2024. július 3., szerda

"AZ ÁLLAM ONNAN VESZI EL A PÉNZT, AHOL ELLENSÉGET LÁT ÉS ODA ADJA, AHOL BARÁTOT" - FARKAS ZOLTÁN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2024.08.01.A Reggeli Személy 2024. július 2-i adásában Dési János vendége Farkas Zoltán, a HVG munkatársa volt.

CSERNA-SZABÓ ANDRÁS: „BENNE VAN A PAKLIBAN, HOGY MI VAGYUNK AZ UTOLSÓ MAGYAROK”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2024.08.03.


Mind úgy teszünk, mintha lenne holnap, holott már világosan látszik az alagút végén a sötétség – véli Cserna-Szabó András. Az éppen ötvenéves író nemrég apokaliptikus hangulatú novelláskötettel jelentkezett: Az utolsó magyarokban nemzetünk tipikus karaktereit felvonultatva beszél a magyar múlt és jelen társadalmáról – gyakran abszurd és mindig nagyon szórakoztató módon. A Válasz Online most szóban is elvégeztette vele a nagy hanyatlásleltárt a gasztronómiától az olvasáson át egészen a klímaváltozásig. Az eredmény sötét, de vicces, „Nem kell a pokolig menni, elégünk a körúton”-jeligére. Interjú...

A SZEGÉNYSÉG HELYZETE MAGYARORSZÁGON 2024-BEN - MAREK BERTRAM A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: PARA-KOVÁCS IMRE
2024.08.02.A Reggeli személy 2024 július 3-i adásában Para-Kovács Imre vendége Marek Bertram, az Egyensúly Intézet elemzője volt.

ZSAROL A KECSKEMÉTI FIDESZ, LOTTÓNERTESEK, ORBÁN-ZELENSZKIJ TALÁLKOZÓ❗| SOMOGYI ANDRÁS

SOMOGYI ANDRÁS
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2024.08.02.Zsarol a kecskeméti Fidesz, lottóNERtesek, Orbán-Zelenszkij találkozó❗| Somogyi András

A FIDESZNEK ÚGY JÓ, AHOGY VAN

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.08.03.


Ördögien kitalált csapda, amit a főpolgármester-választás körül a hatalom kialakított. Ez a kormánynak jó, a fővárosnak és az ott lakóknak rossz lesz. Így értékelte a helyzetet Szentpéteri Nagy Richard politológus, alkotmányjogász. Annak kapcsán beszélgettünk vele, hogy Vitézy Dávid – támogatói javaslatára – alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybíróságon.


Miután a Kúria elutasította Karácsony Gergely indítványát egy új, általános budapesti főpolgármester választás kiírására, és helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amely szerint a következő öt évben is Karácsony Gergely vezeti Budapestet, Vitézy Dávid közölte: furcsállja, hogy Karácsony örül a saját indítványa bukásának. Az előzmények ismertek: a főpolgármester-jelölti versenyben az utolsó pillanatban változott a mezőny Budapesten, miután a fideszes jelölt az utolsó pillanatban lépett vissza. Azt mindenki tudta, hogy az utolsó két hétben a nyomda már nem készít új szavazólapokat, a helyi választási irodák dolga lesz kihúzni minden lapról külön-külön a jelöltet. Arra viszont, hogyan kell ezt megtenni, nem tartalmaz részletszabályt a törvény. A Nemzeti Választási Iroda értelmezésében megfelel a törlésnek az is, ha valaki nyomtatóba helyezte a lapokat és úgy húzta át a vonatkozó részt, ahogy az is, ha tollal végezték el ezt. Amióta van választási igazgatás és választási füzetek készülnek, azóta a szavazatszámláló bizottságok kapnak egy útmutatást a szavazólapok értékeléséhez. Ennek alapján kell eldönteniük, hogy mi minősül érvényesnek vagy érvénytelennek. Az elmúlt évtizedekben Szentkirályi utolsó pillanatos visszalépéséhez hasonlóra nem volt példa – az ilyen esetek konkrét kezelésére nem is készítették fel a bizottságokat. Szentpéteri Richárd szerint megtehették volna a szavazókörzetben dolgozók, hogy nem egy vékony vonallal törlik ki a visszalépő nevét, hanem olyan megoldást keresnek, ami alatt egyszerűen olvashatatlanok lettek volna a betűk. De ez nem azok felelőssége, akik hajnalban nekiálltak javítgatni a lapokat. Elő kellett volna írni a fekete, vastag kihúzó tollat. Mindenütt – mondta.

Ön szerint jogos a vesztes fél panasza?

