2022. december 30., péntek

A KORMÁNY GAZDASÁGPOLITIKÁJA KÖSZÖN VISSZA AZ EURÓPA-BAJNOK HAZAI INFLÁCIÓBAN

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2022.12.30.


A 2022-es esztendő egyik legmeghatározóbb, mindenkit érintő gazdasági eseménye a fogyasztói árak emelkedése, vagyis az infláció volt. A kilencvenes évek óta nem tapasztaltunk olyat, hogy szinte naponta változik valaminek az ára. De miért lett ilyen drága az élet, és miért Magyarországon emelkedtek leginkább az árak az Európai Unióban?


Tavaly februárban, másfél héttel az ukrajnai háború kitörése előtt írtuk, hogy „szeptember óta 44 százalékkal emelkedett a kenyér ára az általunk figyelt üzletben”. Ez azért lehet érdekes információ, mert nyár óta a kormányzati narratíva szerint a megugró hazai infláció legnagyobb oka az Ukrajnában zajló háború és az Oroszország elleni uniós szankciók.

Pedig a fogyasztói árak emelkedése már 2020 elején elindult, és annak, hogy 22 százalék fölé gyorsult az éves alapú infláció novemberben, jelentős részben belföldi okai vannak.

Segített a járvány

2020 januárjában 4,7 százalékkal emelkedtek az árak Magyarországon éves alapon, ami már bőven a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kívánatosnak tartott, háromszázalékos inflációs célszintje fölött volt. Ez már sok elemzőnek jelzés volt, hogy véget ér egy többéves kegyelmi időszak, amikor viszonylag stabil, egy–két százalék között volt az áremelkedés dinamikája...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.