2024. május 5., vasárnap

MAGYAR PÉTER: FELOSZLATJUK AZ ORBÁN-TIBORCZ-MÉSZÁROS RÉSZVÉNYTÁRSASÁGOT.

24.HU
Szerző: KASSAI ZSIGMOND
2024.05.05.


- Debrecenben tartott több ezer fős rendezvényt Magyar Péter, a Kossuth tér a bizonytalan időjárás ellenére már a politikus színpadra lépése előtt megtelt.

- A Tisza Párt elnöke szerint most van esély lezárni azt a korszakot, ami Magyarországot az Európai Unió egyik legszegényebb és legkorruptabb országává tette.

- Több konkrét politikai ígéretet tett kormányváltás esetére, így a családi pótlék összegének azonnali megduplázását, a védőnői rendszer felülvizsgálatát és önálló Környezetvédelmi Minisztérium felállítását.

- „Zéró toleranciát” hirdetett a korrupcióra.

- Az orosz-ukrán háborúról szólva azt mondta: Oroszország az agresszor, a Tisza Párt is békét akar, viszont „aki a Fideszre szavaz, a háborús uszításra” szavaz.

- Szerinte az Orbán-kormány család-, vidék- és gyerekbarátnak hazudja magát, de jelentősen csökkent a családi gazdaságok száma, vidéki oktatási és egészségügyi intézményeket zártak be, rohasztottak le.

A debreceni tüntetésen felszólalt még L. Ritók Nóra pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány elnöke, Gerzsenyi Gabriella és Tarr Zoltán, a Tiszta Párt EP-képviselőjelöltjei is. Megszólalt Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke, aki megrázó beszédet tartott a Debrecen környékén zajló akkumulátoripari beruházások hétköznapi következményeiről.

„Mindannyian változást szeretnénk, amit csak együtt tudunk elérni” – mondta Magyar Péter Debrecenben vasárnap. Beköszönőjében Gárdonyi Gézát idézte:

"Légy az, akiből árad a nyugalom! Légy az, akire nem hat a hatalom!"

Külön köszöntötte az édesanyákat, nagymamákat, és azokat, akik az ország túlsó feléről, vagy a határon túlról érkeztek a debreceni tüntetésre...

SZABAD EURÓPA: TIZENÖTEZERMILLIÁRD FORINTOS KONCESSZIÓ MÉSZÁROSÉKNAK; ÚJABB KÍNAI AUTÓGYÁR MAGYARORSZÁGON; HÚSZ ÉVE AZ EU-BAN - A HÉT LEGFONTOSABB CIKKEI

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2024.05.05.


Tizenötezermilliárd forintos üzletet kötöttek Mészáros Lőrincék az állammal. Orbán Viktor és Hszi Csin-ping együtt jelentheti be, hogy a Great Wall Motors épít autógyárat Pécs mellett. Húsz éve az EU-ban: a kihasznált és egyben el is szalasztott lehetőség. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.Tizenötezermilliárd forintos üzletet kötöttek Mészáros Lőrincék az állammal


A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és az derült ki, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat jelentős részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van.

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping együtt jelentheti be, hogy a Great Wall Motors épít autógyárat Pécsnél

A Szabad Európa információi szerint a kínai elnök azért is jön két napra Magyarországra, mert ebből az egyiken Pécsre látogat, hogy autógyár építését jelentse be. A szegedi példa alapján kérdés, mekkora beleszólása volt a helyszín kiválasztásába a kormánynak. A Great Wall Motors terveiről már jelentek meg információk a magyar sajtóban, lapunknak most megerősítették, hogy valóban a kínai autógyártó épít üzemet Baranyában.

Húsz éve az Európai Unióban: a kihasznált és egyben el is szalasztott lehetőség

Vegyes a mérleg, ha az Európai Unió tagjaként eltelt húsz évre tekintünk vissza — ebben egyetért szinte minden elemző. De abban is, hogy egy történelmi igazságtalanságot orvosolt belépésünk a közösségbe. Állandó brüsszeli tudósítónk arról is beszélt friss podcastunkban, hogy csak a szélsőségesek vitatják, hogy rajtunk múlt, eddig mit hoztunk ki a tagságunkból.

Ezzel kapcsolatos cikkünkben arra is kitértünk, hogy noha hazánk rengeteget profitált a belépésből, az ahhoz fűződő várakozások egy része illúziónak bizonyult, bőven akadtak elpuskázott lehetőségek, és a blokk fejlődési iránya sem feltétlenül találkozik a magyar igényekkel és elképzelésekkel.

Egy másik anyagunkban interaktív ábrákon mutattuk be az elmúlt húsz év számait. Ezek szerint az óriási európai uniós támogatások még úgy is jelentősen hozzájárultak az ország gyarapodásához, hogy nem sikerült hatékonyan felhasználni, így elmaradt az áttörés azokon a területeken, amelyek a hosszú távú fejlődést biztosítanák, illetve a szegénység sem csökkent.

Felidéztük, miként örült húsz évvel ezelőtt az egész ország az EU-s csatlakozásnak, azóta is példátlan módon. Több ezer kapcsolódó eseményt tartottak, a legérdekesebbek közül válogattunk a hídcsomagolástól kezdve a galambröptetésen át az ingyenebédig. Ilyen például, hogy Szijjártó Péter az MSZP-s Balogh Józseffel alkotott párost a győri „közéleti pingpongderbin”.

Kecskére káposztát: a VII. kerületi önkormányzat a bulinegyed nagyvállalkozóira bízta, ki lehet nyitva éjfél után

Az erzsébetvárosi önkormányzat szerint megegyeztek, egy civil szervezet szerint viszont összefonódtak a bulinegyed cápáival, akik ráadásul egy másik civil formáció mögé bújva akár a képviselő-testületbe is bejuthatnak. A környéket egyesek lakhatatlannak tartják, és a főváros nem segít abban, hogy a létező szükségletekre felelő vigalmi negyed ne csak fél négyzetkilométerre koncentrálódjon, és hogy a terhei jobban szétterüljenek a városban. A helyi önkormányzat elvileg mediál, de mások szerint lefeküdt a vállalkozóknak, ami nem lenne meglepő a rendszerváltás utáni önkormányzati politikában.

Kormányhatározatokban ígérték meg, de senki sem látta a pénzt a magyar félsivatag megmentésére

Kell az európai uniós pénz másra, ezért a kormány úgy döntött: hiába szenved több tízezer gazdálkodó és családja Magyarország egyetlen félsivatagában víz nélkül, a támogatást előbb költik el emlékérmék kibocsátására vagy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésére.

Márta verbálisan bántalmazó házasságban élt, nem tudott kilépni belőle, végül az AIDS vetett neki véget

Huszonnégy évvel ezelőtt kapta el a HIV-et a férjétől, aki nem tudott róla, hogy végstádiumú AIDS-e van. Már megtanult együtt élni a vírussal. Szerinte kis odafigyeléssel, rendszeres gyógyszerhasználattal nem nagyon változtatta meg az életét a betegség. Nagyinterjúnk Liebermann Mártával, a Retropajzs Egyesület egyik alapítójával.

A szülészeti erőszak egyik leggyakoribb fajtája Magyarországon a felesleges császározás


A világon a legtöbb császármetszést Latin-Amerikában végzik, azonban ettől nem sokkal maradnak el a magyarországi adatok. Itthon átlagosan minden második-harmadik születés császárral végződik. Igaz, a valós, magyarországi intézményekre vonatkozó számokról csak sejtések vannak, alig van nyilvánosan elérhető információ róla. Április a császármetszéssel kapcsolatos informálódás hónapja volt, de sem a kórházi szakemberek, sem a magánnőgyógyászok nem nyilatkoznak szívesen a témában. A kecsup.hu riportja három kecskeméti eseten keresztül igyekszik bepillantást nyújtani a császármetszéssel szülő nők által megélt tapasztalatokba.

Pécsi Volvo-gate: egymillió eurót töltött valaki bankautomatán keresztül a bankszámlájára

Kétszáz bankjegy fért csak be egyszerre az automatába, így 19 részletben lett befizetve egy számlára majdnem egymillió euró a korábbi – fideszes – pécsi önkormányzat 3,4 milliárd forintos buszbeszerzési ügyében. Tele volt ilyen meglepő részletekkel a Pécsi Ítélőtábla ítéletének indoklása, amely egy órán keresztül sorolta a kifogásokat a Kaposvári Törvényszék tavaly tavaszi, a vádlottakat felmentő ítélete kapcsán.

Mitrovits Miklós történész: „Lengyelország kvázi a második hazám lett”

Milyen szerepet játszott a Ludas Matyi és a Rádiókabaré a lengyel demokratikus mozgalmak elleni hangulatkeltésben? Miért fontos tudni, milyen kocsma van Varsóban a kultúrpalotánál? Hogy élik meg a lengyelek, hogy ez történelmük egyik legszebb fejezete? Mitrovits Miklós polonistával a Szelfiben beszélgettünk, most ennek szerkesztett, rövidített változatát olvashatják.

Charles Michelnek nincsenek álmatlan éjszakái a magyar EU-elnökség miatt

Az Európai Tanács elnökének nincsenek álmatlan éjszakái a közelgő magyar EU-tanácsi elnökség miatt, és fenntartja korábbi kijelentését, miszerint 2030-ra az Európai Uniónak és a tagjelölteknek is készen kell állniuk a bővítésre. Charles Michel a keleti bővítés huszadik évfordulója alkalmából adott interjút többek között a Szabad Európa tudósítójának is.
Illetékes EU-biztos: A jelenlegi költségvetés már nem lesz elég

Az EU költségvetésért felelős biztosa nem híve a helyreállítási források felhasználására adott határidő meghosszabbításának, de rokonszenvez az elképzeléssel, hogy a régiók érdekeinek figyelembevétele mellett teljesítményalapúvá váljanak a kohéziós politikai kifizetések. Johannes Hahn néhány lapnak, köztük a Szabad Európának adott interjúban beszélt erről.

„MÉG A JÓISTENKE IS SZERETI PÉTERT” – RIPORT A DEBRECENI TÜNTETÉSRŐL - AZ ÉLETÉRZÉS. AZT KELL MEGVÁLTOZTATNI

NÉPSZAVA
Szerző: DOROS JUDIT
2024.05.05.


Azt várom tőle, hogy minimum lebontsa a kétharmadot, és így megváltozzon az ország – mondta a 84 éves Zákány Istvánné, aki a hirtelen jött zápor ellenére kitartóan várta egy debreceni áruház árkádja alá húzódva, hogy elkezdődjön Magyar Péter anyák-napi tüntetése az alapvetően fideszesnek tartott városban. A református templom előtti tér zsúfolásig megtelt, legalább tízezer ember gyűlt össze, de az online térben is több mint százezren követték az élő közvetítést. Az egyedül élő nyugdíjas asszony mindkét felnőtt gyermeke külföldön dolgozik, egyikük Írországban, másikuk Ausztriában, szerinte, ha itthon változás lenne, elgondolkodnának azon, hogy hazajönnek.

– Látja, még a jóistenke is szereti Pétert, nem véletlenül frissítette fel a levegőt ezzel a pár perces nyári esővel – mondta egy kalapos idős hölgy, aki Balmazújvárosból jött át az unokáival. Hozzátette: neki már nincsenek évtizedei hátra, de azt reméli, a gyerekek jobban élnek majd, ha vége lesz az „uram-bátyám” rendszernek, ahol csak a rokonok meg a haverok jutnak zsíros falatokhoz. – Lehet, hogy idejött a legtöbb pénz vidéken, de az embernek egyszerűen a gyomra fordul fel attól, hogy ezek a NER-urak viselkednek. Ezt nem lehet „kiváltani” három zsák krumplival, de még új munkahelyekkel sem. Az életérzést kell megváltoztatni – mondta egy nemzetiszín karkötőt és kokárdát viselő férfi...

ITT OLVASHATÓ

KÉRI LÁSZLÓ: A FIDESZNEK SZEMBE KELL NÉZNIE AZZAL, HOGY AMI EDDIG JÓ VOLT, MA MÁR NEM MŰKÖDIK

TELEX VIDEÓ
Műsorvezető: FÁBIÁN TAMÁS
2024.05.05.Május 5-én Magyar Péter és a Tisza Párt tüntetést tart Debrecenben, mi pedig ismét élő műsorral jelentkezünk a Telexen. Megmutatjuk élőben Magyar beszédét, amelyet Sarkadi Zsolt, a Telex belpolitikai szerkesztője értékeli, Kéri László politológus-szociológussal pedig az általános politikai helyzetet elemezzük. 

00:00 Sarkadi Zsolt: Ezt a centrális erőtér dumát nehezebb lesz beadni 
46:19 Magyar Péter beszéde 
01:37:48 A beszéd elemzése Sarkadi Zsolttal 
01:50:20 Kéri László

AMERIKAI NÉPSZAVA: MAGYAR STÍLUSGYAKORLATOT MUTATOTT BE ROGÁNNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.05.05.


Hatásos demonstrációt tartott a Tisza Párt Debrecenben, ami ezúttal is bizonyította, hogy az ellenzék bedőlt a Fidesz propagandagyár árulójának, a kiképzett propagandistának, aki a Fidesz saját fegyverét fordítja velük szemben, és ehhez naiv emberek hitét használja fel.

A Fideszen belüli propagandaháború zajlik a szemeink előtt, amelybe bekapcsolódtak a sikerérzésre szomjas ellenzékiek, mint statiszták, és közelről nézik a sértett és bosszúálló Magyar Péter és Rogán Antal propagandaháborúját. A baj, hogy ezt valódinak gondolják.

Amikor valódi politikai kérdésekről van szó, Magyarból hiányzik a képesség és a bölcsesség, amit jól bizonyít, hogy Orbán háborús vádjait azzal „védte ki”, hogy azonosult a fideszes propagandával. Magyar sem szállítana fegyvereket, ő is a tárgyalóasztalhoz kényszerítené az ukránokat. Neki is ez a „békepártiság”. Tisztességes demokratánál itt van vége.

Magyar hajszálpontosan addig ment el az oroszok szerepét illetően, mint a Fidesz. Amit ő mond erről, azt még a Fidesz is mondja. Magyar nem meri vállalni az igazságot, mert ő maga is a Fidesszel ért egyet, hogy az ukránoknak fegyverrel kell kiűzni az oroszokat.

De ez a gyűlés és Magyar egész tevékenysége nem a valódi politikai kérdésekről szól.

Magyar stílusparódiát, egyfajta stílusgyakorlatot mutat be: hogyan kellene csinálnia egy ellenzéki vezérnek, ha populista szemfényvesztő akarna lenni. Be akarja bizonyítani az egykori főnökének, hogy jobb nála. Legyőzi őt a saját fegyverével.

Két kakas viadala zajlik, amelynek semmi köze az országhoz.

Magyar egész személyiségéből sugárzik a pózolás, a kevélység és a gőg, a bizonyítási vágy és a szereplés. Üvölt róla, hogy a volt feleségének, Rogánnak és a Fidesznek beszél, nekik szerepel. Nekik akar bosszúságot okozni és legfőképp bizonyítani. Nekik akarja megmutani.

Magyar Péter debreceni színpadán egyetlen őszinte ember jelent meg, Kozma Éva, aki a mikepércsi anyák képviseletében az akkumulátorgyárak veszélyeire hívja fel a figyelmet. Kozma Éva hús-vér emberként a valóságról beszélt, ami szívbe markoló volt.

Magyar Péterből két alkalommal tört ki az őszinteség, amikor láthatóan őszintén és szívéből beszélt: amikor a személyes sérelmei miatt Kósa Lajosnak (jellemzően „Lalinak”), s amikor a célszemély Rogán Antalnak (megint: „Tóninak”) üzent.

A „Hallod-e te Rogán Antal” kezdetű szöveg kiszólás volt a szerepjátékból, odaszólt Rogán Antalnak, hogy nézze, hogyan megbolondította az embereket, mire képes, mit veszítettek vele, és most megfizet nekik mindenért. Magyar második diplomamunkája is jeles.

Ebben az egészben csak az a tragikus, hogy a színjátékban és emberkísérletben résztvevő ellenzékiek mindezt komolyan gondolják, nekik tényleg szükségük lenne változásra, mert ők már éledeznek, az ellenzéki pártjaik pedig még nem. Ezt használja ki Magyar.

Az ellenzéki publikum élvezi, hogy végre egy fideszes szélhámos ringatja álomba őket, élvezik, hogy nem megfontolt, öntépő és felelős, kezüket tördelő, demokrata értelmiségiek beszélnek hozzájuk, hanem egy gátlástalan populista, aki szép reményeket hazudik nekik.

Az sem zavarja őket, ha ebből semmi nem igaz. Miután kellőképpen gyávák és megalkuvók voltak 14 éven át, nem mertek soha senkiért, semmiért kiállni, ezt szerették a pártjaikban is, hogy nem erőltették őket erre, már csak reménykedni akarnak. Ha nem igaz, akkor is.

Cipolla pedig teremt egy hamis világot nekik, s mutogatja magát az egykori főnökének. Kérkedik a tudásával, s kihívta egykori mesterét, hogy legyőzze a manipulációban és a propagandában...

DEBRECINER: INTERJÚ MAGYAR PÉTERREL

DEBRECINER
Szerző:DEBRECINER
2024.05.05.Interjú

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS A DEBRECENI TÜNTETÉSRŐL

MAGYAR PÉTER HIVATALOS
Szerző: TISZA PÁRT
2024.05.05.Élő közvetítés Debrecenből.


MAGYAR PÉTER A FIDESZ SZÍVCSAKRÁJÁBAN - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS A DEBRECENI TÜNTETÉSRŐL

PARTIZÁN / DEBRECEN
Szerző: Partizán
2024.05.05Élő közvetítés Debrecenből.


Lásd még:


ÁTHÚZOTT NADRÁGSZÍJAS PLAKÁTOKKAL RAKTA TELE A FIDESZ MAGYAR PÉTER DEBRECENI TÜNTETÉSÉNEK HELYSZÍNÉT

TELEX
Szerző: BICSÉRDI-FÜLÖP ÁDÁM
2024.05.05.


Áthúzott nadrágszíjat ábrázoló plakátokat helyezett ki a Fidesz Debrecenben, Magyar Péter vasárnapra meghirdetett tüntetésének helyszínén, a Kossuth téren. Egy Facebook-bejegyzés alapján a nadrágszíjas grafika mellett a „Debrecenben tiszteljük az édesanyákat” feliratú plakátokat is kihelyeztek, utalva ezzel arra, hogy Magyar anyák napjára szervezte a debreceni demonstrációt.

A plakátok éjjel kerülhettek ki, így azok kirakását a szombat 12:55 óta képet nem adó debreceni webkamera sem rögzíthette. Az Időképről is elérhető webkamera üzemeltetője Debrecen város önkormányzata, amelynek szombaton kérdéseket küldtünk a kamera leállásról. Választ egyelőre nem kaptunk, de a webkamera vasárnap reggel 7:50 óta újra elérhető.

Magyar Péter május 5-én délután 2 órától tart tüntetést a debreceni Kossuth téren.


REMEKMŰVEKET MUTAT BE A SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM ÚJ FOTÓKIÁLLÍTÁSA, DE A LEGFONTOSABB KÉRDÉSEKRE NEM AD VÁLASZT

QUBIT
Szerző: NAGY GERGELY
2024.05.05.


„Mit tehetünk, ha úgy tűnik, hogy a legjobb fotókat következetesen magyarok hozzák létre?” – így szól Arnold Gingrich, az Esquire magazin társalapítójának bókja a magyar fotósoknak a Szépművészeti Múzeum aktuális kiállításán, az egyik falszövegen. A tárlat az Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkáit mutatja be, az úgynevezett rövid XX. században, azaz 1914 és 1989 között. A cím három húzónevet fel is villant: André Kertész, Moholy-Nagy László és Robert Capa, hogy ne legyen félreértés, és, hogy jelezze, világhírű, műfajteremtő alkotók munkáit is felvonultatja a kiállítás. Természetesen három megkerülhetetlen jelentőségű fotográfusról van szó, akik történetesen mind magyarok, de a kiállítás egyik erénye, hogy számos olyan alkotót is bemutat, akiknek a neve talán kevésbé, vagy akár egyáltalán nem ismert szélesebb körökben.

Összesen több mint harminc névről van szó, és a nézőt – hacsak nem szakavatott látogató – rendre meglepetések érhetik, amikor Marcel Sternbergertől Jolan Gross-Bettelheimen, Cornel Somogyon, azaz Somogyi Kornélon át Michael Simonig, vagyis Simon Mihályig találkozik nevekkel és a nevekhez tartozó képekkel. Magas színvonalú és szinte egytől-egyig egyéni látásmódú munkákról van szó, amelyeket párhuzamba lehet állítani a világhírű alkotók fotóival. A kiállítás pontosan erre épít, vagyis a párhuzamokra, városok, emigrációs útvonalak mentén (például Budapest – Berlin – Párizs – New York), vagy műfajok és témák alapján. Stiláris, technikai, szemléletmódbeli azonosságokra, amelyek láttán tényleg úgy érezhetjük, van itt valamiféle sajátos, magyar tekintet, látásmód, akár többféle „magyar iskola” is.

Biztos kézzel összeválogatott anyagot látunk. Jóleső ráismerések is akadnak benne, például Lőrinczy György munkái – akinek New York, New York című 1972-es albuma a gyűjtők és szakemberek körében kultuszkönyv –, mint ahogy felfedezésként ható nevek is, mint például az említett Michael Simon vagy a New York-i nyomornegyedeket fotózó Eagle Arnold, a szintén szociofotókat készítő, amúgy szabóműhelyt vezető Albók János (John Albok), a képzőművészet felől érkezett Weisz Paula (Paula Wright), akikkel én például – bevallom – ezen a kiállításon találkoztam először. A munkák egy része tengerentúli gyűjteményekből érkezett, köztük a Virginia Museum of Fine Arts fotográfiai kollekciójából, ennek az intézménynek az igazgatója, Alex Nyerges ugyanis jó ideje kutatja már a Magyarországról elszármazott, Amerikában élt vagy jelenleg is élő fotográfusok munkásságát. Ő a kiállítás egyik kurátora, a katalógusban ő jegyzi az egyik nagyobb tanulmányt...

MÁSKÜLÖNBEN TÉNYLEG NINCS TOVÁBB...

FACEBOOK / GÁBOR GYÖRGY
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2024.05.04.


Sok, igen messzire vezető oka van annak, amiért a magyar politikai géniusznak és a magyar politikát fogyasztó népességnek a gondolkodását és világszemléletét minimum 180-200 éve a kuruc – labanc dichotómia keretezi (máshogy mondva: a fekete – fehér, avagy a szeretem – gyűlölöm manicheus dualizmusa), s rendszer-, kormány-, és hatalomsemleges módon, permanensen, túlnyomórészt ezt a képletet és gondolkodási szerkezetet érvényesíti, ennyi idő elteltével megadva a lehetőséget a konzekvencia megvonására: kevés sikerrel és eredményességgel.

Én most az okok közül egyre szeretnék rámutatni, amely – meglehet – nem a legfontosabb (ráadásul nincs közvetlen politikai jelentősége a június 9-i választásokra, amiért aztán súlya és szerepe e honban a sok-sok (politikai) véleményformáló roppant fontossága és haszna mellett elhalványodik, másod-, vagy harmadlagos témává lényegtelenül), de amelynek hatását és roppant kártékony hiányát egyre markánsabban érzékelni, persze csak addig, amíg akadnak még olyanok, akiknek a hiány a maga pusztító módján egyáltalán még érzékelhető.

Arra gondolok, hogy idehaza (és én most kizárólag az „idehazáról” kívánok szólni) az utóbbi időben a szépirodalom olvasása fenyegetően visszaszorulóban van, olyannyira, hogy bölcsész- és társadalomtudományokkal foglalkozó egyetemisták, sőt, bölcsész- és társadalomtudományokat oktató tanárok is egyre kevesebb szépirodalmi élménnyel töltődnek. Márpedig az ember a legtöbb tapasztalatát, ismeretét és akár egy életre szóló élményét az emberi típusokról, az ember sokféleségéről, gazdagságáról, arról, hogy az ember jelleme, gondolkodása és reakciója sokszorosan tagolt, s sokszorosan összetett, leginkább a szépirodalmi ismereteiből nyeri.

A hétköznapok pszichológiai tompasága (de nevezhetnénk ezt egyfajta amnéziának, felejtésnek vagy egyszerűen elhülyülésnek) képtelenné teszi az embert a differenciált látásmódra, az egyes tettek és megnyilvánulások mögötti jellemek és alkatok felismerésére. Szépirodalom nélkül nem ismerünk rá az Ábelekre és Káinokra, az Ábrahámokra és Izsákokra, a III. Richárdokra, a Mercutiókra, a Scrooge-okra, a Hans Castorpokra, a Pierre Bezuhovokra, a Tartuffe-ökre, az Anna Kareninákra, a Nórákra, a Trepljovokra és az Arkagyinákra, az Adrian Leverkühnökre, az Édes Annákra, a Lucien Rubemprékra, a Julien Sorelekre, az Ivan Karamazovokra, a Gregor Samsákra, a Buddenbrook ház egymást követő nemzedékeire, a Wilhelm Meisterekre, a Bernard Rieux-kre, Meursault-kra, a Yossarianokra, a Boguslawskikra, a javított kiadású Esterházy Mátyásokra és így tovább, ténylegesen a végtelenségig.

Az Uffizi, a Louvre, a Prado stb. folyosóin bandukolva, vagy a Cappella Sistina falai közé belépve Botticelli, Raffaello, Michelangelo, Tintoretto, Rembrandt stb. képei helyett puszta színek és geometriai alakzatok tekintenek vissza a látogatókra, holott az alkotó művészek és koruk számára a munkák képi világa azonnal felismerhetőek voltak, következésképp jelentéssel bírtak. Épp e jelentések hatása vezetett el a beteljesedéshez, ám nélkülük e munkák lényegüket vesztik, jelentés nélküli üres halmazokká lesznek, amely nem csupán a hagyomány elvesztéséről tanúskodik, hanem mindannyiunk lassú és megállíthatatlan kiüresedéséről is.

Egyre egyformábbakká leszünk, egyre inkább vagy kurucok vagy labancok, vagy kritikátlan imádatra vagy engesztelhetetlen gyűlöletre rászolgálók. Eme érzelmekről a nap 24 órájában túláradó módon gondoskodik a félszavas vagy egy-két mondatos üzenetekbe szimplifikálódott önfeledt rajongói vagy trágárul utálkozó, álnevek, valamint „felsőbb érdekek és megrendelők” mögött megbúvó, vagy csak a privát elkötelezettség és küldetéstudat önfelkent bajnokainak megrendíthetetlen igazságtudatáról árulkodó hangzavar.

Napjaink vox humanája.

Egyre egyformábbakká leszünk, mert lassan elfeledkezünk arról, hogy másképp is lehetne. Nem lehet másképp, csak így: kurucnak vagy labancnak lenni, az imádat legfőbb tárgyaként vagy a gyűlölet megszégyenített és megalázott lúzereként létezni. A valódi sokféleség, a fekete vagy fehér monokrómjába illesztve és (ön)illeszkedve.

A valódi sokféleség helyébe különféle helyettesítők lépnek: az egyenöltözet, az egyenlépés, az egy a zászló, egy a tábor kényelmes, komfortos, a legelemibb reflexióra és önreflexióra való képtelensége.

A mű beérett: lassan csak mutatóban akad még, aki képes különbséget tenni fenséges és szemét, belátás és propaganda között.

A legsürgősebb teendők egyike ebben az országban (és ebben a világban) a humaniórák méltó megerősítése, szerepük, értékük és nélkülözhetetlenségük újbóli felismerése.

Máskülönben tényleg nincs tovább.

KEVÉS A SZAKSZERVEZETI TAG AZ ALACSONY BÉREK ORSZÁGÁBAN

VÁROSI TV SZEGED
Műsorvezető: LAKNER ZOLTÁN
2024.05.04.„Magyarországon a svéd adórendszert próbálják összepasszítani az albán bérrendszerrel” – mondta régebben Nagy Bandó András. Igaza van. A magyar bérek alacsonyak, ami sok mindennel összefügg, például azzal is, hogy van-e, aki kiálljon a munkavállalók jogaiért, érdekeiért. Bár a problémák nyilvánvalóak, az emberek mégsem rohannak a szakszervezetekbe, vagy bármilyen más szervezetbe, hogy közösen cselekedjenek. Márpedig, ha változtatni szeretnénk, nekünk kell valamit másként tenni, írja Érdekérvényesítés című könyvében Karácsony Szilárd szakszervezeti aktivista és szervezetfejlesztési szakértő volt Lakner Zoltán vendége a Szeged Televízióban. 

Lakner Zoltán nem napi politikáról, mégis közügyekről beszélget vendégeivel, kötetlenül és ami a legfontosabb: szabadon. A műsor célja, hogy olyan témákról szóljon, amikre a folyamatos hírözön alapzaja közepette igazán oda kellene figyelnünk, de valahogy mégsem jut rájuk elég idő, és amik gondolatokat ébresztenek, tanulhatunk belőlük. 

A felvétel 2024. április 24-én készült.

MAGYARORSZÁG SOKKAL JOBBAN LÁTSZIK KÖZVETLEN KÖZELRŐL - A DEBRECINER MÉDIASZEMLÉJE

DEBRECINER
Szerző: DEBRECINER.HU
2024.05.04.


Mi az a májuskosár? Hogyan vélekednek a belgák a magyarokról? Milyen a felfokozott hangulatú kampány Kaposváron? Miként hozott fordulatot a korrupciógyanús buszbeszerzés kapcsán a Pécsi Ítélőtábla döntése? Mi történt a Cseh Katalint gyalázó orvossal Nyíregyházán? Hogyan zajlott Magyar Péter veszprémi látogatása? Miért nem akar már polgármester lenni Molnár Róbert a Szeged melletti Kübekházán? Miként építik be parkolókkal Szolnok belvárosát? Többek között ezek a témák érdekelték ezen a héten a Budapesten kívüli független újságok szerkesztőségeit és olvasóit.


Borsod24: Az ország legnagyobb májuskosara

Az ország Borsodon kívüli részein legtöbbször nem is hallottak róla, mi az a májuskosár, így talán nem számít meglepetésnek, hogy már több esztendeje Sajószentpéteren készítik el a legnagyobbat. A májusfaállítás idején átadott díszes ajándékot idén egy négyesztendős kislány kapta az édesapjától, akinek egy emelőhátfalas autó szállította le a majdnem két és fél méter magas virágkosarat.

Nagyjából száz cserép virág és rengeteg szalag, illetve díszítőelem került bele, így természetesen nagyon büszke rá a készítője, írta meg a Borsod24.

Debreciner: „Belgiumban ilyet egy politikus nem tehet”

Négy évvel ezelőtt, 2020 tavaszán két fiatal belgiumi tévés Debrecenben forgatott egy dokumentumfilmet a helyi független újság, a Debreciner munkájáról. Egyikőjüket sikerült a napokban megszólaltatni az akkori magyarországi tapasztalatairól és a belgiumi polgárok jelenlegi vélekedéseiről.

A flamand közszolgálati médiaként működő VRT NWS oknyomozó újságírója, Victor Van Driessche szerint a magyar EU-tagság hazánknak és az Uniónak is előnyös, mégis itt lenne az idő feltenni a kérdést: bent akarunk-e maradni az egyesülésben?

Kapos-T: Egy levakarhatatlan felvonuló, egy alakoskodó és némi szolid mutogatás


Beindult a kaposvári önkormányzati választási kampány, és nem hasonlít egyik korábbira sem. Ennek nyilván a Magyar Péter-jelenség az egyik, senki által előre nem látott tényezője. Ez szárnyas reményeket adott egyeseknek arra, hogy valódi politikai teljesítmény – akár egy gyufacímkén elférő program, vagy egyáltalán bárminemű szellemi háttér – nélkül tényezővé váljanak. A Kapos-T elemzést készített a városban tapasztalható felfokozott hangulatról, történésekről.

KecsUP: Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet


Magdolna a KecsUP-nak arról mesélt, hogy bár van nyugdíjas igazolvány, a Magyar Posta azt minden jelzés nélkül visszaküldte a feladóhoz, a Magyar Államkincstárhoz, így nem tudja kiváltani a városi buszbérletét – ezzel pedig állítása szerint nincs egyedül.

„Teljes jogú nyugdíjas vagyok: összességében 45 évet dolgoztam, mert én azt is korán kezdtem – pedig a legtöbb nőtársam alig várja a 40. évet. Fizikai dolgozó voltam, így a lábaim is eléggé tönkre mentek, de még nem töltöttem be a 65. életévemet” – áll Magdolna levelében.

Szabad Pécs: Óriási fordulatot hozott a másodfokú bírósági döntés a pécsi buszbeszerzési ügyben

Használt holland buszflottát vásárolt 2015-ben a pécsi önkormányzat közösségi közlekedési cége. A beszerzés utáni pénzmozgás korrupció gyanúját vetette fel Hollandiában, ami miatt később Magyarországon is eljárás indult. Az ügyet a Szabad Pécs végigkövette. Sokak meglepetésére tavaly felmentő ítélet született első fokon, április 30-án azonban a Pécsi Ítélőtábla másodfokú döntése óriási fordulatot hozott. A döntésről részletesen beszámolt a Szabad Pécs.

Szabolcs24: A trágár főorvos esete a botmixerrel

Előbb csak vizsgálat indult Kornafeld János ellen, aki minősíthetetlen stílusú hozzászólásokkal bombázta Cseh Katalint a Gazprom-Fradi üggyel kapcsolatos véleménye miatt.

Miután tisztázódott, hogy valóban Kornafeld írta a vállalhatatlan megjegyzéseket, a nőgyógyász munkáltatója, a kórház gyorsan cselekedett, és azonnali hatállyal menesztették állásából a doktort – számolt be az esetről a Szabolcs24. Kiderült, az orvos stílusa nem csak most volt problémás, rengeteg nő panaszkodott rá az internet különböző fórumain az elmúlt években.

Szegeder: Mindenki kedveli a kübekházi polgármestert, ő mégsem akarja tovább csinálni

„Szerintem a halálomig polgármester leszek” – mondta a Szegedernek Molnár Róbert, a szerb és a román határ közelében fekvő falu, Kübekháza polgármestere.

Bejelentését, hogy huszonkét év után nem indul újra, országos figyelem övezte, ami meg is lepte őt. Egyelőre nem engedi el teljesen a falu kezét, önkéntesként továbbra is szívesen részt venne a közösségben, de a következő polgármestert is ő készíti fel a feladatra.

Szol24: Egy ikonikus faházsor helyét veszik át a parkolók Szolnokon

Féktelen parkolóépítésbe kezdett a városvezetés a megyeszékhelyen, éppen az önkormányzati választásokat megelőző hónapokban – jelentette a Szol24. Miközben több vidéki város tesz lépéseket az autómentes belváros kialakítására vagy legalábbis a sétálóövezetek fejlesztésére, Szolnok ezúttal is a másik irányba tart, és az önkormányzat első embere szó nélkül áldását adja arra, hogy eltűntessék azokat az épületeket, amelyek korábban iskoláknak, idősek klubjának és sok más közösségi kezdeményezésnek adtak otthont.

Veszprém Kukac: Kiáradt a Tisza Veszprémben is

Veszprémbe is megérkezett Magyar Péter. A városba, ahol talán csak az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepségén volt egyszerre annyi ember a főtéren, mint Magyar rendezvényén. Magyar Pétert lehet kedvelni vagy sem, de hogy nagyon tud valamit, az vitathatatlan. El tudja hitetni, hogy tényleg közülünk való, érti és beszéli az emberek nyelvét, könnyed, van humora és a gyűlölködés helyett szeretetet hirdet. Nem leereszkedik, hanem belép a körbe, ahogy tette ezt a demonstrációt követően is, amikor a LaVida pubban, sörrel a kezében, együtt nézte meg a Telekom elveszített meccsét a veszprémi szurkolókkal, erről a Veszprém Kukac tudósított.

AZ EGYETEMEK SAJÁT FORRÁSÁBÓL EMELNÉ AZ OKTATÓK BÉRÉT AZ ÁLLAMTITKÁR, AKI SZERINT AZ INFLÁCIÓKÖVETŐ BÉREMELÉS JOGSZABÁLYILAG LEHETETLEN

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2024.05.02.


Négy állami fenntartású felsőoktatási intézmény szakszervezete tárgyalt ma délután a Kulturális és Innovációs Minisztériumban Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkárral. A szakszervezeti vezetőket mintegy százan kísérték a tárgyalásra, melyen az érdekképviseletek magasabb bért kívánnak kiharcolni az egyetemi dolgozóknak.

Míg az egyeztetések zajlottak, az utcán több, a szakszervezeteket biztató, a tanárszakmák és a kutatói közösség szolidaritását szorgalmazó beszéd is elhangzott. Gerő Márton, a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetétől (TDDSZ) a szolidaritás üzenetét hozta el. Felszólalásában elmondta, hogy

„a problémák a felsőoktatásban és a kutatásban lényegében ugyanazok. A bizonytalan környezet, a létbiztonság hiánya, a kizsákmányolás, a túlterheltség problémái jelen vannak úgy a felsőoktatásban, mint a kutatóintézetekben”, magyarázta, milyen okok miatt közös a kutatók és az egyetemi tanárok küzdelme.

Nesze semmi…

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (FDSZ-BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (FDSZ-ELTE) és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (FDSZ-MKE) működő Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ-LFZE) közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy „ha nagyon-nagyon lassan is, de haladnak” a tárgyalások.

Szieberth Dénes, a BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék docense, Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete egyik tárgyalótagja beszámolt róla, hogy a mostani tárgyaláson „sikerült fixálni”, hogy ha béremelésre kerül sor, az úgy az oktatókat, mint a kutatókat és a nem oktató személyeket is érinteni fogja. „Ígéretet kaptunk az államtitkár úrtól, hogy a kancellárokkal közösen áttekinti, hogy az egyetemek belső, már meglévő forrásaiban milyen lehetőség van egy beosztásonkénti alap minimumbér kialakítására, s arra, hogy ezt a négy intézményben egységesen megvalósítsák”, mondta el a szakszervezeti vezető, aki hozzátette: „ez lesz az alapja a béremelésnek”.

Ám sajnos éppen a béremelés részleteit nem sikerült részletesebben kitárgyalni. Annyi bizonyos, hogy ezen felül csak két visszautasítás hangzott el a mai tárgyaláson. Az államtitkár szerint arra a problémára, hogy a doktoranduszok ösztöndíjak alacsonyak, s emiatt sokan inkább elhagyják az egyetemet, a nemzeti kiválósági program kiterjesztése lehet a megoldás.

Ha az államtitkáron múlik, inflációkövető bérelemelésre sem kerül sor, hiszen – mint azt Szieberth Dénes tolmácsolta – az államtitkár szerint „az inflációkövető béremelés jogszabályilag lehetetlen”.

A tárgyalások nem rögzített időpontban folytatódnak, hanem amikor az emelésről lehet beszélni, tudtuk meg a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón...

EP KÉPVISELŐJELÖLTEK VITÁJA

GRUND
Szerző: GRUND
2024.05.04.EP képviselőjelöltek vitája az Országos Közös Akarat szervezésében.

- Rónai Sándor (DK, jelenlegi uniós képviselő), 
- Róna Péter (Jobbik- Konzervatívok), 
- Kendernay János (LMP), 
- Törley Katalin (Tanítanék Mozgalom, Kétfarkú Kutyapárt), 
- Pekárné Farkas Emese (Második Reformkor), 
- Szalma Botond (Mindenki Magyarországa Néppárt), 
-  Donáth Anna (Momentum, jelenlegi uniós képviselő, pártelnök)

GYÖRE ZOLTÁN: MAGYAR PÉTER VS. PUZSÉR RÓBERT | SOFT TALK

GYÖRE ZOLTÁN VIDEÓ
Szerző: GYÖRE ZOLTÁN
2024.05.04.TARTALOM

00:00 Bevezetés 
05:35 King Kong vs. Godzilla 
12:00 Leslie Mandoki nincs még 75 éves 
13:30 A NER 100 bűne 65 pontban 
16:37 Godzilla vs. Mechagodzilla 
34:31 Sargentini-jelentés 
41:46 Keleti oldal, nyugati oldal 
51:09 Három fajta Fidesz szavazó 

Miről szól a magyarfaló Sargentini-jelentés? 

ÖN MEG TUDNÁ OLDANI A HÉTFŐI MAGYARÉRETTSÉGIT? – TESZTELJE LE!

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2024.05.05.


Hétfőn magyar nyelv és irodalomból érettségiznek a diákok. Valószínűleg sokan bizonytalanok, mert nem tudják, hogy a megváltozott vizsgakövetelmények miatt pontosan milyen feladatokra számíthatnak idén. A több részből álló írásbeliből eltűnik az érvelés/gyakorlati szövegalkotás nevű feladat, helyette egy 20 pontot érő irodalmi kérdéssort kapnak a vizsgázók.

Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára összeállított egy olyan kérdéssort, amilyenhez hasonló várható holnap. Ez alapján mindenki tesztelheti, hogy meg tudna-e oldani egy idén várható középszintű magyarérettségit. A vizsgán nem csak ilyen feleletválasztós feladatokra kell számítani, de a teszt könnyebb elvégzése miatt most így fogalmaztuk meg a kérdéseket. A válaszra kattintva azonnal láthatja, hogy jól emlékszik-e a tanultakra: helyes válasz esetén zöld keretet lát, ha rossz megoldásra kattintott, akkor piros keret jelenik meg.

Hétfő délután már tudni fogjuk, hogy milyen feladatokat kaptak az idén érettségizők. Azok közül néhány érdekesebb feladat megoldását Kovács Péter a Telex élő adásában ismerteti majd...

BARTUS LÁSZLÓ: HA A MAGYAR-TERV SIKERES LESZ, CSAK A KÉT FIDESZ MARAD

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.05.04.


Nagyot tévednek azok, akik azt gondolják, hogy Magyar Péter az Orbán-rendszert akarja megdönteni. Magyar az Orbán-rendszert legfeljebb át akarja venni, de kész békésen élni vele, amíg nem hullik az ölébe. Csak apróbb kifogásai vannak az Orbán-kormány politikáját illetően. Ezekről beszélt a Gulyáságyú Médiának. Híveit érzékenyíti a Fidesz ideológiájához.

Az ő igazi célja a 2006 óta gyűlölt baloldal megsemmisítése, amit Gyurcsány támadásán keresztül próbál elérni. Felhasználja az ellenzéki elégedetlenséget, a változás iránti igényt. Bűnbaknak ajándékozza az elégedelenkedőknek Gyurcsányt, cserébe a baloldali ellenzék megsemmisítése az ár, mint Orbán legyőzésének feltétele.

