2024. március 5., kedd

„NEM KORMÁNYT AKARUNK BUKTATNI, CSAK AZT SZERETNÉNK, HA VÉGRE RENDBE TENNÉK AZ AGRÁRIUMOT”

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2024.03.05.


Három napos tüntetést hirdettek gazdák és méhészek Budapestre, a Parlamenthez, mert szerintük egyre nehezebb talpon maradni a kis- és közepes vállalkozásoknak.


– Nem kormányt akarunk buktatni, csak azt szeretnénk, ha végre rendbe tennék az agráriumot, mert ha minden így marad, akkor jövőre a gazdák négyötöde tönkremehet – indokolta Kernbaum Anita lábodi gazdálkodó, miért szerveznek a hét végére háromnapos gazda- és méhésztüntetést a Parlamenthez.

A somogyi vállalkozó szerint végső elkeseredésükben demonstrálnak, a hazai gazdák jelentős része mára felélte tartalékait, s átlagos terméssel számolva az idei év is veszteséges lesz számukra.

Sorra mennek tönkre a kis- és középvállalkozások, csak a környékünkön a cégek 10 százaléka ellen indult csődeljárás

– folytatta Kernbaum Anita.

– A jelenlegi árak és költségek mellett kiemelkedően jó termésátlag mellett is jó, ha nullás évet tudnak majd produkálni a gazdák.

Az alacsony felvásárlási árak mellett – a tiltakozó gazdák szerint – a támogatások kiszámíthatatlansága okoz nehézségeket. A földalapú támogatást, amit Ausztriában az év végére megkapnak, itthon június végére fizetik ki teljesen, ráadásul, míg máskor időarányosan ilyenkorra a 40-50 százalékot meg szokták kapni, addig az idén 20-25 százalékot kapott az átlag, és akadtak, akik még semmit sem. Enélkül viszont nem tudnak nekikezdeni a tavaszi munkáknak, csak, ha hitelt vesznek fel. Az agrárium cápái persze figyelik a kisvállalkozások haláltusáját, és lecsapnak a bajba kerültek földjeire: Dél-Somogyban például a már Tiborcz István-féle Főnix Magántőkealaphoz tartozó Drawa Kft...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.