2017. szeptember 26., kedd

SÍPPAL, DOBBAL, PAPAGÁJKOMMANDVAL

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: SOMFAI PÉTER
2017.09.26.


Egyre nagyobb a politikai zaj, és még tovább erősödik majd, ahogyan közeledünk a választásokhoz. Akit ez zavar, majd lehalkítja a „vevőkészülékét”, felhangosítja a világ egyéb „zajait”, ezzel próbálva elnyomni azt a másikat. Közben szép számmal vagyunk, akik alig várjuk, hogy kiszűrjük ebből a politikai hangzavarból a hozzánk szóló üzeneteket.

Innen nézve azoknak van igazuk, akik nem akarnak közömbösek maradni a politikai pártok üzenetei iránt. A jövő tavaszi választás tétje most mérhetetlenül nagyobb a korábbiaknál, nem egyszerűen az a kérdés, hogy balra vagy jobbra tart majd az ország szekere, hogy működik-e a demokráciákban szokásos váltógazdaság. Orbán vagy Európa; autokrata diktatúra vagy liberális demokrácia; fékek és ellensúlyok nélküli kormányzás, vagy európai jogállamiság.

Hogy milyen üzenetek jutottak el eddig az én „készülékemig”? A Fidesz „vért és háborút” üzen. Háborút Brüsszellel egy idejétmúlt nemzetállami eszme jegyében. Síppal, dobbal, kereplővel igyekszik elűzni egy idős pénzember gonosznak vélt szellemét. Hazugsággal,
idegenek millióinak feltételezett beözönlésével akar félelmet és gyűlöletet kelteni mindenki iránt, akinek más a vallása, a bőrszíne. A kelleténél többen vannak, akiknek erre az üzenetre vár a füle. Az enyém nem.

A szélsőjobb farkasa báránybőrből üzen jó hangosan rendet, biztonságot, igazságtételt. És jó ideig be nem váltható reményt: majd ők elérik, hogy a kontinensen mindenki azonos bért kapjon azonos munkáért. Már az is komoly eredmény volna, ha ez megvalósulna az ország nyugati és keleti felében dolgozók esetében, de erről nem beszélnek. Mindenkivel hajlandók összefogni, mondják hangosan, hogy e mögül ne hallatsszon ki a valóság: kommunisták, cigányok és zsidók kíméljenek!...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése