2024. június 19., szerda

UNIÓS ELJÁRÁST JAVASOL AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG A MAGYAR KORMÁNY TÚLKÖLTEKEZÉSE MIATT

TELEX
Szerző: MÁRTON BALÁZS
2024.06.19.


Az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy a tagállamok indítsák el a túlköltekezési (túlzottdeficit-)eljárást többek között Magyarország kormányával szemben, mert akkora a költségvetési hiánya, hogy az sérti a közös szabályokat. A testület a tavaszi gazdasági csomagja részeként jelentette be a közleményében, hogy hét tagállamnál lépne a túlzott deficit miatt.

Mi ez az eljárás, és miért van?

Az EU közös gazdasági szabályainak (maastrichti kritériumok) része, hogy elvileg egyetlen tagnál sem lehet nagyobb a hiány három százaléknál – azaz a bruttó nemzeti össztermékhez, a GDP-hez képest legfeljebb három százalékkal többet költhet az állam, mint amennyi bevétele van, a különbséget adósságból fedezve. Emellett elvileg az adósságuk sem lehet nagyobb, mint a GDP 60 százaléka.

Erre azért van szükség, hogy ne jussanak olyan helyzetbe, mint például a 2008-ban indult gazdasági válságban. Akkor több ország magas hiánya és sok adóssága majdnem magával rántotta a többieket is, ami miatt közös pénzügyi mentőöveket kellett dobálni. (Magának a tagállamnak se jó, ha rengeteg adósságot dob a következő nemzedékek nyakába és sokat kell költenie kamatkiadásokra.)

A szabályokat a “hatos” és a kettes" csomaggal szigorították a válság alatt. Az elmúltával, 2016-ban viszont Jean-Claude Juncker bizottsági elnök azzal indokolta egy interjúban, miért nem lép az előírásokat sértő Franciaország esetében, hogy „az Franciaország”.

Az eljárásokat a koronavírus-járvány miatt 2020-tól felfüggesztették. Az Európai Bizottság egy finomhangolás után már tavaly visszahozta volna ezeket, de a tagállamok nem tudtak időben megegyezni a részletekről egymással és az Európai Parlamenttel (EP).

A végső szabályokkal – amikről idén februárban egyezett meg a miniszteri Tanács és az EP, majd áprilisban szavazott meg a két testület – finomítottak kicsit az eljáráson. Azoknak az országoknak, amelyeknek az

1. adóssága magasabb a bruttó nemzeti össztermékük (GDP) 90 százaléknál, átlagosan évi egy százalékot kell faragniuk rajta,

2. 60 és 90 százalék között pedig felet.

3. Emellett a GDP-hez képest három százaléknál nagyobb államháztartási hiányt növekedés idején másfélre kellene leszorítani, hogy ezzel olyan tartalékot képezzenek, amivel a nehezebb gazdasági helyzetre készülnek...

AZ EU-CSATLAKOZÁS KORUNK LEGNAGYOBB GAZDASÁGI CSODÁJA

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2024.06.19.


A magyar kormány az elmúlt években elsősorban az európai uniós tagság – néha valós, általában nem valós – költségeinek hangoztatásával volt elfoglalva, gyakran ekézte Európa gazdasági állapotát, és deklaráltan az Európán kívüli világgal, elsősorban Ázsiával való kapcsolatépítéstől várja a gyengén muzsikáló magyar növekedés beindítását.

Ez annak fényében elég érdekes, hogy egy friss, júniusban megjelent tanulmány alapján az európai uniós csatlakozás a térségünkben páratlan gazdasági csodát eredményezett, amelyet még Ázsia feltörekvő gazdaságai is megirigyelhetnének.

2004 és 2019 között a tíz, 2004-ben csatlakozott tagállam jóléte 30 százalékkal nőtt ahhoz képest, mintha az EU-n kívül maradtak volna.

A tíz ország egy főre eső hazai összterméke (GDP) a vizsgált időszakban mintegy megduplázódott, az EU-15-höz, azaz a 2004 előtti tagsághoz viszonyított felzárkózás üteme nőtt a csatlakozást követően.

Mindez nemzetközi összevetésben is példátlan. A Világbank definíciója szerint 2004-ben a tíz új belépőből nyolc közepes jövedelmű ország volt, mára viszont globális összevetésben mindannyian magas jövedelműnek számítanak. Ez az ugrás 1960 és 2008 között a Világbank korábbi számításai szerint mindössze 13 gazdaságnak sikerült, köztük négy EU-tagnak (Spanyolország, Írország, Portugália, Görögország), valamint egy maréknyi ázsiai sikersztorinak (Japán, Dél-Korea, Szingapúr, Hongkong, Tajvan).

Azaz a közepes jövedelmi csapdaként is ismert jelenségből való kilépésnek az elmúlt évtizedekben a legjobb módja az EU-ba való belépés volt, amely még az agyonsztárolt ázsiai iparpolitikánál is jobb hatékonysággal működött...

MAGYAR PÉTER: AZ AZ ELLENÉRV, HOGY A KAMPÁNYBAN MÁST MONDTAM | 24.HU

24.HU
Szerző: 24.hu
2024.06.19.Annak ellenére, hogy korábban többször azt nyilatkozta, nem ül be az Európai Parlamentbe, Magyar Péter mégis felvette mandátumát. Kedd este Brüsszelből válaszolt a követőinek élő bejelentkezésben a döntésével kapcsolatos kérdésekre. – A politikában nem lehet mindig mindenkinek megfelelni, engem a jó szándék vezet, és egy cél, hogy ezt a kormányt leváltsuk – jelentette ki, hozzátéve, fizetése felét jótékonysági célra fogja felajánlani.

SÍK ENDRE: SIKERESEN BETÖMTE A POLITIKAI VÁKUUMOT A MAGYAR VÁNDOR. DE HOGYAN TOVÁBB INNEN?

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2024.06.18.A Reggeli Személy 2024. június 18-i adásában Dési János vendége Sík Endre szociológus volt.

BÖCSKEI BALÁZS:| MAGYAR PÉTER KOCKÁZATMINIMALIZÁLÓ STRATÉGIÁT FOLYTAT A FACEBOOK SZAVAZÁSSAL

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2024.06.17.A Reggeli Személy 2024. június 17-i adásában Szénási Sándor vendége Böcskei Balázs, az IDEA intézet kutatási igazgatója volt.

UNGVÁRY KRISZTIÁN: "BÉKEPÁRTISÁG" ÉS AZ AGRESSZOR MARKETINGJE

UNGVÁRY KRISZTIÁN VIDEÓPODCAST
Szerző: UNGVÁRY KRISZTIÁN
2024.06.18.Ez a videó arról szól, hogy miért nem háborúpárti hivatalosan már senki sem amióta aláírták az ezzel kapcsolatos Briand-Kellogg paktumot 1928-ban és mi a kérdés tágabb történeti kontextusa.


