2023. október 12., csütörtök

NYAKUNKON A KÖTELEZŐ KOMPOSZTÁLÁS, DE MÉG AZT SEM TUDJUK, HOGY KELL CSINÁLNI

QUBIT
Szerző: KUN ZSUZSI
2023.10.11.


Kevesebb mint három hónap maradt a kötelező komposztálás bevezetésééig, de azon kívül, hogy mikortól lesz érvényes a jogszabály, szinte semmit nem lehet róla tudni. Tulajdonképpen még azt sem, hogy pontosan mit foglal majd magában: a tervezet egyelőre csak a társadalmi egyeztetés előtti állapotában érhető el, és abban sincsenek olyan konkrétumok, amik alapján az emberek még idén felkészülhetnének az új hulladékválogatási feladatokra. Pedig az európai uniós irányelv célja pont az lenne, hogy leszorítsa a háztartásoknál keletkező zöld- és biohulladék mennyiségét, hogy 2035-re elérjük a szilárd hulladékok körében a 65 százalékos újrahasznosítási szintet.

Ez a célkitűzés minden uniós tagállamra, így Magyarországra nézve is érvényes, ahogy a 2023. december 31-től életbe lépő kötelező komposztálás is. Bár a lakosság felkészítését már rég el kellett volna kezdeni, még az agglomeráció lakótelepein sem hallottak róla, de még inkább aggasztó, hogy egyelőre az olyan szakmai szervezetek, mint a Humusz Szövetség sem tudják, hogy pontosan mi és mikor fog megjelenni a jogszabályban. Az őszi ülésszak elkezdődött, de a Parlament egyelőre nem tűzte napirendre a témát, úgyhogy marad a várakozás.

A társadalmi egyeztetésben részt vevő Humusz Szövetség alelnöke, Szabó György elmondta, a szervezet teljes mértékben egyetért a kezdeményezéssel, ugyanis „a háztartásokban keletkező hulladék mintegy 30 (de esetenként akár 50) százaléka szerves hulladék, ami hasznosításra alkalmas”. Ideális esetben ennek a komposztálását helyi szinten kellene megoldani, de ahol erre nincs mód, ott elfogadható az elszállítás is. Ez esetben az ipari komposztálás is „környezetbarát megoldásnak mondható, hiszen ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy ne a lerakókban, illetve az égetőkben ártalmatlanítsuk az ilyen típusú hulladékot. Épp ellenkezőleg: talajjavításra alkalmas kész komposztanyag, illetve a biogázüzemek esetén energia állítható elő belőlük” – tette hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.