2023. június 12., hétfő

MÁR TAVALY ALÁAKNÁZTÁK AZ OROSZOK A KAHOVKAI GÁTAT, ELŐSZÖR VETETTEK BE LEOPARD TANKOKAT AZ UKRÁNOK – AZ ÁTLÁTSZÓ HETI ÖSSZEFOGLALÓJA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2023.06.12.


Orosz katonai források már hónapokkal korábban arról beszéltek, hogy aláaknázták a kahovkai gátat. A mostani robbantás is inkább orosz védelmi érdekeket szolgál, és beleillik abba a stratégiába, amelyet a napokban folytattak az oroszok: a belendülő ukrán ellentámadás nyomán sorra robbannak fel az orosz ellenőrzés alatt álló gátakat, hogy lelassítsák az ukránok haladását.


- Felrobbant a Nova Kahovka-i víztározó gátja, több tízezer otthon vált lakhatatlanná.

- Tavalyi információk alapján a visszavonuló oroszok aláaknázták a gátat, de a mostani felrobbantása nem tűnik gondosan megtervezett akciónak, kommunikációs zavar következménye is lehetett.

- Több ponton is ellentámadást indítottak az ukránok, először vetettek be Leopard 2 tankokat, de az ellentámadásra tartogatott fő erők még nem szálltak harcba.

- Bulgária kormánya hivatalosan is bejelentette, hogy katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának.

- Folytatódtak az orosz felkelők betörései Belgorod oblasztyba, újabb csapatokat vonva el az ukrajnai frontról.

Június 6-án átszakadt és csaknem teljesen elpusztult Ukrajna egyik legnagyobb víztározójának duzzasztógátja, a kahovkai gát. A Dnipro folyón elhelyezkedő gát lerombolása miatt eddig példátlan humanitárius és ökológiai katasztrófa van kibontakozóban: a kahovkai víztárózóból a Balaton víztömegének tízszeresének megfelelő víz zúdult a folyó délebbi szakaszára. Az áradás több falut gyakorlatilag eltörölt a térképről, becslések szerint mintegy 40 ezren vesztették el otthonukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.