MEGJELENT A NYOMTASS TE IS! 361. SZÁMA

NYOMTASS TE IS!
Szerző: nyomtassteis.hu
2024.06.18.


A tartalomból: 

Van-e esélyegyenlőség a magyar választásokon? 
Egyáltalán nem természetes az, ami nálunk történik választásról választásra, vagyis hogy a Fidesz valamennyi vetélytársánál messze többet költ a kampányokra. Az esélyegyenlőség látszatára sem ügyelve használnak fel állami forrásokat is a pártok között folyó versenyben.

Drámaian kevés az idősotthon
Hiába nőnek egyre a gondoskodási igények a társadalom idősödésével, az állami ellátórendszer le van maradva, nem bővült az igényeknek megfelelően sem az idősotthonokban ellátottak helyeinek száma, sem a szolgálatosok mértéke a házi idősellátásban.

Rendőrlaktanyában képezik ki a kórházigazgatókat
A Belügyminisztérium bentlakásos kiképzésén kell részt venniük azoknak a kórházi vezetőknek, akik reményeik szerint a tavaly év végén váratlanul felmentett főigazgatók helyére kerülhetnek.

Honnan jöttek Magyar Péter vidéki szavazói?
A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte Magyar Péter feltűnése az ország Budapesten és megyei jogú városokon kívüli részén.

Folyamatosan gyengül a forint
Nagyot gyengült a forint a múlt héten is, amiben Magyarországot érintő és külpiaci tényezők is szerepet  játszottak. A múlt hét elején még 390 körül is járt az euró/forint árfolyam, azóta azonban a forint tovább gyengült a vezető devizákkal szemben, pénteken már 398 felett is volt.

Hazugsággal vádolják a Fideszt a nagykövetek
Két külképviselet szerint a Fidesz valótlanul állította, hogy országaikban bevezetnék a sorkötelezettséget. Ténybeli torzításokat tartalmaztak a Fidesz hirdetései a kampányban – erről szóló, azonos szövegű poszt jelent meg június 11-én az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének, valamint a német külképviseletnek a közösségimédia-felületein.

Választási dráma a fővárosban
Ritkán adódik olyan helyzet, hogy ennyire kicsi legyen a különbség két jelölt között, mint ami Budapesten a főpolgármesteri választáson történt.

 HASZNOS HÍREK

A következő tanév legfontosabb dátumai
Közzétették, hogy a 2024/25-ös tanévben mikor lesznek az iskolai szünetekés a középiskolai felvételik. A 2024/25-ös tanév első tanítási napja 2024. szeptember 2., az utolsó tanítási napja pedig 2025. június 20. lesz.

Tanuljuk meg az internetes rádiózást!
Bár elvették a frekvenciáját, a Klubrádió kormánykritikus hangját mégsem tudta elnémítani a Fidesz-kormány, mert az interneten továbbra is hallgatható. Forrás: www.klubradio.hu/atallas

ITT OLVASHATÓ, LETÖLTHETÓ, NYOMTATHATÓ 

KORÁBBI LAPSZÁMOK

NINCS EURÓNK, DE MIÉRT? – MEGSZÓLALT BOD PÉTER ÁKOS

PORTFOLIO CHECKLIST PODCAST
Szerző: PORTFOLIO CHECKLIST
2024.06.18.Miért nem vezettük még be (https://www.portfolio.hu/gazdasag/202...) az eurót 20 évvel az uniós csatlakozás után, ki profitál ebből és jó-e az, ha nincs deklarált árfolyamcélja a jegybanknak? Vendégünk volt Bod Péter Ákos (https://www.portfolio.hu/szerzo/bod-p...) , egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke. A második részben arra kerestük a választ Oláh Attilával, a Groupama Biztosító vállalati személybiztosítási és egészségbiztosítási vezetőjével, hogy miért nő gyorsabban az egészségbiztosítások piaca, mint a magánegészségügyé és mit nyernek a dolgozók egy jó munkáltatói egészségbiztosítással. 

Főbb részek: 

- Intro - (00:00
- Miért nem vezetjük be az eurót? - (01:36
- Egészségbiztosítások - (16:20)

A STRATÉGIAI MEGÁLLAPODÁSOK TITKAI: ÍGY JÁTSSZÁK KI A DOLGOZÓKAT

DELLA PODCAST
Szerző: BAKA F. ZOLTÁN
2024.06.19.Egyre-másra jönnek a hírek a Vasas Szakszervezethez tartozó gyárakból, üzemekből a termelés visszafogásáról, a munkaidő rövidítéséről, a csökkenő foglalkoztatásról. A vendégmunkások iránti, a jelek szerint inkább központilag motivált, semmint valós piaci igényeket kielégítő kereslet is elapadt az utóbbi időben – osztja meg tapasztalatait a Della hallgatóival László Zoltán, a szakszervezet alelnöke.

Mindabból, amit a műsorban átbeszéltünk – termelési kilátások romlása, piacszűkülés, a gyártás visszafogása az előttünk álló időszakban – az a kép rajzolódik ki, hogy az ipar még annál is kisebb mértékben járulhat hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez idén, mint amivel a kormány tervez. Hogy tényekkel is alátámasszuk:

a szakszervezet friss felmérése szerint a hatósugarukba tartozó cégek 41 százalékánál termelnek jelenleg alacsonyabb intenzitással.

Sok cég szenved a piaci megrendelések ciklikussága miatt: van olyan hazai, mezőgazdasági gépekkel foglalkozó vállalat, ahol az uniós tagállami támogatási programok leállítása miatt az idei év második felében megrendelés nélkül maradnak, viszont az első félév végén szinte folyamatos üzemmódban dolgoznak, hogy ki tudják elégíteni azon igényeket, amiket még a támogatási program felfüggesztése előtt sebtiben jelentkező és nyertes cégek jeleztek.

A szakszervezet tapasztalatai szerint az elmúlt időben általánosan gyengült a munkavállalói jogok érvényesülése a feldolgozóiparban, jobban a távol-keleti tulajdonban lévő gyáraknál, de a nyugati cégek felől is rosszakat hallani. Szóba került a Dunaferr is, ahol a Liberty Steel leállította a kokszgyártást, ezzel sokakat kétségbe ejtve, akik szerint megpecsételődött az acélgyártás jövője a városban. A választás másnapján közzétett döntésről a cég nem tájékoztatta a szakszervezetet, holott László Zoltán szerint kötelezettsége lett volna. A műsorban ezzel összefüggésben arról is beszéltünk, hogy a nagyvállalatokkal kötött, titkosítással védett stratégiai megállapodások kiszivárgott részletei milyen alkut mutat meg a multik és a kormány között, melyek kárvallottjai a munkavállalók.

