2019. január 22., kedd

LAKÁSPOLITIKA: MAGYARORSZÁG ROSSZABBUL TELJESÍT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2019.01.22.


A lakások iránti kereslet Magyarországon erős, ami fokozza az építési kedvet. Ez hajtja az építőipart, vele meg a GDP növekedését. Így írt decemberben az Ingatlan.com elemzője, konstatálva: Budapesten több mint ötezer lakást kínálnak eladásra az építtetők, vidéken négyezer otthon vár gazdára. A fővárosban az új lakások átlagos négyzetméterára 769 ezer, míg országosan 445 ezer forint. Idén várhatóan több mint húszezer lakást adnak át, amiből az következhet, hogy ugyanannyiért az eddiginél jobb körülményeket kaphatnak azok, akik albérletet keresnek. Látszólag csupa jó hír. A lelkesedést lehűtheti, hogy az új lakások döntő többségét befektetési céllal vásárolják, a magánbérlakások piacán pedig nem azért nőnek az árak, mert a bérlőknek van pénzük, hanem azért, mert nincs elég. És reménytelen, hogy lakáshoz jussanak.

– Az elmúlt öt évben a lakáspiacot az elit, a felső 15-20 százalék portfóliódöntései mozgatták. Úgy találták, hogy a lakásvásárlás az a biztonságos befektetés, amely jövedelmük és megtakarításaik számára a legnagyobb hozamot ígéri. Az árversenyt nem bírja velük a középosztály nagyobb része – így véli Hegedüs József közgazdász, szociológus, a Városkutatás Kft. ügyvezetője. A kutatási adatok ugyanakkor azt mutatják: egyre szélesebb az a társadalmi csoport, amelynek ugyan van jövedelme, többé-kevésbé a lakásviszonyai is rendezettek, de a helyzete igen labilis. Ezeknek az embereknek érdemleges megtakarításuk nincs, és bármilyen váratlan kockázat – a munkahely elveszítése, válás, betegség – előidézheti azt a veszélyt, hogy kiesnek a középosztályból, a létminimum alá csúsznak.

– A Fidesz, illetve a hozzá közel álló szakértők megnyilvánulásai egyértelműen arra utalnak, hogy 2010 óta az Orbán-rezsim szociálpolitikájának célja az erős középosztály kialakítása, és ezt szolgálná a legalsó társadalmi csoportok szociális juttatásainak megkurtítása is – fejtegeti Hegedüs József. A lakáspolitikai gyakorlat azonban két ponton is eltér a mestertervtől – már ha tényleg van ilyen. Az egyik, hogy valójában csak a legfelső réteg erősödik, miközben a középosztály zöme lejjebb csúszik. A másik, hogy a politikai nyomás hatására a rezsimnek időnként meg kell hallania azoknak a szavát, akiknek a helyzete elviselhetetlen: ezt bizonyította az Állami Eszközkezelő Társaság létrehozása is, amely a legsérülékenyebb devizahitelesektől 35 ezer bedőlt lakáshitelt vett át. Ez a szakértő szerint jelent némi reményt arra, hogy a hatalom kénytelen-kelletlen a jövőben is lépni fog a lecsúszó rétegek érdekében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.