2024. május 15., szerda

KAPOSVÁR. TALPRA, MAGYAROK!

MAGYAR PÉTER HIVATALOS
Szerző: MAGYAR PÉTER / TISZA PÁRT
2024.05.15.Élőben - TISZA Párt Talpra, Magyarok!


Lásd még: 

INFORÁDIÓ: MERÉNYLET ROBERT FICO ELLEN

INFOSTART
Műsorvezető: EXTERDE TIBOR
2024.05.15.Téma: a merénylet.

„CUDAR ÉV LESZ AZ IDEI A MEZŐGAZDASÁGBAN”

24.HU
Műsorvezető: BAKA F. ZOLTÁN
2024.05.15.A súlyos aszály és a rekordmagas gázolajárak miatt elmarad a tavalyitól a termésátlag idén a szántóföldeken és a kertészeti haszonnövényeknél, az állattartás teljesítménye pedig az előző évi szinten fog stagnálni – mondta a Dellában Raskó György agrárvállalkozó, közgazdász, aki szerint már most kijelenthető, hogy az agrárium lefelé húzza a magyar gazdaság idei teljesítményét, szemben a 2023-as évvel, amikor lényegében ennek az ágazatnak volt köszönhető, hogy nem lett 2-3 százalékos a visszaesés mértéke.

"ITT POLITIKAI POKOL LESZ" - MERÉNYLET A SZLOVÁK MINISZTERELNÖK ELLEN

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2024.05.15.„Itt politikai pokol lesz” – merénylet a szlovák miniszterelnök ellen...

MUNKÁBAN A NER: BUDAPEST LEGNAGYOBB ELPUSKÁZOTT LEHETŐSÉGE LETT A KÖZVÁGÓHÍD

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2024.05.15.


Gyakorlatilag semmi nem maradt meg a történelmi Közvágóhídból, amelynek helyén Orbán Viktor török barátja, Adnan Polat épít új városrészt. Pont olyat, mintha Isztambul valamelyik külső kerületében járnánk: lélektelen, tizenkétemeletes monstrumok nőnek ki a földből szorosan összezsúfolva. A NER-ben szokásos módon ez a magánfejlesztés is megkapta a kiemelt státuszt, és ezzel a felmentést minden előírás alól, noha semmilyen közcélt nem szolgál. A közcél az ellenkezője lehetett volna: a millenniumi idők egyik nagyszerű létesítményének megmentése és rehabilitálása, ahogy a világ sok városában történt. Ez azonban már örökre elúszott lehetőség marad.


2017 novemberében egykori lapunk, a nyomtatott Heti Válasz elsőként írta meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök török barátja, Adnan Polat projektcége, az APD Real Estate Kft. megvásárolta az egykori Közvágóhíd 4,8 hektáros területét a Budapesti Húsnagykereskedelmi Vállalattól, és azon valamilyen nagyszabású fejlesztést tervezhet, mivel két befolyásos török üzleti famíliát, a Çarmıklı és az Özaltın családot is bevont a tulajdonosi körbe. „Sokan remélték, hogy itt jöhet létre a Millenáris pesti megfelelője. Ennél valószínűbb, hogy az épületegyüttes nem védett részeit hamarosan ledózerolják, és szállodák, üzletsorok létesülnek – tehát ez lehet a Müpa és a vágóhíd között felhúzandó, immár jogerős építési engedéllyel rendelkező új állami kongresszusi központ kiszolgálóterülete” – próbáltuk megjósolni a jövőt.

Tévedtünk: új állami kongresszusi központ mindeddig nem épült, ellenben a Közvágóhidat teljesen eldózerolták, nemcsak a nem védett részeit, hanem a védetteket is, hogy a helyükön tizenkétemeletes monstrumokat húzzanak fel, lakások sokaságával. Az első tömbök már teljes magasságban emelkednek a Soroksári úton,

méretben felül-, minőségben alulmúlva bármit, amit öt évvel ezelőtt lehetségesnek tartottunk volna.

Akkoriban a kormányzat még éppen csak elkezdte alkalmazni a nemzetgazdasági szempontból kiemelt projekt nevű jogintézményt, amely lehetővé teszi, hogy bármely állami vagy magánberuházást mentesítsenek minden érvényes előírás alól, és teljesen egyedi szabályokat állapítsanak meg rá. Ez az intézményesített jogtalanság teszi lehetővé olyan urbanisztikai szörnyetegek megszületését, mint a Bosnyák tér mögötti „Zugló Városközpont” irodapark, amellyel legutóbb kétrészes cikkben foglalkoztunk (itt és itt olvasható), a tervezett Rákos-Dubaj, de a balatonaligai tópart kisajátítását vagy a védett épületeket ledózeroló, a Városliget bővítési lehetőségét elépítő Dürer Parkot is ide kell sorolnunk. Az LMP népszavazással szeretné hatályon kívül helyezni a kiemelt beruházásokról szóló törvényt. A kezdeményezés kétszer is megjárta a Kúriát, amely legutóbb most május elején adott zöld utat a referendumnak, bár a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium minden eszközt és jogi trükköt bevetett, hogy ezt megakadályozza...

