2024. május 10., péntek

MISKOLC. TALPRA, MAGYAROK!

MAGYAR PÉTER HIVATALOS
Szerző: MAGYAR PÉTER
2024.05.09.Élőben - TISZA Párt Talpra, Magyarok!

"KÍNA BÁRMIKOR FORDULHAT ORBÁNHOZ, HA FEL KELL VIZEZNI VALAMIT AZ EU-BAN" - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2024.05.10.


Biztonságos zónát talált a Kínával szemben egyre bizalmatlanabb Európában Hszi Csin-ping Budapesten. Észak-Macedóniában Gruevszki volt pártja nyerte a választást, elfordulhat a balkáni ország az EU-tól. Továbbra is tranzitország vagyunk, ami a menekülteket illeti. Nemzetközi lapszemle.

Hszi Csin-ping elnök újabb biztonságos zónát talált az országával szemben egyre bizalmatlanabb kontinensen, amikor Budapesten találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, aki, mivel hangos támogatója a meleg viszony ápolásának Kínával és Oroszországgal is, az Európai Unióból örökös kilógónak számít. Ezzel indítja tudósítását Andrew Higgins, a New York Times kelet- és közép-európai tudósítói irodavezetője.

A cikk szerint a kínai vezető látogatása mintegy pecsétet nyomott arra a folyamatra, amelynek során az egykor Soros György által támogatott Orbán antikommunista liberális agitátorból a Kínai Kommunista Párt legbuzgóbb európai csodálójává alakult át. 2000-ben, első miniszterelnöki ciklusa alatt Orbán még a Dalai Lámával találkozott Budapesten, most azonban kitartóan ellenzi, hogy az EU-ban bármi kritika érje Kína politikáját Tibetet, Hongkongot, valamint az üldözött ujgurok otthonának számító Hszincsiangot illetően. A New York Times idézi Theresa Fallont, az egyik brüsszeli politikai kutatóintézet igazgatóját, aki szerint Orbán lett az az ember, akihez Kína bármikor fordulhat, amikor valami olyasmit, ami nincs Peking ínyére, meg kell akadályozni vagy fel kell vizezni az EU-ban. A cikk arra is kitér, hogy bár Magyarország már most is jelentős autógyártó centrum a német ipar számára, kínai befektetések révén arra törekszik, hogy Európa első számú központjává váljék az elektromos meghajtású járművek és akkumulátorok előállítása, illetve egyéb új technológiák meghonosítása terén. A lap megszólaltatja Matura Tamást, a Corvinus egyetem Kína-szakértőjét, aki felidézi, hogy a Kínával kapcsolatos fordulat 2011-ben kezdődött, amikor Orbán meghirdette az úgynevezett keleti nyitást. Szerbiával ellentétben azonban, ahol a közvélemény erősen Kína-párti, Magyarországon Kína nem élvez nagy támogatottságot.

A berlini Tageszeitung, a taz Erich Rathfelder kommentárját közli Hszi Csin-ping európai útjáról. Azt írja, Orbán és Aleksandar Vučić szerb elnök azért sikeres, mert a liberális demokráciák kompromisszumokat akarnak kötni velük, ahelyett, hogy kérlelhetetlenül küzdenének ellenük. Nincsenek válaszaik, ők maguk is lavíroznak a világ legerősebb nemzetei között. A kínai elnöknek nem is kell nyíltan támogatnia az európai jobboldalt, elég az, hogy itt van – írja az elemző. Szerinte azt, hogy Hszi mikor utazik, nem szokták a véletlenre hagyni. A dátumot jól kiválasztották, mert május 8. a Nyugat és így Franciaország számára a fasizmus fölötti győzelem jelképe. A fasizmus fölötti győzelem azonban a keleti világ szemében nem ugyanazt jelenti. A fasizmus fogalma Oroszországban és Kínában nem egy gyilkos diktatúrát jelent, hanem a mindenkori ellenséget, most jelesül a liberális demokráciát. Aki ellentmond az ő totalitárius gondolkodásmódjuknak, azt azonnal fasisztának minősítik. Ezt be kell látniuk a demokráciára vágyó ukránoknak ugyanúgy, mint harminc évvel ezelőtt a bosnyákoknak és a koszovói albánoknak – emlékeztet a lap, és megjegyzi: a Soros-alapítványok által támogatott magyarországi civilszervezetek is azzal szembesültek, hogy hirtelen ellenséggé váltak.

