2024. május 9., csütörtök

DÖMPEROLÓGIA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.05.09.


Ott kezdjük el talán, hogy egy bizonyos Szentesi Zöldi László, akit eufemisztikusan kormánypárti publicistának neveznek, de bízvást hívhatjuk őt fasiszta brigantinak, szóval, ez a betűkkel foglalatoskodó alak hitvány embernek nevezet Ady Endrét. Az ellene való indulat eredője az, hogy mostanság a Facebookon egyre többen fedezik fel Ady publicisztikáját, ami olyan, mintha száz évvel ezelőtt a Fideszt szidta volna, és ez fáj a Szentesi Zöldi-féléknek.

Meg a versei is. Minden bántja ezeket, s ha már az irodalom felől támadni őt nem lehet, mert vannak ledönthetetlen szobrok, akkor emberi minőségébe kötnek bele. Tisztára, mint a mai karaktergyilkosságok, így hangzik ennek a Szentesi Zöldinek a hitvány emberezése, ami érthető módon zavarja a folyó innenső partján állókat. Mint amilyen például Kaltenbach Jenő, a volt ombudsman, aki ennek hangot is adott. (Van, amikor nem lehet hallgatni.)

Kaltenbach kendőzetlenül és a lényeget megragadva „mocskos szájú firkásznak” nevezi ezt a Szentesi Zöldit, és nagyon finom húrokon játszva azt kifogásolja, hogy beletörli a „koszos bocskorát” Adyba. A kisebbik baj, hogy a „kormánypárti publicista” nem érti a finom célzást A Hortobágy poétája című versre – piszkos gatyás bamba társak -, és fölháborodva közli, hogy ő cipőt hord. Aki viszont ennyire sem képes, az ütni akar, mert a szavak sok neki.

Mondjuk, ha egy publicista a nyersanyagával – szó, betű, mondat – áll hadilábon, az baj, de nem a NER-ben, mint kiderült, mert itt ehelyett lehet verekedni is. A gyere ki a kocsma elé vitakultúra archetípusa maga Orbán Viktor, aki még annak idején Andre Goodfriend szóvivőt invitálta volna bunyózni, ha ő férfi. Innen ered, ha Bayer taknyán-nyálán akar húzgálni minket, és ezért nem meglepő, ha ez a Szentesi Zöldi is bokszolni hívta Kaltenbachot.

Azt ígérte a hetvenhat éves embernek, hogy „Ha egyszer találkozunk, valakit lepedőben visznek el. Nyilván nem engem”. – Mondta ezt a cipős ember a bocskorában, de, hogy milyen szaralak, az is mutatja, eltüntette aztán a kihívást. De az internet az olyan, hogyha egyszer azt valaki lementi, akkor örök időkre megmarad, mint most ez is, tagadni próbálni tehát fölösleges. Szentesi Zöldi beírta magát a NER képeskönyvébe visszavonhatatlanul.

Másfelől viszont van nekünk – illetve a Fidesznek van, mi csupán konstatáljuk elborzadva – Szentkirályi Alexandránk is, aki pedig nem az utcai harcos módján, hanem infantilis dedós nívón vívja a maga kilátástalan harcát Karácsonnyal. Most éppen ekképp: „Ha ennyire szeret munkaidőben játszani, meg kincskeresőzni, akkor én azt javaslom, hogy ideje visszamenni az oviba dömperezni, Budapesten pedig kéne hagyni a felnőtteket dolgozni”.

A hadügyminiszterné azért gondolta magát így szellemesnek, mert Karácsony játékra hívta a budapestieket. Most megjelent könyvéből tíz példányt elrejtve a fővárosban, hogy a lakosok kutassák fel azokat. Bevett módszer ez az olvasás népszerűsítésére is, ami viszont Alexandra asszonynak valami ismeretlen okból fáj. Ez nem lenne akkora újság, csak folyamatosan ámulunk el, milyen tartalmatlan ez a nő, vagy a szerep, amit játszik.

Mintha idióta volna. Méhlegelőt kaszál, autót vezet, halat fog, most pedig azzal van baja, ha a fővárosiak egy könyvet keresnek a házak rengetegében. Ez szerinte óvodás tempó, a felnőttek – mint ami ő volna – azonban komoly dolgokkal foglalkoznak, de arra nézvést nem kapunk felvilágosítást, mi is lenne az. Hacsak nem a Szentesi Zöldi-féle bunyó. De ebben a két végletben benne áll a jobboldal intellektuális és morális fölénye, hogy csak tátott szájjal nézzük.

