2017. szeptember 22., péntek

A KÉPZET-BETEG

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.09.22.



...Ennyit a fjordokról és képzetekről, lássuk, a valóságban mire számíthat a magyar gazdaság?

Semmi jóra, lévén, hogy az építőipart kivéve nem termel semmit, de azt nagyon drágán teszi. Ráadásul a kormány szabadulni próbál az eredetileg általuk feltalált és tűzzel-vassal ránk erőszakolt közmunka intézményétől. Ugyanis a rendszer hatalmasra duzzadt, túlnőtte magát és nem termel semmiféle hasznot. Kizárólag nyomort és anyagi-politikai függőséget termel, de ehhez képest rengeteg pénzbe kerül. Megszüntetni azonban nem lehet, nos, akkor mi a teendő?

Valaki nagyon okos elővehetett egy ötvenes évekbeli brosúrát, és abban talált rá a megoldásra.

Szövetkezetesítés!

Tessék?

Jól tetszettek olvasni: szövetkezetesítés várható. A közmunkások nagy részét úgynevezett „szociális szövetkezetekbe” terelik, melyek aztán majd a piaci körülmények között kell megéljenek a termelt profitból. Ez nem is volna lehetetlen, ha olyasmit termelnének vagy olyasmivel foglalkoznának, amire van is piaci igény – csakhogy ez nem úgy szövetkezet, ahogy azt mondjuk Dániában elképzelik. Ez úgy szövetkezet, hogy tagja lehet jogi személy is, mondjuk a területileg illetékes önkormányzat. Innentől kezdve nem világos, miben különbözik az egész az eddigi közmunkaprogramtól – illetve de. Abban, hogy az ilyen szociális szövetkezetek három évig kapnak majd állami támogatást, csak utána nem, így a csődjük és szanálásuk pontosan három-három és fél évvel a megalapítás után várható.

Majd alapítanak egy újabb szociális szövetkezetet.

Hogy úgy fogalmazzak: a magyar állam sikeresen átcsoportosította a piaci szférába a közmunkások helyett a saját kiadásait.

Mert maguknak a közmunkásoknak nem fog változni sem a munkája, sem a munkahelye, sem a bérezése – legfeljebb szélesebb körben lehet majd őket kizsákmányolni.

Gratulálok: ez a gazdasági ötlet valóban hungarikum.

Ez egy igazi, magyaros képzet. Se haszna, se értelme, sokba is fog kerülni, de valakik mégis profitálnak majd belőle.

Tetszik látni, ezért fontosak a képzetek.

Meg az unortodoxia.

Gazdasági híreinket olvasták, gyermekműsor következik.

Bemutatjuk a „Téeszek az aranykorban” című szovjet rajzfilmet.

Rögtön utána láthatják a „Matolcsy és a csodalámpa” című mesét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.