2022. szeptember 25., vasárnap

BARÁTI TŰZ - AZ OROSZ FEGYVERKEZÉS NYUGATI SZÁLAI

MAGYAR NARANCS
Szerző: BÉRES MÁTÉ
2022.09.21.


Franciaország, Németország, Olaszország több mint 340 millió euró értékben exportált Oroszországnak katonai felszereléseket a 2014-ben életbe léptetett szankciók után. Nemcsak az oroszok, egyes nyugati cégek is sokat tettek azért, hogy kijátsszák az embargót.


Részben ukrán hírszerzési információkra épülő külföldi sajtóértesülések szerint a német fegyveripari óriás, a Rheinmetall (amely a magyar kormány egyik legfontosabb hadiipari partnere, valamint a magyarországi Vodafone-t felvásároló 4iG résztulajdonosa) egyszerre szorgalmazta, hogy Németország Marder típusú harckocsikat szállítson Ukrajna számára, valamint vett részt egy orosz kiképző központ létesítésében a Moszkvától nagyjából 400 kilométerre található Mulinóban. A legújabb hírek szerint a Rheinmetall felújított 16 Marder harckocsit Ukrajna számára, 14-nek a helyreállításán már munkálkodik, és készen áll további 70 darabot szolgálatba állítani, azonban a német kormány egyelőre nem engedélyezte az exportot. Christine Lambrecht védelmi miniszter azt nyilatkozta, még egyetlen ország sem szállított nyugati típusú harckocsikat vagy tankokat, és „megállapodtunk a partnerekkel, hogy ezt nem fogjuk egyedül megtenni”.

A mulinói kiképző központ kiépítésére 2011-ben kötött a vállalat 140 millió dolláros szerződést, azonban a Krím megszállása után a német kormány felfüggesztette a beruházást. Jurij Boriszov orosz külügyminiszter 2015-ben arról számolt be, hogy az üzletet az orosz Garnizon vállalat vette át, de az elmúlt hetekben több európai portál is arról írt, hogy a Rheinmetall – kijátszva a 2014 után életbe léptetett szankciókat – mégiscsak kivette a részét a projektből, ráadásul több más német céggel együtt...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.