz német kancellár tegnap estére bizalmas jellegű, még a legszűkebb tanácsadói kört is távol tartó, csak a két politikus feleségének a jelenlétével számoló találkozót tervezett egy párizsi étteremben. A politikai étlapon eszerint Kínát tálalták fel, tekintettel Hszi Csin-ping kínai elnök közelgő európai látogatására. Utalt azonban a Politico arra is, hogy Ukrajnát illetően korábban éles nézeteltérések mutatkoztak Macron és Scholz között.

A Reuters elemzésben foglalkozik Hszi küszöbön álló európai körútjával, amelynek során Franciaországon kívül Magyarországot és Szerbiát keresi fel. Úgy vélekedik, hogy e tárgyalások nyomán megmutatkozhat Európa megosztottsága a Kínával való kereskedés kérdéseit illetően, valamint abban, hogy milyen álláspontra helyezkedjék az öreg kontinens az Egyesült Államok és Kína közötti szembenállás kapcsán. A hírügynökség ismerteti a kieli gazdaságkutató intézet becslését, miszerint Kína háromszor-kilencszer nagyobb támogatást ad saját cégeinek, mint más országok, és ez felettébb tisztességtelen versenyhez vezet. Macron keményebb fellépést szeretne Pekinggel szemben, de Scholz ehhez nem teljesen partner. A Reuters kiemeli, hogy a kínai vezető körútjának másik két állomása, Magyarország és Szerbia nem csupán jelentős kínai beruházásokat fogadó ország, hanem egyben Oroszország-párti is.

KARSAI DÁNIEL TESTVÉRE: MÁR TÚL VAGYUNK AZOKON A PONTOKON, AMIKET KORÁBBAN NEM AKART VÁLLALNI DANI

TELEX
Szerző: ARADI HANGA ZSÓFIA
2024.05.03.


Rohamos ütemben romlik a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel állapota. Testvére, Karsai Péter az ATV Start péntek reggeli műsorában azt mondta, az alkotmányjogász lélegeztetőgépre nem szeretne kerülni, nem akarja ugyanis, hogy csak a gépek tartsák életben.

Most nehezen, pár szóval tud csak kommunikálni, Karsai Péter szerint arról még nem beszéltek, hogy mi lesz, ha már így se tud majd, de ez a pillanat elkerülhetetlen lesz. „Majd ha szembejön a híd, átmegyünk rajta”.

Arra a kérdésre, hogy korábban mi lett volna az a híd, amin Karsai Dániel nem akart átmenni, a testvére azt válaszolta, már túl vannak azokon a pontokon, amikről az alkotmányjogász még korábban szűk családi körben, a betegség tudatában azt mondta, nem akarja elérni. Ilyen volt például az önellátás, amiről Karsai Dániel korábban azt mondta, nem szeretne segítségre szorulni benne. „Ő egy szemérmes ember, ebben is megmászta a saját maga Mount Everestjét, és le tudta küzdeni ezeket a félelmeit”. Most a család, barátok és szakápolók segítik a nap 24 órájában, erről a 444 oldalán jelent meg fotóriport.

„Ez is bizonyítja, hogy Daniban számára is eddig nem ismert energiatartalékok vannak” – mondta.

Az alkotmányjogásznál 2022. augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. „Egy 90 kilós, makkegészséges ember voltam, most egy 74 kilós, mozgássérült ember vagyok” – mondta korábban a Telexnek adott interjújában. Karsai Dániel azért küzd, hogy saját döntéséből, méltósággal fejezhesse be az életét.

Az ALS betegség miatt az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, és ez idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti.

Karsai népszavazást is kezdeményezett annak érdekében, hogy azok a halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg. Népszavazási kérdését a Nemzeti Választási Bizottság visszadobta arra hivatkozva, hogy az élethez való jog sérthetetlen, ezért a kérdés nem bocsátható népszavazásra. Az elutasítás ellen az alkotmányjogász felülvizsgálati kérelemmel élt, de a Kúria helybenhagyta az NVB döntését. Karsai most az Alkotmánybírósághoz fordul, miközben várja a strasbourgi bíróság ítéletét is a kérdésben.

MAGYAR PÉTER ÉS PUZSÉR RÓBERT VITÁJÁN NAGYON MEGLEPŐDTEM. DE MIÉRT IS?

DAVE VILÁGA
Szerző. Dave
2024.05.03.Puzsér Róbert VS Magyar Péter - A vita, amit nagyon várt a Dave, csak arra nem számított, hogy Magyar Péter ennyire jól jön ki belőle.

ITT NÉZHETŐ MEG

Puzsér Róbert diskurzusa Magyar Péterrel a nemzet sorsáról – moderál: Kóczián Péter | HARD TALK #31 • Puzsér Róbert diskurzusa Magyar Péte...

Lásd még: 

PUZSÉR RÓBERT DISKURZUSA MAGYAR PÉTERREL A NEMZET SORSÁRÓL

HARD TALK
Moderátor: KÓCZIÁN PÉTER
2024.05.02.Tartalom: 

00:00 Kóczián Péter bemutatja a beszélgetés résztvevőit. Hogyan fog zajlani a diskurzus? 
02:23 Puzsér első kérdése, hogy mi volt az a közéleti pillanat, amióta Magyar nem vallja magát fideszesnek? 
09:47 Puzsér azt kéri Magyartól, hogy nevezzen meg három közéleti történést, ami lecsapta nála a biztosítékot. 
12:30 Igaz-e az a konteó, hogy Lázár János Magyarral puccsolja a rendszert? 
14:45 Magyar személyes ambícióból lépett be a politikába, vagy az ország állapota miatti aggodalma miatt? 
19:19 Mi szól Magyar szerint Orbán ellen, illetve mellett? Mi az átfogó véleménye az Orbán-rendszerről? Ha hatalomra kerülne, mit tartana meg belőle és mit nem? 
29:46 Mit gondol Magyar az európai integráció erősítéséről? 
33:24 Kóczián kérdése: vajon nem részben annak köszönhető-e Magyar sikere, hogy nem jönnek az uniós pénzek? 
36:27 Szétesne-e vajon az EU, ha minden tagállamban ellenőrizni kellene az uniós pénzek korrupciómentes elköltését? 
41:38 Puzsér szerint több Európa kellene. Ha Amerika kivonul Európából, hatalmi vákuum keletkezik, kiszolgáltatottá válunk Oroszországnak. Mit gondol erről Magyar? 
54:28 Amerika vagy Oroszország erőszakosságától kellene jobban félnünk? 
56:44 Múlik-e Magyarország helyzete azon, hogy Európa hogyan navigálja magát a világban? 
01:03:17 Magyar szuverenistának tartja-e magát, és ha igen, mi annak a jelentése? 
01:10:12 Szuverenitásvédelmi kérdés-e, hogy külföldről ne finanszírozzák a pártokat? 
01:15:42 És mi van, ha csak pénz jön külföldről, bármiféle elvárás nélkül? 
01:18:15 Hatalomra kerülve el akarja-e számoltatni Magyar a lopott vagyon eltulajdonítóit? 
01:33:08 Mi a viszonya Magyarnak a közvéleménykutatásokhoz igazított taktikai politizáláshoz? 
01:42:27 Tanul-e Magyar az LMP, Jobbik, Momentum példáján? Elvi alapú identitáspolitizálás vagy politikai brókerkedés? 
01:45:57 Folytatná-e Orbán populista kormányzását? 
01:54:46 Mit gondol arról, hogy a politikusoknak és családtagjaiknak kötelezően kellene igénybe venniük az állami oktatást és állami egészségügyet? 
02:00:47 Kóczián kérdése: Magyar hatalomra kerülve hogyan változtatná meg az oktatás és az egészségügy finanszírozását? 
02:11:32 Kóczián felvetése, hogy a magyar ember az állami újraelosztás megígérése mentén szavaz. Hogyan lehetne ezt a gyakorlatot megváltoztatni? 
02:18:23 Magyar mit azonosítana az Orbán-rendszer végének? Koalícióképes lenne-e Magyar számára többek között egy Orbán nélküli Fidesz, illetve egy Gyurcsány nélküli DK? 02:29:25 Egykulcsos [igazságos] vagy többkulcsos [szolidáris] adópárti-e Magyar? Elfogadható-e Magyar számára a vagyonadóztatás? 
02:37:36 Elfogadható-e a szándékos félreértés? A politikai cél szentesíti-e az eszközt? [Pálffy István karaktergyilkolásának az ügye] 
02:46:21 Hogyan egyesítené Magyar megválasztása esetén a hideg polgárháborúba süllyedt nemzetet?

BOD PÉTER ÁKOS: ROMÁNIÁT SEM TUDJUK VISSZAELŐZNI, HA NEM A HUMÁN TŐKÉRE KONCENTRÁL A MAGYAR POLITIKA (PODCAST)

CEU HATÁRTALAN TUDÁS / QUBIT+
Szerző: CEU HATÁRTALAN TUDÁS
2024.05.02.


Románia lehagyta, Horvátország utolérte Magyarországot – ezek a legmellbevágóbb tanulságai az Eurostat által március végén közzétett, a 2023-as évre vonatkozó gyorsbecslésnek, amely a vásárlóerő-paritáson (azaz a valós, hazai árszínvonalon) számolt GDP-adatokat mutatta be.

Eszerint Magyarország tavaly az uniós átlag 76 százalékán állt úgy, hogy 0,8 százalékkal zsugorodott a hazai gazdaság. Mindeközben Románia már 78 százaléknál jár, míg Bulgáriát (64%), a tavaly országos erdőtüzekkel sújtott Görögországot (67%) és az energiaválság által szintén megcibált Lettországot (71%) egyelőre magabiztosan előzzük.

Mit mutatnak ezek a számok, és hogyan kell őket értelmezni? Hogyan alakult a felzárkózás a régióban az elmúlt bő 30 évben? Mi a közepes jövedelem csapdája, és mi benne vagyunk-e? Mért olyan nehéz ebből a csapdából kitörni, és vajon a kínaiaknak sikerült-e? Mik voltak a legnagyobb hibák az elmúlt 10-15 év magyar gazdaságpolitikájában? Miért baj, hogy a kormány csak szóban tesz a lemaradó régiókért? Mi fékezi be a magyar gazdaságot? Van-e esélyünk a növekedésre?

A Határtalan tudásban, a CEU és a Qubit közös podcastjának legújabb adásában Bod Péter Ákos közgazdász, a Corvinus Egyetem professzora, az MTA doktora, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke volt a vendégünk. A régiós felzárkózási versenyről, a magyar növekedési kilátásokról és kilátástalanságokról Szabó Attila, a Qubit állandó szerzője faggatta.


Lásd még:

ÁTFORMÁLTA A LAKÁSPIACOT A KORMÁNY A SOK SZÁZMILLIÁRDOS TÁMOGATÁSOKKAL

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2024.05.03.


A Fidesz-kormányok sosem sajnálták a pénzt a célzott családtámogatásokra, az viszont vitatott, hogy ez milyen eredményeket hozott. Az biztos, hogy ezek növelték a harmadik gyermek születésének esélyét a családokban, és pár évvel ezelőttig a teljes termékenységi arányszám is szépen nőtt a 2011-es mélypontot követően. A képet azonban erősen árnyalja, hogy a legutóbbi adatok szerint a tendencia ismét kedvezőtlenné vált, az idei első negyedévre a növekedés több mint fele eltűnt.


A családtámogatások jelentős része a lakáshoz jutást segíti, és mivel éves szinten százmilliárdos összegekről van szó, ennek hatása van az ingatlanpiacra. Ezt mutatjuk be cikkünkben a KSH népszámlálási adatbázisa alapján.

Országos szinten az nem sokat változott az ezredforduló óta, hogy mennyien laknak saját házban, lakásban: a saját ingatlannal rendelkezők aránya 91-ről 90,6 százalékra csökkent, míg a bérelt ingatlanban lakó magyarok aránya 8,1 százalékról csak 9 százalékra nőtt. Az egyéb használat aránya 0,9-ről 0,8 százalékra csökkent. Ez alatt leginkább a szívességi lakáshasználatot lehet érteni...

JÖNNEK A VÁLASZTÁSOK: ORBÁN LE, MAGYAR FEL? - PÉNTEK REGGEL #22

PARTIZÁN PODCAST
Szerző: PARTIZÁN
2024.05.03.Rég volt ilyen mozgalmas a magyar belpolitika: a Fidesz megdöntheti saját negatív rekordját az EP-választáson, Magyar Péter támogatottsága pedig a mérések szerint 20 százalék fölött lehet. Persze jobb, ha óvatosan bánunk a közvélemény-kutatásokkal, de ha szemfülesek vagyunk, ezt-azt mégis kiolvashatunk belőlük.