OROSZ ANNA: NINCS OLYAN MESSIÁS MAGYARORSZÁGON, AKI EGY ENNYIRE BRUTÁLIS ELNYOMÓ RENDSZERBŐL KI TUDJA VEZETNI AZ ORSZÁGOT

NÉPSZAVA
Szerző: ÁRPÁSI BENCE
2024.05.15.Legyen az a Momentum, legyen az Magyar Péter, legyen az bárki más. Szerinte semmit nem kell abba a képbe látni, amelynek a kedvéért Donáth Anna beállt a Tisza Párt aláírásgyűjtő pultja mögé. Videóinterjú.


Természetesen nem akarom a Momentum jelentőségét lebecsülni, de az emberek alapvetően nem a pártokkal foglalkoznak, hanem a saját életükkel – jelentette ki az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese a Népszavának adott videóinterjújában.

Orosz Anna szerint azt még nehéz megbecsülni, hogy mely pártokhoz hányan vándoroltak át Magyar Péter megjelenése óta, ezt majd csak június 9-én fogjuk látni. Kifejtette, nincs olyan messiás Magyarországon, aki egy ennyire brutális elnyomó rendszerből ki tudja vezetni az országot. Ezt egyetlen erő valószínűleg most sem tudja véghez vinni. Legyen az a Momentum, legyen az Magyar Péter, legyen az bárki más. Tehát biztos, hogy sok-sok tehetséges, hiteles emberre és közösségre van szükség ahhoz, hogy változás legyen. Ráadásul nem elég egyébként jó embereket összegyűjteni, akik hajlandók minden retorzió árnyékában is beszállni ebbe a küzdelembe, hanem nagyon erős struktúrákat is kell építeni – magyarázta.

Orosz Anna úgy véli, a Fidesznek élet-halál kérdése a hatalomban maradás, de még elképesztő sok munka lesz addig, ameddig ez a rendszer oda kerül, ahová való, ezért mindenkinek félre kell tennie partikuláris nézeteltéréseit, aki egy európai, szabad, demokratikus, emberséges, zöld országban szeretne élni. Arról a fényképről, amelyen Donáth Anna pártelnök látható a Tisza Párt aláírásgyűjtő pultja mögött, az országgyűlési képviselő azt mondta, semmit nem kell belelátni, hiszen csak egy közös képről van szó, semmi többről.

Arra a kérdésre, hogy mit csinál másképp Magyar Péter, úgy reagált, hogy az új politikai üstökös belülről látta a rendszer és a propaganda működését, ez pedig nagymértékben erősíti hitelességét a választók előtt.

MEGLŐTTÉK ROBERT FICÓT, ÉLETVESZÉLYES ÁLLAPOTBAN VITTÉK KÓRHÁZBA

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2024.05.15.


- Rálőttek Robert Ficóra a Pozsonytól 180 kilométerre északkeletre található Handlovában (Nyitrabányán) tartott kormányülés után, a helyi kultúrház előtt.

- A szlovák miniszterelnökre helyszíni beszámolók szerint 3-4 lövést adhattak le, a támadás után életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel vitték kórházba.


- Lapértesülések szerint Fico a gyomrán, karján és lábán is megsérült.

- A tettest elfogták, de kiléte és indokai egyelőre ismeretlenek.

A Denník N helyszíni tudósítója lövésekről számolt be, és látta, ahogy testőrei felvették a földről a hatalomba a tavaly őszi választás után visszatért miniszterelnököt, besegítették a limuzinjába, akit később mentőhelikopterre raktak át, és szállítottak a besztercebányai Roosevelt kórházba, ahol egyenesen a sürgősségi osztályra vitték.

A szlovák kormány négy órakor adta ki első hivatalos tájékoztatását a politikus állapotáról, eszerint

Ficót életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, miután a beavatkozás szükségessége miatt túl sokáig tartott volna őt Pozsonyba szállítani.

A miniszterelnök stábja Fico Facebook-oldalán azt közölte, hogy a miniszterelnököt többször is meglőtték, és „jelenleg életveszélyes állapotban van”, és sürgős műtétre szorul. Fico stábjának tájékoztatása szerint „kritikus órák következnek”.

A Denník N viszont több forrásból is úgy értesült, hogy Fico már nincs életveszélyben, azonban gyomrán, karján és lábán is megsérült. Ezt egyelőre nem erősítették meg hivatalos forrásból, a belügyminisztérium, az egészségügyi minisztérium és a rendőrség öt órára hirdetett meg sajtótájékoztatót...