Éngemet azonban ez a dömperezni küldés más miatt is szíven ütött. Hiszen van egy sorozatom, az Egy óvodás naplója, amely a NER szürrealitását hivatott ábrázolni sajátos környezetben, s annak mesélő hőse minden rész végén úgy vonja ki magát a tébolyból, hogy befejezésül felsóhajt, „na, vára dömperemmegyek”. Így egyben Alexandra asszonyság nekem is üzent, én pedig fölfedeztem benne az ovisorozat negatív hősét, azaz, „Ibojnénit”...

AZ ÁLTALUNK ISMERT ELLENZÉKNEK VÉGE VAN – HANN ENDRE A MAGYAR PÉTER-HATÁSRÓL

HETI VÁLASZ PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2024.05.09.


A Medián friss méréseiből világosan látszik, hogy a júniusi EP-választás „selejtező lesz, és a mai állás szerint teljes ellenzéki átrendeződést hoz – mondja podcastunkban Hann Endre, a közvélemény-kutató intézet igazgatója. A szakember szerint nem tartható tovább az állítás, hogy Magyar Péter pártja nem szív el Fidesz-szavazókat: a Tisza Párt mai potenciális választóinak 13 százaléka a kormánypártoktól jön a Medián szerint. Hann Endre ugyanakkor óvatosságra int a Fidesz „mélypontjával” kapcsolatban: ennyi botrány és ilyen rossz gazdasági helyzet közepette az általuk mért 45 százalékos támogatottság soknak mondható.

Részletek a műsorból:

Mi a legutóbbi országos kutatásuk fő tanulsága?

Olyan lesz ez az EP-választás, mint egy selejtező. A kutatásunkban a legnagyobb feltűnést a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség eredménye okozta: hogy ez a három párt mindössze 9 százalékon áll, és ebben nagyon különbözünk némely más felmérésektől. Ez az alacsony szám sokkoló volt a DK-nak. […] Azt merem mondani, hogy a DK-nak is ártott Magyar Péter új pártja – mint ahogy az ellenzék egészének. A Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk is veszített.

Ki lehet jelenteni, hogy a magyar ellenzéknek az általunk eddig ismert formájában vége van?

Évek óta mondom, főleg szűkebb körben, hogy be kéne nekik fejezni. […] Egyetértek, hogy ez határpont. Bár az is igaz, hogy attól, hogy most egy párt nem jut be az EP-be, attól még közülük többen el fognak vegetálni 2026-ig, és ott még tesznek egy nagy kísérletet.

Kikből tevődik össze Magyar Péter tábora, honnan jönnek a potenciális szavazói?

A mostani Tisza-szavazók 54 százaléka szavazott – emlékezete szerint – a korábbi ellenzéki összefogásra. A második legnagyobb forráscsoport – 18 százalék – azoké, akik azt mondják, korábban nem szavaztak senkire. Ez alapján könnyen lehet arra következtetni, hogy Magyar Péternek tényleg sikerült megszólítania olyanokat, akiknek elegük volt és van, az egész politikából. És akkor itt jön még egy fontos csoport: a Fidesztől is igenis vett el szavazókat: a mostani „Tiszának” 13 százaléka az egykori Fidesz-szavazókból áll.

Hogy lehet ez, amikor az egy-két hónappal ezelőtti számokhoz képest a kormánypárt alig csökkent?

Ez látszólagos ellentmondás. A havi felméréseinkben nem látszik ilyen erős visszaesés a Fidesz oldalán, legalábbis a közelmúltban. Ennek az a magyarázata, hogy a lemorzsolódás már korábban elkezdődött: a ’22-es választás után nem sokkal.

Öt évvel ezelőtt a Fidesz 52 százalékot szerzett. A mostani Medián-mérés szerint 45 százalékon állnak. Mennyire súlyos a helyzet?

Számszerűen a visszaesés komoly, de ezt az egészet a Fidesznek sikerként is lehet értelmezni. Orbán Viktor eredménye, hogy egy ilyen rossz gazdasági helyzetben – amellyel az átlagember az üzletekben naponta szembesül – még mindig itt tart a kormánypárt. Bevallom, én ezt a 45 százalékot még soknak is tartom. De, lássuk be, egészen idáig valódi kihívója sem volt.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

98 ÉVES DAVID ATTENBOROUGH, AKI 70 ÉVE A PÁLYÁN VAN, DE KÉPTELEN PIHENNI

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2024.05.08.