A Péntek Reggel e heti podcastjában Tóka Gábor, a közvélemény-kutatások legelismertebb hazai szakértője mondja el, mit érdemes elhinnünk a kutatásokból, és mit nem. A hírlevélben pedig megnézzük, mire számíthatnak az ellenzéki pártok három olyan városban, ahol öt éve fölényesen győztek.

KORMÁNYHATÁROZATOKBAN ÍGÉRTÉK MEG, DE SENKI SEM LÁTTA A PÉNZT A MAGYAR FÉLSIVATAG MEGMENTÉSÉRE

SZABA EURÓPA / A PÉNZ NYOMÁBAN
Szerző: BÁTHORY RÓBERT
2024.05.02.


Kell az uniós pénz másra, ezért a kormány úgy döntött ki: hiába szenved több tízezer gazdálkodó és családja Magyarország egyetlen félsivatagában víz nélkül, az uniós pénzt előbb költik el emlékérmék kibocsátásra vagy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésére.

A Homokhátság vízproblémája a KEHOP-os uniós pénz elköltésére az utolsó előtti a sorban – legalábbis a kormányhatározat szerint. A legutolsó helyre a vasútvonalak fejlesztését rakták. De nem csak az uniós pénzből jut alig a Homokhátságnak; a magyar adóforintokból sem nagyon, annak ellenére, hogy többször – legutóbb tavaly ősszel – megígérték Mórahalomnak, hogy kapnak 2,1 milliárdot arra, hogy a Tisza vizét csöveken keresztül elvigyék végre a településre és környékére. Csak hát a pénzt azóta sem látta, akinek kellett volna.

Korábban félsivatagosra szikkasztották, de most már vinnék a Tisza és a Duna vizét is oda, ahonnan korábban minden csepp vizet elvezettek a Tiszába. Csakhogy a korábbi kormányhatározatok ellenére pénz, úgy tűnik, nincs arra, hogy vizet pumpáljanak a Kecskeméttől a szerb határig elterülő magyar homoksivatagba. Egy március elején megjelent kormányhatározatban Magyarország elöljárói úgy rendelkeztek, hogy a KEHOP-os uniós források felhasználása során az utolsó előtti helyre rakják a magyar félsivatag vízügyi fejlesztését. Az előzetes tervek szerint a homokhátsági tervek csak tervek maradnak, mert a megvalósításuk több mint 1,4 milliárdba kerülne. A víznek nagy ára van, és úgy tűnik, ezt a kormány is látja, ezért kerülhetett a sor szinte legvégére a legsúlyosabb vízhiánnyal küzdő magyar tájegység...

ELLEHETETLENÍTENÉ A FŐÉPÍTÉSZEK, A VÁROSVEZETŐK ÉS A SAJTÓ MUNKÁJÁT IS A KORMÁNY JOGSZABÁLYTERVEZETE

24.HU
Szerző: VINCZE MIKLÓS
2024.05.02.


Amennyiben hatályba lép a tervezett kormányrendelet, sokáig arról sem szerezhetnénk tudomást, hogy mi folyik az otthonunktól két lépésre.


A múlt hét közepén a semmiből érkezett a hír: egy április 18-án közzétett jogszabálytervezet elfogadása esetén az építési hatósági eljárásokat nyilvántartó online rendszer, az ÉTDR tájékoztatási felülete megszűnik, így az előző évek építési ügyeinek nyilvános anyagai mellett a jövőben tervezett beruházások részletei sem lesznek láthatók.

A változás ötlete első hallásra talán nem tűnik súlyosnak, pedig nagyon is az, hiszen az ÉTDR az elmúlt években számos projektnél volt létfontosságú: sokszor

ennek köszönhetően értesülhettek például az érintett emberek a környezetükben készülő munkákról,

ismerhették meg a részleteket, sőt, olykor akár bele is szólhattak annak alakításába.

A rendszer a magyarországi települések, illetve a budapesti kerületek első embereinek is sokat segített: az építési jogok lényegi részének a kormányhivatalokhoz való áthelyezése után

sokszor a polgármesterek, illetve a helyi főépítészek is csak ezen a módon szerezhettek tudomást

a saját házuk táján várható változásokról, majd kezdhették meg a sokszor szélmalomharccá vált ellenállást.

Az ÉTDR mindezek mellett a sajtó, így főleg az oknyomozó újságírók egyik fő információforrása is, hiszen a szövevényes ingatlanügyekre, a kormányközeli beruházók legújabb lépéseire, valamint az épített örökség pusztításának legfrissebb fejezeteire is hosszú évek óta ezek segítségével tudunk rávilágítani – jó példája ennek az Ismeretlen Budapest-sorozatunk, vagy a pesti belváros már hagyományossá vált ingatlaneladási gyakorlatának köszönhetően gazdát váltó Gerlóczy utcai csonk jövőjéről szóló írásunk, vagy épp a Magyar Rádió egykori épületegyüttesének lehetséges jövőjét érintő hosszú cikksorozatunk is...

ORBÁN ELŐRE KORLÁTOZNÁ A MEGGYŐZŐ TÖBBSÉGGEL MEGVÁLASZTOTT JÖVENDŐ KORMÁNYOK SZUVERENITÁSÁT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.05.03.


Az alaptörvény újabb módosítása nyilvánvalóan politikai akció, amivel az Orbán-kormány jogi muníciót akar teremteni magának alapvetően az Ukrajnának szánt támogatások megakadályozásához – véli Jávor Benedek. Sommás véleményét azzal egészítette ki, hogy ezzel egyébiránt az agresszor Oroszország érdekeit képviseli Európában. A Párbeszéd uniós ügyekben jártas politikusa szerint aggodalmát fejezte ki amiatt is, „hogy Orbán Viktor beásta magát a lövészárokba, és egyre mélyebben, egyre szorosabban köti az országot Európával szemben Oroszországhoz és Kínához – ez a politika pedig elképesztő kockázatokat jelent Magyarország számára”.


A Fidesztől már megszokhattuk, hogy úgy szabja át, úgy toldozgatja-foldozgatja az eredetileg gránitszilárdságúnak kikiáltott (copyright Orbán Viktor) alaptörvényt, mint más az alakja változása miatt a kedvenc ruháját. Ezúttal egyszerre három változtatást is elhatároztak, ezek egyike T/7105/3 sorszámmal került fel az Országgyűlés honlapjára. A fideszes Tessely Zoltán által benyújt(at)ott módosítás arról intézkedik, hogy (amúgy egészen elképesztő módon) az alaptörvénybe – boldogabb országokban ezt alkotmánynak nevezik – belefoglalják: kizárólag kétharmados többséggel egyezhet bele a mindenkori kormány abba, hogy az Európai Unió közös hitelt vegyen fel, illetve ahhoz kapcsolódóan vállaljon garanciát.

