2024. május 7., kedd

NAPIREND UTÁN: MIRE FÖL JÁR NOVÁK KATALINNAK A CSELÉDSÉG?

HÁROMHARMAD PODCAST
Műsorvezető: NAGY JÓZSEF
2024.05.07.


Elzárkózó Magyar Péter, apahiányos magyar pártok, a busz alá lökött Novák Katalin üzenete, fradizmus Gazprommal – e kérdéseket járta körül Bita Dániel, Kerner Zsolt, valamit Nagy József.

MI VAN MAGYAR PÉTER SZÉDÍTŐ KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁSI ÉS FACEBOOKOS STATISZTIKÁI MÖGÖTT?

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2024.05.07.Többezres, egyes becslések szerint több mint tízezres tüntetést tartott vasárnap Magyar Péter, méghozzá az oroszlánbarlangban, a szuperfideszes Debrecenben. Következik-e ebből bármi a Tisza Párt választási esélyeire vonatkozóan, egyáltalán: hogyan lehet rendet vágni a kaotikus közvélemány-kutatási adatokban? Erről politikai elemző, kutató vendégeinket, Böcskei Balázst, az Idea intézet stratégiai igazgatóját, Mráz Ágoston Sámuelt, a Nézőpont Intézet vezetőjét és Róna Dánielt, a 21 Kutatóközpont igazgatóját kérdezzük. Hanula Zsolt újságírótól, a Telex Lájkbajnokság szerkesztőjétől arra várjuk a választ, mitől ügyesebb közösségimédiás Magyar Péter, mint az FC Barcelona. 

Zárásként pedig Borbás Barnával arról a Válasz Online-on megjelent cikkéről is beszélünk, amely feltárja, hogy milyen állami pozíciót töltött be egészen a mai napig a Mi Hazánk de-facto EP-listavezetője, Borvendég Zsuzsanna – cikkét itt találjátok: https://www.valaszonline.hu/2024/05/0... 

Korrekció: az Egységben Magyarországért az adásban megjelenő grafikával és elhangzottakkal szemben nem 2024-ben vagy 2022-ben, hanem 2021 októberében állt 47%-on a Medián biztos szavazó pártválasztók között végzett felmérésében.

KÖZÖS ÉRTÉKEINK ÉS AZ NKE IRÁNI VENDÉGELŐADÓJA

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2024.05.07.


Már a középkorban hangoztatott és gyakorolt elv volt, hogy az egyetem intézményének, amely az universitas szellemiségét testesíti meg, más egyetemekkel, máshol működő tudós kollégákkal együtt kell működnie. Sok nagyszerű kapcsolatról tudunk, remek vitákról, feljegyzett és elhíresült dialógusokról, vagyis olyan eseményekről, amelyek igazi szellemi alkalmakként vezettek el a megújuláshoz, bevett tételek és fogalmak újragondolásához, a nézetek gazdagodásához és színesedéséhez.

Ezt a nagyszerű tradíciót idézte fel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amely meghívta előadónak a briliáns iráni tudóst, volt iráni elnököt, Mahmud Ahmadinezsádot, hogy „Közös értékeink a globális környezetben” címmel, az egyetem tudományos előmenetelének érdekében, az NKE oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak okulására tartson ne is egy, hanem mindjárt két előadást. Mert Magyarországon, s benne az NKE-n az emberi szóra valósággal szomjúhoznak a honfitársak.

Ahmadinezsád sok vonatkozásban megkérdőjelezhetetlenül a legautentikusabb személy, s az NKE rektora kiváló érzékkel döntött a meghívás mellett. S nyilvánvalóan ugyanilyen empátiával vett tudomást a fellépő sztárvendégről a külügyi apparátus, a miniszterelnökség, no meg a magyar titkosszolgálat, hiszen a felsoroltak mindegyikének hivatalánál fogva is kellett tudnia a nagy izgalommal várt vendégről.

Ahmadinezsád pedig megoszthatta a tapasztalatait az NKE hallgatóságával: azt, hogy miként kell „Izraelt letörölni a térképről”; azt, hogy „a holokauszt a zsidók lemészárlásáról alkotott hazug mítosz”; beszámolhatott tapasztalatairól, így például arról, hogy az iráni Politikai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetében (IPIS) 2006-ban megrendezett „A holokauszt áttekintése: globális látószög” c. konferencián, amelyen még az olyan nagy veteránok is felléptek, mint a legjelentősebb holokauszttagadó, David Irving, miként igyekeztek tudományos nyelvezetbe csomagolni a zsidógyűlölet minden formáját. (Minő véletlen, de 2006. után most az NKE is a „globális környezetre” tekintettel kérte fel a jeles tudósembert előadásának megtartására); aztán Ahmadinezsád kifejthette, hogy mit értett az „iszlám nemzet dühének tüzén”, amit a 2005-ös „A világ cionizmus nélkül” c. konferencián emlegetett, mondván, hogy az iszlám nemzeti dühének tüzével fog megismerkedni mindenki, aki elismeri Izraelt és a cionista rendszert. Aztán az egyetem vezetőinek mesélhetett a 2006-ban megrendezett remek kezdeményezésről, a roppant mókás iráni holokauszt-karikatúraversenyről, amelyet a hatalmas sikerre tekintettel 2016-ban meg kellett ismételni, hátha most az NKE tervei között szerepel egy hasonló tematikájú rendezvény, s a nemzeti tapasztalatokra szükség van ebben a globális világban, mint egy falat kenyérre! Miután az NKE a leendő hazai és nemzetközi közigazgatási szakemberek képzésének bázisintézménye, Ahmadinezsád arról is mesélhetett, hogy annak idején hogyan járult hozzá tevékenyen maga is ahhoz, hogy hívei benne lássák a mahdit, a síiták messiását. Elvégre ma is egy isteni küldött ül a Várhegy csúcsán, ám újabb és újabb messiásokra e honban folyamatos társadalmi igény mutatkozik.

Nagyon nagy öröm lenne mindannyiunk számára, ha az NKE vezetése, a bejáratott nemzetközi szokásoknak és gyakorlatnak megfelelően, természetesen díszkötésben, megjelentetné Mahmud Ahmadinezsád két korszakos jelentőségű budapesti előadásának magyarázó lábjegyzetekkel ellátott teljes szövegét, bilingvis formában, fárszi és magyar nyelven, a magyar miniszterelnöknek, a külügyminiszternek, a titkosszolgálatok vezetőjének és az NKE rektorának közös előszavával.

És örülnék, ha az NKE rektora jövőre az Élet menetére időzítené a nagy tudós barát meghívását!


Lásd még:

KÓDOLVA VOLT, HOGY ROMÁNIA ELŐBB-UTÓBB BEELŐZ MINKET? | JÓZSA MÁRTA

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2024.05.07.A Reggeli Személy 2024. május 6-i adásában Szénási Sándor vendége Józsa Márta, a Szépírók Társaságának alelnöke, a Klubrádió szerkesztő-műsorvezetője.

MI TÖRTÉNIK, AMIKOR 27 EURÓPAI VEZETŐ ÖSSZEÜL? | FELEDY PODCAST #11

PARTIZÁN / FELEDY PODCAST
Műsorvezető: FELEDY BOTOND
2024.05.07.Milyen Orbán Viktor angolja? Hány oldalas felkészítő anyagot írnak Ursula von der Leyen találkozóihoz? A vérzivataros európai történelem után hogyan lehet tárgyalóasztal mellett összefésülni az EU-s országok érdekeit? Mit tanulhatott Magyarország a korábbi uniós elnökségéből? Mennyire fontos az EU-s döntéshozatalban az informális egyeztetés? Mennyire kemények vagy kompromisszumkészek egymással az EU-s állam- és kormányfők az Európai Tanács ülésein? A Feledy Podcast új epizódjának vendége Hajdu Márton volt, a 2011-es magyar uniós elnökség brüsszeli szóvivője, jelenleg az Európai Bizottság főtitkárságának elemzője, tárgyalási felkészítők szerzője.


