2024. május 14., kedd

VÁLSÁGBAN VAN AZ ORBÁN-RENDSZER? ÉS AZ ALTERNATÍVÁI?

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2024.05.14.Már nem kell sokat aludni, de alighanem mindenképpen meg kell várnunk a június 9. késő estét, hogy biztosan megtudjuk: amit ...

MAGYAR PÉTER SZÉTSZÍVATJA A KÖZTÉVÉT MEG A RENDSZERT, EZ NEM VITÁS

DAVE VILÁGA
Szerző: Dave
2024.05.14.Magyar Péter olyan szépen szívatja a köztévét, Orbánékat meg az ellenzéki pártokat egyszerre, hogy öröm nézni. Lehet vita, csak ennek feltételei vannak...

NAGYKANIZSA. TALPRA, MAGYAROK!

MAGYAR PÉTER HIVATALOS
Szerző: Magyar Péter
2024.05.14.Nagykanizsa. Talpra, Magyarok!

VITÉZY DÁVID: BUDAPEST MA LEMARADÓ PÁLYÁN VAN

TELEX VIDEÓ INTERJÚ
Szerző: TELEX
2024.05.14.A főpolgármester-jelöltet kérdeztük a Fidesszel való viszonyáról, az ellenzéki együttműködésről és budapesti fejlesztési terveiről is.

ORBÁN MEGMENTETTE MAGYARORSZÁGOT! (MEGINT) 🤣 KIDERÜLT A SÖTÉT MÚLTJA IS!

MI EZ AZ ORSZÁG?! VIDEÓ PODCAST
Szerző: MIEZAZORSZAG
2024.05.14.Orbán nem csak a közelmúltban védelmezte Hazánkat, mint kiderül már hosszú évtizede óvja a Magyar Hazát a háborúktól! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Sokak példaképévé vált az évek során, de csak most kezdett el dicsekedni hogy már rég halottak lennénk ha nem tartott volna vissza egy háborút már több mint 30 éve! 😱 

Egy igazi hős mindig szerény! De vajon véletlen lenne hogy pont a kampány hajrában jön elő ezzel a storyval ? 🤔 

És negmutatjuk milyen is volt valójában az a nap! Miért van ez a háború becsípődése a "Legnagyobb" Magyarnak! 

Jó szórakozást kívánunk! 👊😉

MENNYIRE LEHET AZ EMBER SAJÁT SORSÁNAK KOVÁCSA?

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2024.05.14.


Egy pszichoterapeuta arról próbálja meggyőzni a kliensét, hogy igenis van választás: a mi életünk a mi kezünkben van, és legyünk minél inkább a saját sorsunk kovácsai. Minket, szociológusokat viszont inkább az izgat, hogy a társadalmi struktúrák, a hatalmi viszonyok, a társadalmi vagy osztályhelyzetet befolyásoló tényezők mennyire határozzák meg egy ember sorsát. A mindennapi életben persze nem patikamérlegen mérjük az ember személyiségét: nem azt nézzük, hogy mennyi vezethető vissza magára a személyre, és mit határoz meg a társadalmi helyzet, mégis sokszor gondoljuk azt, hogy milyen klasszul éli valaki az életét, és ezt legtöbbször képességeinek és személyes tulajdonságainak tulajdonítjuk. Ilyenkor nem szaladunk végig a családfáján, és nem kötjük össze személyes tulajdonságait a privilegizált helyzetével. Pedig biztos, hogy ez is szerepet játszik abban, hogy miért alakította ilyen jól az életét.


A roma gyerekek iskolai hátrányaival régóta foglalkozó szociológusként ennél szomorúbb állítással is alá tudom támasztani tételem igazságát. Az, hogy roma gyerekek egy részét az iskola fogyatékossá nyilvánítja, az egyik szélsőséges példája annak, amikor a társadalmi helyzet „képességekké” transzformálódik. A romákat érintő diszkrimináció ördögi köre miatt ezek a gyerekek annyi lemaradást halmoznak fel, mire iskolába kerülnek, hogy a sajátos nevelési igényt (SNI) vizsgáló szakértői bizottság SNI-sé nyilvánítja őket. Holott sok esetben nem igazi fogyatékosok, de mivel az oktatási rendszer nem tud velük mit kezdeni, azt csinál belőlük. Ez esetben az ő vélt képességeiket a társadalmi helyzetük határozza meg. A pedagógusok persze az okokat már nem rakják össze – pályafutásom alatt alig találkoztam olyan szakemberrel, aki a gyerekek állapotáért ne a szülőket hibáztatná, holott ezzel magukat is elárulják, hogy ők sem hiszik, hogy a gyerekek tényleg fogyatékosok lennének.

De az a dilemma, hogy ki mennyire kovácsa saját sorsának, a politikai és kormányzati ideológiákban is visszaköszön. Az Orbán-kormány munkaalapú társadalmában a szlogen az, hogy „aki nem dolgozik, az ne is egyék”. Ez azt üzeni az embereknek, hogy ha rossz választásokat hoznak az életben, akkor az ő hibájuk, ha nincs mit enniük. Csakhogy ez a megközelítés nagyvonalúan átugrik a társadalmi egyenlőtlenségeket alakító mechanizmusokon és azokon a strukturális okokon, amik miatt bizonyos társadalmi csoportok képtelenek ugyanolyan módon a saját sorsuk kovácsai lenni, mint akik jobb helyre születettek.

Az általunk magától értetődőnek és egyetemesnek tartott megállapítások valójában csak a világ népességének egy kis hányadára vonatkoznak

A választás szabadsága az, ha az ember olyan életet élhet, amit magának választ –ezzel a gondolattal kevesen tudnánk vitázni, én is csak annyit mondok, hogy igen, így van, de ez nem mindenkinek adatik meg egyformán.

Persze egy középosztálybeli ember életében is sokszor van olyan, hogy nincs lehetősége megválasztani az életét, például azért, mert a fogyatékos gyerekét kell ápolnia, vagy mert az idős szüleiről kell gondoskodnia, de egy átlag középosztálybeli ember életében ezek időszakok, míg a társadalom alján vagy a világ más részein élők esetében ez egy egész életre kiható tapasztalat. Így egyetérthetünk Barry Schwartz és Nathan Cheek pszichológusok tételével, miszerint „mint sok más társadalomtudományi állítás esetében, az általunk magától értetődőnek és egyetemesnek tartott megállapítások valójában csak a világ népességének egy kis hányadára vonatkoznak”...

MAGYAR PÉTER LENTIBEN

MAGYAR PÉTER HIVATALOS
Szerző: MAGYAR PÉTER
2024.05.14.Országjáráson Zalában...
AZ OPENAI BEJELENTETTE A CHATGPT ÚJ, GYORSABB ÉS BESZÉLGETŐSEBB VERZIÓJÁT

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2024.05.13.Az OpenAI hétfőn bejelentette legújabb, GPT–4o nevű nyelvi modelljét, ami annak a GPT–4-nek a frissített változata, amely a ChatGPT legerősebb, előfizetéses verzióját, a ChatGPT Plust működteti. Mira Murati, a cég technológiai igazgatója az online közvetített bejelentésen elmondta, az új modell sokkal gyorsabb, és „a szöveges, látási és hangos képességeiben” egyaránt javulást jelent.

A frissített modellt ráadásul az ingyenes ChatGPT-ben is elérhetővé teszik, amely jelenleg a GPT–3.5 modellen fut. Az ingyenes és a fizetős chatbot között így ezentúl csak annyi lesz a különbség, hogy a ChatGPT Plus ötször nagyobb kapacitást biztosít a felhasználóknak, vagyis az előfizetők továbbra is komplexebb és hosszabb beszélgetéseket folytathatnak a chatbottal.

Sam Altman, az OpenAI alapító-vezetője egy blogposztban emelte ki a bejelentés szerinte két legfontosabb elemét: egyrészt azt, hogy az OpenAI céljainak megfelelően ingyen elérhetővé tesznek egy sor új és izgalmas lehetőséget, másrészt pedig azt, hogy az új hangos-videós üzemmód „a legjobb számítógépes interfész, amit valaha használtam. Olyan, mintha a filmekben látott mesterséges intelligencia lenne, és még mindig kicsit megdöbbenek, hogy ez valódi. Az emberi szintű válaszidő és kifejezőkészség elérése óriási lépés.”

Omni

Az o betű a modell nevében az omni szót takarja, ami a modell multimodalitására (szöveg, kép, hang) utal. Ez új funkciókat is jelent: a telefonos appban eddig is elérhető szóbeli beszélgetés lehetősége például valós idejűvé válik, vagyis nem kell majd megvárni, míg a chatbot végigmondja a generált választ, hanem akár közbe is lehet szólni. A GPT–4o emellett a beszédhang alapján a beszélő hangulatát is jobban felismeri, és annak megfelelően is képes válaszolni – ráadásul Murati szerint már énekelni is tud...


+ NÉHÁNY PÉLDA  A GPT-40 FELHASZNÁLÁSÁRA 
(ANGOLUL TUDÓKNAK):AZ EGYHÁZAK FINANSZÍROZÁSÁBAN IS MEGVAN A KORMÁNYZATI KÉTHARMAD

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2024.05.14.


Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Nincs könnyű dolga, ha valaki személyi jövedelemadója egy százalékának felajánlása előtt az egyházak gazdálkodásáról szeretne tájékozódni. Hiába keresné például a katolikus vagy a református egyház honlapján, hogy miből gazdálkodnak és mire költenek ezek a szervezetek, semmit nem fog találni. A magyar jogszabályi környezet ugyanis az egyházakat szinte minden nyilvános közzététel, beszámoló alól mentesíti. Míg a legkisebb civil szervezeteknek is kell működésükről, bevételeikről és kiadásaikról éves jelentést közzétenni, amit bárki ingyenesen elérhet, a több száz milliárd forintból gazdálkodó egyházakra ez nem vonatkozik.

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke 2022-ben a hazai egyházak támogatása kapcsán így nyilatkozott Indexnek: 

az egyházfinanszírozás ma Magyarországon igen ellentmondásos, mivel a törvényesen szabályozott kifizetéseken túl egy-egy egyházi projekt vagy intézmény nem transzparens módon kap állami támogatást, nincs benne az állami költségvetésben, így sem az egyházak, sem az állam részére nem teszi lehetővé a távlatos tervezést. Alkalmi egyeztetések és lobbizások eredménye az, hogy ki és milyen egyházi célokra költhet adóforintokat.

Ezt igazolja a statisztikai adatok, központi költségvetési beszámolók alapján készült elemzésünk is. A KSH által gyűjtött adatok szerint a nyilvántartásba vett egyházak 2022-ben 915 milliárd forint bevételt és 867 milliárd forint kiadást könyvelhettek el. Ez igen jelentős összeg: a 2022-es év GDP-jének 1,4 százalékát érte el a bevétel, míg a teljes kormányzati kiadáshoz viszonyítva 7,5 százalék adódik. Szintén csak az összehasonlítás kedvéért, az egyházak bevételei az állami oktatási kiadások felét, az egészségügyi kiadások harmadát érik el...

ITT OLVASHATÓ

LENDÜLETET HOZOTT MAGYAR, ÚJDONSÁGOT NEM - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2024.05.14.


A Magyar Péter körüli hype – írja a Der Standardban Rásky Béla – továbbra is működik, a tartalmi baklövések ellenére is.


Magyar Péterről közöl cikket az osztrák Der Standard Rásky Bélának, a bécsi holokausztkutató Wiesenthal Intézet volt vezetőjének a tollából. A szerző szerint az új sztár lendületet hozott a magyar belpolitikába, bár semmi újat vagy többet nem mond a civakodó ellenzéknél. A hype – írja – továbbra is működik, a tartalmi baklövések ellenére is.

Dinamikus férfi a legjobb éveiben, laza, lezser, hófehér sportcipőben, méretre szabott karcsúsított ingben, úgy járja a magyar vidéket, mint egy popsztár. Könnyedén lendül fel a kisteherautó platójára, az ország katasztrofális állapotáról beszél, és kioszt minden politikai irányzatot, miközben magához vonz olyanokat, akik egyébként alig foglalkoznak a politikával. Minden egyes fellépése médiaesemény – írja le a jelenséget Rásky Béla. Kitér arra, hogy a Diákhitel Központ volt vezetőjét néhány hónappal ezelőtt még a legjobb esetben is csak úgy ismerték, hogy ő volt Varga Judit igazságügyi miniszter férje. Kevés olyasmivel állt elő a korrupciót és nepotizmust illetően, ami ne lett volna ismert, mégis lavinát tudott elindítani. Hogy konkrétan mi volt az, aminek a következtében Saulusból Paulus lett belőle, továbbra sem világos, és néhányan meg is kérdőjelezik ezt a pálfordulást – írja a Der Standard vendégkommentátora.

A Fidesz által ellenőrzött média, amely hozzászokott ahhoz, hogy kijelöli a témákat, és a szókészletével uralja a saját maga által generált vitát, most szétesett, nem képes feltalálni magát, írja Rásky. Pedig – emlékeztet – próbálták Magyart pszichopata, brutális nőverőként, az amerikaiak által fizetett dollárbaloldaliként, Gyurcsány ügynökeként beállítani, sőt a nevetségessé tétellel is kísérleteztek, azzal, hogy női napszemüveget visel. A TISZA pártól Rásky azt írja, hogy egyelőre nem állt elő programmal, bár – teszi hozzá – a Fidesznek sincs programja évek óta, és az ellenzéki pártok elképzelései is meglehetősen homályosak azt illetően, hogy miként lehetne kitörni a mostani nyomorúságból. A kommentátor ellentmondást vél felfedezni abban, hogy Magyar Péter egyfelől nem feltétlenül pozitív színben láttatja az EU-t, és inkább a nemzetállami szuverenitásra hivatkozik, Orbánhoz hasonlóan, másfelől viszont nem mondja meg, hogy ez miként egyeztethető össze az Európai Ügyészséghez való csatlakozás követelésével.

Rásky Béla szerint az európai néppárti pártcsaládba törekvő konzervatív TISZA párt alaposan átrajzolhatja a politikai térképet: a megtizedelt baloldalon talán tisztíthatja a képet, és növelheti szavazóiban azt a hajlandóságot, hogy a DK-ra voksoljanak, miközben veszélyeztetve érezhetik magukat a szélsőjobboldaliak, de még inkább a liberális és zöld kispártok. A konkrétabb esélylatolgatástól azonban a Der Standard szerzője tartózkodik, és a közvélemény-kutatási adatokról megjegyzi: a Fidesz június 9-ikei jelentős választási győzelmét illetően ugyan nincs sok kétség, de a cikk még csak május első felének az állapotait tükrözi.

Fico Orbán politikája felé hajlik


A Politico amerikai portál brüsszeli kiadása a médiaszabadság szlovákiai veszélyeztetett helyzetéről közöl terjedelmes beszámolót. Mint abban olvasható, a tavaly szeptember 30-ikai választási győzelme nyomán ismét hatalomra került Robert Fico miniszterelnök koalíciós kormánya a jelek szerint az erőskezű magyar Orbán Viktor kormányzási módszerei felé hajlik, és ezzel rosszallást váltott ki Brüsszelben. Eltörölt egy kulcsfontosságú korrupcióellenes hivatalt, beszüntette Ukrajna katonai támogatását, papagájként ismételgeti Moszkva állításait, most pedig szorosabb ellenőrzés alá akarja vonni a közmédiát. Fico régóta állítja, hogy a központi műsorszóró „nem elég objektív”, és az általa vezetett negyedik kormány április 24-én olyan ellentmondásos törvénytervezetet fogadott el, amely megszüntetné az eddigi közmédiaintézményt, és amit helyette létrehozna, az a szólásszabadság védelmezői szerint valójában a kormány szócsöve lenne. Ha a javaslatot a parlament - a tervek szerint júniusban – elfogadja, az új intézmény elnevezésének a rövidítésében ugyan csak sorrendi csere történne, az eddigi RTVS STVR-ré változna, de ez utóbbi, mint állami intézmény fölött szélesebb hatáskört gyakorolhatna a kormány. Menesztenék Ľuboš Machajt, a közmédia mostani főnökét. Az utódjelöltek egyikéről, Lukáš Machaláról a Politico megírja: nyilvánosan kétségbe vonta, hogy a Föld gömbölyű. Az Európai Műsorszórók Szövetsége – az EBU – nyilatkozatban adott hangot aggodalmának, hogy a törvénytervezet a demokrácia aláásásának a veszélyét idézi elő. A portál emlékeztet arra, hogy Szlovákiában 2018-ban Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolása váltotta ki azt a tiltakozási hullámot, amely aztán Fico harmadik kormányának a bukásához vezetett.

Az Európai Unió minden egyes kibővítése kihívást jelent az európai identitásérzet számára


Végül röviden a La Croix című francia katolikus napilap egyik cikkéről, amely szerint az Európai Unió minden egyes kibővítése kihívást jelent az európai identitásérzet számára. Pierre Bréchon, a Grenoble-i Sciences Po egyetem professzora felteszi a kérdést, hogy a magasztos európai jogállamisági elveket – amelyek megsértését, például Orbán Viktor Magyarországa esetében szankcionálhatják is, vajon az európai identitásból fakadóan vagy nemzeti érzületből kiindulva igyekeznek-e érvényesíteni például a franciák vagy más uniós nemzetek. A professzor szerint ezek a nemes értékek a népek és az őket kormányzók szűklátókörűségével szemben fogalmazódnak meg.

SOPRONI TAMÁS: A KÖVETKEZŐ KÖZGYŰLÉS KATASZTRÓFA LESZ

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2024.05.14.


Könnyű győzelmet, de nehéz ciklust jósol Karácsony Gergelynek a terézvárosi polgármester, Soproni Tamás, aki beszélt a Momentum különindulásának okairól, a múlt árnyairól és egy pohárka benzinről is...

EL NEM KÉSZÜLT MUNKÁKAT VEHETETT ÁT AZ ÁLLAM VALÓTLAN TARTALMÚ JEGYZŐKÖNYVEK ALAPJÁN MÉSZÁROS LŐRINC CÉGÉTŐL

A PÉNZ NYOMÁBAN / SZABAD EURÓPA
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2024.05.14.


Valótlan tartalmú, de legalábbis a kivitelezői szerződésnek nem megfelelő úgynevezett készre jelentési dokumentumok alapján vehette át az állam 2021 végén Mészáros Lőrinc cégétől a GSM-R vasúti fejlesztés optikai hálózatát több szakaszon is – legalábbis erre utalnak a Szabad Európa birtokába jutott dokumentumok és részben nyilvánosan is elérhető információk.


Hónapokig tartó pereskedésbe telt, amíg megkaptuk az Építési és Közlekedési Minisztériumtól a GSM-R vasúti fejlesztés átadás-átvételi jegyzőkönyveit. Bár a fejlesztés teljes egészében közpénzből valósult meg, a minisztérium nem akarta kiadni a vonatkozó dokumentumokat, egészen a Kúriáig vitte az ügyet. Végül – miután a bíróság harmadfokon is a Szabad Európának adott igazat – megkaptuk tizenhárom szakasz átadás-átvételi jegyzőkönyvét. Igaz, csak magukat a jegyzőkönyveket, pedig a perben a hozzájuk kapcsolt mellékleteket is kértük.

A GSM-R-ről már számos cikkben írtunk. A fejlesztés lényege, hogy a fontosabb magyar vasútvonalak mentén a MÁV számára saját kommunikációs rendszert hoznak létre. Ez két részből áll: egyrészt egy nagy teljesítményű optikaikábel-hálózatból, valamint egy csak ennek felhasználásával működni képes mobiltelefon-hálózatból. Ezek révén nemcsak a mozdonyvezetők tudnak sokkal gyorsabban és biztonságosabban kommunikálni az egyes állomások szolgálattevőivel, de a mozgó vonatok és a biztosítóberendezések, váltók között is javul a kommunikáció, ami nagyban növeli a vasúti biztonságot...

PUTYIN STRATÉGIÁT VÁLT, EGY TECHNOKRATA CIVILLEL AKARJA MEGNYERNI A HÁBORÚT UKRAJNÁBAN

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2024.05.13.