Több olvasata is lehet ennek a húzásnak. Vajon ezzel Orbán megpróbál előremenekülni és a saját hatalmon maradására, akár az esetleges bukása utáni időkre gondolva? Az előbbi esetben olyan helyzetet teremtve magának, hogy széttárhassa a kezét Brüsszelben, amikor vétóz például az Ukrajnának szánt közös uniós hitelfelvételhez, illetve, ha bukna, ezzel megkösse az új kormány kezét? Egyáltalán alkalmas-e ez arra, hogy egy magyar kormány meg tudjon akadályozni közös uniós hitelfelvételt és garanciavállalást? Jávor Benedek korábbi európai parlamenti képviselőt, a Párbeszéd uniós szakértőjét kérdeztük...

KEZDŐDIK AZ ÉRETTSÉGI SZEZON, ÖSSZESZEDTÜK A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓKAT, ÉS MÁR MOST TESZTELHETI TUDÁSÁT

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2024.05.03.


Jövő héten magyarból, matematikából és történelemből érettségiznek a diákok, már új követelmények szerint. Jövő héten élő videókban mutatjuk be az érdekesebb feladatok megoldásait a Telexen.

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelivel elkezdődik az idei érettségi szezon. A diákok hétfőn reggel 9-kor magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán történelemből adnak számot a tudásukról.

A többi tárgyból május 27-ig tartanak az írásbeli vizsgák. A szóbeli vizsgákat középszinten június 17. és július 3. között tartják, emelt szinten június 5–12. között. Az írásbeli érettségik hivatalos megoldásait mindig másnap teszik közzé az Oktatási Hivatal honlapján.

De a hétfői, a keddi és a szerdai írásbeli vizsgák délutánján a Telexen már elérhetők lesznek a középszintű érettségi érdekesebb vagy nehezebb feladatainak megoldásai magyarból, matematikából és történelemből.

Néhány feladatot élőben old majd meg Repárszky Ildikó és Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium két tanára, illetve Csapodi Csaba, az ELTE Természettudományi Karának adjunktusa...

Több mint 112 ezren érettségiznek

A következő hetekben 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an érettségiznek. Több mint 49 ezer végzős középiskolás emelt szinten érettségizik.

Az érettségi 2005 óta kétszintű. A középszintű vizsgán az általánosabb ismereteket kérik számon, míg az emelt szintű vizsgák nehezebb és bonyolultabb kérdéseket tartalmaznak.

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 73 472, emelt szinten 2066 tanuló vizsgázik. Matematikából középszinten 69 047-en, emelt szinten 6616-an érettségiznek. Történelemből középszinten 68 802, emelt szinten 7679 diák vizsgázik.

Ezután az idegen nyelvi vizsgák következnek: május 9-én angol nyelvből középszinten 34 491-en, emelt szinten 20 821-en, május 10-én német nyelvből középszinten 7772-en, emelt szinten 2332-en érettségiznek.

Az idei érettségi azért különleges, mert a 2020-as Nemzeti alaptanterv és az ehhez kapcsolódó új kerettantervek bevezetésével új követelmények lesznek...DE KI PUCOLJA MAJD AZ ABLAKOT?

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.05.03.


Amikor Novák nacsasszony megbukott, mindenki (sokan) szinte elégedetten és együttérzően konstatálta, nem kért magának lakást (házat), ami az elcseszett törvény szerint járna. Milyen visszafogott, mennyire szerény ez a mi Katikánk, ilyen volt a közvélekedés, így a történet már kezdett olyan irányba haladni, hogy áldozatnak tekintsük, és az összes bűnét elfeledjük, mint akit velünk együtt ledarált a rendszer.

Érdekesen van huzalozva az ember – már aki nem figyel oda a tartásra -, mert abban a pillanatban, amikor Orbán lelökte őt az erkélyről, szinte már nem is számított, hogy „elnöksége” röpke ideje nem volt egyéb, mint utazási bakancslistájának kipipálgatása azzal a fűszerrel, hogy mindeközben a NER aljas eszméit dicsőítette és terjesztette szerte a világban, és már csak ezért sem érdemelne bocsánatot.

De mondom, esendők vagyunk. Megadó lélekkel nézegettük azt a jelenséget, ami Novák Katalin, s ahogyan a könyörtelen idő rakta egymásra az élet rétegeit, az is kezdett kiesni a likacsos agyunkból, honnan jött, s hová ment, illetve a jelek szerint még tart ma is. Látva szenvedni őt, szinte háttérbe szorult a malomkeréknyi narancsos fülbevalója, de az az aljas kijelentése is, amelyben hálát adott a sorsnak, hogy nem rosszul fizetett irodista.

Viszont az említett fülönfüggő eredményezte azt is, hogy ilyen irodista (illetve lesajnált tanár) már soha ne is legyen, momentán azonban nem tudjuk, mi a terve az életével a semmittevésen kívül. Elődei közül olyik tárogatózik, a másik kamu alapítványok milliárdjait szórja, azaz, megtalálták, miként űzzék el azt az unalmat, ami azután telepedett rájuk, hogy már nem volt mit aláírni, azaz, nyugdíjba vonultak, mint töltőtollak.

Novák, ha házat nem is, titkárságot viszont igényelt. Egyenesen három titkára (titkárnője) van külön-külön Dunára néző ablakú irodákkal, és nem tudjuk, mi a feladata az általunk fizetett irodistáknak akkor, ha amúgy a főnökük (Novák) egyáltalán nem csinál semmit. Mert nem tudjuk mivel foglalatosodik, miért utaljuk neki az adónkból a sokmilliós fizetést, ami tetemes ahhoz, hogy a sebeit nyalogassa. De tán depressziós is lehet. Vagy valami ilyesmi.

Hogy a mindennapos dolgok, a háztartás vezetése, vagy az ablakpucolás, amit régebben oly ügyesen csinált seggtörlővel és a kamerába meredve, hogy szóval már ezek sem mennek, nemhogy sós stángli sütése a pápa bácsinak, vagy a hóhányás. Mert ilyen is volt, mint emlékezhetünk, két kenuzás közben. Mert azzal kell szembesítselek én nyájasom, hogy a három, egymás körmét reszelgető titkár mellett „gazdaasszonyt” is fizetsz a nacsasszonynak.

