2023. június 14., szerda

GENGSZTEREK ÉS DILINYÓSOK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.06.14.


Orbán Viktor tweetjére, amelyben a Keresztapa jelenetével reagált arra, hogy Soros György átadta fiának cégbirodalma irányítását, David Pressman budapesti amerikai nagykövet mellett más politikusok is reagáltak. 

Egy cikkismertetés erejéig térjünk még vissza a hétfőn elhunyt Silvio Berlusconi politikai örökségéhez. Az EurActiv brüsszeli uniós hírportál idézi Lorenzo Castellanit, egy római magánegyetem, a LUISS Guido Carli professzorát, aki szerint a Berlusconi által alapított Hajrá Olaszország – Forza Italia – párt jövője felettébb bizonytalan, mert annak jobbközép felfogású szavazói könnyen átvándorolhatnak nagyobbrészt Giorgia Meloni konzervatív miniszterelnök Olasz testvérek elnevezésű pártjához, kisebb részben pedig Matteo Salvini jobboldali Ligájához.

A Forza Italiát tehát, amely a tavaly szeptemberi választáson nyolc százalékot szerzett, az eltűnés veszélye fenyegeti Castellani szerint. A professzor úgy vélekedik: a Forza szavazói nem fognak átpártolni sem az Elly Schlein vezette, progresszív szemléletű Demokrata Párthoz, sem Giuseppe Conte 5 Csillag Mozgalmához. Ha viszont Meloni nyitottnak mutatkozik a centrum felé történő elmozdulásra, akkor az eddigi Berlusconi-szavazók átpártolhatnak hozzá. Castellani ugyanakkor azt is mondja, hogy a Berlusconi által hátrahagyott űr betöltése nem csupán lehetőség Meloni számára, hanem egyenesen kötelesség, ha nem akarja, hogy ezt a terepet helyette a centristák foglalják el.

Az EurActiv által megkérdezett egyetemi professzor a jövőre esedékes európai parlamenti választásokkal kapcsolatban azt jósolja: Melonival, aki az EP-ben az úgynevezett konzervatívok és reformerek frakciójának a vezető politikusa, valószínűleg szövetségre fognak lépni a néppártiak – felrobbantva az eddigi néppárti-szociáldemokrata-liberális együttműködési modellt. Az Európai Néppárt elnöke, a bajor Manfred Weber már tett is ilyen irányú puhatolózó lépéseket. A Forza a néppárti frakcióhoz tartozik, és Berlusconi halála így nem csak magát az olasz pártot, hanem az európai néppárti pártcsaládot is gyengíti. Castellani szerint Berlusconival a Forza akár 7 százalékra is számíthatott volna a 2024-es EP-választáson, de így most, Antonio Tajani vezetése alatt talán 3 százaléknál sem remélhet többet.

Lengyel paradoxon: Oroszország ellen, de a demokrácia ellen is

És most nézzük Lendvai Pál írását a bécsi Der Standardban a lengyel paradoxonról – ami abban áll, hogy Varsó élenjárónak számít Ukrajna támogatásának a szempontjából, ám a lengyel kormányzat az országon belül a demokráciát is hajlandó feláldozni a hatalom megtartása érdekében. Erre az ellentmondásra Adam Michnik, a híres antikommunista szabadságharcos, az 1989-ben alapított Gazeta Wyborcza főszerkesztője is felhívta a figyelmet, a Falter című osztrák portálnak adott interjújában, amikor – miként azt Lendvai idézi – azt mondta: ez a lengyel kormány segít Ukrajnának, hogy védekezzen Putyin ellen, ugyanakkor Lengyelországban megvalósítja a putyini jelszavakat.

A Der Standard publicistája utal a varsói kormány és az uniós intézmények közötti vitákra a jogállam fokozatos leépítése, a média – elsősorban a közrádió – gúzsbakötése, az igazságszolgáltatás függetlenségének az aláásása miatt. A Brüsszelből és most már Washingtonból is érkező figyelmeztetések ellenére a Varsóban hatalmon levők arroganciája, jórészt az őszi parlamenti választásokra tekintettel, újból tetőfokára hágott – írja Lendvai, és kifejti, hogy olyan különleges testületet hoztak létre, nagyon széles – közhivataltól való eltiltást is lehetővé tevő - jogkörrel felruházva, amely az elmúlt 15 év folyamán a lengyel politikára gyakorolt orosz befolyást lenne hivatott kivizsgálni. Lendvai szerint elsősorban Donald Tusk volt miniszterelnököt, a Polgári Platform elnevezésű, legnagyobb ellenzéki tömörülés vezetőjét akarják diszkreditálni. Az osztrák lap kommentátora keserűen jegyzi meg: Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár hétfő este Párizsban munkavacsorán Ukrajna megsegítéséről tárgyalt, ugyanakkor mindketten hallgattak a szabadság lengyelországi fenyegetett helyzetéről.

A kutyasíp összeesküvés-elméletek

Végezetül ismerkedjünk meg a kutyasíp-politika fogalmával, David Pressman budapesti amerikai nagykövet jóvoltából. Mint a Politico megírta, Orbán Viktor a Keresztapa című filmből vett GIF-fel kommentálta, hogy Soros György átadta Alex nevű fiának a Nyílt Társadalom Alapítványok fölötti rendelkezés jogát. A képsor azt a jelenetet mutatja, amikor Corleone, a maffiafőnök keresztapa megcsókolja utódjának kijelölt fiát.

Pressman erre a Twitteren egy olyan GIF-fel válaszolt, amelyen egy alufóliasisakot viselő fiatal nő gúnyos pillantással, ujjával megkocogtatja saját halántékát, mint amikor nagyjából azt üzenjük valakinek, hogy dilinyós. A kísérőszöveg pedig eképpen hangzik: „A kutyasíp összeesküvés-elméletek olyanok, mint a Keresztapa 3 cselekménye: kiszámítható és aggasztó.” Ennek megértéséhez tudni kell, hogy a „kutyasíp-politika” kifejezés olyan politikai kommunikációs stratégiára utal, amelyben a politikusok által hangoztatott frázisok sokak számára nem jelentenek semmit, egy szűkebb csoport számára azonban fontos üzenetet hordoznak...

Politico ismertetése kitér arra, hogy nem csak David Pressman reagált Orbán bejegyzésére, hanem Michael Roth, a német Bundestag külügyi bizottságának szociáldemokrata pártállású elnöke is, aki undorítónak minősítette a magyar miniszterelnök megnyilvánulását, és azt írta, hogy Orbán „Európa szégyene”...

Daniel Freund zöldpárti német európai parlamenti képviselő pedig úgy fogalmazott: csak meg kell nézni ezt a Twitter-bejegyzést, és rögtön meg lehet mondani, ki itt a gengszter.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.