Európa is bűnös, társtettes – ezt már az észak-macedóniai választási eredményről szóló értékelésében írja Thomas Roser a Frankfurter Rundschauban. Mint az a hírekben elhangzott, Szkopjéban most ismét hatalomra kerülhet az a jobboldali párt, amelynek egykori kormányfője, Nikola Gruevszki a magyar hatóságok közreműködésével menekült Magyarországra és kapott védelmet 2016-ban.

A német lap nemzeti populistának minősíti a meglehetősen hosszú elnevezést viselő pártot, és úgy véli, hogy a választás ilyetén kimenetelével nem csökkenni, hanem növekedni fog a feszültség az egyébként sem nyugodt térségben. A kommentátor szerint a szociáldemokraták legnagyobbrészt saját maguknak, rossz kormányzásuknak köszönhetik a kudarcukat, de Európa is felelősséget visel azért, hogy most visszatérhet a nacionalista jobboldal. Az EU-partnerek éveken át elmulasztották a segítségnyújtást annak az országnak, amely még a nevét is megváltoztatta azért, hogy uniós tagjelöltté válhasson. Újabb és újabb köveket helyeztek el az úton, akadályozták az előrejutást. Most, hogy elpuskázták a lehetőséget, ne csodálkozzanak a következményeken: nem csak az uniós szomszédnak számító Bulgária és Görögország, hanem az EU-bővítés notórius fékezője, Párizs, Hága, valamint a német CDU is saját magát okolhatja, hogy most ismét Budapest, valamint Peking és Moszkva befolyása növekszik meg Szkopjéban.

A svájci Neue Zürcher Zeitung alapos áttekintést nyújt az európai menekülthelyzetről. Ebből csak azt az adatot ragadjuk ki, hogy február 26-i állás szerint Ukrajnából Magyarországon át 3,9 millióan érkeztek Európába, miközben Magyarországon mindössze 65 600 ukrajnait regisztráltak menekültként. Vagyis – bár ez nem újdonság – továbbra sem cél-, hanem tranzitország vagyunk.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

EXKLUZÍV: MATOLCSY ÁDÁM EXTITKÁRNŐJE JÁRT EL A 15 MILLIÁRDOS NEW YORK-I ÁLOMLAKÁS ÜGYÉBEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2024.05.10.


Cikkünk címe egy hölgyre utal, ám ő csak mellékszereplő a Magyar Nemzeti Bank körüli magánbiznisz-rengetegben. A kulcsfigurák a nyitóképen szereplő férfiak: Matolcsy Ádám (fekete szemüveg), Somlai Bálint (kerek okuláré) és Száraz István (fehér díszzsebkendő), pontosabban az általuk fémjelzett baráti-üzleti közösség. Amely immár nemcsak egy amerikai luxusapartman, hanem Közép-Európa egyik legnagyobb ingatlantársasága, a varsói GTC Group miatt is nemzetközi jelentőségűnek mondható. Egy hónapja bizonyítottuk, hogy a háttérből e vállalat segíti a Matolcsy-kör vagyonátmentését, most pedig azt igazoljuk, hogy a „fiúk” épp el is foglalják a multicég meghatározó pozícióit. A GTC egyik csúcsvezetője például a címben szereplő extitkárnő férje, Gosztonyi Balázs lett (lásd fent szakállal).


A sajtó az elmúlt másfél évben két erős állítást fogalmazott meg Matolcsy György jegybankelnök fiának baráti-üzleti körével kapcsolatban. Az elsőt a 444 szállította; a lap szerint ez a csapat „sejlik fel” New York egyik legpuccosabb, 15 milliárd forintot érő apartmanjának megvásárlása – majd értékesítése – mögött. Úgy tudjuk, a hír a Fidesz felsőbb szintjein is rosszallást szült. Egyik kormányzati forrásunk szavaival: „megengedhetetlen, hogy míg Mészáros Lőrinc és Tiborcz István egyre nyíltabban vállalja fel vagyonát, azaz teszi ki magát a népharagnak és irigységnek, addig mások suttyomban külföldre hordják a panamagyanús bizniszekből származó milliárdjaikat”. Az Orbán-kabinet nemrég törvénymódosítást is belengetett, hogy jobban rálásson a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikán túli ügyleteire – például a Matolcsy Ádámék „árnyékában” zajló ingatlanmagánosításokra –, de végül visszavontak mindent. Pedig lett volna mit feltárni, hiszen a 444 egyértelművé tette: a New York-i álomlakás megvételéről szóló szerződést az MNB udvari építőjeként jegyzett Somlai Bálint-cég, vagyis a Raw Development Kft. egyik alkalmazottja írta alá, illetve a vásárlási folyamatban „a nyilvánosság számára ismeretlen R. E.” működött közre. A Válasz Online friss, az érintett által is megerősített információja szerint ez a bizonyos „R. E.” konkrétan Matolcsy Ádám korábbi titkárnője.