Két héttel azután, hogy váratlanul őrizetbe vették az orosz védelmi miniszter helyettesét, Vlagyimir Putyin vasárnap menesztette a tárca vezetőjét. Szergej Sojgu messze a legrégebbi tagja volt a kormánynak, múltja bőven a putyini idők elé nyúlik: 1994-től 18 éven át vezette a katasztrófavédelemért felelős minisztériumot, majd egy rövid kormányzói kitérő után vette át a védelmi minisztériumot.

Sojgut Andrej Belouszov eddigi miniszterelnök-helyettes váltja. Belouszov civil, szakmáját tekintve pedig közgazdász. Putyin azt várja tőle, hogy nyitottabb legyen „az innovációra és az összetettebb gondolatokra”.

Sojgu menesztését azonban nem menesztésként tárgyalja az orosz állami sajtó, amely a miniszterrel összefüggésben kevés szót ejt helyettese korrupciós ügyekkel összefüggő letartóztatásáról, amelyről sejteni lehetett, hogy valójában Sojgunak is jelzés. A Kreml kerülte, hogy a miniszter leváltása kegyvesztésnek tűnjön, már csak azért is, mert Putyin felelősségét is felvetné, hogy egy általa kinevezett vezető a bizalomra méltatlannak bizonyult, ráadásul a védelmi minisztérium élén,

ami az Ukrajna ellen indított háború harmadik évében az eddigi katonai stratégia esetleges hibáinak beismerését is jelentené.

Sojgu tehát olyan pozíciókat kapott a miniszteri szék után, amelyeket fontos tartalommal is meg lehet tölteni, de arra is alkalmasak, hogy érdemeinek elismerése mellett valójában félreállítsák őt. A 69 éves Sojgu a nemzetbiztonsági tanács főtitkára lesz, emellett a hadiipari bizottság elnökhelyettesi és a haditechnikai együttműködésért felelős szövetségi szolgálatnak (FSZVTSZ) a vezetői posztját is megkapja. Utóbbi egyébként eddig a védelmi minisztérium alatt volt, most közvetlenül az elnök alá rendelik.

Nagy a mozgás a hatalom közelében

Az áthelyezés azonban további személyi változásokat jelent, hiszen így a nemzetbiztonsági bizottság eddigi titkára, Nyikolaj Patrusev egyelőre pozíció nélkül áll. Márpedig Patrusev Putyin legszorosabb bizalmasának egyike, szerepe volt abban, hogy a későbbi elnök moszkvai karrierje beinduljon. A ’90-es években Borisz Jelcin alatt az elnöki hivatalban is dolgozott Putyinnal, majd követte őt a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) élén, ahol 1999-től 2008-ig szolgált. Az utóbbi 16 évet pedig a Nemzetbiztonsági Tanács élén töltötte. Ez messze több, mint protokolláris szerep, legalábbis Patrusev és Putyin szoros kapcsolatának révén. Patrusev számos háttértárgyalást vezetett Putyint képviselve az elmúlt évtizedben Kazahsztántól az Egyesült Államokig...

HSZI CSIN-PING LÁTOGATÁSA UTÁN KÍNA TRÓJAI FALOVÁNAK TARTHATJÁK MAGYARORSZÁGOT AZ EU-BAN

TELEX / VIDEÓ PODCAST
Szerző: TELEX
2024.05.13.A Téma különkiadásában Matura Tamás Kína-kutatóval beszélgetünk Hszi Csin-ping kínai elnök európai útjának gazdasági és politikai hátteréről, és arról, bejöhet-e a magyar kormány számítása a kínai barátsággal.

NÉMETH ZSOLT: „HA NEM LENNÉNK NATO-TAGOK, JELENLEG NEM UKRAJNA VÉDEKEZNE EGY OROSZ TÁMADÁSSAL SZEMBEN, HANEM MI”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2024.05.08.


„Az elmúlt 25 évről annyit, hogy ha most nem lennénk NATO-tagok, akkor valószínűleg jelenleg nem Ukrajna védekezne egy orosz támadással szemben, hanem mi” – kezdte beszédét Németh Zsolt tegnap a Magyar Atlanti Társaság keddi konferenciáján a Magyar Tudományos Akadémián. A fideszes politikusnak voltak már egyenes mondatai korábban is, ennyire határozottan azonban talán még nem fogalmazta meg, hogy aki a NATO felelősségét firtatja Ukrajna orosz lerohanása kapcsán, az nem csupán hazugságot terjeszt, de még a magyar érdekkel is ellentétesen cselekszik. Akik ugyanis fenyegetik a magyar szuverenitást: azok az oroszok...

VENDÉGJOG A KÍNAI GYARMATON; MAGYAR PÉTER ZÚZ TOVÁBB; EDINKA A GENDERPROPAGANDISTA

POTTYONDY EDINA VIDEÓ PODCAST
Szerző: POTTYONDY EDINA
2024.05.14.Vendégjog a kínai gyarmaton; Magyar Péter zúz tovább; Edinka a genderpropagandista...

AMIKOR A GUILLOTINE-OS FIDESZES POLGÁRMESTERREL SZEMBEJÖN A VALÓSÁG: A TÜNTETŐ MAGYAR PÉTER

L1
Szerző: Vidékhy Pesti | Nemzethy Lipsi
2024.05.14.Ember! Most jövök a templomból! A putnoki polgármester elmagyarázta hogyan működik a NER. Tamás Barnabás, Putnok polgármestere:

„Gyurcsányt a seggem egyik felére, Vonát meg a másik felére rajzoltatom és hagyom, hogy rugdossák. Maximum fájni fog, de megéri, mert oda valók. A Fidesz nyer, mert azzal azért tisztában vagytok, hogy nyer, és ha nem fideszes lesz a képviselőnk, akkor bizony szopni fogunk. Lófaszt fognak adni olyan területre, ahol nem fideszes a képviselő. Az az igazság, hogy én sem adnék. Ahol nem ránk szavaznak, mert az úgyis kiderül, ott megnézhetik magukat.”

„Tudjuk nagyon jól, hogy választások jönnek, választások mennek. Nem mindig gondolkodik helyesen a
választópolgár, és olyan embereket enged a fazékhoz, akik nem a fazékhoz valók, hanem a guillotine alá. Ma viszont bízom abban, hogy a tavasszal úgy fog dönteni a magyarság, a magyar nép, hogy újra megkapja a lehetőséget az a konzervatív kormányzat, amely a jelen pillanatban is előre viszi ezt az országot”

Extrák: A propaganda diszkrét bája, Slam poetry, Vers mindenkinek.

MAGYAR PÉTER A KÖZMÉDIÁBAN, FENYEGET A PUTNOKI POLGÁRMESTER, JÖN A BÉKEMENET❗| SOMOGYI ANDRÁS |

SOMOGYI ANDRÁS VIDEÓ
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2024.05.13.Magyar Péter a közmédiában, fenyeget a putnoki polgármester, jön a békemenet...

VIGYÁZZON, A GÁZSZÁMLA HAZUDIK!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2024.05.14.


A lakossági számlákon narancsszín mezőbe nyomtatva tudatják velünk hónapról hónapra, hogy mennyit spóroltunk a gázon, hála a rezsicsökkentésnek. A számítás egy egészen bizarr képleten alapszik. Az MSZP frakcióvezetője most egy pert is nyert az ügyben, de a történet bőven túlmutat a konkrét eseten. Mert az igazi kérdés az, hogy számon lehet-e kérni a propaganda hazugságait a jog eszközével. Sztori.


Múlt csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken pert nyert Tóth Bertalan szocialista parlamenti képviselő a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) szemben. Nem egyszerű elmagyarázni a per tárgyát, politikai tőkét ebből a párt aligha tud kovácsolni a mostani kampányban, amikor sokkal egyszerűbb szlogenek feszülnek egymásnak. Mégis fontos megismerni ezt a pert, pláne a mögötte lévő történetet, mert alapvetően arról szól, hogy a kormányzati hazugságoknak gátat lehet-e szabni a jog eszközével. Konkrétan pedig arról, hogy meddig lehet havonta több millió embernek egy üzleti számlának álcázott felületen hazug propagandát terjeszteni.

A rezsibox

Magyarországon minden hónapban 3,3 millió háztartás kap gázszámlát az állami MVM-től. Ezen már 2013 óta rajta van egy úgynevezett rezsibox, azaz egy narancs mezőben fekete betűkkel nyomtatott rész,

amely nem arról szól, hogy mennyit kell fizetni, hanem sajátos módon arról, hogy mennyit nem kell befizetni.

A rezsicsökkentésnek nevezett, immár több mint tíz éve tartó kormányzati akció egyik legfontosabb, állandóan látható reklámja ez. 2022 augusztusáig azt is leolvashattuk a dobozról, hogy a rezsicsökkentés bevezetése óta, a 2012 végi árakhoz viszonyítva mennyivel kevesebbet kellett fizetnünk a gázért. Aztán jött 2022, az oroszok elzárták az EU-ba menő gázexportjuk jelentős részét, a kereskedők hiánytól tartottak, a spekulánsok erre rájátszottak, és augusztus végére olyan drága lett a gáz Európában, amit elképzelni sem mert senki korábban. A magyar költségvetés ebbe belerokkant, és fel kellett adni a rezsicsökkentés addigi politikáját, így bevezették az átlagfogyasztás felett vételezők esetében az úgynevezett „lakossági piaci árat”. Amely még a nevében is hazudik, hiszen nem piaci, mert a tarifa 2022 nyara óta változatlan, pedig azóta tizedére esett a gáz európai ára.

Mindenesetre 2022 augusztusától új kormányrendelet van érvényben a rezsibox tekintetében: azóta a 2013 óta megspórolt összeget már nem kell feltüntetni, hanem csak azt, hogy az adott hónapban mennyit spórolt a fogyasztó. Azaz mennyivel olcsóbb volt a lakossági gáz a piaci árhoz képest.

Az átverés


A probléma ezzel az, hogy a világtörténelem legdrágább gázárához, a 2022 második felében érvényes árhoz képest mutatja a spórolás mértékét a rezsibox.

Úgy számolnak, mintha 500 forint lenne a gáz köbméterének ára az európai piacon, miközben az idén nem nagyon ment 120 forint fölé, sőt inkább alatta volt.

A rezsibox tehát úgy számol, mintha adókkal és egyéb díjakkal együtt 1020 forint lenne a gáz köbméterének piaci ára, és ugye ennél még a 747 forintos, átlagfogyasztás felett fizetendő „lakossági piaci” ár is alacsonyabb.

Ahhoz, hogy az 1020 forint kijöjjön, ÁFA nélkül 803 forintos lakossági gázár kellene: ez áll magának a gáznak az árából, és erre rájönnek az úgynevezett rendszerhasználati díjak, amelyek némileg mindig magasabbak, mint a gázmolekulák ára. Így jön ki az előző bekezdésben írt nagyjából 500 forintos gázár, amivel a rezsiboxban számolnak.

Pontosan ezt a lehetőséget használja ki egyébként az Európai Bizottság is, amikor olyan magyar törvényekbe igyekszik belekötni, amelyek alapvetően a propaganda céljait szolgálják, de az ízléstelen kampányokkal szemben nincs joga a brüsszeli intézménynek fellépnie. Ezért a CEU-t kiebrudaló törvényt és a gyermekvédelminek nevezett, a homoszexualitás ábrázolását korlátozó törvényt is versenyjogi alapon támadták meg, és elsősorban így tudták levezetni belőlük az európai jog megsértését az EU bírósága előtt. Nem azokra a lényegi szándékokra hivatkoztak, amelyek miatt ezeket a törvényeket valójában elfogadták Magyarországon.

Tóth Bertalan tavaly nyár végén kezdte számonkérni az energetikai és az igazságügyi minisztereken, hogy miért terjeszthet az állami szolgáltató hazugságokat hónapról hónapra több millió számlán. „Mi alapján számolja a »rezsiboxban« feltüntetett, »rezsicsökkentés« nélküli számlaösszeget 1026 forintos köbméterenkénti áron az állami földgáz egyetemes szolgáltató?” – kérdezte Lantos Csabát tavaly augusztusban,

amire Koncz Zsófia államtitkár azt válaszolta, hogy a kormány megvédi a családokat, és ezt a magyar emberek pontosan tudják,

továbbá emlékeztetett, hogy a baloldali kormányzás nyolc éve alatt tizenötször emelkedtek a rezsiárak. Ezután Tóth az igazságügyi minisztert kérdezte, hogy mikor lép fel a fogyasztók megtévesztésével szemben. A kérdést Tuzson Bence továbbküldte Lantos Csabának, akinek a nevében Koncz írt vissza megint, mindössze annyit, hogy az előző válasza az irányadó. Ez így ment különböző módokon megfogalmazott, és szinte szó szerint megegyező válaszokkal Tóth és a minisztériumok között egész tavaly ősszel...

ORBÁN VIKTOR KÉT ARCA A MÉDIÁBAN, AVAGY ÍGY MANIPULÁLJÁK A VÁLASZTÓKAT

TOPIC - MINDIG TÉMÁBAN
Szerző: PITZ DÁNIEL
2024.05.08.Orbán Viktorról egyszerre próbálják azt sugározni, hogy erős vezető és a nép gyermeke. De hogyan tudják mindezt elérni? És mennyire sikeresen próbálja ezt Magyar Péter leutánozni? Erre keresük a választ.


PUBLICUS: MAGYAR PÉTER A VÁLASZADÓK 21 SZÁZALÉKA SZERINT JOBBOLDALI, 23 SZÁZALÉK ÚGY GONDOLJA, INKÁBB BALOLDALI, 32 SZÁZALÉK SZERINT KÖZÉPEN ÁLL

NÉPSZAVA
Szerző: F. SZABÓ KATA
2024.05.14.