MAGYAR PÉTER DEBRECENBEN ROBBANTOTT, FELCSÚTI FÉREGLYUK – ŰRNAGYHATALOM LESZÜNK❗| SOMOGYI ANDRÁS |

SOMOGYI ANDRÁS VIDEÓ
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2024.05.07.Magyar Péter Debrecenben robbantott, felcsúti féreglyuk – űrnagyhatalom leszünk❗

„EZ A KEGYELMI BOTRÁNY NEKÜNK, KATOLIKUSOKNAK IS KELLETT”

SZEMLÉLEK
Szerző: SZEMLÉLEK
2024.05.07.Egyház és állam összefonódásáról, a gyermekvédelemről és a cölibátusról is megosztotta gondolatait Beer Miklós nyugalmazott váci püspök a Magyar Hang Kompország című portréműsorában.


„Ferenc pápa egy egészen új szemlélettel próbál minket felrázni. Ez a szinodalitásnak a gondolata. Egy kicsit párhuzamba állítanám XXIII. János pápával, aki a zsinatot összehívta annak idején, az ablaknyitás, az aggiornamento gondolatával. Egy kicsit ugyanilyennek gondolom Ferenc pápát, aki a vallásközi párbeszédet, nagy témáját, a teremtett világ védelmét, és a hátrányos helyzetben lévő emberék felé való szolidaritást hangsúlyozza. Nagyon bízom benne, hogy ezt előbb-utóbb megértjük, és ad egy lendületet.”

„Mióta nyugdíjban vagyok, úgy érzem magam, mint az a focista, aki a kispadról nézi a mérkőzést, és néha összeráncolom a homlokom, hogy nem oda kellett volna azt a labdát passzolni… Kicsit kritikusan nézem…

Nem vettük még át Ferenc pápa lendületét. Kicsit szomorúan mondom, hogy még mindig nem értjük.

És az egyik kulcskérdés, amit úgy szoktam fogalmazni, hogy a két szempont együttes megélése. Kicsit óvatosan mondom, hogy a „Beer-féle alagút” a megoldás. Ez alatt azt értem, hogy egy alagútnak van két oldala. Az egyik alatt azt értem, hogy a katolikus egyházunk eszményét tudjuk egyre világosabban megfogalmazni, a jézusi tanítást. A másik oldalon pedig vegyük észre a realitásokat, a mai életnek a kihívásait, fájdalmait, kudarcait, gyötrődéseit, és a kettőt egyszerre. Azt hiszem, nagyon sokan ezt nem értik, amikor Ferenc pápáról beszélünk. Azt mondják sokan, hogy egy liberális ember – én inkább azt mondanám, hogy ő jobban érti a jézusi magatartást és a jézusi gondolkodást. (…) Kulcskérdés, hogy egyszerre tudjuk az eszményt és a megértő irgalmat gyakorolni. Ferenc pápa gyönyörű mondása, hogy Isten legszebb neve az Irgalom. Ez nem azt jelenti, hogy egyetértünk egy hibás magatartással vagy éppen devianciával – de

Jézus lehajol, éppen azért, hogy felemeljen minden elesett embert. Ezt kéne jobban megtanulni,

és ez nem jelentené azt, hogy mi az eszményt nem tartjuk annyira fontosnak.”

„Egy kisgyerek nem tehet arról, hogy milyen körülmények közé született, hogy a szülei lemondtak róla, vagy kénytelenek voltak a szülőktől elvenni a kisgyereket – ez egy nagyon fájó sebe a társadalmunknak. Rögtön hozzáteszem, hogy még nagyobb érzékenységgel kellene efelé fordulnunk, hogy minél kevesebb gyerek szoruljon állami gondozásra. Az örökbefogadás egy nagyon nagy lehetőség, erre is fel kellene készülnie a társadalmunknak, hogy ezt nagyobb tisztelettel vegyük körül.”

„Sajnos a katolikus egyházunk még mindig nem ad elég nagy hangsúlyt a hátrányos helyzetű gyerekek nevelésének, segítésének. A felelősségünk az nagyon nagy, hogy pont ezeket

a legártatlanabb, legkiszolgáltatottabb gyerekeket egy védőháló vegye körül...

POTTYONDY EDINA: ÁRAD A TISZA!; ORBÁN REJTŐZKÖDIK; DOBREV KLÁRA IJESZTŐ?; DANCSÓ PÉTER KEDVELI AZIT ÉS A LIBSIKET

POTTYONDY EDINA VIDEÓ
Szerző: POTTYONDY EDINA
2024.05.07.Árad a Tisza!; Orbán rejtőzködik; Dobrev Klára ijesztő?; Dancsó Péter kedveli Azit és a libsiket...

KÍNA INGADOZIK, MI LEGYEN AZ EURÓPA-STRATÉGIÁJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2024.05.07.


Az Európai Bizottság szankciókkal sújtaná az orosz gázszektor egy részét. Hszi Csin-ping szerbiai és magyarországi látogatását gyanakodva figyelik nyugaton. Nemzetközi lapszemle
.

Az Európai Bizottság az Ukrajna ellen indított háború miatt most először javasolná az orosz gázszektor részleges szankcionálását – derül ki a Politico európai kiadásához eljutott dokumentumokból. Az orosz szénhidrogén-bevételek büntető intézkedésekkel való korlátozása mindmáig csak az olajra vonatkozik. A brüsszeli testület elképzelése szerint a jövőben szankciókkal sújtanák a cseppfolyósított földgáz, angol rövidítéssel LNG eladásából a Kreml kasszájába befolyó összegek mintegy egynegyedét. Ez a tavalyi adatok tükrében mintegy 2 milliárd eurótól fosztaná meg Oroszországot. Azt nem tiltanák meg, hogy az EU-ba importáljanak orosz LNG-t, de az csak saját felhasználásra lenne lehetséges, a továbbexportálást már nem engednék. Tilalom alá esne ezen felül az európai uniós részvétel újabb, jövőbeli orosz LNG-projektekben. Mindezt a sorrendben immár 14. EU-szankciós csomag tartalmazná. Az unió javaslattevő-végrehajtó testületének a tervét holnap vitatják meg a tagállamok, egyelőre nagyköveti szinten. Esélylatolgatásában a Politico azt írja, hogy miközben növekszik az elgondolás támogatottsága például olyan uniós nagyágyúk részéről, mint Németország, illetve Olaszország, az orosz energiára nagy mértékben ráutalt Magyarország eddig megakadályozott minden olyan szankciót, amely a földgázra vonatkozott volna.

Térjünk még vissza Magyar Péter vasárnapi debreceni nagygyűlésére, illetve annak nyugati ismertetésére. Figyelemre méltó, hogy a Reuters világhírügynökség, és annak nyomán nagyon sok orgánum – köztük például az EurActiv brüsszeli hírportál – a TISZA párt politikusáról szóló korábbi híradások zömével ellentétben most nem az ukrajnai háború megítélésére helyezte a hangsúlyt, hanem azt emelte ki, hogy debreceni beszédében Magyar Péter célba vette Orbán Viktor politikájának egyik kulcselemét, a családpolitikát. A Reuters emlékeztetett arra, hogy Orbán állítása szerint Magyarország az EU-országok közül arányaiban a legtöbbet költi a családok támogatására. Magyar viszont felhívta a figyelmet a családi pótlék összegének igen alacsony szintjére, és azt mondta, hogy olyan, teljesen új rendszerre van szükség, amely valóban a rászorultság alapján nyújt célzott juttatásokat. Szólt arról is, hogy Magyarországot ma egy jó kapcsolatokkal rendelkező elit irányítja, aminek ő véget vetne. A Reuters utalt arra, hogy nemzetközi felügyeleti intézmények szerint Orbán európai uniós forrásokat terel Fidesz-közeli üzletemberekhez, hogy beássa magát a hatalomba, és azt mondja, hogy Magyarország nem korruptabb más országoknál. Az uniós források felügyeletére létrehozott hatóság azonban felpanaszolja, hogy nem rendelkezik a visszaélések leleplezéséhez szükséges jogkörökkel – tette hozzá a hírügynökség.

