2022. december 30., péntek

UTASÍT, „ELIGAZÍT”, NEM ENGEDI A MEGKÉRDŐJELEZÉST, A KÉRDÉST SEM, TITKOSÍT, KIREKESZT, MEGALÁZ, BESKATULYÁZ, MINŐSÍT, MANIPULÁL, ENGEDELMESSÉGET VÁR EL, ÉS SAJÁT ÉRTÉKRENDJE SZERINT HATÁROZZA MEG A BOLDOGULÁSRA ÉRDEMESEK KÖRÉT,

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.12.30.


Ellentmondásban…

Mindig tipródok valamin. Valahogy megkérdőjeleződik lassan minden, ami bennem és nekem fontos, és egyre kevésbé tudom a minket körülvevő világhoz illeszteni.

Itt van a tanítás… amiben arra szeretném tanítani, nevelni a tanítványaimat, hogy legyenek kíváncsiak, gondolkodjanak szabadon, ne legyenek sablonosak, hiszen mindannyian egyéniségek, amit bátran fel lehet vállalni. Arra, hogy lehet másképp gondolni valamit…No meg arra, hogy tiszteljék egymást, legyenek empatikusak, ne leljék örömüket a másik megbántásában, hanem keressék a jót egymásban is. Hogy érezzék: a közösség nagyon fontos az ember életében, és azért, hogy jól érezzük magunkat benne, azért tenni kell, mindenkinek. Hogy mennyire fontos, hogy ön-reflektívek legyenek…és tanuljanak meg a lehetőségekkel élni. Azt is próbálom megértetni, hogy mindenki mögött van egy családi háttér, ami nagyon fontos… és az otthoni feltételek nem azonosak. De ez nem minősíti a másikat.

Aztán itt van az esélyteremtő munka a felnőttekkel… amiben egy olyan társadalmi csoportot próbálunk a részvételi demokrácia fogalmának a közelébe hozni, akik sosem tanulták ezt meg. És ott van az általános viszonyulások átadása…hogy a tanulás fontos, a tudással lehet kiszámítható, sikeres élete valakinek…és a legális munkával is ez a helyzet. Hogy nem a másik átverése, lenyúlása, kihasználása, megalázása a siker. És nem a pénz az egyetlen értékmérő egy embernél. Hogy a fekete zóna kockázatot jelent. És egy egymást támogató közösség erősebb, mint az egy-egy ember. Hogy az egymással folytatott kommunikáció hangvétele, stílusa pontos képet ad rólunk, és a jó kommunikáció mennyire hatékony a konfliktusok kezelésében. Hogy alapvető az életben a másik tisztelete.

Ezen, ebben dolgozom. A világ, amiben élünk, az meg másról szól.

A rendszer, ami ezt a világot mozgatja, utasít, „eligazít”, nem engedi a megkérdőjelezést, a kérdést sem, titkosít, kirekeszt, megaláz, beskatulyáz, minősít, manipulál, és engedelmességet vár el. Saját értékrendje szerint határozza meg a boldogulásra érdemesek körét, és ehhez igazítja a rendszerét.

Ha azt akarom, hogy akikért dolgozom, boldoguljanak, mást kellene nekik átadnom. De ehhez másféle embernek kellene lennem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.