2022. december 30., péntek

2022: IJESZTŐ MÉRTÉKBEN OLVADÓ GLECCSEREK, CSODÁK A FÖLD MÉLYÉBEN ÉS A TAVASZI NAGY KIHALÁS

QUBIT
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2022.12.30.


Elképesztő dolgok derültek ki idén a Föld mélyében zajló és a bolygó éghajlatát évmilliók alatt alakító folyamatokról és a 66 millió évvel ezelőtti kihalásról, de az év a klímaváltozás egyre jobban érzékelhető hatásai, a hőséghullámok és a gleccserek soha nem látott mértékű olvadása miatt marad emlékezetes.

Izgalmasabbnál izgalmasabb dolgokat találtak 2022-ben a Naprendszerben barangoló szondáink kisebb és nagyobb égitestek környékén, de nem volt hiány az évben földtudományi felfedezésekben sem. Elképesztő dolgok kezdtek körvonalazódni a Föld magjának viselkedéséről és a földköpeny szerkezetéről, megértettük, hogyan alakították a Föld mélyében és felszínén zajló folyamatok bolygónk éghajlatát, és kiderült, hogy a nem madár dinoszauruszok a kréta időszak utolsó tavaszán haltak ki.

De az év leginkább a klímaváltozás egyre jobban észlelhető hatásai miatt marad majd emlékezetes. Az európai hőséghullámok miatt eddig nem látott mértékben olvadtak az alpesi gleccserek, és kiderült, hogy hosszú távon már az 1,5 fok feletti klímaváltozás is a nyugat-antarktiszi és a grönlandi jégtakaró összeomlásával fenyeget. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, valamint a Kárpát-medencét megóvjuk a klímaváltozás további hatásaitól, a párizsi klímaegyezmény betartására és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére kell koncentrálni.

A belső mag kialakulása menthette meg a földi életet

Úgy tűnhet, hogy a bolygónk szerkezetébe bepillantást engedő globális szeizmográf hálózatokkal, láva formájában felszínre került magmából vett mintákkal és a földkéreg harmadát elérő fúrásokkal a geofizikusok a 20. század végéig szinte mindent kiderítettek arról, hogy mi van a lábunk alatt. Az elmúlt években aztán kiderült, a Föld magjának és köpenyének szerkezete is tartogathat még komoly meglepetéseket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.