A nemzetközi média Magyarországot érintő friss írásainak a zöme Hszi Csin-ping kínai elnök európai körútjával foglalkozik. A tekintélyen német hetilap, a Die Zeit oldalán megjelent elemzés a kínai vezető három tárgyaló partnerére a címben a következőképpen utal: Nehéz megbeszélések Macronnal, fesztelenül Orbánnal és Vučićcsal. A szerző, Steffen Richter szerint Hszi célja Párizsban az, hogy elhárítsa a kínai termékeket sújtó büntetővámok veszélyét, Magyarországon és Szerbiában viszont az, hogy gyengítse az európai egységet. A Die Zeit publicistájának a megfogalmazása szerint az Európai Unió számára geopolitikai értelemben mind a Moszkvával és Pekinggel együttműködő Szerbia, mind pedig Magyarország centrifugális, vagyis kifelé irányuló tehetetlenségi erőt jelenít meg – az előbbi annak ellenére is, hogy a szerb nacionalista Aleksandar Vučić azt állítja, be akarja vezetni országát az EU-ba.

A La Croix című – tegyük hozzá: kifejezetten katolikus szellemiségű - francia lap hasonlóan látja a helyzetet, de ennél is keményebben fogalmaz: azt írja, hogy Kína a jelek szerint ingadozik, mi is legyen az Európa-stratégiája, partnernek vagy ellenfélnek, netán zsákmánynak tekintse a kontinenst. Ebből a szempontból pedig zavaró, hogy Hszi Csin-ping választása a körút során Franciaország mellett meglátogatandó országokat illetően Szerbiára és Magyarországra esett, vagyis – idézem a La Croix-t – két olyan országra, amelyet illiberális rezsim ural, és ezek kényelmes szövetségesek egy kommunista diktátor számára, hasznosak Európa megosztásához.

A nyugati sajtó egyébként – a La Croix mellett például a német Handelsblatt is – kiemeli: francia részről azt a célt tűzték ki, hogy lebeszéljék Hszit az Ukrajna elleni orosz háborús erőfeszítések támogatásáról, valamint, hogy a saját termékei számára piacokat kereső Kínának feltételeket szabjanak. A La Croix azonban úgy látja, ehhez az utóbbihoz, vagyis ahhoz, hogy Európa tekintélyt vívjon ki magának Kína szemében, német részről nincs meg a kellő elszántság.

A FIDESZ-FRAKCIÓ SZERINT RENDBEN VAN, HOGY A GYÓNÁSI TITOK KIVÉTELT KÉPEZZEN A GYEREKEK ELLENI BŰNCSELEKMÉNYEK JELENTÉSÉNÉL, MERT MÁS ESETEKBEN ÚGYIS SZIGORÍTÁS JÖN

NÉPSZAVA
Szerző: M. A.
2024.05.07.


Az egyházügyi törvény ugyanis most jóval tágabb körben ad felmentést, ezek a kivételek pedig az említett esetet leszámítva megszűnnek. A KDNP-frakció ugyanezt gondolja.


„További szigorításokat tartalmaz a gyermekvédelmi csomaghoz benyújtott módosító javaslat, mivel az egyházi intézményeket is bevonja a törvény hatálya alá és rájuk is vonatkozni fognak a büntetőjogi szankciók. Az egyházügyi törvény most jóval tágabb körben ad felmentést az egyházi személyeknek a jelzési kötelezettség alól, ezek a kivételek a gyermekeket ért bántalmazás esetén – a gyónási titkon kívül – megszűnnek” – közölte a Fidesz-frakció az atv.hu megkeresésére. Nacsa Lőrinc, a KDNP-frakció szóvivője ugyanezt az indoklást adta a csatorna azzal kapcsolatos kérdésére, támogatja-e a parlamenti képviselőcsoport Dunai Mónika módosító-javaslatát arról, hogy az egyházi személyeknek nem kellene jelenteniük a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményeket, ha arról gyónás útján szereztek tudomást.

Mint arról lapunk is beszámolt, az erről szóló módosítás úgy szól, a jövőben nem lenne jelzési kötelességük az egyházak vagy vallási egyesületek „vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjainak” olyan információval kapcsolatban, amelyre titoktartási kötelezettségük vonatkozik.

Az indoklás a gyermekvédelmi jelzőrendszer egységesítésével érvel, a dokumentum szövege szerint a gyónás során megismert információkat azért vennék ki a jelzési és együttműködési kötelezettség alól, mert „ezen vallási tevékenység végzése kívül esik a közfeladatellátás körén, azzal összefüggésbe nem hozható, szemben más hivatásokhoz fűződő titoktartási kötelezettséggel”. A módosítás kiemeli, a büntetőeljárásról szóló törvény is hasonló felmentést ad az egyházi személyeknek, ha tanúként hallgatják ki őket...

AZ INFLÁCIÓRA HIVATKOZVA TÖBBSZÖR IS DRÁGÍTHATNAK A BANKOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: B. VARGA JUDIT
2024.05.06.


Mostanra már minden nagyobb bank bejelentette, hogy a tavalyi inflációt követve mekkorát emel díjain. Úgy tűnik azonban, az ügyfelek így sem nyugodhatnak meg, amelyik tételt változatlanul hagyták, azt az év során bármikor drágíthatják a fogyasztói árak 2023 évi emelkedése miatt. Erre az MBH részéről már akad is példa.


Az OTP korábbi lépése után április elsejétől már többe kerül a CIB, a K&H, a Raiffeisen és az Unicredit ügyfeleinek is a bankszámla. Május elsejétől (esetenként április 30-ától) pedig az Erste és az MBH is emelte díjait. Az Azénpéntem.hu saját adatbázisa alapján kiszámolta: a már megismert inflációs drágítások után a nagyobb bankoknál most nyitható egyszerűbb számlák átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe a korábbiaknál (a díjakat itt kalkulálhatja) . Ez persze nem csak az inflációs díjemelést tükrözi. Folyamatosan változik ugyanis a bankok számla, sőt kártyakínálata is. Talán nem lepődik meg senki azon, hogy ez többnyire magasabb díjakat hoz.

Több bank is közleményben hangsúlyozta, hogy a mindennapi bankoláshoz kötődő díjaik átlagosan a tavalyi infláció alatt emelkednek. Az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor portálunknak adott interjúban is kiemelte, hogy a legnagyobb magyar bank nem használta ki a lehetőséget (a hitelintézetek törvény szerint az infláció mértékével utólag emelhetik díjaikat – a szerk.), csak egyszámjegyű emelést hajtottak végre a számlavezetési díjakban. Csányi egyébként hozzátette, hogy ha az infláció ugyanúgy nőtt volna idén is, mint tavaly, akkor indokolt lett volna kihasználni a jogszabály adta lehetőséget...

IGAZI CÉLJUK AZ AUTOKRÁCIA IGÉNYEIHEZ ÉS ELVÁRÁSAIHOZ SZOLGAIAN ALKALMAZKODÓ, S AZ ÖNÁLLÓ GONDOLKODÁSRA ÉS ASSZOCIÁCIÓKRA ALKALMATLAN EGYENDROIDOK VAGY KLÓNOK BŐVÍTETT ÚJRATERMELÉSE

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2024.05.07.


Pár nappal ezelőtt írtam arról, hogy – semmi túlzás! – miért stratégiai kérdés a szépirodalom olvasása, s miért kívánatos és sűrűn alkalmazott eszköze minden autokráciának az olvasásról való szisztematikus leszoktatás. Továbbá arról, hogy milyen szimplifikált, dichotomikus világképet eredményez a szépirodalom mellőzése, s az olvasási-szövegértelmezési kultúra háttérbe szorítása vagy neutralizálása.