Bár üstökösként robbant be a közéletbe, nagy a tanácstalanság a Tisza Párt listavezetőjének megítélését illetően – derült ki a Publicus felméréséből.


Az emberek 20 százaléka biztosan a Tisza Pártra szavaz majd a 2026-os választásokon, további 11 százalék valószínűleg rájuk voksol két év múlva ‒ áll a Publicus Intézet Népszava számára végzett reprezentatív felmérésében. Ennél a kérdésnél csupán egyetlen százalék mondta azt, hogy „csak egy széles körű ellenzéki összefogás esetén szavazna rá”. A válaszadók 4 százaléka ugyanakkor valószínűleg nem, 49 százaléka pedig biztosan nem tenné rá az ikszet (15 százalék nem felelt erre a kérdésre).

Kiderül a felmérésből az is, hogy a Fidesz-KDNP hívei utasítják el a legnagyobb mértékben az új politikai szereplőt: 92 százalékuk biztosan nem szavazna rá, és csupán 1-1 százalék állította, hogy biztosan vagy valószínűleg megjelölné a szavazólapon a Tiszát (a többiek a valószínűleg nem, illetve a nem tudja választ jelölték meg). Az ellenzéki szavazók közül

csaknem minden negyedik (23 százalék) mondta, hogy biztosan, további 17 százalék valószínűleg rá szavaz, vagyis tízből négy ellenzéki tudná támogatni Magyar Péteréket.

Viszont a biztosan vagy valószínűleg nem arány itt is magasabb, 38 százalékos, és ebben a csoportban mindössze 2 százaléknak lenne igénye egy olyan összefogásra, amelyben Magyar Péter jelen van.

Érdekes, hogy a potenciális szavazóinál kevesebben tartják alkalmasnak Magyar Pétert a miniszterelnöki posztra: erre a kérdésre összesen 26 százalék igennel vagy inkább igennel felelt, 61 százalék viszont nemmel, vagy inkább nemmel (12 százalék a nem válaszolók aránya, a száz százalékot pedig a tizedesek kerekítése miatt nem adja ki a számok összege). Nagy a bizonytalanság az emberekben azzal kapcsolatban, hogy vajon melyik politikai oldalhoz sorolható Magyar Péter, és ez a válaszokban is jól tetten érhető. A kutatásban részt vevők

21 százaléka szerint inkább jobboldali, 23 százalék úgy gondolja, inkább baloldali, 32 százalék szerint pedig középen áll, 15 százalék viszont úgy vélekedik, nem lehet besorolni egyik oldalra sem (további 9 százalék nem válaszolt erre a kérdésre).

Míg a kormánypártok szavazóinak 55 százaléka szerint baloldali és csak 6 százalék szerint tartozik a jobboldalhoz, az ellenzékieknek csupán 7 százaléka sorolná őt a baloldalra, 37 a jobboldalra, 39 százalékuk szerint középen áll, 12 százalék szerint pedig nem besorolható egyik oldalra sem. A Tisza Párt hívei körében a legmagasabb azok aránya, akik szerint Magyar Péter középen áll: esetükben 56 százalék állítja ezt, míg 19 százalékuk inkább jobboldalinak, 5 százalékuk pedig inkább baloldalinak tartja...

MI ÉRTELME VOLT HSZI CSIN-PING BUDAPESTI LÁTOGATÁSÁNAK? | KRAJCZÁR GYULA

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2024.05.14.A Reggeli Személy 2024. május 13-i adásában Szénási Sándor vendége Krajczár Gyula külpolitikai újságíró, a Jelen főszerkesztő-helyettese volt.

JÓL JÁR A KÍNAI EGYÜTTMŰKÖDÉSSEL MAGYARORSZÁG? - ATV INTERJÚ CSABA LÁSZLÓ AKADÉMIKUSSAL

EGYENES BESZÉD / ATV MAGYARORSZÁG
Szerző: ATV MAGYARORSZÁG
2024.05.10.Az Egyenes Beszéd vendége Csaba László közgazdász, a CEU professzora.

A „BŰNSZERVEZET SZABADULHAT MAGYARORSZÁGRA” PROGNÓZIS MÁR RÉG BEKÖVETKEZETT, S MINDEN NAP ÚJRA ÉS ÚJRA BEKÖVETKEZIK

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2024.05.13.


Szent Ágoston Vallomások c. művének XI. könyvében teszi fel a híres kérdést: „Tehát mi az idő? Ha senki nem kérdezi tőlem, akkor tudom. Ha azonban kérdezőnek kell megmagyaráznom, akkor nem tudom.” (14. fejezet) Aztán: „tudom, ha semmi el nem múlnék, nem beszélhetnénk múlt időről, ha semmi nem következnék, nyomát sem lelnénk jövő időnek és ha semmi sem volna jelen, hiányoznék akkor a jelen idő. Ámde miképpen van ez a két idő, múlt és jövő, ha a múlt már nincsen és a jövő még nincsen?” (uo.) Szent Ágoston szerint míg az ember a saját lelkében méri az időt („Benned mérem lelkem az időt.” 27. fejezet), addig az Istenről, aki időn kívüli, az alábbiakat írja: „minden múlt előtt ott jársz Te fölséges örökkévalóságod szüntelen jelenével és fölébe magasztosulsz minden jövendőnek… (13. fejezet).

Megemlíteném még Örkény István Az autóvezető c. egypercesét, amelyben Pereszlényi József anyagmozgató a CO 75-14 rendszámú Wartburg gépkocsi tulajdonosa megáll egy újságárusnál, de az aznapi újság sajnos elfogyott, ám véletlenül van már egy holnapi. Pereszlényi visszaül az autóba, elolvassa a holnapi újságot, amiben észrevesz egy hírt, mégpedig azt, hogy Pereszlényi József anyagmozgató CO 75-14 rendszámú Wartburg gépkocsijával a megengedettnél gyorsabban haladva belerohant egy teherautóba és az anyagmozgató szörnyethalt. Pereszlényi ránézett az órájára: késésben volt. Beletaposott a gázba, s a megengedettnél gyorsabban haladva belerohant egy teherautóba. Szörnyethalt, zsebében a holnapi újsággal.

Az idődimenziók, a múlt, a jelen és a jövő csak látszólag könnyen felfogható paraméterek: az Istennek minden egyidejű, az embernek minden mozgásban van: a jelen múlttá válik, a jövő jelenné, hogy aztán abból is múlt legyen.