A GYERMEKVÉDELMI DOLGOZÓK HÁLÓSZOBÁJA IS NYITVA LESZ A HATÓSÁGOK ELŐTT

SZABAD EURÓPA
Szerző: BIHARI ÁDÁM
2024.06.19.


A magánéletük részleteire is rákérdez az az adatlap, amelyet a gyermekvédelemben, például a gyermekotthonokban dolgozóknak, de a nevelőszülőknek is ki kell tölteniük. Kérdés, hogy mennyire hatékonyan szűr majd az új rendszer ahhoz képest, hogy hány embert tántorít el a szakmától.

Korábbi cikkeinkből, riportjainkból kiderül, hogy a nevelők, pszichológusok, gyermekfelügyelők hiánya milyen szinten ronthatja az ellátás minőségét, még akkor is, ha a rendszerben dolgozók a legjobb tudásuk szerint és erőn felül teljesítve végzik a munkájukat. A választások másnapján elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag azonban nemcsak a büntetéseken szigorít, de utánamegy a dolgozók magánéletének is, ha kell, szó szerint a hálószobáig. Két nappal később már a gyermekotthonok felé is jelezték, hogy szinte azonnal elindul az ellenőrzés a gyakorlatban.

Megkérdezik, hova jár bulizni, de ellenőrizhetik is

Kedden (június 11-én) hívtak minket a belső ellenőrzéstől (a törvény az ellenőrzést a rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szervének, a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak, az NVSZ-nek a feladatává tette – a szerk.), hogy a fenntartó kezdeményezze a vizsgálat elindítását. Közölték, hogy fél év alatt 15 ezer embert fognak ellenőrizni, ez havi 2500 embert jelentene – idézte fel a telefonhívást egy fővárosi gyermekotthonban dolgozó forrásunk. – Közölték, hogy az ellenőrzés alapja a jogszabályban is megtalálható adatlap, de emellett kijöhetnek a gyermekvédelmi dolgozó lakására, és beszélnek a szomszédokkal is.

Amikor forrásunk megkérdezte, hogy mit fognak vizsgálni, milyen jeleket keresnek, és mi lesz, ha valaki nem engedi be őket a lakásába, kitérő választ kapott. „Azt mondta, az ajtófélfánál is lehet természetesen beszélgetni, de már az is jel, ha valaki nem engedi be őket.” Forrásunk szerint az ellenőrzést részletező hívó megkérdezte, hányan dolgoznak az otthonban, és közölte, hogy a meglévő munkatársak is az ellenőrzés alá esnek, ezért feltételezhető, hogy nem csak az új belépőkről van szó (a jogszabály jelentkezőként említi az adatlap alanyát). Aki nem felel meg a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton, vagy kifogást találnak az életvitelében, annak megszüntethetik a jogviszonyát, és végkielégítést sem kaphat.

„Már eddig is tömegek álltak sorba, hogy gyermekotthonban dolgozhassanak, de ha ezt meghallják, nyilván még többen akarnak majd kevés pénzért, nagy nyomás és nehéz körülmények között dolgozni úgy, hogy még a magánéletüket is teljesen átvilágítják” – ironizált egy másik, a gyermekvédelemben dolgozó forrásunk, az ő intézményükbe azonban nem érkezett még hasonló hívás...

VERGŐDIK AZ IRODAPIAC, CSAK AZ ÁLLAM PÖRGETI, AMI 350 EZER NÉGYZETMÉTERT VÁSÁROL KORMÁNYKÖZELI FEJLESZTŐKTŐL

TELEX
Szerző: BÁNÁTI ANNA
2024.06.19.


Az elmúlt hetekben kiderült, hogy a Bosnyák téri Zugló Városközpont mellett két másik nagy irodaberuházást is megvásárol az állam. Az így létrejövő kormányzati negyed jóval nagyobb annál, mint amit a Gyurcsány-kormány tervezett, és amit akkoriban a Fidesz kritizált. Az állami részvétel hatalmas segítség az irodákat építő kormányközeli vállalkozóknak olyankor, amikor finoman szólva sem pörög az ingatlanpiac: idén már 15 százalék lehet a kihasználatlanság.


Januárban írtunk arról, hogy NER-es vállalkozóktól bérelhet a MÁV és több állami hivatal: a Telex által megszerzett dokumentumokból az derült ki, hogy a MÁV-csoport, az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Választási Iroda és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is a Nádorkertnél épülő BudaParton bérelhet majd irodát.

A megállapodás azért volt nagy jelentőségű, mert az irodaházat fejlesztő Kopaszi Gát Zrt. ezáltal biztosra mehetett, hogy lesz bérlője, ami nagy fegyvertény annak fényében, hogy 2019 óta egyre csökken a budapesti irodák kihasználtsága, 2024 végére már 15 százalékuk állhat üresen. A dokumentumokban szerepeltek olyan bérlemények, ahol már ültetési terv is szerepelt, és az is kiderült, hogy a még fel sem épült házak terveit már a leendő bérlők igényeihez igazítják...

VÁLASZTÁS UTÁN JÖTT A BOSSZÚ, FOLYTATÓDIK A BUDAPEST MÓDSZERES KIVÉREZTETÉSE

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2024.06.19.


Vitézy Dávidnak lehetett valami zsebszerződése az Orbán-kormánnyal – vélekedik Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere arra büszke, hogy hatalmi erővel le tudott emelni újabb kétmilliárd forintot a fővárosi önkormányzat számlájáról – értékelte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Varga Mihály keddi Facebook-bejegyzését. A miniszter egy hétfői ítélet alapján úgy fogalmazott: „A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester azonnali jogvédelmi kérelmét, így a Kincstár kétmilliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól”.

Az említett 30 milliárd forint a főváros számlájáról tavaly leemelt összeggel együtt értendő –magyarázta Kiss Ambrus, aki nem igazán érti, milyen érvek írhatták felül a bíróság elsőfokon hozott döntését, amely elrendelte a jogvédelmet és ezzel megtiltotta az inkasszálást.

