2019. április 17., szerda

MIÉRT NEM ÉRDEMES BOHÓZATKÉNT KEZELNI A BREXITET?

MÉRCE
Szerző: MERKER IVÁN
2019.04.17.


Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az Egyesült Királyság immár majd’ három hete kilépett volna az Európai Unióból. Persze, ahogy az olvasó értesülhetett róla, nem minden alakult a terv szerint, és a jelen állás az, hogy a britek egészen október 31-ig bent fognak maradni az EU-ban. Bár Theresa May úgy véli, akár már májusban is kiléphetnek, ha a Parlament elfogadja (az eddig három alkalommal elutasított) kilépési megállapodást, illetve júniusban még felül fogják vizsgálni Nagy-Britannia viselkedését.

Ez utóbbi a britekkel szemben keményvonalat képviselő, ezzel uniós kollégáival is szembekerülő Macron francia elnök unszolására került bele a hosszabbításról szóló megállapodásba, hogy ki tudják dobni az esetleg az EU munkáját trollkodó briteket. A Guardiannek nyilatkozó EU-s tisztviselők szerint amúgy az egész felülvizsgálatnak semmi értelme, hiszen a britek, EU-s tagállamként, bármikor megvétózhatják azt. Macron egyébként több elemző és Jean-Claude Juncker szerint is alapvetően belpolitikai okokból keménykedik, ő maga amellett érvel, hogy semmi értelme Brüsszelbe importálni az eddig csak a brit belpolitikát mérgező Brexit-válságot.

A válságot és az egész Brexit-ügyet már az első pillanatoktól kezdve szokás szatirikusan, a „hát ezek az angolok ilyen hülyék” gondolatra felfűzve értelmezni, és persze erre a britek (akiket ebben az esetben még csak nem is nagyon nagy pontatlanság „angoloknak” hívni) bőven adnak muníciót.

A brit Képviselőház eleve nagyon szórakoztató intézmény, a háttérben mindenféle hangokat kiadó képviselőkkel, az egysoros poénokat politikai fókuszba helyező miniszterelnöki kérdésekkel, vagy John Bercow házelnök lassan legendássá váló rendrakásaival. Ehhez jön, hogy a ház (a Brexit időpontjának kitolását leszámítva) eddig minden opciót elutasított, ami a válságból esetleg kivezetne, vagy akár csak megmondaná az irányt Brexit-ügyben. Ken Clarke konzervatív EU-párti képviselő, a Ház korelnöke megfogalmazásában, az egész olyan, mintha az egyetemi politizálás paródiája lenne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.