Ez a Magyar-terv, az általa gyűlölt baloldal és a liberálisok megsemmisítése. Hogy ezt a saját szakállára végzi a baloldal gyűlöletéből, önszorgalomból és hatalomvágyból, vagy megegyzés alapján, arról ma még lehetnek viták. De mi azt gondoljuk, hogy a Kossuth téri tüntetés előtt valami történt, Magyar ott megváltozott. Mint aki valakikkel megegyezett.

A csalódott ellenzékiek magukban és az Orbán-rendszerben nem találják meg a vereségek okát, csak az ellenzéki pártokban, amelyek az ő buzgó támogatásuk mellett simultak be a NER-be. Pontosan úgy, mint a „csalódottak”, akik most őket hibáztatják. Magyar pedig ezt lovagolja meg: arra a tűzre önti az olajat, hogy az ellenzéki pártok a bűnbakok.

Magyar, miközben a Fidesz támogatottságát egy százalékkal sem csökkentette, egyelőre úgy akarja elpusztítani a teljes liberális baloldalt, hogy a szavazóikat elhiteti és maga mellé állítja. A cél az, hogy e pártok kiürüljenek és megszűnjenek. Szavazóik Magyar Péter mellé álljanak. Ezzel olyan kétpólusú politikai rendszer jönne létre, amelyben csak két Fidesz van.

Mert azt nem kell mondani, hogy Magyar sajnálatos módon nem tudná beváltani az ígéretét még akkor sem, ha a gyűlölet céltáblájává tett balliberális pártok megszűnnének, szavazóik eltávoznának hozzá. Orbán folyamatosan alakítja a választási feltételeket, ahogy akarja. Ez azt jelenti, hogy maradna a NER-ben Orbán Fidesze, és Magyar Tisza pártja.

Ettől kezdve már nem tudnának újra létrejönni újra baloldali pártok, mert azokat külföldi ügynöknek minősítenék. A szuverenitási törvényben kvázi betiltanák őket. A sajátjaikat legyilkoló és megsemmisítő baloldal és liberális ellenzék, amely taktikai okokból állt Magyar mellé, elveszítené a lehetőségét is, hogy az értékrendjének megfelelő párthoz tartozzon.

Ez a totális fasiszta diktatúrába való békés átmenet forgatókönyve. Ezt a forgatókönyvet kitalálhatta Magyar, kitalálhatta Orbán, kitalálhatta az orosz titkosszolgálat (hogy Orbán esetleges bukása után megakadályozza, hogy liberális demokratikus jogállam jöjjön létre). Lehetett előre elgondolt terv, vagy a primér bosszúvágy után kialakult felismerés.

Van egy nem békés kimenetele ugyanennek a tervnek...

MAGYAR PÉTER: A DK ÉS FIDESZ KÖZÖSEN FOG KORMÁNYOZNI BUDAPESTEN (VIDEÓINTERJÚ)

GULYÁSÁGYÚ MÉDIA
Szerző: GULYÁSÁGYÚ MÉDIA
2024.05.03.A Gulyáságyú Média forgatócsoportja a héten végigkövette Magyar Péter egy kampánynapját kora reggeltől késő estig.

Ebből szándékaink szerint egy kulisszatitkokkal teli kampány-road movie-t készítünk, ám az út közben, a Vas megyei kisváros, Jánosháza központi parkjában forgatott interjúban olyan hírértékű információkat osztott meg a TISZA Párt listavezetője, hogy érdemesnek találtuk ezt az interjút külön, vágatlanul is megjelentetni.


Fővárosi közgyűlés: DK-Fidesz koalíció?


Magyar Péter videóinterjúnkban több más téma mellett elmondta, úgy kalkulál, hogy júniusi választásokat követően a fővárosi közgyűlésben a TISZA Párt nélkül nem lesz többsége sem DK-nak, sem a Fidesznek, így e két utóbbi párt szerinte kénytelen lesz egymást segítve közösen kormányozni.

A politikus elárulja azt a konstrukciót, amivel a fővárosi választáson indulnak.

Kiderül az is, hogy Magyar szerint mi is az a „Gyurcsány–Orbán kormány”.

Garázscég

A TISZA Párt listavezetője szerint a Fidesz a hatalmát meg a lopott lóvét meg akarja őrizni és szerinte csak az „új alternatívával” lehet szétverni a NER-t.

A beszélgetésben egy közelmúltbeli kijelentése kapcsán tisztáztuk, hogy Magyar úgy gondolja, vannak jogállamisági problémák Magyarországon, ugyanakkor szerinte a magyar ellenzéknek nem Brüsszeltől kell várnia a megoldást.

Magyar Péter a pártját egyébként „garázscégként” jellemzi.

Ezt is megkérdeztük Magyar Pétertől

- Hány mandátumra számít?
- Kitől vesz el szavazókat a TISZA Párt, az ellenzéktől vagy a Fidesztől?
- Van kapacitásuk megszűrni, hogy kit indítanak a TISZA Párt színeiben?
- Motiválja-e, hogy a bizonyítson a politikai életben Varga Juditnak?
- Tud mondani három olyan területet, ahol előrelépést ért el a Fidesz az elmúlt 14 évben, vagy amin kormányra kerülve nem változtatna?
- Ki kérte Varga Judittól, hogy ellenjegyezze K. Endre kegyelmi kérvényét?
- Miért az Európai Néppártba lépnének be, ha középen álló, centrista pártot szervez?

A MAGYAR KÖZNEVELÉS A DIGITALIZÁCIÓ TERÉN 10-15 ÉVRE MARADT LE A VILÁGTÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.05.05.


...A PSZ elnöke szerint nem elég, hogy a gyerekeknek kiosztják a notebookokat, fel is kell készíteni őket arra a tudásra, amely segíti a megfelelő tartalmak kiválasztását. Ugyanakkor ezeket a tartalmi fejlesztéseket át kellene alakítani az okostelefonok szintjére is, mert a gyerekek jelentős része okostelefonon keresztül tájékozódik. Ráadásul, ha a lakhelyükön nincs is megfelelő sávszélesség, a mobilinterneten keresztül így is hozzájuthatnak a tudáshoz. Csakhogy Totyik Tamás nem tud arról, hogy ezzel a kérdéssel bárki is foglalkozna. Azt mondja: „az, hogy a hardvert megteremtik, csak egy első lépés, amihez még az is hozzátartozik, hogy a megfelelő szoftvert – a tananyagfejlesztést – biztosítsák. Nagy baj azonban, hogy a pedagógusokat nem készítik fel, nem kapnak módszertani útmutatókat, és a főiskolákon, az egyetemeken – ahol jelenleg elméleti informatikai ismereteket tanítanak – nem teszik kötelezővé a tantárgyspecifikus digitális oktatást. A világtól így körülbelül 8-10 évnyi a lemaradásunk. Ha az észtek oktatását vesszük, akkor 15 év. Náluk van egy digitális feladatbank, ahol az órai tananyagokat egyénire lehet lebontani, és így egyéni feladatokat tudnak a diákoknak online kiküldeni. Az oktatási intézményekben megfelelő személyzet van, egy informatikus, aki a rendszer üzemeltetéséért felel, és még egy, aki helyi digitális fejlesztéseket támogat. Nálunk pedig még a rendszergazdákkal is nagyon komoly probléma van, hiszen a garantált bérminimumért nem találnak elegendő szakembert.”...

„FÉRFIVÁ MŰTTETNÉ MAGÁT KARÁCSONY GERGELY” – BÖDŐCS TIBOR HÍRADÓT OLVAS

24.HU
Szerző: 24.HU
2024.05.05."Magyar Péter megette az anyját, és ízlett neki. Jó estét kívánok!"


Ezekkel a mondatokkal kezdődik Bödőcs Tibor legújabb videója, amely kiállításában a nyolcvanas évek, témavilágában a kétezer-húszas évek közmédiás híradóit parodizálja.

A magyarpéterezés után rögtön Szentpétervárra kanyarodunk, ahol orosz és magyar békepárti politikusok találkoznak, Putyin elnök pedig örökbe fogadja Dzsudzsák Balázst. Külpolitikai vonalon azt is megtudjuk, hogy Orbán Viktor az USA-ba látogatott, ahol megtanította fütyülni és cipőt kötni Donald Trumpot.

A belpolitikai hírek között a Bödőcs által alakított hírolvasó egyebek mellett tudatja:

"A bicskei áldozatok elnézést kértek végre Balog Zoltántól, Varga Judittól és Novák Katalintól."

A humoristával legutóbb tavaly decemberben készítettünk interjút. A közélet abszurditásaira és a saját paródiáira is utalva akkor úgy fogalmazott, „én csak egy gátőr vagyok, ne rajtam kérd számon az árvíz szintjét!”.


Lásd még:
„MAGYAR PÉTERTŐL EGYETLEN ŐSZINTE MONDATOT SEM HALLOTTAM AZ ORBÁN-RENDSZER KEGYELTJEKÉNT ELTÖLTÖTT ÉVEKRŐL”

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2024.05.05.


Nemhogy áthidalhatatlan szakadék, de sok különbség sincs egy virtigli liberális és egy megrögzött konzervatív értékrendje között, ha az alapértékeket nézzük – lehet ilyen élménye bárkinek, akinek messze nem komfortos egy eszetlenül szétszakított országban élni. A hazája, a családja, a munkája, az egészséges testi és szellemi környezete, a tisztessége és a becsülete mindenki számára hasonlóan fontos. Magyar Péter, a NER-es urizálással szembeforduló jogász olyan jelszavakat tűzött a zászlajára, amelyekben találkozhatnak egy ép nemzet józan polgárainak várakozásai. Akár új kiegyezés is létrejöhetne, még akkor is, ha Bayer Zsolttal nehezen tudunk elképzelni (és ez nyilván kölcsönös) közös asztalt ebben az életben. Viszont másik nincs.


A józan (talán) többség számára nem kérdés a világ demokratikus részén, hogy egy választás, egy kurzusváltás aligha dönt egy ezer- (vagy pár száz) éves nemzet sorsáról. Nem dönti el nemzedékekre, hogy kiből lesz a következő évszázad elitje (és kiből nem lesz többé gázszerelő, aki nem tudná felsorolni az érdekeltségeit, és nem csak az M1 adásában nem tudná, bár az tanulságos volna módfelett.) Egy demokratikus, kevésbé félázsiainak tartott politikai kultúrában nem esnek egymás torkának az ellenfelek. Talán túl lehet tolni a liberalizmusban az emberséget, a szolidaritást, és akkor a büntetés a szélsőjobboldali Orbán-barát, Geert Wilders csetlő-botló kormányalakítása lesz, de Hollandiában ez nem a világvége. Ott továbbra sem az teszi boldoggá a polgárokat, ha megkeseríthetik egymás életét, szemben a magyarokkal, ahol ez időnként mintha feltett életcél (vagy konkrét rezsimhitvallás) akarna lenni. Nem független egymástól a kettő: a békepárti Fidesz-elnök körkörös háborút hirdetett az ellenfeleivel szemben, és a hívek háborúznak is.

Orbán Viktor a minap a „legyen béke, szabadság és egyetértés” című kapitális Fidesz-szózatot idézte az ország nélküli országjárásán. Kádár János pont ezt akarta, némi apró betűs résszel: olyan béke, olyan szabadság és olyan egyetértés, amilyet „mi akarunk”. De az orbáni Magyarországon az emberek fele nem ilyen lovat akart...

PUZSÉR RÓBERT VS. MAGYAR PÉTER, UDVAROS DOROTTYA VIDNYÁNSZKY ÚJABB ÁLDOZATA

SOMOGYI ANDRÁS VIDEÓ
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2024.05.04.Puzsér Róbert vs. Magyar Péter, Udvaros Dorottya Vidnyánszky újabb áldozata...

MAGYAR PÉTER ÚJABB HÚZÁSAI BETÖLTIK A KÖZÉLETI- ÉS MÉDIATERET

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2024.05.04.A Hetes Stúdió 2024. május 4-i adásában Szénási Sándor Bolgár Györggyel, F. Szabó Emesével, a Magyar Narancs újságírójával, valamint György Zsomborral, a Magyar Hang újságírójával beszélte meg a hét legfontosabb eseményeit.

DEBRECENEN AZ ORSZÁG SZEME - ÉLŐ VÉTÓ RUFF BÁLINTTAL ÉS GULYÁS MÁRTONNAL

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2024.05.04.Debrecenen az ország szeme...

SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK AZ ÉDESANYÁKAT!

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK / ZÁGON ISTVÁN
2024.05.05.


Anyák napján szeretettel köszöntjük az édesanyákat, és természetesen a nagymamákat is. Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza, akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rhea, az istenek anyja, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Az ünnep ötletét Magyarországra Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából. A legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. Később, pontosabban 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé. Magyarországon ma már hagyományosan május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat. Mi most Zágon István írásával tesszük ezt.

Zágon István: Az anya meg a szülő

Ez a két fogalom alapjában véve ugyanazt jelenti, de azért mégsem ugyanaz. Olyan különbség van köztük, mint – hogy is magyarázzam – mint amikor az ember azt mondja, hogy állam, meg azt, hogy haza.

A hazáért élek és halok, az államnak meg adót fizetek. És annak ellenére lényegesen könnyebb, mint meghalni, mégis több emberről hallottam, aki lelkes örömmel halt volna meg a hazáért, de soha senkiről nem hallottam, aki szívesen fizetett volna adót.

Hát így vagyunk valahogy az anyával, meg a szülővel is. A szülő hivatalos kifejezés, az anya magánjellegű.

A szülő minden, ami értelmet jelent, erőt és kötelességet, az anya pedig minden, ami érzelem, áldozat és a leggyönyörűbb gyöngédség a világon.

Az anya, meg a szülő egy ember. De ennek az egy embernek egészen más tulajdonságai nyilvánulnak meg az anyában, mint a szülőben.

Aki a harmadik szobából csukott ajtón át is meghallja, hogy hathetes kislánya sír, az, az anya.
Aki szeretne berohanni hozzá és egy kis jó, langyos tejecskével elcsitítani azt a kis ártatlant, még az is az anya.

Aki be is rohan hozzá, megnézi, kibontja, tisztába teszi, de soron kívül egyetlen korty anyatejet sem juttat neki, hanem szigorúan alkalmazkodik az orvosilag előírt étrendhez, az már a szülő.

Akinek majd a szíve szakad ki, amikor a gyermeknek fogzási fájdalmai vannak, az, az anya, de aki csukamájolajat ad neki, hogy minél előbb nőjön ki a foga, az már a szülő. Általában aki képes arra, hogy saját önszülött gyermekének beadja a csukamájolajat, azt a csúszós, szörnyű, kibírhatatlan ízű kotyvalékot, az nem is lehet anya. Az csak szülő lehet.

De aki közben azt hajtogatja; jaj de jó, de finom, a mama is ezt eszi, és hősies elszántsággal a szívében, de háborgó indulatokkal a gyomrában maga is megkóstolja azt a szörnyű kotyvalékot, az már megint az anya.

Aki büszke arra, hogy az ő kisfia már olyan nagy, hogy az első osztályba iratkozik, az a szülő. De aki az iskola megnyitásának napján sírva kíséri a gyereket abba a tiszteletre méltó épületbe, és amikor beengedi a többi gyerek közé, akkor úgy érzi, hogy a fia Dániel, aki most lép be az oroszlánbarlangba, az már megint az anya.

Aki nappal megbünteti a gyermeket, mert elszaggatta a nadrágját, az a szülő, de aki azt a kisnadrágot éjjel könnyes mosollyal foltozza meg az, az anya.

Aki azt mondja: haszontalan kölyök, már megint nem tanulsz, az a szülő, de aki fűnek-fának keservesen panaszkodik, hogy annak a szegény gyereknek már megint mennyit kell tanulnia, az, az anya.

Aki a kamasz fiát tánciskolába viszi, az a szülő. Aki büszkén figyeli, hogy az a haszontalan kölyök milyen ügyesen teszi a szépet annak a copfos kislánynak, az még mindig a szülő.

De aki ugyanakkor nagyokat nyel, mert úgy érzi, hogy most kezdik tőle elszakítani lelkétől lelkezett magzatát és szeretné a fia táncpartnerét, azt a kis kacér, szőke démont megpofozni, az már megint az anya.

És mégis az anyából lesz a jó anyós, a szülőből pedig a rossz. Amely anyósi állapot tart mindaddig, míg meg nem születik az első unoka. És akkor valami egész váratlan és csodálatos dolog történik, eltűnik a szülő, eltűnik az anya, mondjuk inkább a kettő összeolvad és nagymama lesz belőle

De ez a nagymama nem hasonlít sem az anyára, sem a szülőre, annyira nem, hogy hadilábon áll mindkettővel, a szülőt ridegnek, az anyát túlzottnak tartja, és csak egyvalakivel azonosítja magát teljesen és százszázalékosan, a gyerekkel. Mintha soha nem lett volna szülő, mintha soha nem lett volna anya.

Mintha így született volna ötvenegynéhány éves korában egyenesen nagymamának.

TÁBLATÉBOLY

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.05.05.


Fokozódik a helyzet Jándon, ahol pár nappal ezelőtt – mint meséltünk róla – a polgármester Orbán seggéből kinézve táblát helyezett el a falu határában őfensége hitvallásával, miszerint: „No Migration. No Gender. No War”. Amikor először elmélkedtünk a jelenségről, a végtelen szervilizmust véltük fölfedezni benne, ostobaságról szót sem ejtettünk. Azóta azonban, hogy úgy mondjuk, eszkalálódott a helyzet a faluban, és a tábla fölirata ellenére rohadt nagy „War” van. Épp csak a vér nem fröcsög.

Akkor még nem tudtuk, a helyieknek milyen a viszonya az inkriminált műalkotáshoz, többen azt tételezték, nem is látják, mert még odáig sem mennek el. Kiderült azonban, hogy akadt a hétszáz lakos közül olyan, aki fölfedezte, és a maga módján tiltakozott is ellene úgy, hogy kicserélte a fadarabot új felirattal, és ezt a jelek szerint nem kellett volna. A híradások szerint egy helyi jobbikos organizmus új táblát rakott ki, ezen pedig ez állott: „Otthont. Hitet. Békét”. Ennek az eredetivel szemben az az előnye, hogy magyarul van.

Amúgy hasonképp teljesen fölösleges, mert és ugyanis normális helyeken ilyen jelszavaknak egy helyiségtábla mellett-alatt helye nincsen. Hogy más, elvadult vidékeken tapasztalható-e hasonló, arról információink nincsenek, ezért azt szűrjük le, hogy csak a NER-ben ennyire hülyék az emberek, de ez már régi tapasztalat. És az is csak a NER-ben fordulhat elő, ami ezután következett, hogy kitört a táblatéboly, mivelhogy a polgármester a hírek szerint elkezdett erősen tombolni, és életveszélyes fenyegetésekbe torkollott a dolog.

Illetve munkahelyről történő kirúgás is van a pakliban, amitől szintén olyan NER-es feelingje lett az egésznek, mint ahogyan attól is, hogy maga az atyaisten, Orbán Viktor is ellátogatott a településre, ahol voltaképp az ő baromsága miatt estek egymásnak az emberek. Első körben nagyon elégedett volt a látottakkal, a másodikban pedig döntőbíraként is föllépett, sajátos fordításos etimológiát alkalmazva a két táblaszöveg egymásnak való megfeleltetésének, amitől az ember ösztönösen felhorkan, miszerint asztakurva. De mutatom.

Egyetlenünk a Facebookon magyarázta a dolgokat azt megállapítva, a két táblaszöveg ugyanazt jelenti: „A migráció ugyanaz, mint az otthon. Azért nem akarunk migránsokat, mert meg akarjuk tartani az otthonunkat. Apa az férfi, az anya az nő, ahogy a jóisten teremtette. Ha azt mondja valaki, hogy hit, az azt jelenti, hogy no gender. A végén azt mondjuk, hogy no war, az ugyanaz, mint a béke”. – Ezek már svejki magasságok (vagy mélységek gusztus szerint), viszont mégsem tudunk röhögni rajta, mert cserepes a szánk, meg azért, mert ez a hazánk.

Az atyuska azonban a nyelvészkedésével nem tudott békét teremteni (még ebben a szaros kis faluban sem), mert épp az ő szelleméből fakadóan a polgármester, mint valami helyi kiskirály – vagy gauleiter – nekilátott tombolni, a következőképpen...

TIBORCZ ISTVÁN RÁTETTE A KEZÉT A VOLT SVÁBHEGYI GYERMEKKÓRHÁZ TERÜLETÉRE, FAKIVÁGÁS UTÁN ÉPÜLHET AZ IRODAHÁZ - A FAKIVÁGÁS AZONBAN CSAK AZ EGYIK A KÖRNYEZETVÉDELMI AGGÁLYOK KÖZÜL

NÉPSZAVA
Szerzők: P.L./ Á.Z.
2024.05.03.


Merőben más arculatot kaphat a Svábhegy, miután több értékes ingatlan Orbán Viktor veje, Tiborcz István körének a kezébe került - írta meg a hvg360.


A lap felidézi, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2019-ben két csomagban értékesítette a svábhegyi egészségügyi intézmények épületeit és telkeit, összekötve más vidéki és fővárosi ingatlanokkal. Ez a sors érte a Béla király úti gyermek-tüdőszanatóriumot is tartalmazó épületegyüttest is, amely ezt követően a Central European Ingatlanalaphoz (CEI) került. Ennek kezelője az Equilor-csoport, amely Tiborcz István üzlettársa, Szécsényi Bálint érdekeltsége.

Az egykori svábhegyi gyermekkórház csomagja a Middle-Europe Convergence Ingatlanalapba került, ezt az ugyancsak NER-közeli Jellinek Dániel cége, az Indotek Group irányítja. Ebből a Mártonhegyi úti volt gyermekkórházat és az Eötvös úti létesítményeket átadta a Szécsényi Bálinthoz köthető ingatlanalapnak, majd szövevényes adásvételi szerződések révén a Mártonhegyi úti ingatlant hivatalosan is Tiborcz István szerezte meg. Az Orbán Viktor vejének érdekeltségébe tartozó a BDPST Capital Zrt. felvásárolta a bontási munkálatokat végző Montmartinus Ingatlanfejlesztő Kft.-t.

A BDPST Group közlése szerint egy „fenntartható, energiahatékony irodaház” épül a hegyvidéki ingatlan nagyobbik részén. Emiatt várhatóan rengeteg fát kivágnak a többi környezetvédelmi aggály mellett. Ezeknek csak az egyike egy talajszennyezési ügy: a szünetmentes áramellátás biztosításához három tartályban gázolajat tároltak a a gyermek-tüdőszanatórium vízminőség-védelmi szempontból fokozottan védett területén, amikor azonban a tartályokat 2023 decemberében eltávolították, gázolaj szivároghatott a földbe.


Lásd még:

NEM CSAK FÖLDÖN, A VÍZEN IS EGYRE KEVESEBB MARADHAT BALATONALIGÁBÓL A BALATONALIGAIAKNAK

444.HU
JELINEK ANNA
2024.05.05.


Mégis épülhet vízisport-élménypálya a Balaton déli részén. A tavaly nyáron Balatonvilágosra tervezett 2 hektáros élményparkot a kivitelező végül a helyiek felháborodása miatt elvetette, azonban egy új tervezet alapján most alig pár kilométerre az eredeti helyszíntől, Balatonaligán valósulhat meg a projekt – ráadásul itt már 3,5 hektárnyi vízfelületen.

A korábban Balatonvilágosra tervezett beruházástól tavaly nyáron a kivitelező azután állt el, hogy a helyiek felháborodtak a tájékoztatás teljes hiányán, holott a projekt nemcsak a balatonvilágosi fizetős strandot, hanem a mellette lévő 40 ingatlant is közvetlenül érintette volna. A 70 fő befogadására képes komplexum célja az lett volna, hogy „turisztikai célponttá tegye az élményközpontot”, a beruházó pedig a B.Á.B. Numberone Go Kft. volt.

Az új tervezet alapján a 2022 decemberében alapított, szigethalmi székhelyű, de négy budapesti magánszemély (Szabó László, Szabó Bence László, Pető Brúnó és Papp Ákos) tulajdonában álló B.Á.B. Numberone Go most Balatonaligán, közvetlenül a Club Aliga közstrandja és az önkormányzati rész előtt építené meg a vízisport-élménypályát, ahol vízibanánozni és vízipisztolyozni is lehetne. A beruházás engedélyezési eljárásának részleteit nemrég egy nyilvános Facebook-csoportban osztották meg. A közérdekű adatigényléssel kikért információk alapján az élménypálya összterülete 35 100 négyzetméter lesz, a mederbérleti szerződés szerint pedig 3 évre, évi nagyjából 860 000 forintért veszik majd bérbe.

A bójákkal és éjszakai fényjelző cölöpökkel körbezárt vízisport-élménypályát azonban számos helyi civil ellenzi a poszt alatt is, mivel érdemi tájékoztatást még nem nyújtott nekik sem a helyi önkormányzat, sem a vállalkozó. A helyieket aggasztja a park környezetre és a településre gyakorolt hatása. Emellett, ahogy az a közérdekű adatigénylést megosztó posztból is látszik, aggódnak, hogy egy, a szabad vízen való tartózkodásról szóló rendelkezés miatt a park 100 méteres körzetében sem lehet majd fürdeni.

Ez azt jelentené, hogy a pálya alapterületével és a védőtávolsággal együtt nagyjából 15,7 hektárnyi vízfelület lenne elzárva a fürdőzők elől a Balatonban.