Ahogy azt a Népszava megírta, a fővárosi önkormányzatnak az idén 75,5 milliárdot kellene fizetnie szolidaritási hozzájárulás címén, miközben a kötelező feladatok ellátására csak 35,9 milliárd forint állami támogatást kap. Így valójában Budapest segíti az állam működését 39,6 milliárddal. A szolidaritási adó mértéke az idén 30 százalékkal nő, miközben a helyi iparűzési bevételnél csak 10,5 százalékos emelkedés várható. A főváros tavaly pert indított a mértéktelen adóztatás miatt, amely több jogi kanyar után márciusban az Alkotmánybírósághoz ért. Az ügyben normakontrollt kérő Fővárosi Törvényszék annak megállapítását indítványozta, hogy a fővárost terhelő szolidaritási hozzájárulás „konfiskáló és elkobzó jellegű, aránytalan, és így nemzetközi szerződésbe ütközik, azt meg kell semmisíteni.” Az Alkotmánybíróság még nem döntött. Mindezzel párhuzamosan a főváros – hónapról-hónapra – jogvédelmet kért, hogy amíg nincs végleges döntés, jogos-e a szolidaritási adó, addig ne vonják le azt. Bár már június van, a januári kérelemről csak most született jogerős ítélet. Első fokon még jogosnak tartották a főváros kérését, de ezt felülírta hétfőn a fővárosi ítélőtábla, a kormány pedig rögtön folytatta is a pénz beszedését.

Teszi ezt annak ellenére, hogy Varga Mihály szerint „Budapest csődben van”, „az önkormányzat pénzeszközei április végére 9 milliárd forintra csökkentek, adósságállománya 30 milliárd forinttal nőtt”. Ráadásul a pénzügyminiszter szerint 5 milliárd forintnyi be nem fizetett adóval még mindig tartozik a Karácsony Gergely vezette önkormányzat.

– Csődről az beszél, aki maga akarja előidézni azt – mondta Kiss Ambrus, aki szerint

meglepő módon az ország pénzügyminisztere drukkol, hogy a nemzet fővárosa fizetésképtelenné váljon, miközben az ország gazdasági fellendülése erősen függ Budapesttől. A főváros pénzügyeiért felelős főpolgármester-helyettes ugyanakkor nem tagadta, hogy a város jelenleg folyószámlahitelből működik, a pénzügyi számláló mínusz 4,5 milliárd forinton áll...

AMERIKAI NÉPSZAVA: GYURCSÁNYNAK SEMMIKÉPP NEM SZABAD MOST LEMONDANI

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.06.18.


Az EP-választáson bekövetkezett vereség után először, megszólalt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A magát sajtónak nevező ellenzéki média a szokásos módon cinikusan és gúnyosan fogadta, ahogy az elmúlt 14 évben mindig, ha a demokratikus ellenzék bármit tett vagy mondott. Míg a fideszes Magyart nem érheti bírálat semmiért.

Pedig az korrekt dolog, ha egy párt elnöke az elszenvedett vereség után elmondja, hogy elemzik és értékelik a történteket, keresik az okokat, tisztázzák a felelősséget, és megígéri a nyilvánosságnak, hogy az önvizsgálat eredményéről és a döntéseikről beszámol. Mindenki arra harapott rá, természetesen, hogy elvileg felmerülhet a párt elnökének lemondása is.

Nyilvánvalóan azért, mert a Magyar Péterben messiását megtaláló ellenzékiek és Magyar sajtója, megigazulva érzi magát, alig várja, hogy Gyurcsány lemondjon, a DK megszűnjön, az eddigi ellenzék megsemmisüljön, s mindenki vonuljon Magyar Péter megdicsőülésének virágokkal szegélyezett útján, és kivétel nélkül mindenki a diktátor Magyarra szavazzon.

Mi éppen ezért azt mondjuk, hogy ha valamikor, akkor most semmiképpen nem szabad Gyurcsánynak lemondania. Ennek több oka van. Először is azért, mert ha azt kérdezi, hogy hibáztak-e a kampányban, azt mondjuk, hogy nem. A vereségek okát nem itt kell keresni, hanem 2014-ben, amikor először elindultak a csaló választáson és landoltak a NER-ben.

Minden kudarcnak és vereségnek ez az oka, a legnagyobb bűnük pedig az, hogy ezt nem ismerik el, és nem mondják meg az embereknek. Hitegették őket, hogy Orbánt választáson le lehet győzni az egyenlőtlen és tisztességtelen feltételek között. Emiatt belesodródtak a kirakaparlamentbe, ahol megkapták a kezükre és a lábukra a NER bilincseit.

Ezért büntetik őket.

Most a magyaristák is ezért ócsárolják őket, miközben ők semmivel nem voltak különbek. Figyeljék meg, hogy a parlamenti ellenzéki pártok szenvedtek vereséget, a legnagyobbat a Momentum, amit szintén istenítettek, amikor megjelent, s amíg nem jutott a parlamentbe. Magyar csillaga is addig tündökölhet, amíg be nem masírozik a NER-be, Orbán szárnyai alá.

De a legfőbb oka annak, hogy Gyurcsánynak most semmiképpen nem szabad lemondani, az Magyar Péter, a reformfideszes messiás. Gyurcsány az egyetlen, aki a pártjával ellene állhat, megmentheti a maradék pluralizmust, baloldaliságot, demokratikus ellenzékiséget. Mert Magyar Péter nem demokrata, azt mondani sem kell, s nem szabad engedni neki.

Nem szabad megengedni, hogy jöjjön Magyar az agresszivitásával, s elsöpörjön mindenkit, letaroljon és eltaposson mindent, ami rajta kívül van. Orbán azért engedte szabadon, hogy ezt a munkát elvégezze, mielőtt kinyírja. Ha Gyurcsány most lemondana, s ezzel a baloldal szétesne, a demokratikus ellenzéknek egyetlen bázisa sem maradna, s az tragédia lenne.

Gyurcsányra most olyan szükség van, mint egy falat kenyérre. Eszébe ne jusson, hogy a baloldalt szélnek eressze, elbizonytalanítsa, hogy megszűnjön minden ellenállás Magyarral szemben, aki nem az ellenzék 14 évét sajnálja, amit ő a Fidesz élősködőjeként töltött. Az ő gyurcsányellenes és baloldalellenes („se nem bal”) gyűlölete a szélsőjobbos Fideszből ered.

Ha Magyar, aki ordító oroszlánként jár körbe, mint a Bibliában az ördög, hogy mindenkit elnyeljen, és ebben sikeres lenne, akkor Magyarországon örökre elveszett a demokratikus fordulat lehetősége. Két Fidesz együtt vagy egymás ellen, két fasiszta párt, két fasiszta vezér, s teljesen mindegy, hogy ki nyer. Illetve azért nem, mert Magyar lenne a rosszabb.

Orbán nem jutott el addig, mint Magyar, hogy megkérdőjelezze a demokratikus ellenzék létezésének jogát, hogy el akarjon pusztítani magán kívül mindent, hogy még ellenzéke se legyen. Orbán enged élni, ha őt nem támadod, de Magyar kivégez, ha őt nem támogatod. Gyurcsány feladata, felelőssége, hogy most megszervezze az ellenállást.

Ehhez azonban fel kell ismernie a történelmi helyzetet, a veszélyt, amit Magyar jelent az Orbán utáni demokráciára, ha Orbán gazdaságilag kivégezné vagy megbuktatná magát. A jelenlegi helyzetben Magyar nem a Fideszre, hanem az ellenzékre dobott atombombát. Sok a sebesült, sok a halott, sok az árva, s ezek nem mind DK-sok, de meg kell menteni őket.

Gyurcsány pártja lehet Noé bárkája, amely befogadja és megőrzi a különböző liberális, baloldali és zöld demokratákat, minden embert, aki utálja a diktatúrát, a jogfosztást, az agressziót, a kirekesztést és az erőszakot, függetlenül attól, hogy a vezért Orbánnak vagy Magyarnak hívják. Magyar le akar velük számolni, ha nem állnak be mellé, de nem fognak.

Ezért Gyurcsánynak át kell lépnie saját árnyékát. Nemcsak saját pártjára kell gondolnia, de minden sebesült, bujdosó, magára maradt, elárvult demokratára is, akik szétszóródtak a Magyar által indított nukleáris támadásban. Vagy a DK-nak kell szellemében befogadónak lennie és nyitni mindenki felé, aki veszélyben van, vagy közös fedelet építeni a túlélőkkel...

EXKLUZÍV: BALOG ZOLTÁN KÜLÖNÖS UTAZÁSAI NOVÁK KATALINNAL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2024.06.19.


Ha nincs ősbizalom Novák Katalin és Balog Zoltán között, illetve nem cselekszik irracionálisan mindkét fél a kegyelmi ügyben, akkor ma nem lenne sehol a Tisza Párt, a Fidesz pedig alighanem 50-60 százalék között diadalmaskodott volna az EP-választáson. Ez persze a politikai következmények világa. Egy református értelmiségi csapat – Mogyorósi András korábbi Károli-dékán vezetésével – viszont a gyökerek felől közelített: közérdekűadat-igénylések segítségével próbálta megragadni a volt államfő és a püspök kapcsolatának intenzitását, a K. Endre-történet alapvető okát. A Balog Zoltán miniszteri kiküldetéseiről szóló adatokat velük együtt elemeztük végig, és kiderült: a volt tárcavezető 2012 és 2014 között időarányosan 2,5-szer annyit utazott külföldre Novák Katalinnal – akár kettesben –, mint a következő kabinetfőnökével. 2014 és 2018 között a már államtitkár Novákkal pedig többször ruccant el, mint az összes többi Emmi-államtitkárral együttvéve a hatéves miniszteri időszakában. Eredményeinkhez Balog is hozzátette a maga szempontjait.


„Mitől lesz valami médiaszenzáció? Van benne politikai botrány, szex, leváltott miniszter, abuzált gyerek, celebek válópere… mi kell még? Pletyka a püspök és a köztársasági elnök titkos viszonyáról? A színpadot nem Magyar Péter rendezte be, hanem a kegyelmi ügy, ő viszont kivételes éleslátással és bátorsággal ismerte fel az alkalmas pillanatot, amikor a Fideszből váratlanul kibeszélő miniszterférj odaállhat a mikrofonokkal körülvett, bevilágított porond közepére, hogy mindenki rá figyeljen” – mondta a Válasz Online-nak Lányi András író, filozófus, amikor arról kérdeztük, mi alapozta meg a Tisza Párt közel 30 százalékos európai parlamenti választási sikerét.

Hogy interjúalanyunk bátorkodott előhozakodni „a püspök és a köztársasági elnök” speciális kapcsolatával, alighanem Hadházy Ákosnak köszönhető. A független parlamenti képviselő csodálkozott rá tavaly ősszel, hogy Balog Zoltán püspök – akkor még a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke – az államfői küldöttség tagjaként kísérte el Novák Katalint egy 16 napos(!) ausztráliai és pápuai útra, ahol egyebek mellett egy magyar misszionáriusnőre emlékeztek, illetve harangot avattak. Hadházy azzal a megjegyzéssel fokozta a hangulatot, hogy „az elnök asszony férjét nem látom a képeken, ő biztosan a gyerekekre vigyáz (…), Balog püspök amúgy nem először ugrik be a helyére”. A tényeknél maradva: annyi biztos, hogy Novák Katalin államfő már 2022-ben is elvitte hivatalos útjaira a tanácsadójaként is funkcionáló református egyházi vezetőt – először négy napra Erdélybe, majd hat napra Kanadába.

Előre rögzítjük: a Válasz Online nem ítélőszék vagy bulvárhíradó, nem kívánjuk feltárni a Dunamelléki Református Egyházkerület jelenleg is regnáló püspöke és a korábbi köztársasági elnök viszonyának jellegét, lelki vagy más mélységeit.

Az viszont igenis feladatunk, hogy bemutassuk, mi vezethetett az elmúlt évek legnagyobb közéleti botrányához.

Vagyis azzal az emberi ésszel felfoghatatlan döntéshez, hogy Novák Katalin a tavalyi pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyerekotthon egykori helyettes vezetőjének, aki a pedofil igazgató ellen tett vallomásuk visszavonására kényszerítette az intézmény lakóit. Miután mindez kiderült, az államfő lemondott, sőt a kegyelmi döntést ellenjegyző Varga Judit is búcsút intett a politikának – az egykori igazságügyi miniszter exférje, Magyar Péter viszont közéleti karrierbe kezdett, és hetek alatt a legnagyobb ellenzéki erővé tette önmagát. Balog Zoltán közben a lelkészi elnöki posztot hátrahagyta, a püspökséghez viszont ragaszkodik, s csak a június 9-i önkormányzati és EP-választások után vallotta meg a 777 keresztény blognak: „nem túlzó azt állítani”, hogy ő járta ki a kegyelmet K. Endrének. (Az interjút készítő Martí Zoltán a közmédia online igazgatója, de ez senkit ne tévesszen meg: nem MTVA-féle alákérdezésről, hanem valódi szembesítésről van szó. Az újságíró szokatlan gondolatokat hozott a felszínre az alany legmélyéről; a püspök legfőbb üzenete lényegében annyi volt, hogy az a bűn, ami kiderül.)

