2023. október 12., csütörtök

AZ ORBÁNI POLITIKA IRÁNYÁBA INDULT EL SZLOVÁKIA, MIUTÁN LÉTREJÖTT A KOALÍCIÓS EGYEZSÉG - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.10.12.


Robert Fico azzal kampányolt, hogy béketárgyalásokat kell kezdeményeznie az EU-nak Ukrajnával, s ebben ismét csak az orbáni teóriára hajaz – írja a Reuters. A Peter Pellegrini vezette balközép pártja azzal a feltétellel ment bele a koalícióba, hogy Fico nem változtat Szlovákia eddigi külpolitikáján. Ha a megállapodáshoz tartja magát Fico, kampányígéreteit hazudtolja meg.


Bryan E. Leib Floridából érkezett Budapestre, hogy részt vegyen az Alapjogokért Központ által most szervezett Pro-Izrael konferencián – számol be erről érzelemmel teli véleménycikkben a NewsMax amerikai jobboldali, egyesek szerint szélsőjobboldali tv portál honlapján maga a meghívott. Bryan E. Leibről nem árt tudni, hogy a republikánus párt kampányait bő kézzel pénzelő PAC csoport tagja, az antiszemitizmus elleni küzdelem egyik harcosa, és az Amerikában élő Irániak a Szabadságért szervezetnek volt ügyvezetője. könnyekig hatódott, hogy Magyarországon, ahol alapvetően nem zsidók, hanem keresztény katolikusok élnek, mennyire őszintén küzdenek az antiszemitizmus ellen. Azt állította, hogy nagyobb biztonságban érezte magát zsidóként Budapesten, mint a hazájában, illetve Floridában. Örökre emlékezni fog arra is – mint ahogy az emberek emlékeznek arra, hol voltak a 2001 szeptember 11-i terrortámadás pillanatában –, hogy őt a Hamasz izraeli támadásának híre Budapesten érte utol. Felfigyelt arra is, hogy amint kitette Orbán Viktor a Hamasz terrortámadása után posztját a FB-ra, számosan követték hasonló gondolatokkal példáját a kormányban. S így összegzi mondandóját: a zsidó közösség soha nem felejti Magyarország támogatását, az egész világnak jócskán van mit tanulnia a jelenlegi magyar vezetéstől, a magyar néptől.

Az orbáni politika irányába indult el Szlovákia

A magyarországi politika irányába indul el Szlovákia – vonta le a következtetést a Reuters azok után, hogy Robert Fico koalíciós egyezségre jutott szerdán délután a volt kormányfő, Peter Pellegrini vezette balközép Hlas, Hang párttal, valamint a nemzeti érzelmeket korbácsoló SNS-szel. Fico negyedszerre nyert választást szeptember 30-án, méghozzá egy olyan külpolitikai programmal, amelyben azt ígérte, hogy abbahagyják Ukrajna katonai támogatását. S mindez akkor következik be, amikor az Európai Unió és más nyugati országok igyekeznek fenntartani az Ukrajna támogatását biztosító egységet. Fico azzal kampányolt, hogy béketárgyalásokat kell kezdeményeznie az EU-nak Ukrajnával, s ebben ismét csak az orbáni teóriára hajaz. Sőt, újra akarja tárgyalni Washingtonnal az eddigi védelempolitikai együttműködést. Pellegrini azzal a feltétellel ment bele a koalícióba, hogy Fico nem változtat Szlovákia eddigi külpolitikáján. Erről írásban meg is állapodtak, miszerint Szlovákia tartja magát eddigi külpolitikájához az EU és a NATO kötelékén belül. Körülbelül ennyit fektettek le roppant szűkszavúan, a részletekbe egy szó erejéig sem mentek bele. Ha esetleg ehhez tartaná magát Fico, akkor saját választási ígéreteit hazudtolná meg. További politikai irányváltást okozhat Európában, ha a lengyeleknél ismét a Jog és Igazságosság pártja győz a választásokon a hétvégén.

Grúzia (Georgia), vagy a kormánya tekint baráti országként Magyarországra?

A Messenger angol nyelvű grúz lap Orbán Viktor és Irakli Garibasvili találkozójából két elemet emelt ki a grúz kormány hivatalos közleménye alapján: Orbán Viktor mellszélességgel támogatja Grúzia (Georgia) felvételét az EU-ba illetve az energetikai együttműködést. Előbbiről a grúz kormányfő jelezte, bízik abban, hogy az év végéig kedvező döntést hoz Brüsszel a csatlakozásukról. Utóbbinál konkrétan az ún. „Zöld Energiafolyosó-Black Sea Submarine Cable” projekt részleteiről tárgyaltak, amelyet az energiabiztonság megteremtése okán tartanak fontosnak. Garibasvili baráti országként tekint hazánkra – emelte ki a közlemény.

Felkeltette a figyelmem az a cím: Miért utazott Tbiliszibe a magyar kormányfő? S mi a helyzet a fekete-tengeri elektromos hálózattal? – kereste a választ a Eurasia Daily, amelyben már ellenzéki grúz politikusok véleményének is teret adtak, akik igencsak pesszimisták Orbán Tbilisziben zajló látogatása tekintetében. Alapvetően azért, mert Orbán Putyin egyetlen barátja az EU-ban, ezért aligha lehet jó közvetítő Brüsszelben a grúzok tagjelöltségi státuszának elnyerésében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.