2024. május 4., szombat

BEER MIKLÓS NÉHA ÖSSZERÁNCOLJA HOMLOKÁT AZ EGYHÁZ HELYZETÉT LÁTVA

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2024.05.04.A magyar egyház működését már csak a kispadról nézi, de néha összeráncolja homlokát, s úgy érzi, mintha még mindig nem értettük volna meg Ferenc pápa üzenetét. Egyszerre kell megfogalmaznunk Krisztus tanítását, s realistán látni a ma kihívásait, szenvedéseit – többek között erről beszélt Kompország című műsorunkban Beer Miklós. A nyugalmazott váci püspök a cölibátus eltörlésének esélyeiről is beszélt, ami szerinte már nem tabukérdés az egyházban.

- Miért fontos az állam és az egyház szétválasztása? 
- Hiba-e besimulni bármely politikai irányzatba? 
- Hogyan viszonyuljunk keresztényként például az eutanázia kérdéséhez? 
- Milyen felelősség terheli az egyházakat a gyermekvédelem területén? 
- Miért osztja szét vagyontárgyait a 81 éves nyugalmazott püspök? 

A műsorvezető: Szerető Szabolcs, szerkesztő: Farkas Melinda, György Zsombor.

HASONLÓ TÖRTÉNHET A MINI-DUBAJ PROJEKTNÉL, MINT A MOL-TORONYNÁL, CSAK MÉG KEVESEBB LAKOSSÁGI KONTROLLAL

444.HU / VIDEÓ
Szerzők: SZÁSZ ZSÓFI, KOVÁCS BENDEGÚZ, BENICS MÁRK
2024.05.04.- Kedden a mini-Dubaj projektet magába foglaló törvénytervezetet is megszavazta az országgyűlés.

- A Rákosrendező környéke Budapest egyik legértékesebb beépítetlen területe, ide építtetne a kormány egy arab befektető cégével „új millenniumi városrészt”.

- Sajtóhírek szerint luxuslakásokat és Európa legmagasabb épületét is felhúznák a területen.

- A felhőkarcoló annak ellenére épülhetne meg, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter már az első budapesti magasház, a 143 méter magas MOL-torony építését is ellenezte.

- Erő Zoltán, Budapest főépítésze üdvözölné Rákosrendező fejlesztését, de a felhőkarcoló szerinte nem a lakosok érdekeit szolgálja.

- Karácsony Gergely főpolgármester azt ígéri, mindent megtesznek a projekt megvalósulásának megakadályozásáért.

- A videó a Sphera projekt keretében készült.

RÁINDULÁS

FÜHÜ
Szerző: FALUSI TAMÁS
2024.05.03.


„Álomvilágban élek, írta Troppauer Hümér”. Hajdan Rejtő Jenő, ma Rejtő után magam is ugyanezt írnám a budapesti CPAC konferencia szövege hallatán. De aztán hamar letettem róla.

Az index ugyanis azt közölte olvasóival, hogy nem csak a Magyar Kétfarkú Kutyapárt lép fel három budapesti kerületben saját polgármester jelöltekkel, hanem példáját követve Magyar Péter pártja a TISZA is, és utóbbi ebből két kerületben a regnáló és ott újra pályázó, ellenzéki (DK) polgármesterekre indítja rá jelöltjeit. A fentiekből rögtön rá kellett jöjjek, hogy bár hazánk az Európát elöntő liberális óceánban az egyetlen megmaradt konzervatív sziget, ám nálunk jelenleg mégsem a mi kedves szigetünket mások által követhetetlen észjárással Európából kifele navigáló kipcsák Troppauer a legérdekesebb. Sajnos. Van nagyobb baj is.

Az önkormányzati választásokat illetően az MKKP-ról már írtam, mégpedig nem is olyan régen, ahogyan Magyar Péterről is. Azt szinte mindenki tudja, hogy a Kutyapártot nem érdekli sem az ellenzék, sem Orbán, mert tökmindegy neki, hogy ki kormányoz, amíg ő simán és kacagva ellébecol a farvizen, de azt, hogy Magyar Pétert sem érdekli az ügy, komoly meglepetés nekem.