A Vitézy által, benyújtott alkotmányjogi panasz korábban – a rendszerváltást követő demokráciában – ritkán alkalmazott jogintézmény volt. Akik a beadványt készítették, azzal indokolták az álláspontjukat, hogy abban a vitatott két kerületben – a negyedikben és hetedikben – azért sérülhetett a választók joga, mert ott olyan tollal és úgy húzták át a visszalépő Szentkirályi Alexandra nevét, amely alkalmas lehetett a szavazók megtévesztésére. Ha az alkotmánybírák is úgy látják, hogy ez a kifogás megáll, mert valóban megtévesztőek voltak a szavazólapok és a nehezebb eligazodás miatt ezzel részben sérülhetett a választópolgárok joga, akkor dönthetnek Vitézy javára, és megsemmisíthetik a Kúria döntését...

EGY KONVOJ, EGY TELEFON

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.07.03.


Tegye fel a kezét, akit úgy igazán meglepett, hogy doktorminiszter urunk mint soros elnök először Kijevbe ment látogatóba. Bazinagy konvojjal, viszont mélységes titokban. Ha valaki elalélna a meghatottságtól, miszerint ez az alak véletlenül úgy kezdett el működni, ahogyan ilyen pozícióban kellene neki, azaz kultúremberként és alattomos hátsó szándékok nélkül, akkor arra lennék kénytelen rávilágítani a zseblámpámmal, hogy most szervezi a frakcióját, amivel amúgy Európában át szeretné venni a hatalmat.

Ha azt sem feledjük, hogy az elmúlt hetekben hogyan mutattak neki ajtót az összes széljobbos haverjai legfőképp két dolog, azaz Putyin uniós helytartója szerepe miatt, s ebből fakadóan Ukrajna ellenessége okán, akkor teljesen más fénytörést mutat ez a bazi nagy konvojjal abszolvált kijevi út. Szó nincs itt se békéről se háborúról, kárpátaljai magyarokról meg végképp nem, hanem álarc ez Európa azon fasisztáinak, akiknek az említettek miatt volt a baja eddig Orbánnal. Hogy menjenek a büdös aklába fenntartások nélkül, ez a túra célja.

Olyan ez, mint az egyszeregy, átlátszó a manus, mint az opálos tejüveg. Hogy miért nem érdekli őt a kárpátaljai magyarok sorsa, arra az mutat, hogy amíg a marha nagy konvoj haladt Kijev felé, idehaza megjelent a rendelet, ami szerint csak azoknak az ukrán menekülteknek ad „szállást”, akik a harci zónából, mintegy a frontról érkeznek, másoknak nem. Kárpátalján nincsen háború, így ottani véreink nem érdekesek, így döntött a háborús veszélyhelyzetben fetrengő magyar kormány, de az csak egy apró adalék.

Jó vagyok. Stramm gyerek, üzente a kijevi úttal a tőle ódzkodó fasisztáknak Viktorunk, miközben az a máz, hogy Európa érdekeit (kies hazánkról most szó sincs) képviseli, ugyanakkor egy másik vonalon a seggét is biztosítani kellett, hogy Vlagyimir gazdája ne legyen túl morcos. Mert mire vélhetnénk, hogy ugyanakkor, amikor Kijevben megjelent az európai bőrbe bújt putyinfarkas, Szijjártó külügyes Lavrovval telefonált. Hogy miről, azt csak sejthetjük, hogy miért, azt valószínűleg tudjuk, és nem írjuk le a miatta bekövetkező testi reakcióinkat.

Erről a telefonálásról úgy nagyjából annyi derült ki, hogy „Kijevnek feltétlenül biztosítani kell az Ukrajnában élő valamennyi nemzetiség jogait”. Mondja ezt Szijjártó azzal a Lavrovval, akinek az országa esetleg Kijevet épp akkor azért nem rakétázta, mert Szijjártó szólt, hogy a gazdája ott van. Valahogyan nehezen dolgozza fel az ember ezt a kétszínűséget, kitalálhattak volna más fedősztorit, mert egészen egyértelműen világos, hogy azért történt a távhívás, hogy nagy baj ne legyen ebből az Orbán kampányútból.

Mert, mint kifejtettük, még mindig itt tart. Viszont megnyugodhatott, mert egy harmadik szálon az oroszok (Dimitrij Peszkov szóvivő) kijelentették, nem tartják árulónak Putyin magyarországi gauleiterét. „A Kreml nem vár semmit ettől a találkozótól” – így ez a Peszkov – „Magyarországnak, aki most vette át az EU soros elnöki tisztét, teljesítenie kell a feladatait” – tette még hozzá, így nyugtatva meg az aggodalmaskodókat, hogy Orbán nem kap polóniumos teát, és nem fog kizuhanni a Karmelita erkélyéről sem...

A MAGYAR-UKRÁN-OROSZ MECCS

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.08.03.


A baloldal bukása és diplomáciai perpatvarok a 444 reggeli hírlevelében.

Jó reggelt! Ez a 444 reggeli hírlevele (de nem az egyetlen), benne az elmúlt nap legfőbb anyagaival.