2019. április 17., szerda

„AZ EMBER VAGY MEGHAL, VAGY NYUGDÍJBA MEGY”

KLUBRÁDIÓ / ÖTÖS 
Szerző: Klubrádió / FALUSI MARIANN ÉS LANG GYÖRGYI2019.04.17.


Esztergályos Károly, számtalan film, tévéjáték forgatókönyvírója, rendezője most egy regényen dolgozik.

Mostanában, közel a nyolcvanhoz már nem rendez, 2012-ben készített utoljára filmet. Esztergályos Károly, aki úgy szokta magát emlegetni, hogy egy híres ember testvére, inkább ír. A híres testvér egyébként Esztergályos Cecília. Szóval a rendező most regényt ír, egy valós személy, egy világhírű portréfotós ihlette, de a történet fikció.

Nem idegen tőle az írás, hisz számos forgatókönyvet írt saját magának is másoknak is. Azt mondja, hogy az előbbi a könnyebb. Tanított a színművészetin filmszínészetet, de ahogy kezdett leáldozni a filmgyártás napja, már tanárra sem volt szükség. Azért mégis a rendezés volt az igazi. Jobb időkben két filmet, meg két tévéjátékot is rendezett egy évben. Egyikből esett a másikba. Ezért is maradt a televíziónál, nem csábult át a filmgyárba, ahol sokkal kevesebbet lehetett volna dolgozni. Az interneten számos alkotását meg lehet találni most is.

Esztergályos Károly beszélt a castingról is, aminek szerinte egy ilyen kis országban általában nincs értelme. Egy magyar rendezőnek illik ismerni a magyar színészeket. Talán a fiataloknál, akik még nem nagyon tudtak bemutatkozni, érdemes válogatást, meghallgatást tartani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.