Elborzadva nézem a magyarérettségi feladatsorát: az összeállítók szakmai nívótlanságának, totális felkészületlenségének, a tudományosság látszata mögött megbúvó inkompetenciának, a központilag túlszabályozott, eszement értelmetlenségnek és megfelelési kényszernek a csimborasszóját. Annak pontos tükörképét, hogy akik ezt a feladatsort megalkották, azoknak tényleg fogalmuk sincs arról, mi is valójában a szépirodalom, s mi az irodalom tanításának igazi értelme és célja. Számukra ugyanis nem az olvasás megszerettetése, a szövegek intellektuális és emocionális megértetése és önálló értelmezése az igazi cél, épp ellenkezőleg: egy értelmetlen és kimondottan romboló, lélekölő, elavult, ám kellőképpen nagyképű, az autokrácia igényeihez és elvárásaihoz szolgaian alkalmazkodó, s az önálló gondolkodásra és asszociációkra alkalmatlan egyendroidok vagy klónok bővített újratermelése.

Többszörös (!!!) Marshall-segélynyi összeget loptak el a hatalmi körök, az én pénzemet, a te pénzedet, az ő pénzét, mindannyiunk pénzét, valamennyiünk zsebéből a saját zsebeikbe, egyenesen a miniszterelnök családjának, rokonságának, barátainak és hűbéreseinek, s a kormányban is ott ülő hétmérföldes gazembereknek a számláira és vállalkozásaiba, magukat a legelemibb törvény, tisztesség és becsület felett álló elszámoltathatatlan milliárdosokká téve, az országot pedig a béka és Románia segge alá legatyásítva; miszlikre aprítottak már mindent, az egészségügyet, a közoktatást, az autonómiájuktól megfosztott egyetemek világát, tudományt és kultúrát, sajtót és közszolgálatot, az akkumulátorgyáraktól megfertőzött embereket és termőföldeket; még a világjárványt is privát bizniszeiknek rendelték alá; az ügyészséget a főügyész személyén keresztül a nemzeti maffiahálózat szerves és nélkülözhetetlen részévé tették; százezreket kényszerítettek külföldre; az országot, ugyancsak privát érdekeik mentén, a legalantasabb sötét diktatúráknak, orosz és kínai érdekeknek szolgáltatták ki, s közben minden hájjal megkent rablókként, ájtatos pofát vágva naponta többször is – épp most jőve a templomból – bohócsipkát húztak a kereszténységre, futószalagon előállítva a mesebeli jólétben és luxuskörülmények között tengődő, vagy épp pedofilsimogató alakoknak elnöki kegyelmet kijáró, s kizárólag a Pártot szolgáló püspököket.

És mindezek ellenére, avagy mindezek mellett igazam megrendíthetetlen tudatában állítom: az a bűn, hozzá nem értés, dilettantizmus és megfelelési kényszer, amely a magyarérettségi feladatsorából ordít, minden túlzás nélkül a lelkek gyilkosaivá avatja ezt a pocsék garnitúrát!

Létszükséglet, hogy bukjanak meg mielőbb! És várjon rájuk a törvény szigora! Egy országot tettek tönkre: nem csupán a regnálásuk idejére, hanem az elkövetkező minimum ötven évre.

VÉGET ÉRT A KÖZÉPSZINTŰ MATEKÉRETTSÉGI, ÉRKEZNEK A NEM HIVATALOS MEGOLDÁSOK

EDULINE
Szerző: TORNYOS KATA
2024.05.07.


A matekvizsgákkal folytatódik a 2024-es érettségi szezon, több mint 75 ezren írásbeliznek közép- vagy emelt szinten. Az Eduline-on ma is mindent megtaláltok a feladatokról, a témakörökről, a vizsga után pedig jövünk a nem hivatalos megoldásokkal! A matematika érettségi nap szakmai támogatását köszönjük a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának...

Lásd még:

GYURCSÁNY FERENC: TÖNKRETESZIK A KATOLIKUSOKAT

FACEBOOK
Szerző: GYURCSÁNY FERENC
2024.05.07.


Tönkreteszik a katolikusokat.
Nem, nem az istentelen, semmiben nem hívő nemtudomkicsodák.
Nem, nem az egyházakat állítólag politikai okokból kritizáló pártok.
Orbán, Semjén és társai teszik tönkre a katolikus egyházat.
Például most, amikor egy törvény módosításával azt javasolják, hogy a gyermekbántalmazási ügyekben, szexuális molesztálás, erőszak esetén is titkolózhat a pap, ha a bűncselekményről gyónási titkot érintően szerzett tudomást.
Tessék mondani, embert is szabad ölni büntetlenül, eltitkolva? Vagy csak a lopás fér bele, meg gyerekeink megerőszakolása?
Nyilván, Jézusnak tetsző dolog kisgyerekek lába között nyúlkálni. Nyilván Jézus is a rá hivatkozó papok úgynevezett gyónási titkát védte volna, nem a kisgyerekeket.
Nyilván.
Tessék mondani, a jézusi szeretet része a gyerekek szexuális bántalmazása?
Annak eltűrése? Titkolása? A bűnös rejtegetése?
Ideje megbeszélnünk azokkal, akikkel kell, hogy bűncselekmény eltitkolása nem lehet része a gyónási titoknak. Semmilyen bűncselekményé.
Akkor se, ha ez a katolikus egyház történelmi öröksége. Nem lehet erre hivatkozva az egyház a bűn őrzője. Az ártatlanságot kell védeni, nem pedig a bűnt, különben ördögi lesz a világ.
Egyébként meg amíg a katolikus papok a szexuális bántalmazót védik, nem pedig a meggyalázott gyermeket, addig tízszer is meggondolnám, hogy gyerekeimet katolikus papok közelébe engedjem.
Mert a gyerekem fontosabb, mint a bűn elkövetői, őrzői, még akkor is, ha azok reverendát öltenek.
Az, hogy egyébként két évtized alatt megfeleződött a katolikusok száma, azon ezek után nincs mit csodálkozni. A hit nélküli, az egyházat politikai ügynökké becstelenítő, a földi javakat harácsoló, üres vallásos buzgalmukat fenyegető ostorcsapásként közszemlére tévők tették olyanná az egyházat, hogy többen menekülnek, mint ahányan érkeznek.
Laudetur Jezus Christus!

ÓRIÁSI FORDULAT A BÍRÓSÁGON A PÉCSI BUSZBESZERZÉSI ÜGYBEN - A KLUBRÁDIÓ VIDÉKI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VIDÉKI LAPSZEMLE
Szerző: KLUBRÁDIÓ
2024.05.06.


Ezt beszélik: sajtószemle a vidéki Magyarország független hírportáljaiból. Mi az a májuskosár? Hogyan vélekednek a belgák a magyarokról? Milyen a felfokozott hangulatú kampány Kaposváron? Miként hozott fordulatot a korrupciógyanús buszbeszerzés kapcsán a Pécsi Ítélőtábla döntése? Mi történt a Cseh Katalint gyalázó orvossal Nyíregyházán? Hogyan zajlott Magyar Péter veszprémi látogatása? Miért nem akar már polgármester lenni Molnár Róbert a Szeged melletti Kübekházán? Miként építik be parkolókkal Szolnok belvárosát? Többek között ezek a témák érdekelték ezen a héten a Budapesten kívüli független újságok szerkesztőségeit és olvasóit.


Borsod24: Az ország legnagyobb májuskosara

Az ország Borsodon kívüli részein legtöbbször nem is hallottak róla, mi az a májuskosár, így talán nem számít meglepetésnek, hogy már több esztendeje Sajószentpéteren készítik el a legnagyobbat. A májusfaállítás idején átadott díszes ajándékot idén egy négyesztendős kislány kapta az édesapjától, akinek egy emelőhátfalas autó szállította le a majdnem két és fél méter magas virágkosarat. Nagyjából száz cserép virág és rengeteg szalag, illetve díszítőelem került bele, így természetesen nagyon büszke rá a készítője, írta meg a Borsod24.