2024. május 8-án ünnepli 98. születésnapját a világ legismertebb természetfilmese, környezetvédője, gyakorlatilag a bolygó kapitánya, Sir David Attenborough. A nem is olyan régen még visszavonulását pedzegető ikon valószínűleg nem ismeri a pihenés fogalmát: épp a napokban ért véget legújabb BBC-sorozata, a Mammals (Emlősök), amivel tovább javította saját Guinness-rekordját a leghosszabb tévés műsorvezetői karriert tekintve – 70 év és 246 napnál jár.

Hogy ez milyen távlatot jelent, azt jól jelzi, hogy ő az egyetlen ember, aki a brit filmesek és tévések akadémiájának (BAFTA) díját fekete-fehér, színes, nagy felbontású (HD) és 3D formátumú sorozatért egyaránt elnyerte.

A Qubit olvasóinak persze, bármennyire elcsépelt is ez a fordulat, nem igazán kell bemutatni Attenborough-t, akinek különböző tevékenységeiről több tucatnyi cikket írtunk már hat és fél év alatt.

- Három évvel ezelőtt, a 95. születésnapján átvettük például azt, hogy mennyi mindent köszönthetünk neki (ritka állatok bemutatásán és korszakalkotó filmjein túl még a Monty Pythont is);

- írtunk a magyarul 2019-ben újra kiadott, Egy ifjú természettudós történetei című könyvéről, amelyben három kalandos gyűjtőútjáról mesél;

- karrierje talán legszemélyesebb, egyszerre önéletrajzi és vészharangkongató jellegű filmjéről (Egy élet a bolygónkon);

- az őt lovaggá ütő II. Erzsébet halála idején a királynővel és a brit királyi családdal való kapcsolatáról;

- tavaly pedig arról, hogy mekkora szerepe volt a természetfilm műfajának kialakításában és formálásában – sőt, hogy létezhet-e egyáltalán természetfilm David Attenborough nélkül.

Az elmúlt években leginkább klasszikus sorozatainak folytatásain dolgozott, legközelebb A kék bolygó-sorozat harmadik része érkezhet, de az óriási sikerű Bolygónk, a Föld harmadik részét is tavaly mutatták be. Attenborough ma már természetesen jóval kisebb részt vállal a produkciókban, és nem kíséri el a forgatócsoportot a világ minden tájára, cserébe viszont egy olyan stábra bízhatja rá magát, amely az ő munkásságán nőtt fel és az általa kialakított szakmai keretek között dolgozik. A narrációt azért nem engedi el, és néha még meg is mutatja magát a filmek elején vagy végén.

Kedves Sir, boldog születésnapot! És kedves olvasó, ha most csak 96 másodperce van David Attenborough ünneplésére, akkor ezt a videót ajánljuk...

GAZDASÁGI SIKEREK, OROSZ BEFOLYÁSOLÁSI HÁLÓZAT ÉS AZ A BIZONYOS BICIKLI – ILYEN VOLT A LAKMUSZ ÁPRILISA

LAKMUSZ
Szerző: FÜLÖP ZSÓFIA
2024.05.07.


Magyar Péter mellett volt időnk foglalkozni Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölti kampányával, a „baloldali” politikusokkal, és minden idők legtöbb állami támogatásból forgatott magyar filmjével is...

AMERIKAI NÉPSZAVA: MEGJELENTEK AZ ÁRULÓK ÉS AZ ÜGYNÖKÖK A TISZA PÁRTBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.05.08.


...Haladunk a szebb jövő felé, most még csak a Tisza Pártban kell mindenkit ellenőrizni, megfigyelni, az árulókat és az ügynököket kiszűrni, de ez nem lesz elhanyagolható a Tisza Párton kívül sem. Mert az ügynökök soha nem alszanak. Majd az orosz és kínai barátok segítenek, ha esetleg Magyar ölébe hullana a hatalom, ne menjenek sehova.

Mi olyanok vagyunk, mint Rajk László, mindent bevallunk, mi elismerjük az általunk még nem ismert vádakat. De az biztos, hogy ártatlanok nem lehetünk, mert az eszünk használatáról nem mondtunk le, merünk gondolkodni, nem adtuk el az elveinket és a gerincünket a messiásért, ez pedig önmagában érdemesít minket a halálos ítéletre.

A stílszerű az lenne, ha a messiás úr keresztre feszítene minket. Alig várjuk, hogy Magyar Péter visszaszerezze (lépésről lépésre és tégláról téglára) Magyarországot, amit 1944-ben nemzettestvérei megszereztek és hamas elveszítettek. A horthystákat csak engedje futni, nem csináltak törvénytelent, de kérjük, tőlünk szabadítsa meg ezt a szép országot.

Mi veszélyesek vagyunk. Mi gondolkodunk.

TÉRKÉPEN MUTATJUK MEG, MEKKORA BÁZISUK VAN A PÁRTOKNAK VIDÉKEN

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2024.05.09.


Már az EP-választás ajánlásgyűjtése is alaposan megdolgoztatta a pártokat, nem is sikerült mindenkinek 20 ezer aláírást összeszednie a határidőre. Az igazi szervezeti erőpróba azonban a vármegyei listaállítás volt. Kedd délutánra eldőlt, hogy melyik párt hány vármegyében tudta összeszedni az induláshoz szükséges ajánlásokat.


A vármegyei közgyűlések tagjairól listás választási rendszerben döntenek a falvak és a kisebb városok választói. Budapest és a 25 megyei jogú város lakói, mintegy másfél millió választó kimarad ebből a választásból, ők nem kapnak ilyen szavazólapot. Nem véletlen, hogy a Fidesz 2010 óta tarol a megyei választásokon, legutóbb is nagy többséget szereztek minden megyei közgyűlésben.

A vármegyei közgyűléseknek politikailag nincs komoly szerepük, a választások azonban képet adnak arról, hogy mekkora bázisuk és erejük van a pártoknak a kisebb településeken.

Ahhoz, hogy egy párt vagy civil szervezet listát tudjon állítani egy vármegyében, a választásra jogosultak 0,5 százalékának ajánlását kellett összegyűjtenie. Ez azt jelenti, hogy a lakosságszám arányában komoly különbségek vannak országban. A legtöbb aláírást Pest vármegyében kellett összeszedni a listaállításhoz (5035 ajánlás), míg a legkevesebbre Nógrád vármegyében (629 ajánlás) volt szükség, de Vas vármegyében is elég volt csak 719 aláírás...

MAGYAR PÉTER ROSSZUL EMLÉKSZIK: ORBÁN MÁR 1998-BAN IS OLYAN VOLT, MINT 2024-BEN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2024.05.09.


Magyar Péter a Rzeczpospolita című lengyel lapnak nyilatkozva a többi között arról is beszélt, hogy „az 1998-as Orbánhoz szeretne visszatérni, azokhoz az időkhöz, amikor a gazdaság remekül fejlődött és semmi sem fenyegette a demokráciát”. Orbán Viktor 1998-ban lett először Magyarország miniszterelnöke és – szemben a Tisza párt alelnökének szelektív emlékezetével – politikai tevékenységét már akkor is számos visszásság jellemezte.


Az első Orbán-kormány idején a most regnáló miniszterelnök és a Fidesz már túl volt a Kaya Ibrahim és Joszip Tot urak nevével fémjelzett botrányos ügyeken, csakúgy, mint a sárazsadányi szőlőkkel kapcsolatos szaftos történeten. Ez utóbbinak a lényege, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként részt vett a felesége kft-je által összehívott – utólag nem-taggyűlésnek átkeresztelt – taggyűlésen. Itt hangzott el az azóta szállóigévé nemesedett mondat, miszerint „ne mi kapjuk a legtöbbet.” És úgy lett, ahogyan a miniszterelnök akarta: az Orbán családhoz köthető szőlőbirtok csupán a második legtöbb állami támogatáshoz jutott.

Ellentétben Magyar Péter minapi visszaemlékezésével, nem igaz, hogy Orbán Viktor első kormányzása idején semmi sem fenyegette a demokráciát. Hogy ez mennyire így van, annak alátámasztására a teljesség igény nélkül, az olvasók és főként Magyar Péter okulására, kigyűjtöttünk néhány korabeli hírt az első Orbán-kormány (1998-2002) idejéből. Tanulságos olvasmány lehet, nemcsak a politikai porondján újonnan feltűnt, sokak által messiásként várt népi hősnek, hanem azoknak is, akik most felállva tapsolnak neki.

1998 augusztusában például arról írtak a lapok, hogy egy Schlecht Csaba nevű Fidesz-közeli illető még 1995-ben egyetlen nap leforgása alatt 14 céget adott el egy Kaya Ibrahim nevű, Németországban dolgozó török vendégmunkásnak. Schlechtnek e kiárusítás után még mindig maradt két cége, ezeket egy Joszip Tot nevű horvát úr (lopott) útlevelével vásárolták meg. Az eladott cégeknek két közös tulajdonságuk volt: az egyik, hogy mindegyik után tetemes adó- és járuléktartozás maradt, a másik, hogy e cégek alapítói között a Fidesz nagyágyúi – Orbán, Kövér, Stumpf, Simicska, valamint barátaik és üzletfeleik – szerepeltek.

Ekkoriban derült ki az is, hogy id. Orbán Győző – Orbán Viktor édesapja – több bányának is a tulajdonosa. Hogy a rendszerváltás előtt tehetősnek távolról sem tartott Orbán családnak – a miniszterelnök visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy vályogházban éltek és nem volt fürdőszobájuk – miből telt bányára, azóta is homály fedi. (Rockefeller egyszer újságíróknak azt mondta: csak az első egymillió dollárom eredetét ne firtassák.)...

MOSZKVA: GYŐZELEM NAPI KATONAI PARÁDÉ 2024

LIVE
2024.05.09.Győzelem napi ünnepség, Moszkva.ÉVEKET NYERHETTEK AZ OROSZOK, A 3-AS METRÓ KOCSIJAIT FELÚJÍTÓ CÉG MÁR 2011-BEN TUDHATTA, HOGY MIT KELL TENNIE A BKV ÁLTAL CSAK 2014 VÉGÉN KIÍRT TENDER GYŐZTESÉNEK

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2024.05.09.


A műszaki ajánlat néhány részlete utal arra, hogy a Metrowagonmasht már évekkel a tender kiírása előtt beavathatták.


Az 3-as metróvonal szerelvényeit felújító orosz Metrowagonmash (MWM) már 2011-ben tudhatta, hogy milyen kocsikat és hogyan kell majd felújítania a BKV Zrt. által csak 2014 végén kiírt tender győztesének. A fővárosi közlekedési cég által nyilvánosságra hozott közbeszerzési dokumentumok között megtalálható előzetes orosz műszaki ajánlat néhány részlete legalábbis erre utal.

Mint arról a Népszava elsőként beszámolt: 2013 júniusában Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója és Szeneczey Balázs, Tarlós István akkori főpolgármester helyettese látogatást tett az orosz cég Moszkva melletti gyárában. A cég vezetői néhány hónappal korábban Budapesten is tárgyaltak a felújításról, sőt az orosz gyártó arra is lehetőséget kapott, hogy előzetesen felmérje a metrókocsik állapotát a BKV telephelyén.

Nem sokkal a moszkvai út után Tarlós István a meglévő orosz metrókocsik felújítására kért engedélyt a fejlesztési tárcától. Ezt a kérelmet ugyan elutasították, de a kormány később határozatot hozott arról, hogy csak a felújítást támogatja.

Az azóta is vitatott felújítási tendert – keveseket meglepve – az orosz cég nyerte meg. A menet közben kizárt észt Skinest Rail megtámadta a döntést. A perben az orosz céget és a BKV-t egyaránt Illés Géza Márton képviselte, aki a vállalkozói szerződést is ellenjegyezte. Illés akkoriban Tombor András ügyvédjeként volt ismert, Tombor pedig az Orbán Viktor körébe tartozó Habony Árpád és Rogán Antal bizalmasának számított. (A BKV jóval a metrótender kiírása előtt, már 2013-ban megbízta az első Orbán-kormány Honvédelmi Minisztériumának államtitkára, Perenyei Tamás által vezetett ügyvédi irodát az oroszokkal megkötendő szerződés előkészítésével. Az irodát még Kocsis István kommendálta be vezérigazgatóként a BKV-hoz. A Népszava 2017-ben a BKV közlése alapján írta meg, hogy a Perenyei és Társa ügyvédi iroda 2013 és 2017 között évente átlagosan 19,2 millió forintot kapott a szerződés előkészítéséért és a szerződés aláírását követő jogi feladatokért.)...

NÁLUNK VAN HSZI, AKI MIATT A MICIMACKÓ NÉV 21 VARIÁCIÓJÁT NEM ÍRHATJA LE 1,4 MILLIÁRD EMBER

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2024.05.09.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, az elmúlt 24 óra legfontosabb-érdekesebb híreivel-cikkeivel. Ezek egy jelentős része persze Hszi Csin-ping kínai elnökről szól, aki szerda este érkezett meg Budapestre. És akiről mindig érdemes elmondani, hogy kiszivárgott iratok szerint hazájában 564 kifejezés használata van teljesen letiltva a közösségi oldalakról, mert arra jutottak a hatóságok, hogy azok sértőek Hszire nézve. És ebből 21 a Micimackó név különböző variációi.