Ez a feudális NER-szóhasználatot lefordítva nem egyéb, mint házvezetőnő, ha máshonnan nézem, akkor meg cseléd, aki a háztartást viszi, bevásáról, szendvicset készít vagy ablakot pucol. Illetve ki tudja, milyen feladatokat kaphat, de nem is ez az érdekes, hanem az, hogy ugyan lakást (házat) nem, de ilyen cselédet igényelt a nemzet Katikája, amit a magunk részéről bízvást nevezhetünk delikátnak, mert ilyen eddig még nem volt. De most már van.

Ezért van az, ha netalán elgyöngülve netán a megbocsátó sajnálat szemüvegén keresztül néztük volna megénekelt hősünket, akkor ez most huss, messzire szállt, hogy soha vissza ne térjen. Arra leltünk bizonyságot ugyanis, hogy ezek szerint, akit a NER füstje megcsapott, elkezdett dőzsölni úgymond a földi jóban és a kiváltságokban, az erről nehezen mond le, ami viszont irritálja a nyomorgókat. Azért, mert nyomorognak, neki viszont fizetik a szolgát is.

Kínunk azonban valahol röhejes is, mert a rendszer adja önmaga karikatúráját, eufemisztikusan – és feudálisan – gazdaasszonynak nevezi a házvezetőnőt. Hogy ez véletlen-e, vagy tudatos, hogy ne vonyítson fel hangosan a tömeg, az momentán nem ismeretes. Az azonban igen, hogy a gazdaasszony hangalak általában azt a képzetet kelti, mint aki hajnalban megfeji a tehenet, majd az elkészült túrót meg tejfölt kiviszi a piacra.

Nováknak biztosan nem ilyenje van, de ezek után kíváncsiak lennék arra, milyenje van neki. Sőt, és nem utolsó sorban arra is, hogy nagy bánatában miképp jutott eszébe, hogy neki kell egy efféle, hogy süldőlány korában is ehhez volt szokva. Illetve, mit gondol, az a szolgálat, amit Orbánnak tett, még mennyi ellentételezést kíván, és végül, de korántsem befejezve, miért véli úgy, hogy ezt is nekünk kell fizetnünk. Nem futja tán a nyugdíjából, vagy mi van.

ITT OLVASHATÓ

STÍLUS ÉS GYŰLÖLET A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.05.03.


Magyar Péter öltöztet, a fentanil pusztít, Gyurcsány Ferencnek nem tetszik a gőg, Salman Rushdie pedig megírta a megkéselését. Hírlevél.

Üdv mindenkinek az egyelőre esős májusban! Ez a Reggel 4 hírlevél (nem az egyetlen), benne az elmúlt nap főbb híreivel.
BELFÖLD

Magyar Péter tüntetésére várják a Magyar Péter-stílusban öltöző tüntetőket. Arra amúgy nem számíthatott a Fidesz, hogy a tavaly decemberi választásirendszer-módosítás a Tisza Pártot hozza majd helyzetbe. Erzsébetvárosban, Újbudán és a XVIII. kerületben indít polgármesterjelöltet Magyar Péter pártja.

Gyurcsány szerint a gőgről, kizárólagos hitről, megbélyegzésről, indulatkeltésről szólnak a szereplései Magyar Péternek, akinek a nevét sem írta le. Dobrev Klára szerint ha Orbán kisebbségbe szorul, előrehozott választások jöhetnek.

A közmédia Megafon-szerű videók gyártásába kezdett, a Döndi Duó és Roli pedig énekelve kérnek minden tiszabőit, „szavazzon a Bíró Zoltánra”.

A Médiatanács megbüntette Sebestyén Balázsékat, mert „a rasszizmust humorforrásként használták”: 800 ezret kell fizetniük, mert Musimbe Dávid Dennis származásával viccelődtek.

- Novák Katalinnak gazdasszonya is lesz a három titkárnőjén felül, havi 700 ezer bruttót kap majd.

- Menczer Tamás szerint hatalmas lépésekkel visz bele minket NATO a háborúba.

- „Pénzem kevés van, úgy látom, te képes leszel elszedni” – mondta Lázár János egy videón Szentkirályi Alexandrának.

GAZDASÁG

Rendkívüli árváltozással esnek tovább az üzemanyagárak: a gázolaj ára szűk egy hónap alatt 40 forintot csökken, a benzinár március végi szintre kerül.


Nem ad pénzt az állam a felsőoktatási béremelésre, az inflációkövető bérezés pedig az államtitkár szerint „jogszabályilag lehetetlen”: a felsőoktatási dolgozók harmadszor tárgyaltak Hankó Balázs államtitkárral, aki az egyetemek saját belső forrásaiból biztosítana pénzt a béremeléshez, az ötletet kifütyülték a tüntetők.

A rendőrség megtagadta a nyomozást a Mátrai Erőmű állami visszavásárlásával kapcsolatos iratok kiadásának ügyében, pedig az Energiaügyi Minisztérium olyan dokumentumokat küldött Tóth Bertalannak, amiken a sok kitakarás miatt csak a névelők látszódtak.

Bácsszőlős fideszes polgármestere állítólag azért káromkodott Hadházy Ákossal, mert vécére kellett mennie: Szarvas Róbert jogtalanul élt az uniós pénzből felújított orvosi lakásban, de szerinte az EU úgysem fogja megbüntetni a falut.

- Átlagosan 2 millió felett van egy új építésű siófoki lakás m2-enkénti ára, Balatonakarattyán már 3,2.

190 milliárdos veszteséget termelt az MVM Csoport, ami tavaly még 79 milliárdos pluszban volt.

- A Kurultáj szervezői 700 milliót kapnak Csák Jánostól.

GYŰLÖLET

Salman Rushdie megírta a megkéselésének történetét, remélve, hogy övé lehet majd az utolsó szó: 2022-ben millimétereken múlt a világhírű indiai-brit író élete. A magyarul is megjelent új könyve, a Kés egyrészt a merénylet és egy súlyosan megsebesített test története, közben határozott kiállás a művészet szabadsága mellett.

Egyre durvábbak az Amerika-szerte zajló egyetemi tüntetések: összecsaptak egymással a palesztinbarát és Izrael-párti tüntetők a Los Angeles-i egyetemen, a rendőrség elkezdte lebontani a barikádokat. A Bloomberg azt írja, Törökország a gázai háború miatt megszakítja a kereskedelmi kapcsolatot Izraellel.