Debreciner: „Belgiumban ilyet egy politikus nem tehet”

Négy évvel ezelőtt, 2020 tavaszán két fiatal belgiumi tévés Debrecenben forgatott egy dokumentumfilmet a helyi független újság, a Debreciner munkájáról. Egyikőjüket sikerült a napokban megszólaltatnia a lapnak az akkori magyarországi tapasztalatairól és a belgiumi polgárok jelenlegi vélekedéseiről. A flamand közszolgálati médiaként működő VRT NWS oknyomozó újságírója, Victor Van Driessche szerint a magyar EU-tagság hazánknak és az Uniónak is előnyös, mégis itt lenne az idő feltenni a kérdést: bent akarunk-e maradni az egyesülésben?

Kapos-T: Egy levakarhatatlan felvonuló, egy alakoskodó és némi szolid mutogatás


Beindult a kaposvári önkormányzati választási kampány, és nem hasonlít egyik korábbira sem. Ennek nyilván a Magyar Péter-jelenség az egyik, senki által előre nem látott tényezője. Ez szárnyas reményeket adott egyeseknek arra, hogy valódi politikai teljesítmény – akár egy gyufacímkén elférő program, vagy egyáltalán bárminemű szellemi háttér – nélkül tényezővé váljanak. A Kapos-T elemzést készített a városban tapasztalható felfokozott hangulatról, történésekről.

KecsUP: Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Magdolna a KecsUP-nak arról mesélt, hogy bár van nyugdíjas igazolvány, a Magyar Posta azt minden jelzés nélkül visszaküldte a feladóhoz, a Magyar Államkincstárhoz, így nem tudja kiváltani a városi buszbérletét– ezzel pedig állítása szerint nincs egyedül. „Teljes jogú nyugdíjas vagyok: összességében 45 évet dolgoztam, mert én azt is korán kezdtem – pedig a legtöbb nőtársam alig várja a 40. évet. Fizikai dolgozó voltam, így a lábaim is eléggé tönkre mentek, de még nem töltöttem be a 65. életévemet” – áll Magdolna levelében.

Szabad Pécs: Óriási fordulatot hozott a másodfokú bírósági döntés a pécsi buszbeszerzési ügyben

Használt holland Volvo-buszflottát vásárolt 2015-ben a pécsi önkormányzat közösségi közlekedési cége. A beszerzés utáni pénzmozgás korrupció gyanúját vetette fel Hollandiában, ami miatt később Magyarországon is eljárás indult. Az ügyet a Szabad Pécs végigkövette. Sokak meglepetésére tavaly felmentő ítélet született első fokon, április 30-án azonban a Pécsi Ítélőtábla másodfokú döntése óriási fordulatot hozott. A döntésről részletesen beszámolt a Szabad Pécs.

Szabolcs24: A trágár főorvos esete a botmixerrel

Előbb csak vizsgálat indult Kornafeld János ellen, aki minősíthetetlen stílusú hozzászólásokkal bombázta Cseh Katalint a Gazprom-Fradi üggyel kapcsolatos véleménye miatt. Miután tisztázódott, hogy valóban Kornafeld írta a vállalhatatlan megjegyzéseket, a nőgyógyász munkáltatója, a kórház gyorsan cselekedett, és azonnali hatállyal menesztették állásából a doktort – számolt be az esetről a Szabolcs24. Kiderült, az orvos stílusa nem csak most volt problémás, rengeteg nő panaszkodott rá az internet különböző fórumain az elmúlt években.

Szegeder: Mindenki kedveli a kübekházi polgármestert, ő mégsem akarja tovább csinálni

„Szerintem a halálomig polgármester leszek” – mondta a Szegedernek Molnár Róbert, a szerb és a román határ közelében fekvő falu, Kübekháza polgármestere. Bejelentését, hogy huszonkét év után nem indul újra, országos figyelem övezte, ami meg is lepte őt. Egyelőre nem engedi el teljesen a falu kezét, önkéntesként továbbra is szívesen részt venne a közösségben, de a következő polgármestert is ő készíti fel a feladatra.

Szol24: Egy ikonikus faházsor helyét veszik át a parkolók Szolnokon

Féktelen parkolóépítésbe kezdett a városvezetés a megyeszékhelyen, éppen az önkormányzati választásokat megelőző hónapokban – jelentette a Szol24. Miközben több vidéki város tesz lépéseket az autómentes belváros kialakítására, vagy legalábbis a sétálóövezetek fejlesztésére, Szolnok ezúttal is a másik irányba tart, és az önkormányzat első embere szó nélkül áldását adja arra, hogy eltűntessék azokat az épületeket, amelyek korábban iskoláknak, idősek klubjának és sok más közösségi kezdeményezésnek adtak otthont.

Veszprém Kukac: Kiáradt a Tisza Veszprémben is


Veszprémbe is megérkezett Magyar Péter. A városba, ahol talán csak az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepségén volt egyszerre annyi ember a főtéren, mint Magyar rendezvényén. Magyar Pétert lehet kedvelni vagy sem, de hogy nagyon tud valamit, az vitathatatlan. El tudja hitetni, hogy tényleg közülünk való, érti és beszéli az emberek nyelvét, könnyed, van humora és a gyűlölködés helyett szeretetet hirdet. Nem leereszkedik, hanem belép a körbe, ahogy tette ezt a demonstrációt követően is, amikor a LaVida pubban, sörrel a kezében, együtt nézte meg a Telekom elveszített meccsét a veszprémi szurkolókkal, erről a Veszprém Kukac tudósított.

AZ INKASSZÓK VESZÉLYE: TOVÁBB HOSSZABBODHATNAK A VÁRÓLISTÁK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.05.07.


„Könnyen lehet, hogy tovább fog csökkeni az egészségügyi beavatkozások száma, miközben nőnek a várólisták a kórházak ellen elrendelt inkasszók nyomán” – vélekedett Kökény Mihály. A korábbi egészségügyi miniszter cinikusnak és értékválasztást tükrözőnek tartja a kormány hozzáállását az egészségügyhöz. Mindezt annak kapcsán mondta, hogy az adóhatóság két budapesti kórházat is végrehajtási eljárás alá vont. „Kényszerűségből volt ugyan már olyan beszállító, amely inkasszót alkalmazott a felhalmozott adósságai miatt egy-egy egészségügyi intézménnyel szemben, de ha ugyanezt egy állami hatóság, a NAV teszi, az még inkább ellehetetleníti a gyógyítást” – mondta.


A Népszava szúrta ki, hogy két budapesti kórház – a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézet, valamint a Károlyi Sándor Kórház – is rajta van a NAV végrehajtási eljárás alatt álló adózók listáján. Nem ez a két kórház lenne az első, amely ellen az adóhatóság végül inkasszót vet ki: a lap ugyanis azt is megtudta, hogy így szedték be a Jászberényi Szent Erzsébet kórház mintegy 57 millió forintos közteher-tartozását. Ez némi problémát okozott az adott időszakban a kórház egyéb napi fizetési kötelezettségeinek teljesítésében. A Népszava megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFÖ), amely azonban kitérő választ adott a konkrét kérdésekre, s mindössze annyit írt: „Értesüléseivel ellentétben, hazánkban nincsen fizetésképtelen, állami fenntartású kórház. Kórházaink gazdasági működése stabil, köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak.”

Az adósságállomány alakulásáról a Hírklikk korábban többször is beszámolt (például itt, itt és itt): a kórházak március végén 110 milliárd forinttal tartoztak, mégpedig úgy, hogy havonta 20-30 milliárddal nő(tt) az összeg. Már februárban a négy egyetemmel együtt is csaknem 110 milliárdra rúgott az intézményrendszer adóssága, ami akkor történelmi rekord volt. A kormány decemberben egyszer már 90 milliárdot szánt a rendezésre (az elosztás mikéntjéről nem szólt a fáma), s így 60 milliárdra mérsékelte az adósságállományt, ami azonban egyre rövidebb idő alatt termelődik újra és újra. Most pedig már azt látjuk, hogy elindult az állami inkasszózás (is). Kérdés, mi lesz ennek a hatása ⁠ a gyógyító munkára, annak feltételeire? Kökény Mihályt kérdeztük...

