2023. június 11., vasárnap

A BUKÁS BUKÁSA

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2023.06.09.


A magyar gazdaság hanyatlóban van, az infláció viszont Európa-rekorder, az uniós átlag háromszorosa, kiváltképp döbbenetesek az élelmiszerárak. A reálkeresetek idén márciusra hét százalékkal csökkentek. Nemzetközi tudományos megfigyelések szerint – nem vastörvény, csak erős tendencia – ekkora életszínvonal-zuhanásba előbb vagy utóbb bele szoktak bukni a kormányok.

Demokráciában.

Az „előbb” előrehozott választást jelent, miután a kormány föl- és beismeri, hogy az adott összetételben és az adott feltételek között képtelen a válságot kezelni, s ha nem kap elég bizalmat, próbálkozzék vele más. Az „utóbb” azt jelenti, hogy a kormánykoalíció vagy a legerősebb kormánypárt végigcsinálja, amit vállalt, még ha az életszínvonal-eséssel jár is, kivárja a következő rendes időben megtartott parlamenti választást, és azt veszíti el. Ahogy Magyarországon nem is egyszer megtörtént.

Mivel Magyarországon nincs demokrácia, mind az „előbb”, mind az „utóbb” ki van zárva.

Bár máshol a rendes politikai üzem része, nálunk az előrehozott választás soha nem volt igazi opció. 2006 ősze és főleg 2008 után a Fidesz és hű értelmisége időnként fölvetette, hogy a válság megoldására a kormány mondjon le, és tartsanak mielőbb választásokat (hallgatólagosan azzal az indokolással, hogy normális országban ez a demokratikus eljárás), de az akkori kormányoldal hallani sem akart róla.

Ami pedig a rendes időben megtartott választásokat illeti, a Fidesz–KDNP-nek 2010 óta kétharmados többsége van, tehát úgy igazgatja a választási törvényt, magyarázat nélkül, ahogy éppen az érdeke diktálja (legutóbb a 2024-es önkormányzati választásokra szabott az ellenzéknek új szabályokat), az érdeke pedig természetesen az, hogy az ellenzék ne jusson választás útján kormányzó hatalomhoz. Ilyen körülmények között nem lehet demokráciáról beszélni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.