A Kutyapártnak láthatóan az az alapelve, hogy azt csinál, amit jónak lát, és ebben sem a politika, sem a hatalmi viszonyok, sem hazánk demokratáknak kívánatos fejlődési/változási iránya nem befolyásolja. Ez a „Lesz, ami lesz” politizálás, amely pillanatnyi egyéni vagy kiscsoportos érdekek, elképzelések, illetve inkább ötletek mentén működik. A Kutyapárt pártként remekül üzemel, a FIDESZ-t nem zavarja, így aztán különösebb zargatásban, meghurcoltatásban, NAV, ÁSZ, Ügyészség rájuk uszításában, karaktergyilkosságokban, ellenük kitalált plakátcunamikban nem részesül, azt mondanak, amit akarnak, azt csinálnak, amit akarnak, bajuk nem volt, és nem is lesz belőle, sőt a saját (szigorúan szubjektív) elképzelésem szerint a FIDESZ néha még segít is nekik. Másképp nem tudnám például mire vélni Kovács Gergely elsöprő győzelmét a hegyvidéki előválasztáson, mert egynéhány fideszes szavazó segítsége nélkül nem hiszem, hogy ő nyer, pláne nem, hogy így.

Ennek révén a FIDESZ úgy rúgott egyet a többi ellenzéki pártba, hogy közben ott se volt. Annak érdekében, hogy legyen egy kis további csavar a dologban, a Kutyapárt előzetesen megegyezett a Momentummal a hegyvidéki választási körzetek elosztásáról, a DK-val viszont nem, így aztán ott most mindenki dühös mindenkire, a FIDESZ meg röhög a markába, hogy milyen jól kiszúrt velük. Ha a DK-t vagy a Momentumot segíti győzelemhez (bár őket nem is kellett volna), nincs ilyen, a Kutyapárt viszont náluk sokkal érzelmibb alkat és/vagy szertelenebb, így aztán sikerrel kavarta meg a dolgokat. Pláne, hogy ők sem szeretik Gyurcsányt, ami alapvetés minden ellenzéki és minden kormánypártnál, mert anélkül a magyar politikába beszállni nem lehet. Ez az új pártok szükséges jellemvonása, melyet a pástra lépve azonnal deklarálni kell, különben senki nem veszi őket komolyan.

Az újként és váratlanul színtérre toppanó Magyar jól tudja ezt. A TISZA Párt elnöke nemrég egy pécsi tüntetésen azt mondta a 2010 előtti időkről, hogy

„VOLTAK POLITIKUSBŰNÖZŐK, AKIK LOPTAK, CSALTAK, HAZUDTAK, NÉHA MÉG EMBEREK SZEMÉT IS KILŐTTÉK”,

ezzel a magyar politikai életbe való belépés első számú kötelezettségének eleget is tett. Az persze nem kérdés, hogy ezzel egyben népszerűvé akarta magát tenni a DK szavazóinak kivételével az összes magyar szavazó előtt (összekötve a kötelezőt a hasznossal), és a hazai értelmiség is megnyugodhat. Péter az ő emberük.

Ami a belépő szöveg tartalmi részét illeti, valóban voltak 2010. előtt politikusbűnözők. Ott van például a székház ügy. 1993 májusában kiderült, hogy az MDF és a Fidesz közösen mutyiztak el egy értékes irodaépületet, s közben még olyan törvényt is alkottak, amely ebből az eladásból több pénzhez segítette őket. Hogy a bűnösöknek hajuk szála sem görbült, az csak természetes.

Az ellenoldalon, a Tocsik ügyben voltak elítéltek, de nem politikusok. A jogásznő magánokirat-hamisításért 400 ezer forint pénzbüntetést kapott, Szokai Imrét, az ÁPV Rt. elnökét pedig hanyag kezelés miatt egy év hat hónap, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Ott van továbbá a Simicska féle trükkös… illetve miket is beszélek, szóval ott van Josip Tot és Kaya Ibrahim, akiknek Schlecht Csaba sok Fideszhez köthető céget adott el, melyek sok köztartozást halmoztak fel. A Kaya Ibrahimhoz és a Josip Tothoz került cégek végül anélkül váltak kámforrá, hogy egy vasat is fizettek volna az államnak. Bár 1998 októberében indult nyomozás, a rendőrség 2001. szeptember 11-én vádemelési javaslat nélkül lezárta az ügyet. Miniszterelnök Orbán Viktor.

Hogy a másik oldal politikusairól is essen szó, ott van Hagyó, akit azért ítéltek pénzbüntetésre, mert telefonon sürgette a vállalkozó kifizetését, és ezt a bíróság gyanúsnak találta, ott van Tátrai és Császy, akik azért kaptak több éves börtönbüntetést, mert az ő három szakértőjük szerint a Velencei tavi susnyás ötször ér többet, mint a Budapest melletti almás, viszont a bíróság az ügyészség által hozott negyedik szakértőnek hitt, aki szerint huszonötször, ott van Zuschlag, aki tényleg lopott, őt azonnal kizárták az MSZP-ből, és nem védték meg a börtöntől, valamint ott van Simon Gábor is, akire minden erőlködés ellenére máig nem tudtak rábizonyítani semmit, de még mindig nyakán érezheti a hurkot. A többi baloldali politikust a büntetőpereik során fölmentették.

A fentiek alapján elmondható, hogy 2010. előtt csak a baloldali politikusok ügye jutott el a bíróságig, még akkor is, mikor Gyurcsány volt a miniszterelnök, aki nem védett meg senkit semmitől. A FIDESZ kétszer is büntetlenül megúszta (plusz az MDF egyszer), azaz nem az a kérdés, hogy voltak-e 2010. előtt politikusbűnözők, hanem hogy a bűn elkövetése után mi történt velük. Egyébként magam gonosz ember vagyok, és a futballista/igazságügyminiszteri férjek zsíros álláshoz juttatását is a nép ellen elkövetett lopásnak meg csalásnak tartom, amire nem mentség, hogy a FIDESZ lopott már korábban is, mégpedig 2010. előtt, aztán 2010. után, vagyis folyamatosan. A baloldaliak által okozott károkat összeszámolva csak egyedül Tiborczhoz képest, aki lazán és büntetlenül sétálhatott el 13 milliárddal, sehol sincsenek. Nemhogy a fasorban, hanem sehol...

L. RITÓK NÓRA: STRATÉGIA ÉS REZILIENCIA (NYOMOR SZÉLE BLOG/HVG)

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2024.05.03.


Ahogy az idő telik, és egyre többet foglalkozom azzal, hogy milyen jövőkép körvonalazódjon az Igazgyöngyt előtt, egyre gyakrabban visszanyúlok a stratégiánkhoz.

Elgondolkodtam, hogy amikor először állítottam össze, hogy mi mentén szerveződjön a munkánk, ennyivel egyszerűbb volt a világ, és azóta a nehezítő tényezők, kockázatok száma nőtt meg, vagy csak kevesebbet láttam és értettem a problémából, de az biztos, hogy az első változat egyszerű és világos volt. Ma már nem ilyen.

A folyamatosan bővülő beavatkozási területek, a hatások egy irányba terelése munkaköri átfedéseket hozott, egyre nehezebb volt szervezeti ábrán bemutatni ezt a szerteágazó tevékenységet. Amikor a társadalmi hatékonyságmérést is a munkánk részévé tettük, már világos volt, valami más struktúra kell, mint a korábban három pillérre állított beavatkozási rendszer.

Mert ez így egyszerű volt, első az oktatás, második a családgondozás-közösségfejlesztés-munkahelyteremtés, és harmadik az intézményi együttműködések generálása. De közben a közösségi szemlélet, az egymást erősítő, egymásra támaszkodó munkakultúra részévé vált minden területnek, ez lett egy olyan vezérfonal, ami minden elemében ott van a munkánkban. Az első és a harmadik pillérben is.

Aztán egyszer csak valami más struktúra ötlete is felmerült. Az egyéni életstratégiaváltás, és annak közösségi megtámogatása adta a vezérfonalat az átrendezéshez.