„OROSZORSZÁG A VIHAR, KÍNA A KLÍMAVÁLTOZÁS” – PEKING AZ EU-RA IS ALKALMAZNÁ A MAGYAR MODELLT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2024.05.07.


Minden erejével igyekszik az EU-t befolyásolni és Amerikáról leválasztani a kínai vezetés – ezt jelzi Hszi Csin-ping kínai elnök európai turnéja, amelynek során szerdán Magyarországra látogat. Párizsi tárgyalásai jól mutatják az európai dilemmát: miközben az EU éhes a tőkére és minél jobb pozíciót szeretne cégeinek a Távol-Keleten, retteg az állami támogatással felhizlalt kínai cégek konkurenciájától. Magyarországra persze semmi nem szivárog át az európai szuverenitással kapcsolatos aggodalmakból: Hszi budapesti vizitje még egyértelműbbé teszi az iparban, államháztartás finanszírozásában, közlekedésben fokozódó kínai befolyást.


A politika a jelképek nyelve – elég csak ránéznünk Hszi Csin-ping kínai elnök európai körútjának programjára. Miután tegnap Emmanuel Macron francia államfővel és Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel tárgyalt Párizsban, Magyarországra való érkezése előtt ma Belgrádba látogat. A szerb fővárosban megkoszorúzza az éppen 25 évvel ezelőtt, 1999. május 7-én lebombázott kínai nagykövetség emlékművét. Egy negyedszázad eltelt, de Kína nem felejt: e gesztussal is az Egyesült Államoknak üzen, amelynek rakétái lerombolták a diplomáciai képviseletet a koszovói népirtás miatt indított NATO-légiháború idején.

Mint látni fogjuk, a kínai politikus európai turnéján sok szó esett-esik francia konyakról és magyarországi beruházásokról. Ám van egy téma, amelyet a felek kevesebbet emlegetnek, mégis minden tárgyalás mögött felsejlik: az Amerika és Kína közötti fokozódó rivalizálás. E téren az Európai Unió tagállamai furcsa kállai kettőst járnak. Egyszerre igyekeznek minél több kínai céget magukhoz csábítani, s közben közös fellépéssel védeni piacukat a gyakran állami segítséggel bivalyerősre pumpált keleti vállalkozások dömpingje ellen. Fenntartanák az erős transzatlanti köteléket, ugyanakkor ki is maradnának Washington és Peking egyre élesedő meccséből...

DEBRECENBE KÉNE MENNI | A TITOKMINISZTERELNÖK | Ó SZANDI | TÁBLA GATE | KÉK FIDESZ

L1
Szerző: Vidékhy Pesti | Nemzethy Lipsi
2024.05.07.Magyar Péterék Debrecenben, Orbán Viktor a Kárpát-medencében, Szentkirályi Alexandra a fűben kampányol. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye: nem vénnek való vidék. A Demokratikus Koalíció Peti-ciója. 

Extrák: Bödőcs, Krúbi, Deutsch.


FELCSUTI PÉTER: A KORMÁNY TUDATOSAN TRÜKKÖZIK A GAZDASÁG SZÁMAIVAL

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2024.05.07.


Magyarország különösen rosszul használta fel az elmúlt 20 évben kapott uniós forrásokat. Ennek is betudható, hogy míg a belépés idején a közép-kelet-európai országok egyik éllovasa voltunk a gazdasági fejlődésben, mára a nemzeti jövedelem Bulgária szintjére csökkent és a fogyasztásban már Románia is megelőzött. Erről beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában, Németh Péter kérdéseire válaszolva, Felcsuti Péter. A közgazdász, a Bankszövetség volt elnöke elmondta: Orbán Viktor és nemzetgazdasági minisztere, Nagy Márton tudatosan manipulálnak a számokkal, amikor arról beszélnek, hogy a GDP, a nemzeti jövedelem a vártnál jobban, 1.8 százalékkal nőtt.


Felcsuti emlékeztetett, hogy a kormány korábban még 4 százalékos emelkedést jövendölt (egyébként az is az eleve alacsony alaphoz viszonyítva), de a GDP nem alkalmas a fejlődés tükrözésére, hiszen az tartalmazza a külföldi vállalatok sok milliárdos nyereségét is, amit kivisznek az országból. Széles körben elfogadott, hogy a valódi mutató a GNI, a bruttó nemzeti jövedelem – ami viszont hazánkban csökken.

A sok milliárdos uniós támogatásokat más országokban is használják fel rosszul. Példaként Hollandiát említette, ahol olyan repülőteret építettek (ez volt az ő lombkorona-sétányuk), ahova soha egyetlen gép sem szállt le. Magyarországon azonban különlegesen negatív a mérleg. Ezt mutatja a társadalom rossz állapota, az, hogy milyen helyzetben van az egészségügy, a közoktatás – ellentétben a velünk együtt belépett országok teljesítményével...

EBBE AZ INGATLANBA KÖLTÖZHET TIBORCZ ISTVÁN ÉS ORBÁN RÁHEL

24.HU
Szerző: 24.HU
2024.05.06.


A hegyvidéki ingatlan nagyobbik felén Tiborcz cége, a BDPST Group közlése szerint egy „fenntartható, energiahatékony irodaház” épül, ám ez sok fa kivágásával jár együtt, és más környezetvédelmi aggályokat is felvet – írja a HVG.


Ősparkok, kúriák, villaépületekben megbújó szanatóriumok – így festett a fogaskerekű mellett a budai Svábhegy az évezred elején. A környék most merőben más arculatot kap, miután több értékes ingatlan a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a köréhez került. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2019-ben két csomagban értékesítette a svábhegyi egészségügyi intézmények épületeit és telkeit, összekötve más vidéki és fővárosi ingatlanokkal.

A Béla király úti gyermek-tüdőszanatóriumot is tartalmazó együttes így került a Central European Ingatlanalapba (CEI), amelynek az Equilor-csoport a kezelője. Ez utóbbi Szécsényi Bálint érdekeltsége, aki sűrűn üzletel Tiborczcal – olvasható a portálon.

Az egykori svábhegyi gyermekkórház csomagja pedig a Middle-Europe Convergence Ingatlanalapba érkezett, amelyet Jellinek Dániel Indotek Groupja irányít. 2023-ban ez utóbbiból Jellinek átadta a Mártonhegyi úti volt gyermekkórházat és az Eötvös úti létesítményeket a CEI-nek. Szövevényes adásvételek után az idén a Mártonhegyi úti ingatlan hivatalosan is Tiborcz kezébe került, amikor a BDPST Capital Zrt. felvásárolta a bontási munkálatokat végző Montmartinus Ingatlanfejlesztő Kft.-t.

Hogy mire fel ez a nagy felhajtás, azt a Mártonhegyi úton álló 2,6 hektáros telek gyorsan megmagyarázza. Bár az ingatlanra a – mostanra szinte teljesen elbontott – gyermekkórházként szokás hivatkozni, annak másik végében a Dreher-villa áll. Ez utóbbit felújították, és a tervrajzok tanúsága szerint egy telekmegosztással le is választják. Erre azért lehet szükség, mert a HVG információi szerint

az impozáns épület Tiborczék családi fészke lesz.

Az épület telepítési tanulmánytervét eredetileg a XII. kerületi önkormányzat honlapján is közzétették, amire a Kutyapárt kerületi szervezete hívta fel a figyelmet. Az oldalt azonban az önkormányzat váratlanul jelszóval védte le. Ez nem is csoda, hiszen a zöldként reklámozott irodaház tervein a telken álló fák harmadától gond nélkül megválnának, másik harmaduk is csak „lehetőség szerint megtartandó” besorolást kapott. Védelmet elsősorban a két telekrész közötti fasor élvez, eltakarva a kíváncsi irodisták szeme elől a villát...

UKRAJNÁNAK IDÉN AZ IS SIKER, HA NEM VESZÍT JELENTŐS TERÜLETEKET – DEMKÓ ATTILA ÉS RÁCZ ANDRÁS A HÁBORÚ KILÁTÁSAIRÓL

SZABAD EURÓPA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2024.05.07.Idén marad a magas intenzitású háború Ukrajnában. Jelenleg mindkét fél úgy érzi, a háborús eszközök a legmegfelelőbbek politikai céljaihoz – mondta a Szabad Európa podcastjában Rácz András. Demkó Attila szerint romlani fog a helyzet a fronton ukrán szempontból, egy orosz áttörés sem zárható ki. A két szakértővel beszéltük át az orosz–ukrán háború jelenlegi állását és az idén még várható fejleményeket.


Interjúalanyaink főbb megállapításai:

Demkó Attila: Óriási ember- és eszközveszteséget okozott a nyugati segélyek késése az ukrán hadsereg számára, még ha a cél idén eleve a védekezés lett volna a tavalyi sikertelen offenzíva után. A következő időszakban azonban már egy orosz áttörés sem zárható ki.

Rácz András: Ukrajna 2023 őszén kilencven százalékkal kevesebb támogatást kapott külföldről, mint egy évvel korábban. Senki nem számított rá, hogy hat hónapig csúszik az amerikai segélycsomag elfogadása. Legalább hat-nyolc hét, amíg a fronton is eredménye lesz a segélyeknek, addig az ukrán erők helyzete romlani fog.

Ukrajnában vannak olyan alakulatok, amelyek két éve folyamatosan a fronton vannak, ezen a most elfogadott mozgósítási törvény sem segít rövid távon. A jelenlegi cél 14 dandárnyi új erő felállítása, ez ötvenezer ember, a nyár közepe-vége előtt nem történhet meg. Oroszországnak most több a kiképzett hadereje, ezzel próbálnak áttörést elérni nyáron.

Oroszország is folyamatosan alkalmazkodik a változó hadi helyzethez, egyre hatékonyabban harcol, de az orosz gazdaság teljesítőképessége végesebb, mint amekkora támogatást a Nyugat képes adni Ukrajnának – ha megvan rá a szándék. Az orosz hadigazdaság már most maximumon pörög.

Nagy kérdés, hogy az ígért 97 darab F–16-os milyen változást hoz, nem mindegy, milyen évjáratú gépek érkeznek, mint ahogy az sem, mennyire lesz képes rövid kiképzés után megfelelően működtetni az ukrán hadsereg a háttérlogisztikát. A kijelölt repterek légvédelmének kiépítése is kulcsfontosságú. Nagyobb számban csak jövőre rendelkezhet F–16-osokkal Ukrajna, addig valószínűleg légvédelmi feladatokra használja majd őket a hadvezetés.

Demkó Attila: Oroszország idén megpróbálja elfoglalni a Donbászt. Ez akár nagy részben sikerülhet is, kérdés, hogy ez politikailag elég lesz-e az orosz vezetésnek. Teljes béke biztosan nem lesz még így sem, de befagyhat a konfliktus.

Rácz András: Marad a magas intenzitású háború, jelenleg mindkét fél úgy érzi, a háborús eszközök a legmegfelelőbbek politikai céljaihoz. Megmarad az orosz stratégiai kezdeményezés, de a Nyugat támogatása kitart Ukrajna mögött, és fokozatosan növekedni fog.

(A beszélgetés végén munkatársunk vízi erőművet említ Transznisztriában, ez hőerőmű. A tévesztésért elnézést kérünk.)

VOLT EGY ÖTLET AZ OROSZOK KISZORÍTÁSÁRA A PAKSI BŐVÍTÉSBŐL, DE ELBUKOTT ORBÁNON

DIREKT36 / TELEX
Szerzők: SZABÓ ANDRÁS, PETHŐ ANDRÁS
2024.05.07.


Tavaly tavasszal különleges manőverek zajlottak a régóta húzódó, már évek óta jelentős csúszásban lévő paksi atomerőmű-bővítés körül.

Bár az Ukrajna elleni támadás miatt Oroszországra kivetett nyugati szankciók az atomenergetikai szektort nem érintették, megindultak spekulációk arról, hogy előbb-utóbb ez is bekövetkezhet. Még az oroszokkal régóta egyre szorosabb szövetséget építő magyar kormányzaton belül is felmerült, hogy vajon az oroszok képesek lesznek-e Paks II. befejezésére.

Ezek az aggodalmak egészen odáig jutottak, hogy a Direkt36 információi szerint a paksi bővítésért felelős állami szereplők körében formálódni kezdett egy olyan elképzelés, amely az oroszok lassú kiszorítását is eredményezhette volna.

Ebben a gondolkodásban kulcsszerepet játszott a beruházással megbízott magyar állami cég, a Paks II. Zrt. A vállalat vezetése tavaly év elején arra jutott, közvetlenül nem konfrontálódnak az oroszokkal, ehelyett a francia Framatome nevű céget bízták volna meg azzal, hogy kezdjenek el építeni egy újabb, Paks III. nevet viselő, bár valószínűleg más helyszínen megvalósuló atomerőművet. Ezzel párhuzamosan a magyar kormányzat komolyabb segítséget már nem nyújtott volna az oroszoknak, ami az elképzeléseik szerint előbb-utóbb a Paks II. beruházás meghiúsulásához vezethetett volna.

Az elgondolásból néhány hét vacillálás után végül nem lett semmi. A történtek részleteit ismerő források szerint hiába támogatta az ötletet Lantos Csaba energiaügyi miniszter is, a miniszterelnök nemet mondott rá. Orbán ragaszkodott hozzá, hogy az oroszok projektje valósuljon meg.

Nem ez volt az egyedüli olyan eset, amikor az Orbán-kormány az elmúlt időszakban nukleáris kérdésben a háború miatt döntéskényszerbe került. Ehhez hasonló helyzet állt elő tavaly a jelenleg is üzemelő Paks I. atomerőművel összefüggésben is.

Az orosz építésű atomerőművet használó kelet-európai országok többsége a háború kitörése után az üzemanyag-szállításban igyekezett függetlenedni az oroszoktól. Mivel ilyen típusú reaktorokhoz az amerikai Westinghouse nevű cég már szállított üzemanyagot, ezért több ország is velük szerződött. A szintén orosz fűtőanyagot használó Paks I. 2023 első felében közel állt ahhoz, hogy a környező országok nukleáris létesítményeihez hasonlóan megállapodjon az amerikaiakkal.

A magyar kormány ezt azonban politikai okok miatt az utolsó pillanatban megtorpedózta. A Biden-adminisztrációval való rossz viszony miatt arra jutottak, hogy inkább az amerikai Westinghouse francia riválisával, a Framatome-mal működnének együtt ez ügyben. Az Orbán-kormány annak ellenére ezt az utat választotta, hogy a franciáknak jelenleg nincs Paks I.-ben használható üzemanyaguk.

Orbán sajtófőnöke a megkeresésünkre azt írta: „A paksi beruházásról szóló minden kérdéssel, pletykával, rémhírrel kapcsolatban kérem, forduljon a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz.” A Paks II.-t felügyelő külügy és az energiaügyi tárca, amelyhez Paks I. tartozik, nem reagált a kérdéseinkre...

KISZÁLLNI A HELIKOPTERBŐL

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.05.07.


Ezúttal az érettségizők kaptak üzenetet doktorminiszter urunktól a közösségi médiában, ahogyan előtte napon meg az édesanyák. Minden napra jut valami, egyetlenünknek valamennyiünk számára van mondanivalója, amiből az tetszik ki, hogy csak ránk gondol szakadatlan, életünk megjobbításán fáradozik, hogy nélküle élnünk nekünk már képtelenség. Nem tehetünk azonban arról, ha nem mondjuk elhaló hangon: alavju.

A maturálók egyébiránt képeket kaptak ajándokul és bíztatásul, amely képeken fideszisták szerepelnek, amikor a Holocénban még ők is érettségiztek (tablókép), illetve olyan fölvételek, amelyeken meg az látszik, hová jutottak. Elsőként bíztató az a történelmi tény, hogy tűnjenek bármilyen kreténnek, érettségijük azért van. Erről ennyit, és arról sem egy szót sem, milyenek is ezek a tablóképek, mert nem ezen élcelődni érkeztünk ide.

A kis kollázs által Orbán – illetve hát a propaganda csapata, mert ne gondoljuk, hogy őfensége amúgy tablóképeket gyűjt -, nos tehát, a fotóválogatás azt hivatott bemutatni, azok az emberek, akik szerepelnek a gyűjteményben, honnan hová jutottak. Mivé váltak tehát, illetve más szemszögből, miből lesz a cserebogár, illetve az ártatlan tekintetű végzős gimnazistából maffiatag, vagy épp annak vezére egy hosszú, és nem is rögös út végén.

De nem is ez, hanem tényleg az üzenet. Mert és ugyanis azt látjuk, hogy a ködös múlt után a nagyon is élő jelenben Orbán – mint aki ide érkezett meg – éppen kiszáll a páncélozott kisbuszából, Szijjártó pedig egy helikopterből lép elő. A hadügyminiszter úgyszintén, akivel az az érdekesség is megesett, hogy érettségizőként még nem volt soknevű, csak most, felnőtt feudális önmagában tett oda még egy (Bobrovniczky) előnevet miheztartás végett.

Mielőtt tovább haladnánk, ehhez annyit fűzünk, ez már döfi, innen érthető a parádés kocsikázás, a huszárkodás és sok minden egyéb is. Ám, hogy az volna az üzenet a mostani érettségizők számára, előttük a lehetőség Mikszáth, vagy Móricz regényhőssé válni, mint a dzsentrivilág alakja, ez nem csak avíttnak tűnik, hanem eléggé visszataszítónak is. De kinek a pap, kinek a papné, ugye, nekünk meg a hányinger. De tovább is van...

INFLUENSZEREKKEL AZ ŐRÜLET ELLEN - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.05.07.


Pártlisták, Magyar-szivárgás, amerikai Gestapo és érettségipara a 444 reggeli hírlevelében.

Üdv! Hírlevelünkben (ami nem az egyedüli) bemutatjuk az elmúlt nap legfontosabb anyagait.

VÁLASZTÁS

Dobrev és Karácsony 150 ember előtt üzent Magyar Péternek a baloldali fellegvárban. Lehet, kicsit már unalmasak vagyunk, nincsenek érdekes családi drámáink, mint másoknak - mondta Karácsony Gergely a salgótarjáni ellenzéki gyűlésen, ami egy kicsit máshogy nézett ki, mint a Tisza párt debreceni rendezvénye egy nappal korábban.

Felmondott a Magyarságkutató Intézetnél Borvendég Zsuzsanna, hogy a Mi Hazánknak kampányolhasson, miután kiderült, hogy őt nem rúgták ki automatikusan az állami állásából, miután képviselőjelölt lett.

Felcsúton már most végeredményt lehetne hirdetni a polgármester-választáson, de felbukkant egy merész független, aki széket szeretne legalább a hagyományosan csak fideszesekből álló képviselő-testületben.

Influenszerekkel az őrület ellen: Szijjártó Péter megfeszített internetes harcot kér a megafonosoktól a következő hetekre.

11 pártlista lesz majd a szavazólapon az EP-választáson, a négy főpolgármester-jelölt pedig Szentkirályi, Karácsony, Vitézy és Grundtner lesz.

MAGYAR PÉTER

Magyar Péter talán soha nem mondott annyit a miniszterelnökről, mint most a lengyel Rzespospolitának: Orbán 2000 embert állított rá, megöletni nem akarja, ő az 1998-as Orbánhoz szeretne visszatérni, és Orbánnak a háború ügyében bizonyos értelemben igaza van. Börtönbe záratni nem akarja Orbánt, de vissza akarja adni az igazságszolgáltatás elvett függetlenségét, hogy ők dönthessenek róla.

- Az adatvédelmi hatóság is vizsgálhatja, hogyan szivárogtak ki Magyar mentőszolgálati jegyzőkönyvei.

BELFÖLD

Teljes a kommunikációs káosz: a külügyminiszter az MTI-ben szállt bele kőkeményen a hirado.hu-ba, hogy az álhírt terjeszt Hszi Csin-ping magyarországi látogatásáról, Halász János pedig egy hónap után újra elmondta szó szerint ugyanazt a parlamenti felszólalását.

Az ország egyik legjobb gimnáziumában sem érezték nagyon könnyűnek a magyarérettségit: szaktanárokkal elemeztük a feladatokat, a a Magyartanárok Egyesületének elnöke két apró hibát is felfedezett.

A BME vezetése szerint akkora a forráshiány, hogy az alapvető működés is veszélybe került: Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár az egyetemek belső forrásainak átcsoportosításával biztosítaná a béremelést, csakhogy a BME szenátusi üléséről kikerült hangfelvétel szerint az egyetem akkora bajban van, hogy költségvetési támogatást kértek a minisztériumtól, hogy ne kelljen csoportos létszámleépítéshez folyamodni 2024-ben.

Újranyílnak a magyar–örmény nagykövetségek.

- Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űriparban.

- Egy biciklis bemutatott egy taxisnak, aki erre kalapácsot lóbálva várta be.

KÜLFÖLD

Izrael csapást mért Gázára, miután a Hamász vállalta a felelősséget a halálos rakétatámadásért. Több mint 100 ezer embernek kellene elmenekülnie Rafahból az izraeli támadás elől.

Már az az indiai ellenzék egyik közösségi médiás kampányfőnökét is letartóztatták a választást felkavaró AI-botrány miatt: egymás után a 4., állítólag mesterséges intelligenciával hamisított videót kezdték megosztani, most egy miniszter szájába adtak robotszavakat.

Oroszország – ami nukleáris hadgyakorlatot készít elő – közölte, hogy brit katonai létesítmények is célpontokká válhatnak. Az EU az orosz LNG-szektort is szankcionálhatja, Ukrajna pedig felszólította a szövetségeseit, hogy ne ismerjék el Putyint legitim államfőnek.

- Az Európai Bizottság lezárná a Lengyelországgal szemben indított 7-es cikk szerinti eljárást.

Sztrájkolni kezdtek az olasz közmédiánál a fokozódó kormányzati nyomás miatt.

- Már törölt járatokra adott el jegyeket az ausztrál Qantas légitársaság.

- Trump a Gestapóhóz hasonlította a Biden-kormányzatot

EDULINE: HAMAROSAN KEZDŐDIK A MATEKÉRETTSÉGI, A VIZSGÁZÓK ÚJ TÉMAKÖRÖKRE SZÁMÍTHATNAK

EDULINE
Szerző: TORNYOS KATA
2024.05.07.


Tollat, vonalzót, számológépet és függvénytáblát mindenképp vigyetek a mai matekérettségire. Összegyűjtöttünk mindent, amit a 9:00-kor kezdődő vizsgáról tudni érdemes. A matematika érettségi nap szakmai támogatását köszönjük a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának.


Idén 69 047-en-en vizsgáznak középszinten, 6616-an pedig emelt szinten matematikából. Ráadásul a diákok már az új, 2020-as nemzeti alaptanterv alapján írják meg az érettségit, amely elviekben csökkenti az elvárt ismereteket, és jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást. Ugyanakkor egyes témaköröket erősen megcsonkítottak (például a függvényeket, koordinátageometriát), míg mások (többek között a pénzügyi ismeretek bizonyos részei) emelt szintről lekerültek középszintre, de a vizsga szerkezetében ugyanaz maradt...


Lásd még:

A legfontosabb tudnivalók a 2024-es érettségiről

Így változik a középszintű matekérettségi 2024-ben