2023. július 7., péntek

NEM CSAK A REKTORVÁLASZTÁS MIATT HAGYTA HÁTRA A TOKAJ-HEGYALJA EGYETEMET STUMPF ISTVÁN

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABÓ M. ISTVÁN
2023.07.06.


Közel állt Stumpf István szívéhez a Tokaj-Hegyalja Egyetem, ám hatalmi játszmák miatt szembekerült az általa vezetett irányítótestület többségével is. A kuratóriumi elnök távozásával Sárospatakon ismét új fejezet kezdődik, a világhírű borászképzés megvalósításától azonban egy lépéssel távolabb is kerülhetnek.


Június 5-én kora este Stumpf István, az első Orbán-kormány kancellárja, egykori alkotmánybíró, aki legutóbb az egyetemi modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztosként rapid gyorsasággal szabatta át a teljes magyar felsőoktatást, meglepő közleményt tett ki Facebook-oldalára. A Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke közölte, hogy a sárospataki intézetben a rektorválasztás szenátusi döntését felülíró kuratóriumi szavazás miatt lemondott posztjáról. Sok lap az erről elsőként beszámoló Index narratíváját vette át , ami azonban az egyetemen történteknek csak egyik olvasata.

A teljesebb kép megismeréséhez nem vitt közelebb a főszereplők hallgatása, de az sem, hogy a lemondás másnapjára összehívott egyetemi megbeszélés Telexnek kiszivárogtatott hanganyaga a zavaros helyzet visszaigazolásán túl kevés kapaszkodót adott a történtek megértéséhez. Nem vált érthetőbbé attól sem, hogy a nyilvánosságban Stumpf István egy héttel később angolul csak megismételte eredeti közleményét, amely szerint június 20-án megválik tisztségétől. Megkeresésünkre is csak annyit válaszolt, hogy „az elnöki közleményben minden lényeges dolgot elmondtam, spekulációkkal pedig nem foglalkozom”.
Kuratórium a szenátussal szemben

A hírekből a következő helyzet vált ismertté: a rektorválasztáson döntést hozó szenátusi többség ugyan az egyetemen a Tokaj School of Wine Business néven komoly médiavisszhangot is generáló, felsőfokú szakképzőt irányító Fiáth Attila borakadémikust támogatta, de a szenátusi döntés jóváhagyására hivatott, az egyetemet irányító alapítványi kuratórium – az elnök Stumpf István akarata ellenére – nem ezt az eredményt hirdette ki. Az öttagú kuratórium 3:2 arányban a tavaly júniusban egy évre ideiglenesen megbízott rektort, Horváth Ágnest hozta ki győztesnek. A döntéssel a kuratórium „sérti a rektorjelölt választásának jogszabályi rendjét és az egyetemi önállóságot” – fogalmazott Stumpf az elnöki lemondását indokolva. A Stumpffal szemben szavazók (Molnár Péter, a Tokaji Borvidék hegyközségi tanácsának elnöke, Sauska Krisztián, a családi borászat alapítója és Wáberer György, a kuratóriumi tagságért a Tokaj–Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztosi pozícióról is lemondó üzletember) szerint azonban a kuratóriumnak nemcsak a vétóhoz, hanem a sorrend állításához is volt joga, így születhetett az a döntés, hogy Fiáth Attila rektorjelöltségének elutasítását követően a másik jelöltet favorizálták. Stumpf értelmezésében ez így nem jogszerű, mert a kuratórium csak arra jogosult, hogy – ha nem fogadja el a szenátus döntését – újraszavazásra visszaküldje a kérdést.

Az ügy főszereplőit közvetlenül is megkerestük kérdéseinkkel, és azt is felajánlottuk, hogy elmondhatják a történtekkel kapcsolatban a saját verziójukat. Utóbbi felvetésre nem volt érdemi válasz, a feltett kérdésekkel kapcsolatban Molnár Péter és Horváth Ágnes írt vissza, Wáberer György és Fiáth Attila cikkünk megjelenéséig nem reagált. Az elmúlt hetekben azonban megkerestük a Tokaj-Hegyalja Egyetemen (THE) történtek sok közvetett szereplőjét, ismerőjét és érintettjét is. Közülük végül bő féltucatnyian döntöttek úgy, hogy elmondják, az általuk látottak és tapasztaltak alapján mi és hogyan vezetett, vezethetett el a tavaly még teljes egyetértésben munkához látó ötfős kuratórium kettészakadásához...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.