Ebbe könnyebben illeszthető volt a területek rendszere, problémafókuszúbb lett a modell leírása, és nem intézményi egységekre, hanem a hatásokra szerveződő képet mutatott. A korábbi pillérek tevékenységei mind beilleszthetők lettek ebbe is, hiszen pl. a gyerekekre irányuló oktatási elemektől a felnőttek munkaszocializációjáig kimutathatók benne az egyénre irányuló hatások, és azok közösségi megerősítése is.

Közben pedig más elemek is fontossá váltak, pl. a célok teljesítéséhez szükséges szervezeti kompetenciák megléte, mert ez sincs meg magától, dolgozni kell rajta. Két dolog miatt, az egyik a fenntarthatóság, a másik pedig a reziliencia. A fenntarthatóság ebben a vonatkozásban nem a szervezet szempontjából lényeges, hanem a modell szempontjából. Meddig kell vinni a “képessé tétel” munkáját ahhoz, hogy egy esélyteremtő szervezet hátrébb léphessen? Mert ez a cél, hogy egy településen sikerüljön a társadalmi leszakadást mérsékelni, az ott élőket fejleszteni, a közösséget képessé tenni önmaguk megszervezésére, a lehetőségek megtalálására, hogy egy lépéssel közelebb kerüljenek egy másfajta, tervezhetőbb és jobb élethez. Vagyis, hogy ne legyen ránk szükség.

A szervezeti fenntarthatóság majd ez után következik, új helyszínnel, új feladatokkal, egy másik igazgyöngyös fejezetben. No és ott a másik elem, ami persze meghatározza ezt az elsőt is, a reziliencia. Mi még csak most barátkozunk ezzel a fogalommal, ami hihetetlenül fontos lenne, minden fejlesztésben, a pedagógiában, a szociális munkában, de a szervezeti működésben, vagy az önfejlesztés területén is. A rugalmas ellenállási képesség, ami a külső hatásokhoz való sikeres adaptálódás feltétele...

RITKA IRODALOMTÖRTÉNETI KINCS: SOSEM KÖZÖLT RIPORT KERÜLT ELŐ AZ AGYMŰTÉTJE UTÁN LÁBADOZÓ KARINTHY FRIGYESRŐL

QUBIT
Szerző: SERF ANDRÁS
2024.05.04.


Karinthy Frigyest 1936. május 4-én műtötte meg Stockholmban Herbert Axel Olivecrona, a kor agysebész világsztárja. A sikeres beavatkozás hírével a következő napokban tele voltak a magyarországi újságok. Az alábbiakban elsőként publikált – a Petőfi Irodalmi Múzeum Nagy Lajos-hagyatékában kéziratként fennmaradt – riportot 1936 nyarán, nem sokkal az agyműtéten átesett Karinthy hazaérkezése után vette fel Nagy Lajos, az író szintén író barátja.

A keletkezés pontosabb behatárolásában a riport szövege igazít el, ami az akkoriban népszerű Surányi Miklós író halálának említése miatt nem készülhetett korábban, mint június 23. Nagy Lajos azt írja, hogy „legutóbb” három hónappal korábban találkozott Karinthyval, ami a stockholmi kórházi felvételének dátumát (április 27.) és az utazást tekintve nem lehetett később, mint április közepe. Ez pedig egybevág azzal, amit Karinthy kilenc héttel az agyműtétje után Olivecronához írott egyik levelében említett, hogy hazaérkezése után (június 20.) még három hétig Hűvösvölgyben lábadozott. Nagy Lajos mindenképpen ezt követően látogathatta meg csak Karinthyt, mégpedig az otthonában, ami az ajtókiírás említéséből egyértelműen következik...


Lásd még:

16 MILLIÓ ÁDER JÁNOS ÉS SCHMITT PÁL REZSIJÉRE, 1 MILLIÁRD FORINT KÁVÉHÁZI CIGÁNYZENÉRE - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2024.05.03.