Az Új Szó arról írt az Aktuality információi alapján, hogy Ficót három lövés érte: kettő a kezén, egy a hasán. Egy X-re feltöltött videón azt lehet látni, ahogy Ficót a kamerák elől takarva beviszik a mentőhelikoptertől a kórház épületébe:...


AZ ÖREGEDŐ TÁRSADALMAT ÖREGEDŐ EGÉSZSÉGÜGYI SZEMÉLYZET PRÓBÁLJA ELLÁTNI - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2024.05.15.


A lakosság átlagéletkorának a növekedése ugyan az EU-ban is gondokat okoz, de különösen igaz ez Magyarországra, ahol az egyre öregebb népességet mind idősebb egészségügyi személyzet próbálja ellátni – írja az EurActiv.


A nyugati média tegnap jelentős figyelmet szentelt Grúziának, ahol a törvényhozás harmadik olvasatban is megszavazta az úgynevezett külföldi befolyásszerzés elleni jogszabályt, amely – a heves utcai tiltakozások dacára, tumultuózus parlamenti jelenetekkel tarkított eljárás végén – az átláthatóság igényére hivatkozva előírja, hogy azok a civilszervezetek, amelyeknek a pénze legalább 20 százalékban külföldről származik, kötelesek a támogatás eredetéről számot adni. Az ügy megosztja a grúz társadalmat, és mint a Der Spiegel írja, többen attól tartanak, hogy a törvény nyomán, amely kísértetiesen emlékeztet az úgymond a külföldi ügynökökről hozott moszkvai törvényre, orosz viszonyok fognak előállni a volt szovjet tagköztársaságban. A német hetilap helyzetelemzése emlékeztet arra a tényre, hogy Grúzia tavaly december óta hivatalosan is EU-tagjelölt országnak számít, és hogy egy uniós illetékes a törvény elfogadása előtt súlyos aggodalmainak adott hangot a grúz EU-csatlakozás esélyeit illetően.

Ez az uniós rosszallás azonban – mint azt a Politico című amerikai portál európai kiadása írja – nem ölthetett olyan formát, hogy a tagállamok egységesen tiltakozzanak Tbiliszinél, miként azt egy tucat külügyminiszter kezdeményezte Josep Borrellnél, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjénél. A próbálkozást ugyanis Szlovákia segítségével megtorpedózta Magyarország.

A Der Spiegel a grúziai civiltársadalom helyzete miatti aggodalomnál tovább megy, és felteszi a kérdést: vajon Oroszország most Grúziában is azt a politikát kívánja követni, amit Ukrajnával szemben érvényesít?

Az öregedő társadalmat öregedő egészségügyi személyzet próbálja ellátni Magyarországon

Az EurActiv brüsszeli hírportál a magyar egészségügyi rendszerről közöl részletes cikket, és abban megállapítja, hogy a lakosság átlagéletkorának a növekedése ugyan szerte az Európai Unióban gondokat okoz, de különösen igaz ez Magyarországra, ahol kettős a szorítás: az egyre öregebb népességet mind idősebb egészségügyi személyzet próbálja ellátni. Minden ötödik magyar orvos közel jár a nyugdíjkorhatárhoz. Jelenleg a legtöbb háziorvos – szám szerint 1616 – hatvan-hetven éves, 859-en vannak a hetven évnél idősebbek, akik közül 61 már a nyolcvanat is betöltötte, ketten pedig a kilencvenes éveiket tapossák. Eközben növekszik azoknak a fiatal orvosoknak a száma, akik inkább külföldön vállalnak munkát – olvasható a cikkben. Tavaly közel nyolcszázan voltak ilyenek. Főként Németországban, Ausztriában, illetve Nagy-Britanniában folyamodtak praktizálási engedélyért. Az EurActiv szerzője felsorol több olyan esetet, amikor különböző magyarországi kórházakban a szakszemélyzet hiánya miatt meg kellett szüntetni bizonyos fajta ellátásokat. Az ápolónők körében is megfigyelhető az elöregedés. A 35 és 44 év közötti szakképzett nővérek száma 2017-től 2023-ig 30 600-ról 21 500-ra csökkent, miközben az 50 és 54 év közöttieké 15 ezerről csaknem 19 ezerre nőtt. Eközben márciusban átlagosan újabb 20 százalékkal emelkedett az egészségügyben az alapfizetés, miután tavaly júliusban már volt egy 18 százalékos emelés. Magyarország azonban csak a GDP 5 százalékát fordítja egészségügyre, míg a hasonló fejlettségű országok általában mintegy 8 százalékot.

Szavazhat-e az olasz antifa aktivista a büntetésvégrehajtási intézményben?