A hazai nyilvánosság ingerküszöbét elérő másik állítás lapunkhoz kötődik. Egy hónapja írtunk arról, hogy a Matolcsy-fiú által fémjelzett üzleti klub óriási vagyonátmentésbe kezdett – a varsói tőzsdén jegyzett GTC Group közreműködésével. Az irodaházas multicég – melynek legnagyobb befektetője az MNB alapítványi pénzeit kezelő Optima Zrt. – már legalább 42 milliárd forintnyi eurót fizetett jórészt olyan titokzatos magántőkealapoknak, amelyeket Matolcsy Ádám belsőkörös barátja, a nemzeti bank külsős kommunikációs ügynökségét is irányító Száraz István menedzsel (Quartz nevű alapkezelőjén keresztül). A GTC az említett 42 milliárdért tíz ingatlant kapott a „nyakába”; ezek között akadnak nyilvánvalóan profilidegen, lepusztult erzsébetvárosi épületek, illetve olyanok is, amelyeket anno épp a magyar jegybank portfoliójából „szakítottak” ki...

MÉSZÁROS LŐRINC LUXUSSZÁLLODÁI BILIKRE ÉS WC-KEFÉKRE IS ÁLLAMI TÁMOGATÁST KÉRTEK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2024.05.09.


A Kisfaludy-program keretében az állam 2020-ban nagyjából 200 milliárd forint közpénzt osztott szét turisztikai fejlesztésekre a Covid által sújtott szektor megsegítésére. Ebből a pénzből Mészáros Lőrinc szállodalánca, a Hunguest Hotels Zrt. közel 18 milliárd forintot kapott a szállodái fejlesztésére. A Transparency International Magyarország hosszas pereskedés után megkapta a támogatási papírokat, és a többezer oldalnyi dokumentumhoz hozzáférést biztosított az Átlátszónak. Az iratok többsége nem túl érdekes, de megérte átnyálazni őket. Kiderül belőlük, hogy bilikre és WC-kefékre is kértek állami támogatást Mészáros Lőrinc szállodái – de nem kaptak, mert túl olcsó termékeket írtak be a költségvetésbe.


2020-ban, a gigantikus turisztikai támogatások évében az államtól majdnem 18 milliárd forintot kapó Hunguest Hotels tulajdonosa, Mészáros Lőrinc lelkesítő beszédet tartott a nevét viselő alapítvány által támogatott felsőoktatási hallgatóknak. A falusi gázszerelőből néhány év alatt hazánk leggazdagabb emberévé vált Mészáros arról beszélt az ösztöndíjas fiataloknak, hogy a siker legfontosabb összetevője a folyamatos munka, de kell hozzá bátorság, vakmerőség, és természetesen szerencse is. „Azt hiszem, elmondhatom, hogy sikeres vagyok. Persze azért ehhez sokat kellett tenni.” – mondta.

A kormány 2020-ban rekordösszegű közpénzzel támogatta a koronavírus miatti lezárások által nehéz helyzetbe került turisztikai szektort. Az elméletben jól hangzó intézkedés megvalósítása viszont a megszokott fideszes módon történt. A Kisfaludy-program pénzeinek nagy része ugyanis kormányközeli szereplőknél landolt. Néhány egyedi esetről az Átlátszó is beszámolt, a 2018 és 2021 közötti támogatásokat elemezve pedig a Válasz Online közölte a sokkoló adatot, miszerint az igénylők fél százaléka kapta a támogatások kétharmadát. A 24.hu cikksorozatban foglalkozott a Kisfaludy-programmal, amiből leginkább a Fidesz holdudvarára öntötték a közpénzt, ráadásul teljesen átláthatatlanul...

OKTATÁSPOLITIKAI JAVASLATOK AZ ELLENZÉKI PÁRTOK SZÁMÁRA KÉSZÜLT AZ ELEGY OKTATÁSPOLITIKAI SZAKBIZOTTSÁG MEGBESZÉLÉSEI ALAPJÁN

ELEGY 
OKTATÁSPOLITIKAI SZAKBIZOTTSÁG
2021.