RTL: A környezetvédelmi alapítványt vezető Áder János éves rezsije majdnem 10 millió forint volt tavaly


Az elmúlt négy évben több száz millió forintot költött az állam Schmitt Pál és Áder János rendszeres juttatásaira – tudta meg a csatorna. Az Országgyűlés Hivatalától származó adatok alapján az adófizetők pénzéből fizették a két egykori köztársasági elnök éves áram- és gázfogyasztását is, ami Schmitt Pál esetében éves szinten 6,8 millió forint volt, míg Áder Jánosnál 9,45 millió forint. Az egyéb költségtérítésre (például titkársági autóra, internetre, lakásbiztosításra, kertrendezésre, közüzemi számlákra) összesen 30 millió forint ment el 2023-ban, míg a két titkárság fenntartására több mint 110 millió forint.

Média1: Orbán Viktor beperelt egy csomó szerkesztőséget


A kormányfő pert indított a 24.hu, a Klubrádió, a Hírklikk, a 444, de még a Mészáros Lőrinc-közeli Index.hu és Economx című lapok ellen is. A miniszterelnöknek azokkal a sajtószemlékkel támadt problémája, amelyek arról szóltak, hogy átalakította működését és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét az osztrák tulajdonú SPAR üzletlánc, amelynek vezetése azt állította, hogy ezzel a lépéssel akarnak védekezni az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái megszerezzék a magyar piacon második legerősebb élelmiszerkereskedelmi céget. A témáról az Economx többek között külföldi lapokat szemlézve számolt be, majd ezt vették át a szintén perbe vont médiumok.

Hvg.hu: Egymilliárdot fizet kávéházi cigányzenére a kormány

A hagyományos kávéházi cigányzene megőrzését célzó programot indít a kormány Muzsikáló Magyarország 2024 néven. A pályázat a 2018-ban elindított Muzsikáló Magyarország program folytatása. Az egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatásból ötszáz cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását segítenék – írja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleménye. A támogatott zenekarok négy hónapig, hetente négy napon, naponta három órán keresztül játszanak az általuk választott vendéglátóhelyeken. A pályázatra 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból, cimbalmosból álló cigányzenekarok vezetői jelentkezhetnek május 27-ig.

Magyar Narancs: Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosának, a 4iG Nyrt. két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet. Hivatalosan mindkét telken „mezőgazdasági” épület áll. A szőlő, az uborka, a fű vagy a tök netfüggő?

24.hu: Az MTVA-hoz került a Nemzeti Sport

A Nemzeti Sport kiadói jogait 2022 őszén vette meg az állam a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában lévő Mediaworkstől, a 444.hu szerint 3 milliárd forint közpénzt fizettek az N.S. Média Kft.-ért. Ráadásul az állam nem csupán ennyit áldozott az újságra, hiszen 2023 nyarán kiderült, hogy a kormány a költségvetésben forrást különített el arra, hogy 2024-ben 10 ezer példányra előfizessen. Most a parlament megszavazta, hogy Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyakorolja a jövőben a Nemzeti Sportot kiadó N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. fölött az államot megillető tulajdonosi jogokat.

SZABADSAJTÓ KLUB: MÉLYPONTON A FIDESZ?

SZABADSAJTÓ KLUB
Műsorvezető: GULYÁS BALÁZS
2024.05.03.Témáink: • Változnak a pártpreferenciák? • Orbán: magtár, Fidesz: zártkörű majális, Dobrev: Európai fizetéseket! • Melyik széljobb frakcióba tart Orbán az EP-ben? • Mi kínosabb a Mi Hazánk majálisán karlendítőknél?

Új ráadásvendéget köszönthetett a műsorban Gulyás Balázs műsorvezető Bogos Csaba, a Pécsi Stop újságírójának személyében. Tompos Ádám Kisvárdát, Tornanádaska, Sarkadkeresztúr, Nemesgörzsönyt emleget. Stumpf András és Tóta W. Árpád is itt voltak e héten.

CSÁNYI VILMOS – ELKÉPZELT CIVILIZÁCIÓ

AZ ÉLET MEG MINDEN PODCAST
Műsorvezető: TÓTH SZABOLCS TÖHÖTÖM
2024.05.03.Bukfenc, Jeromos, Janka – sokan vannak Magyarországon, akik pontosan tudják, kutyanevekről van szó. Méghozzá Csányi Vilmos kutyáinak neveiről. Hiszen a Széchenyi-díjas etológus professzor több mint negyed százada publikálja népszerű tudományos munkáit a nagyközönségnek, amely könyvek egy része a kutyákról, illetve gazdáikról, rólunk, emberekről szólnak. 