Az intemporális, időn kívül létező Isten és a temporális, időben létező ember között viszont ott van a Magyar Nemzet elnevezésű különös objektum. Ez az entitás a mai napon, 2024. május 13-án megjelent cikkének címében, öles betűkkel azt írja, hogy „Bűnszervezet szabadulhat Magyarországra”. Szabadulhat, vagyis a jövőben, jövő időben. Prognosztizál, előre jelez, jövő időben gondolkodik. Csakhogy ez a jövő idő már olyannyira jelenné vált, genezisét tekintve valamikor a székházügylettel és apuci kőbányájával, továbbá Kaya Ibrahimmal és Josip Tottal, valamint a sárazsadányi szajréval kezdődően, hogy a felsoroltak immár a régmúlt időt képezik, igaz jelenig ható, permanens és bővített újratermelésben, rendületlen tartóssággal, változatlansággal, szilárdsággal, szűnni nem akaró, giga méretű tolvajlással, mindezt bűnszervezetben elkövetve.

Nem szükséges az isteni intemporalitás ahhoz, hogy a Magyar Nemzetnek megüzenjük: ez a „Bűnszervezet szabadulhat Magyarországra” prognózis már rég bekövetkezett, s minden nap újra és újra bekövetkezik. S ameddig ez a bűnszövetkezet létezik, mert a választóknak ez tetszik, a jövő is pont ekképp fog napról napra, újra és újra bekövetkezni, függetlenül a Magyar Nemzet redaktoraitól.

Akik Szent Ágostontól eltérően nem az időt mérik a saját lelkükben, hanem a bűnt és a gazemberséget.

Igaz, saját lelkük mérési kapacitását egyenest a Karmelita kolostorból üzenik meg nekik.

SZIJJÁRTÓ KELEMEN: MAGYARORSZÁGI LEVELEK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.05.14.


Édes néném!

Itt ülök a jakuzziban a hűvös májusi reggelen. Telefonom néma, Lavrov komám sem csörgetett meg, Viktor is alszik még a pecázás után, meg azért, mert megfeküdte a gyomrát az öt rétes, ugyanis magának vette, és nem a gyerekeknek. De ezt ne meséld el a szomszédnak, de a postásnak sem, édes néném. Rám tört a melankólia, ezért írok neked, ahogyan egyedül hallgatom a jakuzzi mormolását, és egyre egyedülebben leszek.

Mint a kisujjam, annyira, ahogyan szokták mondani. A háborút megállítani nem tudom, ami, mint számodra is ismeretes, a szomszédban zajlik már több mint két éve. Lavrov komám is azért tüntetett ki és ölelt a kebelére, hogy minden eszközömmel csikarjam ki a békét, ahogyan neki tetszik, miközben a plecsnit a lukamba tűzte, akkor is azt susogta a fülembe, hogy vétó, Peter, vétó mindhalálig, és ennek én igyekeztem megfelelni, de most már kevés vagyok.

Egyedül ülök a jakuzziban, ahogyan egyedül állok a világban, egyedül mondom a békét és egyedül vétózok, de lassan már ez sem megy, kihúzzák a lábam alól a talajt, mindenki győzni akar az oroszok ellen csak én nem. Most is, tegnap a Fidesz frakcióban mondtam a többieknek, „Tök egyedül leszünk, mindenki be van darálva”, de csak néztek süketen, és egyetlen kérdés hangzott el, hogy melyik gombot nyomjuk meg. Ezekkel még beszélni sem lehet.

Egyedül van Magyarország is. Elmeséltem nekik – bár ezek szerint nem nagyon értették -, hogy a „NATO is egyre eltökéltebb az oroszok legyőzésében”, pénzt, fegyvert nem akarnak kímélni, amit én tőlem telhetően megakadályoznék, de ott is olyan egyedül vagyok, mint a frakcióülésen, és most itt a jakuzziban, és azon töprengek, miért nem értenek engem a tömegek. Ukrajna legyen az oroszoké, és egyből mindennek vége lesz.

Ennek ellenére, ahogyan elmondtam a bátrainknak, „elementáris küzdelem várható a következő hetekben a NATO javaslat ügyében, elképesztő a nyomás Magyarországon”. Illetve rajtam, mert én vagyok Magyarország, és azt látom édes néném, hogy mindenki szembe jön az úton, az autópályán, egyre többen, már mindenki, hogy alig lehet kivárni Trump úr győzelmét, hogy elhozza a világbékét egyedül, minden kétséget kizáróan.

Meg az új világrendet, aminek az eljövetelében Viktor is bízik, de egyre inkább ő is csak egyedül. Sorsfordító napok előtt állunk, június 9-én vagy győzünk, és véget vetünk minden szenvedésnek, vagy mi szenvedünk még jobban, mint most, amikor egyre hangosabban mondjuk a békét, ahogyan mi akarjuk, de rajtunk kívül már senki sem, mert ezek meg akarják védeni magukat, ami számomra egészen őszintén teljesen érthetetlen...

A KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM BŐVÍTÉSÉTŐL NEM LESZ JOBB A BME ÉS AZ ELTE DOLGOZÓINAK HELYZETE

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2024.05.11.


Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón az RTL kérdésére beszélt a felsőoktatási dolgozók bérhelyeztéről. A csatorna arról kérdezte Gulyást, hogy nyújtanak-e egyszeri támogatást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) számára, miután annak rektora levélben fordult a fenntartó Kulturális Innovációs Minisztériumhoz, amiben arról számol be, hogy forráshiány miatt a BME alapvető működése is veszélybe került. Gulyás Gergelyt arról is kérdezték, hogy az egyetem vezetője szerint a még állami fenntartásban maradt felsőoktatási intézmények azért kaphatnak kevesebb forrást, mert a kormány így próbálja őket a fenntartóváltás (az alapítványi modell) irányába tolni. A miniszter válaszában úgy fogalmazott:

„Tárgyalni fogja a kormány a felsőoktatási intézmények bér- és támogatási helyzetét a következő vagy azt követő ülésén, tehát ez közigazgatási államtitkári értekezleten már járt. Nyilván azon vagyunk, hogy a felsőoktatási intézményeknek segítsünk, azt azért szeretném hozzátenni a méltányosság kedvéért, hogy Magyarország az elmúlt két-három évben a felsőoktatásra fordított forrásait példátlan mértékben növelte, messze a legnagyobb mértékben az egész Európai Unióban.”

Gulyás hozzátette, az állami egyetemeknél is volt béremelés az elmúlt években, mióta a modellváltás a többi intézménynél megtörtént. Azt a miniszter is elismerte, hogy ennek mértéke elmaradt a modellváltó egyetemektől, de ők „átálltak egy bértömeg-gazdálkodásra, vállaltak a támogatási szerződésben minőségi kritériumokat, és ennek megfelelően kapnak finanszírozást”. 

„Ez a lehetőség mindenkinek nyitva áll, de aki nem élt ezzel a lehetőséggel, szerényebb mértékben az is kapott béremelést”

– fogalmazott Gulyás.