TARTALOM

Az Oktatási Szakbizottság összetétele és munkamódszere 

1. Helyzetkép 

1.1. Oktatási egyenlőtlenségek 
1.2. A társadalmi változásokhoz való alkalmazkodás 
1.3. A technológiai és a munkaerő-piaci változásokhoz való alkalmazkodás 

1.4. A globalizáció és a klímaváltozás által okozott kihívások 
1.5. Felsőoktatás 
1.6. Felnőttkori tanulás 
1.7. Oktatáspolitika alkotás 
1.8. Az elmúlt 10 év változtatásai közül elfogadható mozzanatok 

2. A javasolt oktatáspolitika általános keretei 

2.1. Fő célok 
2.2. A javaslatok közötti választást orientáló oktatáspolitikai alapelvek 

3. Javasolt oktatáspolitikai beavatkozások 

3.1. Rendszerszintű beavatkozások 
3.2. Egyes problématerületekhez kapcsolódó célzott beavatkozások 
3.3. A javasolt beavatkozások megvalósítása előfeltételét képező intézményi változtatások


Lásd még:

Felsőoktatási programjavaslat

A magyar közoktatással szembeni társadalmi kihívások

A globalizáció és a fenntartható fejlődés, mint kihívások az oktatási rendszer számára

Oktatáspolitika-alkotás

Esélyegyenlőtlenség és szelekció a magyar oktatásban

Felnőttképzés, felnőttkori tanulás

A magyar közoktatással szembeni technológiai és munkaerő-piaci kihívások 
NAHALKA ISTVÁN: ÚJBÓL VAN JELENTŐSÉGE ANNAK, MIT MONDANAK A POLITIKAI ERŐK AZ OKTATÁSRÓL – 1. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.05.09.


Könyvformában is megjelenik az ELEGY Oktatáspolitikai Szakbizottsága által kidolgozott oktatási koncepció, a 100 pont, amit egy konferencia keretében mutattak be csütörtökön. A kidolgozásában résztvevő Nahalka István oktatáskutatóval arról beszélgettünk, újból van jelentősége annak, hogy a politikai erők mit gondolnak az oktatásról. A politikai erőknek azt kell megfontolniuk: saját oktatáspolitikai törekvéseik mögé milyen pedagógiai hátteret képzelnek el. A kiadványt – amely lehetőséget nyújt arra is, hogy egy teljesen más politikai konstellációban lehessen változtatni a dolgokon – azoknak szánják, akik túllátnak a jelenlegi oktatáspolitikán.


Az ELEGY Oktatáspolitikai Szakbizottsága 2021-22-ben azon dolgozott, hogy létrejöjjön egy szakmailag és politikailag is elfogadható oktatási koncepció, amire 100 pontként szoktak hivatkozni. Most megjelenik könyvformában is „Szükséges és lehetséges – egy közösen megalkotott oktatáspolitikai koncepció” címen. Ezt miért tartják fontosnak?

Mert amikor először elkészült, nem nagyon tudott elterjedni. Történelmi tény, hogy a demokratikus ellenzéki pártok számára készítettük, egyébként az ő részvételükkel, hiszen a megbeszéléseken ők is részt vettek. Csakhogy akkor belefutottak egy választási vereségbe, és ez tulajdonképpen mindent megakasztott. Sok mindenre gondolt akkor mindenki, de arra nem, hogy most kellene előlépni ennek az írásműnek a kinyomtatásával, a megjelentetésével, a hirdetésével, úgyhogy ez el is maradt. Most tudtuk elővenni, amikor újból van jelentősége annak, hogy a politikai erők mit mondanak az oktatásról. Most talán újból lehet kezdeni valamit azzal, hogy a tartalomra irányítsuk a figyelmet: azokra a súlyos belső, strukturális és tartalmi problémákra, amelyek szétfeszítik a hazai oktatást.

Mi a mostani hazai oktatást szétfeszítő legsúlyosabb probléma?

Több is van. Én személyesen mindig az esélyegyenlőtlenség problémáját szoktam kiemelni, de abszolút racionális az is, ha más mást emel ki. Hiszen itt nagyon azonos súlyú problémák vannak egymás mellett. Ilyen nagyjából az irányítás, a fenntartás kérdésköre, az az iszonytató centralizáltság, ami a magyar oktatási rendszerben működik. Ugyanilyen súlyú a tartalmi szabályozás problémája, a pedagógusokat megbénító, az önállóságukat szinte teljesen elvevő tantervi szisztéma. A szakképzés területén ugyan egy kicsit csökkentek a problémák, de azért még ott is lehet kérdéseket felvetni ezzel kapcsolatban. Vagyis több ilyen problémás terület van, és ezek különböző jelleggel súlyosak. Például a szelekció, vagy a szegregáció kérdése – ki hogyan nevezi, bár a kettő között azért van némi különbség – azért nagyon súlyos probléma, mert nem látszik, hogy hamar tudnánk megoldást találni rá. Óriási társadalmi érdekek vannak a szelekció fenntartása mellett, és ez nagyon nehézzé teszi ezt a problémát...

KÍNAI DIASZPÓRA: TÖBB TÍZEZREN ÉLNEK VELÜNK, DE ALIG ISMERJÜK ŐKET

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2024.05.09.Kínai diaszpóra: több tízezren élnek velünk, de alig ismerjük őket.

A KÍNAI ÉS MAGYAR NÉP TESTVÉRI BARÁTSÁGÁNAK VÖRÖS BETŰS ÜNNEPE - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2024.05.10.


Jó reggelt! 早上好!

4 kiemelt cikk:

- Stratégiai partnerségről állapodott meg Hszi és Orbán

- Volt, amikor a magyar ENSZ-delegáció is kivonult a beszédéről, ma a NER elitképző egyetemén ad elő


- A fő szuverenitásvédő sem számít szuverenista áttörésre az EP-választáson

- A legfontosabb, hogy a tanár ne utáltassa meg az irodalmat a diákokkal

Hszi a piszi

A legszebb kommunista hagyományokat idézi a pártfőtitkár elvtárs fogadtatása: az MTVA riportere és Bencsik András is csatasorba állt a kínai propagandacsatornáján. Sulyok Tamás az Oroszlános Udvarban fogadta a kínai államfőt, a Momentum Micimackó-jelmezben, tibeti és tajvani zászlókat lengetve tüntetett.

Kína Kommunista Pártja modernizációra vezeti az ország népét, hangsúlyozta Hszi az Orbánnal közös fellépésén, és azt ígérte, ez a modernizáció nagy lehetőségeket rejt Magyarország számára is. Konkrétumok nem hangzottak el, de később Szijjártó ismertette, hogy átfogó nukleáris megállapodásról és a kínaiakkal együtt előkészített új vasútvonalakról írtak alá valamit, de végre cseresznyét és szarvasmarha-szaporítóanyagot is lehet exportálni Kínába.

Az amerikai nagykövet szerint a Kínával való üzletelés módja azt mutatja, hogy a magyar kormány kevéssé törődik saját maga, illetve szövetségesei biztonságával. (Orbán és Zelenszkij telefonbeszélgetését viszont pozitív fejleménynek tartja.)

A másik jóember

Ki az a Mahmúd Ahmadinezsád, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen ad elő „Közös értékek a globális környezetben” címmel? Iráni elnökként brutálisan leverette az újraválasztása ellen tüntetőket. Tagadja a holokausztot, szerinte az emberek nagy része azt gondolja, hogy 9/11 mögött az Egyesült Államok áll.

Kampány

Volt Kormányinfó néhány keményebb kérdéssel, de Gulyás Gergely még be se fejezte, Magyar Péter már kellemetlenkedett neki. A miniszter a kormányinfón szállt bele az újságírókba, bár azt nem árulta el, kinek kéne szégyenkeznie.


És miközben hamis állítással próbálják alátámasztani országszerte terjesztett szórólapokon a Fidesz-kampány legfontosabb üzenetét, a Tisza Párt vezetője azt ígérte, addig nem mennek haza a tervezett köztévés tüntetésről, amíg nem engedik meg, hogy beolvassák a követeléseiket, vagy leüljenek egy élő vitára.

Lánczi Tamás a politikai évad egyik nagy vesztese – úgy volt, hogy a szuverenitásvédelem lesz a fő téma, de a botrányok felülírták ezt. A hivatalvezetőnek így nagyjából az maradt, amit a köztévés műsorában is csinált: Schiffer Andrással merenghetett a háttérhatalmak ármánykodásain.

Öt éve tíz polgármesterrel büszkélkedett a Jobbik, megnéztük, mi lett velük. A fideszes holdudvarból erősített a Mi Hazánk, nem tetszik nekik, hogy Orbánék Kis Grófóval és Győzikével barátkoznak.

Nem rossz könyvek

Mi változott idén a magyarérettségin, és mit szóltak hozzá a diákok? Mit lehet kezdeni a kötelezőkkel? Mik azok a szövegek, melyek heves reakciókat váltanak ki a fiatalokból? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettünk Kovács Péterrel, a Fazekas Mihály Gimnázium tanárával.

Nem vén focista

A korszerűtlen, öreg csereember, aki BL-döntőbe lőtte a Real Madridot: Joselu tökölése és tündöklése. Avagy két gól, amit anyád is belőne, ha kibírna előtte tíz év kispadozást kellemetlen klímájú nyugat-európai városokban. Avagy egy 33 éves korában híressé lett focista valószínűtlen pályafutása.

Hírleveleinkre emitt lehet feliratkozni, előfizetési akciónkból pedig amott lehet hasznot húzni.