E beszélgetés apropóját az adja, hogy nemrégiben jelent meg a tudós új munkája, amelynek címe A Teremtő képzelet – A kreativitás evolúciója, amelyben a szerző nem kevesebbre tesz kísérletet, mint hogy megválaszolja a nagy kérdést: mi tesz minket emberré? 

Ebben az epizódban tehát Csányi Vilmossal beszélgetek a civilizációkat létrehozó emberi képzeletről, beszélő kutyákról, apróismeretekről és globális folyamatokról, a kőkorszaki boldogságról és az igazán fontos dolgokról, az életről meg mindenről.

Tartalmi kivonat időkódokkal


[00:05:08] Az elmeteória: mi van a fejünkben arról, mi van a másik fejében? 
[00:18:39] Az ember és hiedelmei. Miért hiszünk, kinek hiszünk? 
[00:25:45] Az emberi civilizáció és a széttöredező hiedelemvilág, valamint káros hiedelmeink. 
[00:30:38] Agresszió és kooperáció. Dominancia és tanulási képesség. 
[00:40:33] Az archaikus csoportok mérete és értékrendje. 
[00:46:43] Hogyan ismerhetjük meg az archaikus csoportokat a kutyák tanulmányozásával? 
[01:12:06] Miért volt bizalmatlan eleinte a kutyaetológiával a tudomány? 
[01:16:57] Küszöbön áll a beszélő, de legalábbis a nyelvet értő kutya? 
[01:29:48] A tartós emberi közösségek szétbomlása és az „egyszemélyes közösség” 
[01:36:24] Helyttesítheti-e a személyes ismeretátadást a technológia (pl. a Youtube)? 
[01:43:14] Egy tudós, aki szkeptikus a haladást illetően. Boldogabb-e ma az ember, mint a kőkorszakban? 
[01:50:07] A túlnépesedés, mint az egyik legnagyobb probléma. 
[01:55:12] Javíthatók-e az ember káros hiedelmei, viselkedése? És ha nem, javítható-e a következő nemzedék?
FÓLIARENDELET: A KÖNYVKIADÓKNAK HÉTFŐ DÉLUTÁNIG KELL NYILATKOZNIUK A JOGSZABÁLY SZERINT KIADVÁNYAIKRÓL

NÉPSZAVA
Szerző: T.G.
2024.05.04.


Kormányrendelet írja elő, a könyvkiadó köteles tájékoztatni a kereskedőt arról, ha egy könyv „meghatározó eleme” a szexuális kisebbségek „megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása”.

Pénteken a könyvkiadók levelet kaptak a Líra Zrt.-től, hogy hétfő délután 4-ig a módosított, május 8-án életbe lépő fóliarendelet szempontjait figyelembe véve, négy kérdésre válaszolva nyilatkozzanak a kiadványaikról.

- „Meghatározó eleme-e a könyvnek a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése?

- Meghatározó eleme-e a könyvnek a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, megjelenítése?

- A kiadvány kialakítása, külseje vagy csomagolása jól látható módon a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jeleníti meg, vagy a szexualitást közvetlenül, naturálisan, vagy öncélúan ábrázolja?

- Gyermekeknek szóló kiadvány?”

– szólnak a kérdések...

„LEVÁLTHATATLAN REZSIMEK NINCSENEK” – A MA 80 ÉVES MARTIN JÓZSEF FONTOS CSALÁDI TITOKRA BUKKANT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2024.05.02.


Ennek a kormánynak a Waterloo-ja az európai integráció lesz – mondja Martin József. A Pulitzer-emlékdíjas újságíró épp beszélgetésünk megjelenésének napján tölti be a nyolcvanat, hát végigbeszéltük vele, milyen volt újságírószemmel a Magyar Nemzetnél diktatúrában eltöltött három évtized, a rendszerváltás a lap főszerkesztőjeként, s milyen a mai szabadság. Spoiler: szerinte most éppen van egy „halovány reménysugár”. Martin nemrég jelentkezett Gajári Ödön életét és pályáját bemutató könyvével, amely évtizedes munka eredménye – ráadásul egy családi titok felfedése is egyben. Életútinterjú...

A FIDESZ TRÜKKÖZÉSÉNEK KÖSZÖNHETI MAGYAR PÉTER, HOGY MEGKERÜLHETETLEN TÉNYEZŐVÉ VÁLHAT BUDAPESTEN

TELEX
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2024.05.03.


Magyar Péter pártjával bejuthat az ellenzék által dominált Fővárosi Közgyűlésbe. A DK kiakadt, mert a Tisza két kerületben ellenzéki polgármester ellen indul.

Elhárult az első akadály az elől, hogy Magyar Péter pártja listát állíthasson Budapesten: pénteken bejelentették a négy kerületi polgármesterjelöltjüket, hétfőig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges aláírásokat. Magyar Péter országjárásának szerdai állomásán, Sümegen mondta ki először egyértelműen, hogy pártjával nemcsak az EP-választáson indulnak el, hanem a fővárosban az önkormányzati választáson is rajthoz állnak.

Magyar Péter a fővárosi politikai helyzetet is a feje tetejére állíthatja, ha pártjával bejut a Fővárosi Közgyűlésbe, ahol jelenleg a Karácsony Gergely főpolgármester mögött álló ellenzéki szövetség van többségben. Egyre valószínűbb azonban, hogy a június 9-i választás után oda lesz ez a többség, és az ellenzéki pártok mellett új szereplők is alakíthatják a fővárosi döntéshozatalt...


ISMERETCENTRIKUSSÁ VÁLT AZ ÚJ NEMZETI ALAPTANTERVHEZ IGAZODÓ ÉRETTSÉGI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.05.03.


A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött ma (pénteken) a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a következő hetekben 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an érettségiznek. Az új, azaz a 2020-as Nemzeti Alaptanterv (Nat) miatt több változás is lesz az érettségiben, úgy tűnik, a legtöbb magyar nyelv és irodalomból. Szakemberek szerint ezzel az a gond, hogy nagyon ismeretcentrikussá válik az érettségi.


Az érettségi vizsgákat május 3. és július 3. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban 3150 érettségi vizsgabizottság működik közre. A változások elsősorban annak köszönhetők, hogy a diákok a 2020-as Nat-nak megfelelő feladatsorokat kapnak. Az Oktatási Hivatal (oktatas.hu) már 2021-ben közzétette azokat az új minta feladatsorokat, amelyek változnak. Ilyen lesz a magyar nyelv és irodalom, a matematika és a történelem matúra is, de a kémia, a biológia, a földrajz és a fizika érettségi feladatai is átalakulnak.

Az szintén változás, hogy lesznek tárgyak, amelyekből az idén már nem, és lesznek, amelyekből csak ez évtől lehet érettségi vizsgát tenni. Szintén az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az alábbi tantárgyakból az idén már lehet érettségizni: állampolgári ismeretek, közigazgatási ismeretek, fenntarthatóság, bibliaismeret-baptista hittan, és az informatika helyett digitális kultúra. Amiből viszont 2024. január 1-je után nem lehet érettségi vizsgát tenni: emberismeret és etika, ember- és társadalomismeret, etika, társadalomismeret, művészettörténet, népművészet, pszichológia, utazás és turizmus...

„SOHA NEM AKARTAM LEGYŐZNI A FÉRJEMET” –RUBOVSZKY ÉVA MÚZEUMOT ÉPÍT JANKOVICS MARCELL HAGYATÉKÁBÓL

VÁLASZ ONLINE / INTERJÚ
Szerző: SASHEGYI ZSÓFIA
2024.05.03.


Ki lehetett-e hozni Jankovics Marcellt a sodrából? Lábujjhelyen kellett-e járni körülötte, amikor alkotott? Mi volt számára az igazi elismerés és hogyan pihent? Többek között erről, valamint azokról a történelem előtti időkről kérdeztük Rubovszky Évát, amelyekben még szóba állt egymással a fővárosi értelmiség, és ők minden szombaton szalont rendeztek a számukra. Az orientalisztikát végzett bölcsész, aki most három éve, 2021 májusában meghalt férje életművét katalogizálja, nem csak a gyerekek: a fiatal értelmiség előtt is megnyitná budai otthonuk ajtaját...


KARSAI DÁNIEL: HIGGYÉK EL, TISZTELT KORMÁNYPÁRTI POLITIKUS HÖLGYEK ÉS URAK, MEGHALNI NEM HABOSTORTA - ÉPPEN EZÉRT SZERETNÉ, HA SEGÍTENE VALAKI, DE LEGALÁBB EMBERSZÁMBA VENNÉK

NÉPSZAVA
Szerző: Á.B.
2024.05.04.


Immáron 219 napja, hogy elindítottam a küzdelmet az életvégi döntések meghozatalához való jogért. Magyarország kormánya azóta fülsiketítően hallgat - írta egy péntek délutáni, rövid Facebook-posztban Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász.

Mint fogalmazott, „higgyék el, tisztelt kormánypárti politikus hölgyek és urak, meghalni nem habostorta. El kélne a segítség. Vagy legalább az emberszámba vétel”...

Karsai Dánielnél lapunk legutóbb áprilisban tett látogatást. Ebből kiderül, hogy nem fél és nem ez tölti ki a gondolatait a nap 24 órájában, hanem az, hogy minél több időt töltsön a barátaival és a szeretteivel. Emellett ha lehetősége lenne visszamenni abba az időbe, amikor már tudta, hogy gyógyíthatatlan beteg, de még fizikailag képes lett volna önkezével véget vetni az életének, akkor sem tenné meg.

MI, HÁBORÚPÁRTIAK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.05.04.


Orbán Viktor szerint én háborúpárti vagyok. Te is háborúpárti vagy én nyájasom. Sőt, kies hazánkban úgy nagyjából hétmilliónyian vagyunk háborúpártiak, akik nem a Fideszre szavazunk. Gondolta a fene. Illetve gondolta Orbán Viktor. Bár lehet, hogy nem is gondolta, csak úgy kifolyt a száján. Kiokádta mintegy magából a tartalom nélküli betűhalmazt, mert komolyan nem gondolhatta. Vagy, ha igen, akkor elég nagy bajok vannak az emeleten.

Mert ízlelgessük ezt a szót, ezt a háborúpártit, hogy voltaképpen mit is jelent, ha lehámozzuk róla a kampány burkát. Azt takarhatja, hogy mindenünk a vérontás, mit nekünk napsütés meg madárdal, ha abban nem bírunk élni. Mi lőni akarunk, rohamra menni, kibelezni embertársainkat, bombázást szeretnénk meg tüzérkedést, tankot vezetni át az ellenen, hogy ropogjon a csontja, ilyenek. Akar ilyet a fene. Azt szeretnénk csupán, hogy Orbán fogja be.

De nem teszi. Sőt, egyre tébolyultabb a manus, mert és ugyanis eddig való uszításában odáig még nem merészkedett, hogy kijelentse, aki nem a Fideszre szavaz, az háborút akar, de most ez is megtörtént. „A baloldalra szavazni ma egyet jelent a háború támogatásával” – ezt sikerült előhúzni magából a kedves vezetőnek, és ezért bátorkodtam föltételezni olvasóimról, hogy akkor ők is úgy óhajtják a háborút, mint egy falat kenyeret. Ezzel kelnek és fekszenek.

Nagyon könnyen belátható, hogy ez baromság. Aki ilyeneket állít, az pedig nem normális. Normalitását pedig a hatalom utáni lihegésben és epekedésben veszítette el, lecsupaszult itt előttünk az eltelt évtizedek alatt, és úgy áll itt, mint egy mementó, hogy mivé lesz az ember, ha az életének ezen kívül más célja nincsen. Ha nem velünk történne mindez, s nem a mi életünket tenné tönkre, akkor szánnánk szegényt, mert így létezni maga lehet a borzalom...