444 a hét elején számolt be arról, hogy olyan nagy a finanszírozási probléma a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, hogy a rektor és nyolc kar dékánja áprilisban egyszeri költségvetési támogatást kért 2024-re a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, hogy biztosítani tudják az alapvető működésüket. A lap birtokába jutott az egyetem április 19-én tartott szenátusi ülésének hangfelvétele, amin Czigány Tibor rektor felolvasta a Csák Jánosnak címzett levelet:

„A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetőiként felelősséget érzünk a felsőoktatás színvonalának emeléséért, a versenyképes tudás átadásához szükséges feltételrendszer fenntartásáért és fejlesztéséért a magyar gazdaság megfelelő humánerőforrással való ellátásáért. Ezért kötelességünknek érezzük jelezni miniszter úrnak, hogy a BME 2024. évi feladatellátási finanszírozása veszélyben van.”...

ITT OLVASHATÓ 

„A HITELESSÉG SZÁMÍT” – PODCAST AZ ÖNKORMÁNYZATI ÁTLÁTHATÓSÁGRÓL, 1. RÉSZ

K-MONITOR + ÁTLÁTSZÓ PODCAST
Szerző: K-MONITOR + ÁTLÁTSZÓ
2024.05.10.Ez a minimum!
– fogalmazta meg 10 évvel ezelőtt a K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó az önkormányzati átláthatóságról szóló programot. Nemrég újból elvégeztük a programban résztvevő önkormányzatok értékelését, és a témával egy rövid podcast-sorozatban is foglalkozunk. Az első adásban Borbás Gabriella, a józsefvárosi önkormányzat kerületgazdálkodási ügyosztályának vezetője, Számadó Tamás fővárosi főjegyző, valamint Pósfai István, a K-Monitor projektkoordinátora volt Hont András vendége.


A 2014-es önkormányzati választás előtt az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország arra kérte képviselő- és polgármesterjelölteket, vállalják, hogy megválasztásuk esetén, már munkájuk első száz napjában fellépnek önkormányzatuk átláthatóbbá tételéért. A három szervezet a konkrét feltételeket is kidolgozta, ez a dokumentum és eljárásrend viseli az Ez a minimum nevet! , amely hat témában foglalta össze a helyi döntéshozatal átláthatóságának a törvényi előírásokon alapuló és azt kiegészítő alapkövetelményeit. A kezdeményezéshez 193 jelölt csatlakozott, közülük a választáson 43-an nyertek mandátumot.

Az első években nem volt zökkenőmentes az átláthatósági szempontok érvényesítése azon helyeken sem, ahol csatlakoztak a programhoz. Volt, ahol hivatali ellenállásba ütköztek az elképzelések, volt, ahol a döntéshozók akadályozták meg végül az új metódusok bevezetését.

A 2019-es választás előtt igyekeztünk levonni a tapasztalatokat az első időszak működéséből. Megkíséreltük kidolgozni azt, hogy miként lehet tartalommal megtölteni az átláthatóságot: milyen olyan formák vezethetőek be, amelyek az adatok közlésén túl valódi és konstruktív információcserét teremt a hivatalok és a polgárok között. Az önkormányzatok átláthatósága továbbra sem teljes: bár egyre több és több település hagy fel a titkolózással, a vagyonnyilatozatok, de különösen az önkormányzati cégek vonatkozásában még mindig sok a tennivaló.

A második ciklus végén, az új választás előtt ismét a tapasztalatok levonásának van itt az ideje. Márciusban elvégeztük a programban résztvevő önkormányzatok értékelését, kiegészítve a kezdeményezésben nem résztvevő önkormányzatokkal. A felmérés szerint a programhoz csatlakozó önkormányzatok átlagosan harmadával értek el jobb eredményt, mint az Ez a Minimum! program kapcsán átláthatósági vállalást nem tett önkormányzatok.

Az élen Budapest VIII. kerülete (Józsefváros) végzett, megelőzve a XI. kerületet (Újbuda) és a VI. kerületet (Terézváros), míg a leginkább átlátható vidéki önkormányzat Baja lett. A legkevesebb és legrosszabb minőségű közérdekű adat Budapest V. kerületének (Belváros) honlapján érhető el a vizsgált önkormányzatok közül...

"A ROHANÓ VILÁGUNK ÚJ OKTATÁSI PARADIGMÁT KÍVÁN, AMIBEN EGYÜTT TANULUNK A GYEREKEKKEL" - INTERJÚ SIMKÓ EDITTEL

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2024.05.07.A Reggeli Személy 2024. május 7-i adásában Dési János Simkó Edit oktatóval a magyar közoktatás jelenlegi helyzetéről és az idei érettségiről beszélgetett.

ILYEN A BAZI NAGY MÁNGORLÓRA EMLÉKEZTETŐ KULA BELGRÁD – MEGNÉZTÜK A SZERB MINI-DUBAJT

TELEX
Szerzők: TENCZER GÁBOR, NÉMETH SZ. PÉTER
2024.05.14.


„Belgrádban szép a nyár,
Ha a Waterfront fényárban áll,
Sétára vár a Száva-part,
A kis Lenka is épp arra tart.”

Akaratlanul is megszületik bennem a korai hatvanas évek Párizsról szóló nagy magyar slágerének szerbesített verziója, amikor Belgrád új, modern folyóparti korzóján, a szerb főváros saját, külön bejáratú mini-Dubajának sétányán andalgok. A dal születésekor – egy évvel 1956 után – a harcokban lerombolt Pest legalább olyan messze volt a megénekelt idilli párizsi álomvilágtól, mint Belgrád lepukkant, a NATO-bombázások nyomait még itt-ott viselő belső városrészei az új, Belgrade Waterfrontnak nevezett luxusnegyed steril, kissé művi hangulatától.

De mit is keresünk mi a Száva partján? Azért jöttünk ide, hogy egy pillantást vetve a jövőbe megnézzük, milyen lehet a Budapestre tervezett mini-Dubaj, ha egyszer felépül. A három és fél milliárd dolláros Belgrade Waterfront gigaberuházás ugyanis kísérteties hasonlóságokat mutat a nálunk még csak tervezett mini-Dubaj projekttel. Kezdve azzal, hogy a beruházó arab milliárdos személye mindkét esetben ugyanaz (Mohamed Alabbar emirátusi üzletember), folytatva azzal, hogy ugyanúgy egy lepukkant vasúti pályaudvar a célterület mindkét városban, és nem utolsósorban megemlítve azt, hogy mindkét projekt a szokásos ellenőrzési mechanizmusok közül kiemelve, a színfalak mögött, egyeztetések nélkül, erőből indult...

HA TÉNYLEG VILÁGHÁBORÚTÓL TARTANÁNAK, A FIDESZES ELIT MÁR ELMENEKÜLT VOLNA

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2024.05.14.


Újfajta centrális erőtér alakul, és megoldódnak a művészettörténet nagy rejtélyei. Putyin hosszú háborúra készül, az ellenzék a köztévés vitára. Napindító.


Jó reggelt! Ez itt a napindító hírlevél.

4 cikk speciálba: