2023. október 2., hétfő

NEM EGYEZTETHETŐ ÖSSZE ORBÁN POLITIKÁJA AZ EGYHÁZ TANÍTÁSAIVAL ÉS EZ MÉG EGY UTAHI MORMON EGYETEMISTÁNAK IS ÁTJÖN

KLUBRÁDIÓ / VIÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.10.02.


Novák Katalin utahi látogatása során találkozott a mormon egyház vezetőivel és ellátogatott az általuk finanszírozott egyetemre is. Bár az amerikai sajtó nagy része méltatta a magyar családpolitikáról elmondottakat, azért volt, aki szerint távolságot kellene tartani a "családi értékek zászlaja alatt előretörő jobboldali diktatúrától" – illetve az azzal kokettáló CPAC-től. Robert Fico pártja nyerte a választásokat – a nemzetközi sajtó pedig azt találgatja, ez Szlovákia orbanizációját jelenti-e? Lapszemle.

A világ egyik meghatározó hírügynöksége, az arab Al Jazeera szerint Robert Fico győzelmét annak a két üzenetnek köszönhette, hogy nem támogatják tovább Ukrajnát, és nem fogadnak el az EU-ban több szankciót Oroszország ellen. Azaz pont az ellenkezőjét hirdette annak, amit az eddig kormányzó párt képviselt, amelyik mellszélességgel támogatta Ukrajnát és jó viszonyt ápolt Brüsszellel. Minden jel szerint koalícióra kéri fel a Hlast, Peter Pellegrini pártját és a kicsivel meghaladva az ötszázalékos küszöböt épp bejutott ultranacionalista, orosz elköteleződésű Szlovák Nemzeti Pártot.

Elemzők szerint a politikába nagy sikerrel visszatért Fico sok ötletet merített Orbán Viktor politikájából. Például ő is ellenzi Ukrajna felvételét a NATO-ba, mondván: azzal kitörne a III. világháború. Az Al Jazeera emlékeztet arra is, hogy Fico még augusztusban azt mondta, hogy a háború nem egy éve, hanem 2014-ben kezdődött, amikor az ukrán nácik és fasiszták oroszokat kezdte el legyilkolni a Donbaszban és Luhanszkban. Sőt, ezt is hallhattuk tőle: keletről mindig a béke jön, a háború pedig mindig nyugatról. Az írás felteszi a kérdés: elkezdődik Szlovákia orbanizációja? Orbán az X-en gratulált Ficónak, azt írta, hazafival mindig jó együtt dolgozni – alig várja. Fico első és legfontosabb intézkedésként a magyar-szlovák határellenőrzés visszaállítását jelentette be, a migrációt meg akarja állítani mintegy 655 km-en. S ezzel azokat az kétkezi munkásokat tudta megszólítani, akik a menekültektől féltik állásukat.

CBC, ahogy a legtöbb sajtótermék az AP amerikai hírügynökség választási tudósítását vette át, a címben kiemelve, hogy oroszbarát párt nyert Szlovákiában. A Reuters tudósítása is rengeteg helyen olvasható, s a címben a legtöbb helyen Magyarországot is látjuk, mivelhogy Magyarország üdvözli Fico győzelmét, aki máris visszaállítja a két ország közti határellenőrzést.

Novák Katalin államfő amerikai útjáról, többek között Utah államban tett látogatásáról általában méltató hangvételű cikkek jelentek meg Amerikában. Kiemelték üzenetei közül, hogy Magyarország az európai kereszténység csaknem utolsó bástyája és, hogy sikeres családpolitikát visz a kormány – így tett például a Salt Lake City-beli KSL médiakonglomerátum.

Találtunk azonban ezzel alaposan ellenkező, mitöbb, tiltakozó véleményt is. Az államfő találkozott az  Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza, vagyis a mormon egyház vezetővel és ellátogatott a BYU, Brigham Young University magán felsőoktatási intézménybe is – amiről a helyi News Hour című lapban az egyetem egyik hallgatója tudósított, aki szerint egyáltalán nem kellene csodálni a magyar családpolitikát. Egyrészt azért, mert Orbán Viktor miniszterelnök a diktatúra határán igazgatja az országot, leigázta a sajtót, tiltakozik a fajkeveredés ellen és védelmébe veszi Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Mindezekkel cáfolja egyben azt is, hogy a hagyományos, tiszta konzervatív eszmék érvényesülnének az országban, amely esetleg példaértékű lehet az amerikai konzervatívok számára is. S cáfolja az írás azt is, hogy a tiszta keresztény kultúra és erkölcs utolsó bástyája lenne Magyarország Európában. Nem kellene bedőlni a magyar hízelgésnek és Novák Katalin mondatainak – hangsúlyozza a szerző. Felidézi Orbán Viktornak a CPAC texasi rendezvényén elhangzott szavait is, miszerint „minden globalista elmehet a pokolba". Orbán tavaly májusi gondolatait, miszerint a déli féltekéről bevándorlókkal az a baj, hogy megbontják a hagyományos európai identitást és életmódot, a Novák Katalint Utah-ba elkísérő washingtoni magyar nagykövet, Takács Szabolcs újra elmondta a látogatáson.

A szerző további érvei között szerepel, hogy Putyin kormányzását kiválónak tartja Orbán, miközben Volodimir Zelenszkijt a politikai ellenfelei közt emlegette. Mostanság pedig az a legnagyobb gond vele, hogy Donald Trumpot ismét a Fehér Házban szeretné látni, akit ő a béke reménységének tekint. S amikor a szerző erre vonatkozó kérdést tett fel Novák Katalinnak, akkor ő csak annyit válaszolt, „nem akarom kommentálni a kormányfő álláspontját. Ez nem a legjobb hely és legjobb időpont erre.” Amire a cikk írója értetlenségének adott hangot, hogy miért nem vállalja fel az autoriter kormánya álláspontját.  A magyar vezetés nem hajlandó tudomásul venni, hogy amit a menekültekkel, a fajelmélettel és az alapvető szabadságjogokkal kapcsolatban képvisel, az nem egyeztethető össze az egyház tanításaival. A szerző szerint az egyetemnek és a vele szövetséges egyháznak távolságot kellene tartania a republikánus CPAC intézményétől mindaddig, amíg az egy a családi értékek zászlaja alatt előretörő jobboldali diktatúrának tapsol.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.