Náci karlendítés közben fotózkodtak páran a Mi Hazánk majálisán, Novák Előd azt mondta, „a jogszabályok szerint belefér”, szerinte „nem ez a legnagyobb dolog, hogy ki lendít kart, ki nem lendít kart”.

A TEK ment el egy 15 éves fiúért, aki TikTokon fenyegetőzött egy mecset megtámadásával: az érdi fiú követte azt az ausztrál férfit, aki 2019 márciusában 51 embert ölt meg Új-Zélandon.

Gyűlöletbeszéd miatt tiltotta le a Youtube a budapesti CPAC holland előadóját.

- Egy lengyel tinédzser dobott Molotov-koktélt egy varsói zsinagógára.

KÜLFÖLD

Emmanuel Macron szerint minden nacionalista európai párt titkolt „brexista”, nem érdekük, hogy az EU meghatározó világpolitikai tényező legyen.

A távollétében apja indította el a Magyarországon fogva tartott olasz antifasiszta aktivista EP-kampányát: Ilaria Salist a baloldali olasz pártszövetség küldené Brüsszelbe.

A heroin előállításához szükséges ópiummák kereskedelmét Közép-Amerikában teljesen tönkre vágta a fentanil, vagyis a szintetikus opioid, ami miatt egyre többen halnak meg drogtúladagolásban.

Szankciók, ha nem működnek: 6,86 milliárd dolláros a veszteség a Gazpromnál, az árbevétel konkrétan felére zuhant.

Az arizonai szenátus megszavazta az 1864-es abortuszt tiltó törvény hatályon kívül helyezését, és ha a kormányzó is aláírja a jogszabályt, a terhesség 15. hetéig legális lesz az abortusz az államban.

- Az USA szerint Oroszország vegyi fegyvert (az I. világháborúban kifejlesztett klórpikrint) vetett be Ukrajnában.

- 48 ember meghalt, amikor beszakadt egy kínai autópálya: a 18 méteres lyukba 23 autó hajtott bele.

Váratlanul meghalt a férfi, akit szivárogtatás miatt rúghattak ki a Boeing egyik beszállítójától.

SPORT

„Sajnos a szövetségi kapitány egy bohóc” – mondta a főnökéről Galló Vilmos válogatott hokis, miután kikaptak a románoktól, de azóta bocsánatot kért.

A szerb elnök olimpiát rendezne Magyarországgal közösen, noha az olimpia rendezését egy város szokta megkapni, nem pedig országok.Először neveztek ki női edzőt német harmadosztályban szereplő focicsapat élére.

És megint volt Tyúkól is.

AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2024/18. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2024.05.03.


PUBLICISZTIKA

Váncsa István
A legtöbb, amit kaphatunk


Vajon mennyire erősek a mi keleti kapcsolataink, ez a kérdés minket, magyar embereket gyakorta foglalkoztat, kedélyes délutáni fröccsözgetéseink alkalmával is erről beszélgetünk, elég erősek-e, vagy kellene még acélozni rajtuk egy keveset, s mint azt a nyájas olvasó bizonyára sejti is, építő szándékú politikai eszmecseréink mindig oda konkludálnak, hogy bizony, kellene. Véleményünk meghallgatásra talál, derék külügyérünk ilyenkor késedelem nélkül lovára pattan, Belső-Ázsia kies tájai felé veszi az irányt, és mi az eredmény? Újabb, immár ki tudja, hanyadik légi járat indul Budapest és valamelyik soha nem hallott nevű, ám nyilván annál fontosabb kínai város között. Legutóbb például arra derült fény, hogy nyártól már Kuangcsou is elérhető lesz légi úton, ennek nagyon örültünk, bár senki se tudta, hogy ez a fura nevű város hol található. Később aztán megtudtuk, hogy Kuangcsou nem más, mint Kanton, ettől vidorabbak lettünk valamelyest, bár nem igazán értjük, hogy ha az Osiris Kiadó 2004-ben (majd kisebb javításokkal 2005-ben és 2006-ban) kiadott, a magyar helyesírásról szóló kézikönyve Kantont Kantonnak írja (mellesleg az asztalomon álló és húszesztendősnél nem régibb földgömbön is Kantonként szerepel), akkor most mért kell Kuangcsouként emlegetnünk, ám a válasz, ha kicsit is gondolkodunk rajta, nyilvánvaló.
Csak.Tovább

A szerző további cikkei

Ádám Péter
Macron emlékezetpolitikája


Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy megbízatása alatt öt, illetve négy volt az államfő által kezdeményezett történelmi megemlékezések száma, François Hollande már tizennyolc, Emmanuel Macron pedig nem kevesebb mint huszonnyolc történelmi évfordulón méltatott, tisztelgett, temetett, koszorúzott. Ha csak az utóbbi heteket-hónapokat nézzük, valóságos megemlékezésáradattal van dolgunk. Elnöki megbízatása alatt már François Hollande is lényegesnek tartotta, hogy valamennyire tompítsa a francia társadalmat megosztó emlékezetkonfliktusokat. Törekvését 2017-től utódja, Emmanuel Macron is magáévá tette; ő a különböző emlékezetnarratívák összebékítését állította emlékezetpolitikájának középpontjábaTovább

A szerző további cikkei

Huszár Ágnes
„Lőni, tölteni”

– választási gyűlöletbeszéd

A szerző további cikkei

Szerbhorváth György
Harcosok klubja

a háborús veteránok Jugoszlávia utódállamaiban

A szerző további cikkei


FEUILLETON

Visky András
Jób lélegeztetőgépen

Mircea Cărtărescu verseskötetéről


IRODALOM

Fellinger Károly
Képvers


Fellinger Károly
A sorok között

Fellinger Károly

Győrfi Kata
benn tartott lélegzetet

Győrfi Kata
a szél

yőrfi Kata
semmiSzív Ernő
Barlangnovella


„Ez az ember vagy ezernégyszáztíz éve itt időzik, hordák, csürhe csoportosulások őrjöngtek a búvóhely bejáratánál. Járvány szedte áldozatait. Az aszály elapasztotta a tejet, kiszárította a húst, az életet adó állatokat ott végezte ki a lépcsősornál. Fügefa virágzott a páfrányos mellett. Élni kezdett a kamilla, mintha a nap sok kis szirmos ondóját küldte volna az ember elgyötört földjére.
Ez az ember itt van a barlangjában már öt éve. Bocsánat Ötszázöt. Ötezer.
Megállnak a látogatók csoportjai, vizitálók, ellenőrök, iskolai osztályok, egy nyugdíjas klub tagjai, eltévedő érdeklődők. Kérdeznek.”Tovább

A szerző további cikkei

Balássy Fanni
Ti vagytok a jövő


„– A problémák nélkül minden rendben van (…)?
– Persze, úgy minden fasza.” (Radics Péter)

„Már pirkadatkor az ablakból kémlelte az utcát. A postás fél tíz után pár perccel érkezett, és pontosan kiszámolta a konyhaasztalra a hatvankétezerháromszázhúsz forintot. Két húszezres, két tízezres, egy kétezres, egy kétszázas, egy százas, egy húszas. Egyszer kíváncsiságból lemérte a konyhai mérlegen, huszonnyolc grammot nyomott, alig többet, mint a lelke. A nadrágzsebébe gyűrte a papírpénzt, leemelte a fonott kosarat a kamra felső polcáról, és útnak eredt. Amint Icuka meglátta, a húspult mögé perdült, és már emelte is a parizerrudat, de Lajos határozottan intett, hogy tegye le, és egy jó darab húsos szalonnára bökött, meg a paprikás főtt sonkára, hogy abból kér tizenöt dekát. Tizenhét lett, maradhat? Maradhat, felelte Lajos, Icuka legnagyobb döbbenetére.”Tovább

A szerző további cikkei

Petőcz András
Az öregasszony


„Az öregasszony „kedves”-nek nevezi a fiút. Persze, neki mindenki „kedves”. Így szólít mindenkit, aki valamiképpen része az életének. Öreg, tehát ma már kevesen vannak azok, akik részei az életének. A fiú udvarias és kötelességtudó. És tiszteli az idősebbeket. Ezt az asszonyt meg pláne. Országosan ismert művészről van szó, ez külön is imponál neki. Persze, örömmel kíséri sétálni. Nincs abban semmi. Sőt, megtiszteltetés.
Séta közben az öregasszony belekarol a fiúba. Nem kapaszkodik belé, hanem úgy fűzi át a karját a fiú karján, mintha összetartoznának. Mesél az öregasszony, magyaráz, viszi a szót, beszél a fiatalságáról, arról, hogyan bújkált a háború idején. Elmondja, miképpen vitték el a testvéreit meg a szüleit is Auschwitzba. És hogyan menekült meg ő. Aztán mesél arról, miket fest. És közben magához szorítja a fiú karját. És mosolyog, és oldalról nézi a fiú arcát, és olykor-olykor könnyes a szeme.”Tovább

A szerző további cikkei

Kerényi Tamás
Ruhatár


„A fiatalok beadják a cuccaikat, elpályáznak a feltörekvő dj-t hallgatni. Gyorsan odamegyek a pulthoz bónért, ez ilyen helyi játékpénz, amire az itteni dolgozók olcsón tudnak piát kapni. A szabadnapomra spájzolok, meló közben ugyanis nem tanácsos benyomni. Nem azért, mert tiltanák, azt ki nem szarja le, hanem mert durván szétesik tőle az ember, és a végén elúszik a bevétellel. Mert okosba azért csinálok magamnak is, nem vagyok hülye, ilyen órabér mellett naná. Telefonom csutkára feltöltve, de még semmi. Addig jó. Nem igazán tudok mit kezdeni magammal, úgy döntök, ideje szerezni néhány melegebb pulóvert, mielőtt kezdődik az őrület. A talált tárgyakból öltözködöm.”Tovább


VISSZHANG

Váradi Róbert
A modernitás tanulságaiSerény György
A talánySzűcs R. Gábor
Hajrá, magyar?


KRITIKA

Torma Tamás
Röviden, dinnyehéjban


Se Magyarországon, se Pécsen nincs tehát Breuer Marcell-épület, pedig Pécs a Kádár-korszakban szinte kultúrparadicsomnak számított a szintén pécsi származású Aczél György támogatásának köszönhetően. Aczél közvetlen szándékával és odahatásaival jött létre az ún. kismúzeumok szentendrei és a pécsi múzeumhálózata. Baranyában ez a Csontváry Múzeummal indult (meggyőzte Gerlóczy Gedeont, hogy a Csontváryk ideális helye Pécsen lenne), majd a külföldre szakadt, pécsi kötődésű művészek (Martyn Ferenc, Amerigo Tot, Vasarely) műveik ajándékozásával járultak hozzá a Modern Magyar Képtár, majd a későbbi, egyéni kismúzeumok alapításához. De egy egészen kis Breuer-múzeum sem lett.Tovább

A szerző további cikkei

Siba Antal
Föl, vigyázz!


Az RTL Házon kívül című műsorának vasárnapi riportjából derült ki, hogy milyen furcsa helyzetek vannak Iváncsán az akkumulátorgyárban. A két munkavállalóval ültek le beszélgetni, mindketten arcukat takarva nyilatkoztak, nyilván jó okuk volt rá. Az iváncsai gyárban dolgoznak hónapok óta. Azt mesélték, nagyon szigorú biztonsági előírások vannak, például odabent minden papír fémszálas, ezért kifelé jelez az ellenőrzésen, a telefonoknak pedig matricával takarják le a kameráját. Ha hiányzik róla a matrica, akkor a telefont vizsgálatnak vetik alá, és jegyzőkönyv készül az esetről – említette egyikük. „Pár hete jött egy olyan intézkedés, hogy műszak kezdete előtt gyülekeznünk kell a folyosón – mondta az egyik dolgozó. – Az összes operátornak le kellett volna ülnie a földre, vagy aki nem akar leülni, az le is térdelhetett volna, és úgy kellett volna végighallgatni a műszakvezető beszédét.”Tovább

A szerző további cikkeiDarida Veronika
Nemet mondani

► Kemény Lili: Nem. Su\curesale Kiadó, Lyon–Budapest–Athén, 2024, 426 oldal, 5490 Ft

Minden önéletrajzi regény legnagyobb dilemmája egy etikai kérdés: önmagunk nyilvánosság elé tárása szabad akaratunkból vállalt döntés, de mennyire és miként lehet ebbe másokat is bevonni? Ezt a problémát jelzik a regényben szereplő nevek: számos fontos szereplő (például a Kemény család tagjai, az SZFE oktatói, Balázs), a saját nevén szerepel, de mellettük megjelennek álnevet viselők is (D., Mikes, „Ash”), akik közül többen könnyen beazonosíthatók, színházi-, filmes vagy közéleti szereplésük nyomán. A szerző saját nevéhez való viszonya is ambivalens, ezt jól jelzi az a jelenet, amikor kiakad azon, hogy Mikes beleírja nevét a saját családtörténetébe, méghozzá Liliként: „Nem magyaráztam, mi zavar benne, nem is tudtam. Most már értem: egyszerre szolgáltat ki és tagadja meg tőlem az igazi nevemet, a Keményt.” Ő maga viszont számos élettörténetet oszt meg velünk, főleg Balázsét, akinek az ajánlás szól („Balázsnak, ahogy mindig”), és kettejük közös története valóban kivételes. A könyv tárgyává tett életek kapcsán mégis többször eszembe jut, hogy nem lehet könnyű – a fiktív vagy nem fiktív nevet viselő – valós szereplőknek.Tovább

A hét könyvei

A szerző további cikkei

Pataky Adrienn
Ex libris


Dr. Benkovics Júlia: Magunkról
Tabuk nélkül a női testről

Elinor Cleghorn: Szenvedő nők
Mítosz és gyógyítás egy férfiközpontú világban

Krász Lilla: Születés és anyaság a régi Magyarországon
​​​​​​​16. század − 20. század eleje

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében

Az erőszakos és uralkodni vágyó férfi

És kvartett
Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről

Károlyi Csaba Deczki Saroltával, O. Réti Zsófiával és Zelei Dáviddal beszélgetett 2024. április 24-én, szerdán az Írók Boltjában. A felvételt meg lehet nézni a jövő héttől a YouTube-on, az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb május utolsó szerdáján Szűcs Teri Visszatért hozzám az emlékezet című kötetéről lesz szó.Tovább

A szerző további cikkei

Mélyi József
Művészet egy másik dimenzióban


Nem egyszerű megtalálni a nézői fókuszt Csonka Veronika kiállításán, pedig minden egyes mű és minden jel koncentrált munka eredménye. Adott egyrészt az organikus forma, amely valamennyi alkotás középpontjában áll, a legváltozatosabb alakokban. Körülötte ott a geometrikus rajzos keret, vagy az objektek esetében a csillogó fém tartószerkezet. Egy további külső héjon pedig a tudományos ismeretterjesztő intézmények jelrendszeréből építkező piktogramok, illetve egyéb képszéli számok és betűk.
Tovább

A szerző további cikkei

Wagner István
Északi reneszánsz


Ezzel a címmel mutatják be Bécsben az 1500 körüli periódus és az akkori Augsburg gazdasági és kulturális szerepét. Mindezt a Fuggerek és Wieselek kereskedő- és bankárdinasztiája ga­ran­tálta, hogy mecenatúrájukkal a mű­vészet is emelje házaik és famíliáik fé­nyét. A rendezők 170-nél több műből a késő gótika és a kora reneszánsz for­du­lóján a festők közül id. Hans Holbein (1464 k. –1524) és id. Hans Burg­kmair (1473–1531) életére fókuszáltak, ifj. Hans Hol­bein (1497–1543) és Albrecht Dürer (1471–1528) kapcsolódó munkáival kiegészítve.
​​​​​​Tovább

A szerző további cikkei

Báron György
Orfeusz alászáll


Talán Fellini óta nem láttunk ennyire olasz filmet, értve ezen Itália összetéveszthetetlen levegőjét, életvitelét, ízeit és illatait. Nincs szó olyasfajta utánérzésről, amellyel másodvonalú Federico-imitátorok próbálkoztak, Rob Marshalltól (Kilenc) Paolo Sorrentinóig (A nagy szépség), elvégre Fellinit nem lehet utánozni, az ő személyes világa teljességgel másolhatatlan és folytathatatlan. Rohrwachernél ennél mélyebb azonosulásról beszélhetünk, amelynek gyökere, akárcsak Fellininél, az olasz mentalitásból formált filmstílus, komédia és dráma sajátos ötvözete.Tovább

A szerző további cikkei

Csengery Kristóf
Cseh triók

Kováts Péter (hegedű), Varga István (cselló) és Fülei Balázs (zongora) együttese, a 2016 óta működő Auer Trió a közelmúltban a két legnagyobb cseh zeneszerző, Smetana és Dvořák műveiből jelentetett meg lemezt. A két kompozíció közül csak az egyik, Dvořák Dumky-triója (op. 90, 1891) számít ismertnek. Ez valóban népszerű, sokat játszott opus, a lemezen elsőként felhangzó másik darab, a harmincegy éves Smetana 1855-ben komponált g-moll triója (op. 15) azonban mindeddig jóval kevesebb figyelmet kapott Magyarországon, mondhatni, felfedezésre vár. Pedig némi közük a magyaroknak is van hozzá – annyi mindenképpen, hogy az ősbemutató idején, amikor a kompozíciót nem fogadta egyöntetű lelkesedés, a mindig minden igazi értéket felkaroló Liszt Ferenc volt az, aki elismerő szavakkal biztatta a szerzőt.Tovább

A szerző további cikkei

Molnár Zsófia
Stille Nacht


És ez ám igazi kortárs és realista színház. A szituáció olyan ismerős az itt és mostban, hogy szinte teljes mondatok visszhangoznak a fejünkben, igen, ez megvolt (vagy simán meglehetett volna, esetleg más akcentussal). Úgy képzelem, Csehov csenghetett ennyire közelien a korabeli nézőknek, vagy akár Ibsen a mélyen gyökerező, ám a hétköznapokban évtizedek múltán is igencsak ható traumákkal.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
A szürke egyetlen árnyalata


Nem az a baj, hogy fáj a szívem, hanem hogy unatkozom. A vízi hullák lelki élete sokkal kevésbé érdekel, mint a bűn és bűnhődés meg főleg a bűnhődni tudás, hogy vannak, vagy legalábbis az operában voltak olyan emberek, akik megszenvedték a rossz cselekedeteiket. Amitől szereti az ember Boriszt. Hogy van lelke.Tovább


INTERJÚ

Károlyi Csaba
„A gyilkosság volt az élesztőm”

Láng Zsolttal beszélget Károlyi Csaba

PÁRATLAN

-n-a
A háború meg a béke


A szerző további cikkei


ICs

Vargha János
Béke szótár

Békeharcosoknak, akik mindenre lőnek, ami mozog

A szerző további cikkei
(celebrálja Nyerges András)
Heti textus


A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