A közelgő európai parlamenti választások kapcsán olasz-magyar diplomáciai konfliktustéma lett a Magyarországon fogva tartott, büntető eljárás alá vont Ilaria Salis ügye. Az úgynevezett antifa mozgalom aktivistáját azzal vádolják, hogy társaival együtt Budapesten utcai támadásokban vett részt, súlyos testi sértést elkövetve neonáci megmozdulások résztvevőivel szemben. Salist az olasz zöldek és baloldaliak indítják a június 9-ikei választáson, Magyarországon azonban – Salis apjának állítása szerint – nem akarták megengedni, hogy a nő a büntetésvégrehajtási intézményben leadhassa szavazatát. Ezt az állítást később a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága cáfolta. A La Stampa című torinói lap azonban még jóval ezt a cáfolatot megelőzően, az ANSA olasz hírügynökség jelentése alapján azt írta, hogy Antonio Tajani külügyminiszter is megszólalt az ügyben, és elmondta: igyekeznek elérni azt, hogy Ilaria Salis élhessen szavazati jogával, miközben Magyarországon tartják.

A Mol gigaberuházása is téma a nemzetközi sajtóban


Végül röviden megemlítem, hogy a főként gazdasági, pénzügyi témákra szakosodott Bloomberg amerikai hírügynökségnél is átlépte a hírérték küszöbét a Mol 1,4 milliárd dolláros tiszaújvárosi gigaberuházásának az átadása. A Bloomberg szerint a projekt azt tükrözi, hogy a Mol az olajtermelésről a petrolkémiai gyártásra kívánja áthelyezni a hangsúlyt. Bár a vegyiparban most a lanyha világgazdasági feltételek közt gyenge a profitráta, a magyar olajipari óriásvállalat szerint a fellendülés beköszöntével bebizonyosodik majd, hogy érdemes volt belevágni a beruházásba.

'A MAGYAR OKOSBAN MEGOLDJA', AVAGY A KOLLEKTÍV ÉRDEKVÉDELEM KULTÚRÁJÁNAK HIÁNYA | HERCZOG LÁSZLÓ

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2024.05.14.A Reggeli Személy 2024. május 14-i adásában Dési János vendége Herczog László közgazdász, korábbi szociális és munkaügyi miniszter volt.

MAGYAR ADÓFIZETŐI PÉNZBŐL KERÜLT KORMÁNYKÖZELBE AZ EURONEWS

DIREKT36
Szerző: Direkt36
2024.05.14.Két éve vette meg egy jó magyar kormányzati kapcsolatokkal rendelkező portugál üzletember az Euronews nevű tévécsatornát. A Direkt36 egy francia és egy portugál újsággal közösen kiderítette, hogy a pénz nagy részét egy magyar állami tőkealap és a kormányzati propagandagépezet egyik régi szereplője biztosította. A kiszivárgott belső anyagok szerint politikai céljai is voltak a befektetésnek.

A cikk két szerzőjével, Gólya Ágival és Pethő Andrással beszélgettünk arról, hogyan került a magyar kormányhoz közeli körhöz az Euronews, és hogyan illeszkedik ez Orbán Viktor médiapolitikájába.

ITT NÉZHETŐ MEG

A Direkt36 cikke az Euronews felvásárlásáról: 

TÉRKÉPEN NÉZHETI MEG, HOVA MENT EL KAMPÁNYOLNI EDDIG AZ ORSZÁGBAN ORBÁN, MAGYAR ÉS DOBREV

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS, BAKRÓ-NAGY FERENC
2024.05.15.


Túl vagyunk az ötvennapos kampányidőszak felén, lassan ráfordulnak a pártok a mozgósítási verseny hajrájára. Térképre tettük, hol kezdték a kampányt a június 9-i választás főszereplői: Orbán Viktor, Deutsch Tamás, Magyar Péter és Dobrev Klára. Nyíregyházán már mindnyájan megfordultak, Csongrád-Csanád vármegye eddig kimaradt.

„A kampányt berúgtuk” – Orbán Viktor egy uniós pénzből épített nemesgörzsönyi magtárban indította a titkos országjárását két nappal a hivatalos kampányidőszak kezdete után. A rendezvényt nem hirdették meg előre, a miniszterelnök zárt körben, néhány meghívott, környékbeli gazda előtt beszélt Brüsszel elhibázott döntéseiről.

Az év elején minden bizonnyal még ő sem számított arra, hogy be kell szállnia az idei kampányba. Úgy tűnt, hogy a Fidesz a jól bejáratott kampányszlogenekkel (háború, migráció, gender) minimum 12-13 mandátumot szerezhet az Európai Parlamentben, és ha Budapesten nincs is sok esélye a győzelemre, egy-két vármegyei jogú város visszaszerzésével már az EP-választással egy napon tartott önkormányzati választást is sikerként könyvelhette volna el.

A kegyelmi botrány azonban borította a Fidesz előzetes terveit. Lemondott a köztársasági elnök, visszavonult a közélettől Varga Judit, a Fidesz EP-listavezetői posztjának várományosa, akit tavaly nyár óta építettek a kampányra. Magyar Péter márciusra végképp átvette a közbeszéd irányítását a Fidesztől, és olyan sok embert tudott megmozgatni a rendezvényein, amire az ellenzék régóta nem volt képes...

MEGJELENT A "NYOMTASS TE IS!" 356. SZÁMA

NYOMTASS TE IS!
Szerző: nyomtassteis.hu
2024.05.15.


TARTALOM

Csak mese volt a magyar gazdasági csoda
Miközben a fideszes propaganda évek óta fantasztikus eredményekről beszél, a valóság egészen más. Lassuló gazdaság, európai rekord infláció, beragadt brüsszeli pénzek, egekbe kúszó államadósság, lerohadó közszolgáltatások
jellemzik az országot.

Gazdasszonyt is fizet havi 700 ezerért Novák Katalinnak az állam

A nemrégiben a köztársasági elnöki posztról lemondott Novák Katalin élete végéig titkárságot is igényelhet. Az új titkárságvezetője havi bruttó 2,4 millió forintot, a két titkársági munkatárs 1 millió, illetve 850 ezer bruttót, a gazdasszony
pedig havi bruttó 700 ezer forintot keres majd.

Románia is megelőzött minket
Romániában − immár minden mutatószám alapján − többet tudnak vásárolni a fizetésükből az emberek, mint mi Magyarországon. A román gazdaság gyorsabban nőtt az elmúlt időszakban, mint a magyar. A románok többet fogyasztottak, mint a magyarok.

Egyszerre zuhan a kivitel és a behozatal

Idén márciusban pontosan 20 százalékkal kevesebb külföldi árut hoztak be az országba, mint egy évvel ezelőtt, és 15 százalékkal kevesebb magyar terméket tudtak külföldre eladni.

Atomháborúval riogat a Fidesz
Minden választás előtt talál valamit a kormánypárt, amitől retteghet a lakosság,és ettől csak Orbán Viktor mentheti meg
őket. Ez a recept eddig működött.

A katolikus papoknak nem kell jelenteniük a pedofíliát
Egy fideszes törvénymódosítás alapján a katolikus papokat továbbra sem lehetne megbüntetni, ha nem jelentik, hogy gyóntatás közben pedofil bűncselekményről szereztek tudomást. Később a párt visszavonta a javaslatnak ezt a részét,
de a gyónási titkot pedofília esetében is érintetlenül hagyták.

HASZNOS HÍREK

Hány szavazólapot kapunk június 9-én?
Meglehetősen bonyolult lesz a szavazás, hiszen ezúttal egy napon voksolunk az önkormányzati képviselőkre és az európai parlament jelöltjeire. Mindez tovább nehezedik, ha valaki nemzetiséginek vallja magát.

Tanuljuk meg az internetes rádiózást!
Bár elvették a frekvenciáját, a Klubrádió kormánykritikus hangját mégsem tudta elnémítani a Fidesz-kormány, mert az interneten továbbra is hallgatható. Forrás: www.klubradio.hu/atallasAZ ORBÁN-KORMÁNY MEGFOSZTOTTA A TANÁROKAT A KÖZFELADATOT ELLÁTÓ SZEMÉLY MINŐSÍTÉSTŐL

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2024.05.15.


Ez a bántalmazási ügyekre is hatással lehet. Remélhetőleg csak egy hibáról van szó.


Jogalkalmazási problémák merültek fel a bíróságokon a pedagógusokat érintő ügyekben, miután egy törvénymódosítás miatt a pedagógusokat és más iskolai alkalmazottakat már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni – derült ki egy lapunk birtokába került bírósági körlevélből. A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények is komolyabb büntetést vonnak maguk után. Ha a pedagógusok már nem tartoznak ebbe a körbe, ezt a minősítő körülményt nem lehet alkalmazni például a tanárok elleni iskolai erőszakkal kapcsolatos esetekben.

A Népszavához eljutott bírósági levél szerint bár a Büntető törvénykönyv (Btk.) vonatkozó rendelkezésének jelenleg is hatályos szövege alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, a köznevelési törvény erre vonatkozó része idén január 1-től már nem hatályos, márpedig a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik a pedagógusok közfeladati jogállásával kapcsolatban. A bírósági levélben azt írják, ezzel a Btk. rendelkezése elvesztette a jogszabályi hátterét, kiüresedett, így a mostani jogszabályi környezetben a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból „közfeladatot ellátó személynek nem tekinthetők”. A köznevelési törvény erről szóló szakaszát (66. paragrafus, 2. bekezdés) egyébként a pedagógusok új életpályájáról szóló, idén januárban életbe lépett hírhedt jogszabály, a státusztörvény helyezte hatályon kívül.

A státusztörvényben viszont egyetlen olyan bekezdés sem szerepel, amely a pedagógusok közfeladati jogállásáról szólna.

Felháborítónak tartjuk, hogy a pedagógusokat már nem tekintik közfeladatot ellátó személyeknek – mondta lapunk megkeresésére Totyik Tamás. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke ugyanakkor abban bízik, hogy nem szándékos kormányzati lépésről, hanem jogalkotói hibáról van szó, amit korrigálni fognak. Hozzátette: ha ez nem történik meg, a pedagógusokat ért bántalmazások az eddigieknél enyhébb elbírálás alá eshetnek a bíróságokon, hiszen az már nem közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak fog minősülni...

DIREKT36: FÉNYŰZŐ INGATLANOKAT VETT DUBAJBAN EGY CÉG, AMELY MÖGÖTT A MATOLCSY-KÖR TŰNIK FEL

DIREKT36
Szerzők: SZŐKE DÁNIEL, PETHŐ ANDRÁS
2024.05.14.


A Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként hozzájutott olyan bizalmas adatokhoz, amelyekből kiderül, hogy egy Matolcsy Ádám köréhez kötődő cég több nagyértékű ingatlant is vásárolt az Egyesült Arab Emirátusokban. Fotókat is találtunk az egyik lakásról, amelyben feltűnik egy figura, aki hasonlít a jegybankelnök fiához.


„A One at Palm Jumeirah az elegancia és az exkluzivitás teljesen újragondolt megközelítése. […] A művészi tervezés valódi mesterműve, és a luxus életmód csúcspontja minden tekintetben.”

Ezt írja honlapján az Omniyat nevű ingatlanfejlesztő cég arról a 25 szintes felhőkarcolójáról, amely az Egyesült Arab Emírségekben, Dubaj híres pálmafa alakú szigetén, a szigetre vezető autóút közelében nyúlik az égbe. Az Omniyat szerint ennek az ikonikus épületnek a lakói a „világ legexkluzívabb klubjába” kapnak tagságot, és a „legteljesebben megélt életet ünnepelhetik” One at Palm Jumeirah-beli rezidenciájukban.

Úgy tűnik, hogy ehhez a klubhoz csatlakozott Matolcsy György jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a köre is.

A Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként kiderítette, hogy egy hozzájuk kötődő cég vett meg több dubaji ingatlant, köztük a One at Palm Jumeirah egyik 9. emeleti, tengerre néző, 286 négyzetméteres, 3 hálószobás luxusapartmanját, amelyhez összesen 50 négyzetméternyi terasz és erkély is tartozik.

Több mint egymilliárd forintért vette meg a lakást egy Future Holding Limited nevű cég, amely egy kiszivárgott adatbázis szerint a jegybankelnök fiának környezetéhez kötődik. A cég kapcsolattartói adatainál ugyanis olyan emailcímek vannak megadva, amelyek egy Matolcsy Ádám által alapított céghez, valamint az ügylet idején még vele házasságban élő előző feleségéhez, illetve egyik régi ismerőséhez és munkatársához kötődnek.

A Direkt36 emellett egy Matolcsy Ádám nevével ellátott, nyilvános Pinterest-fiókon keresztül rátalált több olyan fotóra is, amelyek a számos egyező részlet alapján a One at Palm Jumeirah-ban található luxusingatlanban készültek. Több fotón egy Matolcsy Ádámra hasonlító férfi is látható. Néhány órával azután, hogy kérdéseket küldtünk Matolcsy Ádámnak, a fiókból eltűnt a lakás képeit tartalmazó mappa linkje.

A Future Holding emellett három másik ingatlant is megvásárolt Dubajban, a kiszivárgott adatok szerint összesen 1,3 milliárd forintért. Ezek közül egynél Matolcsy Ádám egyik régi ismerősének és munkatársának az emailcíme van megadva kapcsolattartónak, míg a másik kettőnél nem szerepel semmilyen elérhetőség. A négy ingatlan közül hármat időközben eladtak, köztük a One at Palm Jumeirah-beli apartmant is, amelyet az eredeti árhoz képest több mint egymilliárd forinttal többért adtak tovább.

A több százezer dubaji ingatlan tulajdonosi információit tartalmazó, nagyrészt 2020-ból és 2022-ből származó adatbázist a washingtoni központú, a nemzetközi bűnözést kutató Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) szerezte meg, majd megosztotta a norvég E24 nevű üzleti híroldallal és az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nevű tényfeltáró újságírói hálózattal, amely koordinálta a több tucat szerkesztőség részvételével zajló, Dubai Unlocked elnevezésű nemzetközi projektet. Magyarországról egyedül a Direkt36 vett részt a nyomozásban.

A birtokunkba került információk kapcsán megkerestük Matolcsy Ádámot és az ingatlanügyletekben részt vevő, hozzá kötődő személyeket, de nem érkezett tőlük válasz. Küldtünk kérdéseket Matolcsy Györgynek is, amire a Magyar Nemzeti Bank annyit reagált, hogy a jegybankelnök „a felnőtt fiának üzleti ügyeivel nem foglalkozik”...LÁSD MÉG:

FOKOZÁS

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.05.15.


„Hódmezővásárhelyen különösen nagy a tétje a június 9-ei választásnak, hiszen itt indul Márki-Zay Péter, Magyarország legháborúpártibb politikusa… Az az ember, aki két esztendővel ezelőtt azért küzdött, hogy Magyarországot belevihesse a háborúba, és hogyha 2022-ben megnyerte volna a parlamenti választást, akkor bizony ma Magyarország nyakig lenne az Ukrajnában zajló fegyveres harcokban… Márki-Zay Péter számára tehát egyedül az a fontos, hogy Magyarországot belevigye a háborúba…”

Nem igazán jelent meg ez a szöveg az országos sajtóban, de az MTI kiadta. Szijjártó Péter külügyminiszter dumálta ezt bekapcsolódva a hódmezővásárhelyi kampányba, és így, első ránézésre az a vélekedésünk, hogy ennél mélyebbre süllyedni már nem nagyon lehet. De a Fideszről és a fideszistákról mindig kiderül, hogy nincs a béka segge alatt a gödörben az a nívó, amit ne tudnának alulmúlni, úgyhogy várjuk a folytatást. Van még bő három hét a választásokig, tehát lehet alámerülni az általuk kavart trutyiba.

Amikor kitalálták ezt a háborúpárti dumát, már akkor mindenki tudta, milyen ordas, alávaló hazugság ez az egész, arra azonban nem számítottunk, hogy lehet fokozni. Nem a vonyítást, amit művelnek, mert az soha nem ér véget és mindig hangosabb, hanem nyelvtani alakként, mint látjuk: háborúpárti, háborúpártibb, legháborúpártibb, akárha gut, besser Gösser. De van egy luk a történetben. Orbántól tudjuk, hogy mi, akik nem rájuk szavazunk, az alapfokot képviseljük a történetben, mi vagyunk sok milliónyian a háborúpártiak.

Most látjuk, hogy Márki-Zay érdemelte ki a felsőfokot (legháborúpártibb), a középfok még hiányzik, arra lehet aspirálni. Amúgy isten látja lelkemet, nem különösebben kedvelem a hódmezővásárhelyi polgármestert, de akkor sem emlékszem arra, hogy hadat üzent volna Putyinnak, vagy ilyen szándékai lettek volna. Ha most Szijjártó ezt akarja rákenni, akkor hazudik, de ezzel sem állapítottunk meg olyan túl nagy újdonságot, ez a fideszistáknál fokozhatatlan alapállapot, ők a mocsok archetípusa.

Ezzel azonban Szijjártó közöttük is az élre tör. Nem hallottuk, milyen tónusban hangzott el mindez, de elég olvasni is ahhoz, hogy fölidéződjön bennünk Goebbels tata 1943. február 18-i beszéde a berlini Sportpalastban, ahol totális háborúba hívta válogatott hallgatóságát. Valami ilyen üzemmódban van a Fidesz, akik a háborús óbégatást járatják a csúcsra. Más ebből a kampányból már nem hallatszik, és nem az a baj (dehogynem), hogy egyéb mondandójuk nincsen, hanem az, ha úgy gondolják, ez elég a győzelemhez.

És még az is lehet, hogy igazuk van. Bár olybá tűnik, hogy tizenkilencre húztak lapot, de már nem egyszer vált be ez a taktika. Buzgólkodnak a közvéleménykutatók, minden nap előállnak valami friss eredménnyel, amelyekben az a közös, hogy a Fidesz olyan negyven százalék körül billeg, azaz kies hazánk bávatag közönsége jó részének ennyi éppen elég, tehát nekik szól a cirkusz. Nekik mondta Orbán is azt tegnap, hogy „a június 9-i választásokon álljanak ki a béke mellett és segítsenek elzavarni a brüsszeli héjákat”.

Akik szintén háborúpártiak, mint maga Márki-Zay. Amúgy a brüsszeli héják és a hódmezővásárhelyi polgármester helyében a gatyáját is leperelném Orbánnak és Szijjártónak, illetve az összes többinek, akik személyeskedve háborúpártiznak. Ehelyett azonban mi csöndben kérődzve figyeljük ezt az eszement tombolást, aminek a hazugság volta abból is ki fog derülni, hogy június 10-én reggel egycsapásra fog eltűnni a kommunikációból, ám addigra véget ér a szavazás, és lesz neki eredménye vagy ilyen, vagy olyan...

AZ ELLENZÉK ELMÚLT 12 ÉVÉNEK LEGNAGYOBB BŰNEI 5 PONTBA SZEDVE

TOPIC
Szerző: PITZ DÁNIEL
2024.05.14.Magyar Péternek viszonylag könnyű dolga van, hiszen az ellenzéki térfélen évek óta nem történik semmi, a választókat is leginkább csak csalódás éri. De mik a legnagyobb hibák, amiket az ellenzék elkövet és min lenne érdemes változtatni? Ezt szedtem össze 5 pontban.

HÁBORÚZÓS PSZICHÓZIS ÉS INFLÁCIÓS SPIRÁL - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.05.15.


Bújtatott Fidesz-listavezető, holokauszttagadó vendég, a legmodernebb európai hadiipar és Gyurcsány prózája a 444 napindító hírlevelében.

Újra itt a napindító hírlevél, benne az elmúlt nap fontosabb híreivel. (A hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.)
VÁLASZTÁS


Söjtörön kérdeztük Magyar Pétert: a Tisza Párt listavezetője nem megy el a Partizán-vitára, mert előbb köztelevíziós vitát szeretne, S. Mária pedig nem stábtag, nem szervez semmit, ezért a Metropolt feljelentették.

A DK-nak egy 27 ezres városban nem sikerült 216 ajánlást begyűjtenie, egyetlen jelöltjük sem lesz, pedig a tízből kilenc választókerületben próbálkoztak.

Közel 70 fideszes jelölt járt a Megafon képzésein, mielőtt elindult az önkormányzati választáson: országszerte több mint 430 ember vett részt a Megafon képzésein, a tanfolyamokon készült képekről a Lakmusz beazonosította, kik voltak ők.

Eldugták az újságírók elől a kampányoló Deutsch Tamást Pusztaszabolcson.

- Vitézy Dávid szerint Karácsony hajlandó kiállni vitára, lesz főpolgármester-jelölti vita.

- „Gyönyörűségtől elalélva imádni, csurgó nyállal bólogatni, azt szabad” – Gyurcsány Ferenc új műve már a főhős nevét leírva szól Magyar Péterről.

- Pusztító erővel folytatódik a kormánypárt háborúzós pszichózisa.

BELFÖLD

Heves vita bontakozott ki arról, hogy a gyóntatópapnak kell-e jelentenie a kiskorúak szexuális zaklatását, mint mindenki másnak, vagy az ő helyzete kivételes. A katolikus gyermekvédelem vezető szakértőjének cikkét közöltük.

Holokauszttagadó vendégéről kérdeztük az NKE rektorát: Deli Gergely eddig nem magyarázta meg, miért hívta meg Mahmúd Ahmadinezsád volt iráni elnököt, aki szerint a holokauszt mítosz, Izraelt pedig el kell törölni a térképről.

Rákay Philip saját kezével mosta a legalább 80 milliós Mercedes-Maybach autóját egy budakeszi autómosóban.

- Orbán Balázs szerint Magyarország kész háborúba menni Kína ellen Amerika oldalán.

- Hiába kérnek a nők megelőző távoltartást, a bíróságok csak az esetek felében adják meg.

Egymás után bukja Spar-ügyben a sajtó-helyreigazítási pereket dr. Orbán Viktor.

GAZDASÁG

Az infláció négyszeresével nőttek a közúti fuvarozás költségei, amitől ismét nőni fog az infláció. Veszélyben vannak a családi benzinkutak, a minisztérium szerint vádaskodás helyett a hatékony működésre kellene törekedni.

A Direkt36 arról írt, hogy egy Matolcsy Ádámhoz köthető cég Dubajban 1 milliárdért vett luxusingatlant, amit aztán hasonló nagyságrendű haszonnal adtak tovább.


Az állami családbarátcég fura körülmények között kibérelt egy teljes nyomdát, Hadházy Ákos százmilliós sikkasztást gyanít: a cég pár nappal a Nagy Üzlet előtt cserélt tulajdonost, azóta pedig már NAV-végrehajtás alatt áll.

Hogy állunk erőművekkel? Hol lehet jól napelemet használni? Gáz, hogy Paks az oroszokhoz kötődik? A földrajzi adottságok és az energetikai lehetőségeink közötti összefüggésekről beszélgettünk Vasárus Gábor geográfussal, a HUN-REN KRTK tudományos munkatársával.

Annyit késett az oroszlányi vonat, hogy el se jutott a célig, máshol a MÁV még a tervezett késést sem tudta tartani.

- Szijjártó szerint a Roszatom döntése, hogy alkalmaz-e kínai alvállalkozót a paksi bővítés során.

- A válság ellenére jól megy Tiborcz bankjának: a Gránit Bank már a 8. legnagyobb bank.

- Orbán azt ígérte, felépítik a legmodernebb európai hadiipart.

- Parragh László szerint az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású munkaerő importja lenne, de hát ez is kifogyott.

EU

Európai miniszterek még egy kétségbeesett kísérletet tesznek a természet helyreállításáról szóló rendeletért, mielőtt jön a magyar elnökség, és az egész megy a kukába.Magyarország elgáncsolta a közös EU-s nyilatkozatot a Grúziában elfogadott „külföldi ügynöktörvényről”.

- És már kijött a legutóbbi Borízű Hang rövidebb, ingyenes változata is.