2024. március 5., kedd

MAGYARORSZÁG TÉNYLEG A MAGYAROKÉ?

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.03.05.


Január elsején lépett hatályba, de csak márciustól alkalmazzák az új idegenrendészeti törvényt. A jogszabály szigorításáról tavaly novemberben a Kossuth Rádióban beszélt első alkalommal a miniszterelnök. Akkor az egyre erősödő migrációs nyomásra hivatkozva, úgy fogalmazott: „meg kell akadályozni, hogy ellakják tőlünk az országot.” A parlament azután nem sokat teketóriázott. Lehet, hogy „minden kiskaput bezártak” az idegenek előtt? Esetleg nyitottak másokat a munkát kereső magyaroknak?


Rétvári Bence államtitkár szerint az új törvény legfontosabb eleme, hogy minden magyar munkahely elsősorban a magyar embereket illeti meg, harmadik országbeli állampolgár csak akkor végezhet munkát Magyarországon, ha az adott állásra magyar munkaerőt nem találtak. Ígérete szerint az illetékes kormányhivatal minden kérelem esetében elvégez majd egy komoly vizsgálatot, hogy az adott álláshely betölthető-e magyar jelentkezőkkel. A közelmúltban megjelent kimutatások szerint Magyarországon valóban fogyóban a munkaerőtartalék, a KSH jelenleg már csak 280 ezer körülire teszi a potenciálisan munkába állíthatók számát. A felpörgetett autóipari beruházások miatt a munkaerőpiac foglalkoztatási igényeinek kielégítéséhez – bizonyos számítások szerint – a közeljövőben akár félmillió új munkáskézre is szükség lehet, de a hazai tartalékokból legfeljebb a felére futja. A megnövekedett igény jó alkalom lehetne arra, hogy a kormány most a hazai passzív munkanélkülieket aktivizálja, biztosítson nekik képzést, átképzést.

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke, még a csíráját sem látja annak, hogy a kormány lépéseket tenne a jelenleg inaktív, a hazai munkaerő tartalékaként szóba jöhető rétegek bevonása érdekében. Mint mondja, ezeknek az embereknek a többsége olyan családban él, ahol akár három generáción át sem volt senkinek megfelelő iskolai végzettsége, szakképzettsége, vagy akár csak tartósan munkahelye. „Akiket eddig sem lehetett aktivizálni, azokat most egyik napról, vagy akár egyik évről a másikra sem lehet munkára fogni – véli. - Átképzési lehetőségek lennének ugyan, de „fegyverrel nem lehet senkit sem tanulásra kényszeríteni”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.