Hogy hajszolhatta Balog Zoltán ennyire nonszensz döntésbe Novák Katalint? Miért nem tudott ellenállni sem az elnöki hivatal, sem az igazságügyi tárca apparátusa a „parancsnak”? Az ok: a két érintett közötti ősbizalmi, a hivatali racionalitást felülíró, a közszereplői bajtársiasságon messze túlmutató kapcsolat, amely 2012 óta számszerűsíthető formát is öltött. Miként lapunk észrevette, az Átlátszó közérdekűadat-igénylésekre szakosodott aloldalán több, frissen kikért dokumentum is elérhető Balog Zoltán emberierőforrás-miniszeri időszakának utazásairól (például itt, itt, itt, itt és itt), s különösen azokról a kiküldetésekről, amelyeket Novák Katalin kabinetfőnök (2012–2014), majd család- és ifjúságügyért felelős államtitkár társaságában (2014–2018) teljesített. Az információcsokor legmegdöbbentőbb része, hogy az adatközlő tárca, vagyis az Emmi-jogutód Kulturális és Innovációs Minisztérium kéretlenül is elárulta, hogy melyek voltak azok az utak, amelyeken Balog és Novák kettesben(!) vett részt. (E tények publikálásának idején még Csák János vezette KIM-et.)...

ÚJ, INGATLANOS CÉGET ALAPÍTOTT SCHADL GYÖRGY

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.06.18.


Új, ingatlanforgalmazással foglalkozó céget alapított Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korrupcióval vádolt volt elnöke – írta meg a közhiteles cégadatbázis alapján a 24.

A Gold Carpet Ingatlanforgalmazó Kft. kizárólagos tulajdonosa Schadl György, a cég ügyvezetője pedig a szintén vádlott apja. A cég főtevékenysége mellett húsz egyéb tevékenységi kört is felvett, köztük az „út, autópálya építését” is. Schadl a lappal SMS-ben annyit közölt: „Az előzmények fényében önnel nem szeretnék beszélni.”


Schadl és felesége érdekeltségében van egy hasonló nevű cég, a Red Carpet Kft. is, ami szintén ingatlanforgalmazó, és Schadl anyósa vezeti. De ezt a céget vagyonzárral sújtotta a Központi Nyomozó Főügyészség. Nem tudni, hogy ezzel összefügg-e az új cég megalapítása.

Schadl felesége, az apja és az anyósa mellett nemrég az anyja is belefogott az üzletbe, 65 évesen, még a nyugdíjkorhatár előtt. Két céggel jelent meg az állam által újraszabályozott, elsősorban NER-körökben felosztott felszámolói piacon, és a cégbejegyzésnél Schadl is közbenjárt, az egyik felszámoló cégben pedig egyik ügyvédjének, Garabits Mártonnak a felesége is tulajdonos. Garabits amúgy a Fidesz képviselőjelöltje lett volna a zuglói önkormányzati választáson, de miután a 24 megírta felesége és Schadl anyjának közös üzletét, visszaléptették...

ENNYIRE RÉSZLETESEN RITKÁN DERÜL KI, HOGY MILYEN MEGHÖKKENTŐ MÓDON ÚSZHATNAK EL ADÓFIZETŐI MILLIÁRDOK

TELEX / DIREKT36
Szerzők: GÓLYA ÁGNES, PETHŐ ANDRÁS
2024.06.18.


Egy baljós hangvételű feljegyzés készült Varga Mihály pénzügyminiszter számára 2020 első felében. A három és fél oldalas, Rákossy Balázs államtitkár által jegyzett anyag tárgya az akkoriban a Pénzügyminisztérium alá tartozó, akkor még Széchenyi Tőkealap-kezelőnek (SZTA) hívott cég volt, amely sürgős pénzügyi segítséget kért.

Az állami tulajdonú alapkezelő ugyanis elbukott közel hétmilliárd forintot, amivel veszélybe került a további működése.

A ma már egyszerűen Széchenyi Alapoknak nevezett cég azért került bajba, mert 2018-ban a rábízott adófizetői pénzek egy jelentős részét bankbetétként helyezte el a Növekedési Hitel Bankban (NHB). Ez az a pénzintézet, amely Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozott, és különböző kormányközeli üzleti körök hitelezése, majd egy sor likviditási probléma után 2019-ben felszámolás alá került.

Az SZTA közel hétmilliárd forintnyi betétje is benn ragadt a bankban, amelynek még mindig zajlik a felszámolása. A 24.hu már 2019-ben megírta azt, hogy az állami alapkezelő az egyik károsultja az NHB bedőlésének, a Direkt36 azonban hozzájutott olyan belső iratokhoz, amelyekből minden korábbinál részletesebben kiderülnek az államnak – és így az adófizető állampolgároknak – súlyos veszteséget okozó történet részletei:

- A dokumentumok szerint az SZTA azután helyezett el milliárdokat az NHB-nál, hogy a bankot sorozatban megbüntették és figyelmeztetésben részesítették a hatóságok.

- A későbbi belső vizsgálatok arra jutottak, hogy az SZTA vezetője, a jelenleg Matolcsy György tanácsadójaként dolgozó Csuhaj V. Imre a belső szabályokat megszegve döntött ezekről az ügyletekről.

- Csuhaj már az ügyletek idején is kötődött a Matolcsy-körhöz, tisztséget viselt ugyanis több MNB-hez kapcsolódó szervezetben, illetve cégben.

- Az SZTA bajba kerülésével a legmagasabb szinten foglalkoztak a Pénzügyminisztériumban, az ügy rendezésébe bevonták Varga Mihály pénzügyminisztert is. A PM végül az adófizetők pénzéből 20 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a cégnél, így el lehetett kerülni, hogy az SZTA-nál jogsértő helyzet alakuljon ki.

- A beragadt milliárdok miatt az SZTA feljelentést tett, de az évek óta tartó rendőrségi nyomozás során még nem jutottak el oda, hogy bárkit gyanúsítottként hallgattak volna ki.

Ezzel a történettel még teljesebb képet kaphatunk a ma már az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítványnak átadott SZTA működéséről, amely ugyan sokáig a kevésbé ismert állami cégek közé tartozott, de közben – ahogy azt a Direkt36 feltárta – részt vett több, az Orbán-kormány számára kulcsfontosságú projekt finanszírozásában. Tavaly ősszel írtuk meg, hogy az alapkezelő titokban több mint 70 milliárd forinttal járult hozzá áttételes módon a 4iG nevű kormányközeli cég tőkeemeléséhez. Idén áprilisban pedig azt tártuk fel, hogy az SZTA jelentős forrásokat biztosított az Euronews nevű nemzetközi televízió csatorna megvásárlásához egy olyan portugál üzletembernek, akinek apja évtizedes baráti viszonyt ápol Orbán Viktorral...

FÉNYŰZŐ INGATLANOKAT VETT DUBAJBAN EGY CÉG, AMELY MÖGÖTT A MATOLCSY-KÖR TŰNIK FEL

DIREKT36
Szerző: SZŐKE DÁNIEL, PETHŐ ANDRÁS
2024.06.14.


„A One at Palm Jumeirah az elegancia és az exkluzivitás teljesen újragondolt megközelítése. […] A művészi tervezés valódi mesterműve, és a luxus életmód csúcspontja minden tekintetben.”

Ezt írja honlapján az Omniyat nevű ingatlanfejlesztő cég arról a 25 szintes felhőkarcolójáról, amely az Egyesült Arab Emírségekben, Dubaj híres pálmafa alakú szigetén, a szigetre vezető autóút közelében nyúlik az égbe. Az Omniyat szerint ennek az ikonikus épületnek a lakói a „világ legexkluzívabb klubjába” kapnak tagságot, és a „legteljesebben megélt életet ünnepelhetik” One at Palm Jumeirah-beli rezidenciájukban.

Úgy tűnik, hogy ehhez a klubhoz csatlakozott Matolcsy György jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a köre is.

A Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként kiderítette, hogy egy hozzájuk kötődő cég vett meg több dubaji ingatlant, köztük a One at Palm Jumeirah egyik 9. emeleti, tengerre néző, 286 négyzetméteres, 3 hálószobás luxusapartmanját, amelyhez összesen 50 négyzetméternyi terasz és erkély is tartozik.

Több mint egymilliárd forintért vette meg a lakást egy Future Holding Limited nevű cég, amely egy kiszivárgott adatbázis szerint a jegybankelnök fiának környezetéhez kötődik. A cég kapcsolattartói adatainál ugyanis olyan emailcímek vannak megadva, amelyek egy Matolcsy Ádám által alapított céghez, valamint az ügylet idején még vele házasságban élő előző feleségéhez, illetve egyik régi ismerőséhez és munkatársához kötődnek.

A Direkt36 emellett egy Matolcsy Ádám nevével ellátott, nyilvános Pinterest-fiókon keresztül rátalált több olyan fotóra is, amelyek a számos egyező részlet alapján a One at Palm Jumeirah-ban található luxusingatlanban készültek. Több fotón egy Matolcsy Ádámra hasonlító férfi is látható. Néhány órával azután, hogy kérdéseket küldtünk Matolcsy Ádámnak, a fiókból eltűnt a lakás képeit tartalmazó mappa linkje.

A Future Holding emellett három másik ingatlant is megvásárolt Dubajban, a kiszivárgott adatok szerint összesen 1,3 milliárd forintért. Ezek közül egynél Matolcsy Ádám egyik régi ismerősének és munkatársának az emailcíme van megadva kapcsolattartónak, míg a másik kettőnél nem szerepel semmilyen elérhetőség. A négy ingatlan közül hármat időközben eladtak, köztük a One at Palm Jumeirah-beli apartmant is, amelyet az eredeti árhoz képest több mint egymilliárd forinttal többért adtak tovább.

A több százezer dubaji ingatlan tulajdonosi információit tartalmazó, nagyrészt 2020-ból és 2022-ből származó adatbázist a washingtoni központú, a nemzetközi bűnözést kutató Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) szerezte meg, majd megosztotta a norvég E24 nevű üzleti híroldallal és az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) nevű tényfeltáró újságírói hálózattal, amely koordinálta a több tucat szerkesztőség részvételével zajló, Dubai Unlocked elnevezésű nemzetközi projektet. Magyarországról egyedül a Direkt36 vett részt a nyomozásban.

A birtokunkba került információk kapcsán megkerestük Matolcsy Ádámot és az ingatlanügyletekben részt vevő, hozzá kötődő személyeket, de nem érkezett tőlük válasz. Küldtünk kérdéseket Matolcsy Györgynek is, amire a Magyar Nemzeti Bank annyit reagált, hogy a jegybankelnök „a felnőtt fiának üzleti ügyeivel nem foglalkozik”.

Ahogy arról a Direkt36 és több más szerkesztőség is beszámolt, Matolcsy Ádám és ismerősei az elmúlt években óriási vagyonra tettek szert állami és egyéb kormányközeli üzletek révén. Még a fényűzésükről ismert kormányközeli figurák közül is kitűntek luxuséletmódjukkal, drága sportautóikkal és utazásaikkal.

A magát mindössze néhány évtized alatt a világ pénzügyi központjává kinövő Dubaj népszerű a milliárdosok és hírességek között, de ahogy az OCCRP és az E24 által vezetett tényfeltáró projekt rámutatott, bűnözők és korrupt politikai szereplők is előszeretettel fektetik be oda a pénzüket. A helyi szabályozás ugyanis lehetővé teszi, hogy a különböző cégek vagy akár ingatlanok tulajdonosai elrejtőzzenek a nyilvánosság elől...

PETSCHNIG MÁRIA ZITA: A KORMÁNYPOLITIKA OKOZTA ROSSZ SZERKEZETŰ NÖVEKEDÉS

HÍRKLIKK
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2024.06.19


Jó, hogy az év első negyedében végre életjelet mutatott a magyar gazdaság. Hiszen tavaly – a kormány növekedést beindítani akaró szándékával szemben – a harmadik legnagyobb visszaesés jelentkezett az unióban, ahol egyébként a 27 tagállam átlagban bővült. Ám az első három hónap dinamikájával nemcsak az a gond, hogy egy százalék körüli mértéke újfent nem igazolja vissza a kormány ez évre eredetileg várt négy százalékos tervét – aminek kedvezőtlen folyománya az ismét gallyra menő költségvetésben érhető tetten –, hanem azzal is probléma van, amiből ez a szerény GDP többlet összeállt.


Növekedésünk szerkezetének problémái

A növekedést külső és belső keresleti tényezők hajtják. A belsők a fogyasztást és a felhalmozást jelentik, a külsők az export (áru- és szolgáltatás-export) húzóerejéből következnek, amiből azonban le kell vonni az importot (áru- és szolgáltatás-importot), hiszen az nem a hazai gazdaság teljesítménye. A különbség a nettó export, amely – ha pozitív, akkor – erősíti vagy kompenzálja a növekedés belső tényezőit.

A magyar gazdaság felzárkózása szempontjából azt tartják ideálisnak, ha a növekedést a beruházások és az export húzza. Az előbbi a versenyképesség erősödése szempontjából is a legjobb és legerőteljesebb húzóerő, amihez – ha nettó exporttöbblet társul, akkor – valószínűsíthető, hogy a növekedés fenntartható marad, mert kiiktatódhat a külső egyensúlyromlás veszélye.

Az elmúlt évi recesszióban mind a fogyasztás, mind a felhalmozás csökkent, s ha nem segít be a nettó export, akkor egy százalék közeli gazdasági zsugorodás helyett hat százalékos lett volna a visszaesés. Ám a pozitív nettó export nem a kivitel valamiféle megtáltosodásából állt elő – hiszen az alig emelkedett egy százalékkal –, hanem annak volt köszönhető, hogy az import számottevően csökkent a gyenge kivitel, de még inkább a belső kereslet visszaesése miatt. Ez jelentős szerepet játszott a külkereskedelmi mérleg egyenlegének kiviteli többletbe fordulásában és a folyó fizetési mérleghiány felszívódásában. A külső egyensúlyi mutatók javulásáért azonban nagy árat fizettünk, olyat, amely fejlődésünket hosszabb távon is befolyásolja. Hiszen a behozatal mennyiségének bezuhanásában szerepet játszott a fejlődést eminensen elősegítő beruházások visszaesése is, amelyek tudvalevőleg igencsak importigényesek.

Mi változott első negyedévi növekedésünkben?

EURÓPA PEREMÉN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.06.19.


Nem bevallottan – vagy épp eltagadva -, az, hogy a Tisza Pártot a kebelére ölelte az Európai Néppárt, olyan lehetett Orbánnak, mint egy gyomorszájas, ha már utcai harcos ő. Ez az a Néppárt, ahonnan a Fidesz azért lépett ki, hogy megelőzze a kirúgatását, így azóta ez a lehangoló aktus győzelemként szerepel a kollégisták legendáriumában, a pártcsalád pedig a Sorostól fertőzött ördög maga, amely ráadásnak háborúpárti is. Legalábbis a legutóbbi idők előadásában, a kampányban pedig pláne.

Hogy a KDNP eddig benne csücsült a frakcióban a maga egyetlen tagjával, az igazán nem oszt és nem szoroz, így az sem, hogy most ugyanez az egy tag duzzogva távozik belőle azzal az indoklással, hogy oda mindenféle baloldaliakat (lásd Tisza) fölvesznek, tehát nincsen benne maradása. Ez a magyarázat ismét csak azt mutatja, hogy a KDNP (Fidesz) menekül a valóság elől, ugyanis a Magyar P.-féle alakulat sok mindennek nevezhető, de baloldalinak éppen nem. Azért kapott ott helyet, mert szemben a Fidesszel úgy jobboldali, hogy nem fasiszta.

Persze ez nem csekély különbség, hanem éppen annyi, hogy szalonképes Európában, míg a Fidesz már nem. Nem véletlenül mondta Manfred Weber (az EPP elnöke), hogy Magyar pártjának eredménye egyértelmű üzenet a magyaroktól, hogy másokat is szeretnének látni a parlamentben az európai értékek képviseletében, mint a Fideszt. Mint kitetszik, itt a kulcsfogalom, mert manapság a Fidesz már mindent jelent az európai értékeken kívül, így voltaképp az a szerep, ami most jut neki, determinált. Orbán szabta meg.

S hogy ez mi, azt jól mutatja az a téblábolás és kóválygás, amit Brüsszelben bemutatott, s ismét csak zsebrevágott kézzel magyarázta az őt váratlanul kérdező riportereknek, milyen „csávó” is ő. Nos, olyan, aki véglegesen a körön kívülre került, mert az a Brüsszel, amit be akart venni és a saját képére formálni, végleg kitaszította őt, és most még az a lehetősége sincsen meg – lévén minősített többséggel osztják el a funkciókat -, hogy a vétóival zsaroljon. Azaz, úgy ment ki kávézni, amíg a nagyok döntenek, hogy ott is maradt az automatánál.

Nem tudja lecserélni a brüsszeli bürokratákat, hanem azok cserélik le őt Magyarra. Végső, helyezkedő kétségbeesésében Meloninál kuncsorgott felvételért, de kosarat kapott, ugyanis az olasz erős asszonynak több ország hasonszőrű pártja jelezte, ha Orbán jön, ők mennek, a szabadságharc vége tehát beteljesedett. És úgy, hogy még a választók is be lettek csapva, bár a gombák és moszatok tudatáig ez valószínűleg nem jut el. Nekik azt kellene észrevenni, milyen ország az, amit Orbán közel másfél évtizedes uralma teremtett, de erre is képtelenek.

Így hát el kéne mesélni, hogy nem csak a külpolitika totális kudarc, hanem a hatalom megtartásán kívül a belpolitika is. Ebben foglalva az életképtelen gazdaságot, az értéktelen fizetéseket, az oktatás szétverését, az egészségügy szétdúlását, az egyre inkább működésképtelen államot, tehát mindent, ami a lopáson kívül esik. Mert azt most is magas szinten űzik a fiúk, még a kampány alatti felfordulásban is zavartalan volt az üzem, ami azonban olyan megszokottá vált, hogy már fel sem tűnik.

Nem úgy indult, de a második Orbán kormányzás értékelésévé vált az enyári kettős választás, ami a Fidesz (és Orbán) számára totális kudarc. Európában szinte láthatatlan ponttá zsugorodtak, itthon pedig (bár ezt senki nem hangoztatja) önkormányzati helyeik harmadát elvesztették. Így jogosan elmélkedtünk arról nem is olyan rég, hogy ez vajon a kezdet vége vagy a vég kezdete lehet, de, ha más nem is, egyfajta erjedés bizonyosan, amikor az orrunk előtt kezdett el szaglani a Fidesz hullája, s csak egy a kérdés, a gombák ezt mikor érzik meg...

A TISZA PÁRT FELEMELKEDÉSE ÉS A FIDESZ-KDNP HANYATLÁSA AZ EP-BEN - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.06.19.


És még milliárdok elszórása, Novák Katalin lakhatása, Putyin phenjani útja, illetve a foci-Eb fejleményei a 444 napindító hírlevelében.

Üdv a hőségben, ami azért még nem mekkai szintű, de a párizsi olimpiát veszélyeztető kánikulától is mesze van.

Ez a 444 napindító (de nem az egyetlen) hírlevele, amiben az elmúlt 24 óra legfőbb híreit gyűjtjük össze.

De előtte egy kérdés: szerinted mi a jó hely a Balatonon 2024-ben?

VÁLASZTÁS

Donald Trump választási szlogenjét választotta Orbán a magyar EU-s elnökség jelmondatának: a Make Europe Great Again kapott logót is, ami egy Rubik-kocka és az uniós címer ötvözete. Egyébként Magyarország is Mark Ruttét támogatja NATO-főtitkárnak, pedig nincs két hete, hogy Orbán azt mondta: „Rutte úrnál rosszabb hírű ember a nyugati politikusok közül nincs Magyarországon.”

Magyar Péter bejelentette, hogy felveszi az EP-mandátumot, a Tisza Párt felvétele miatt pedig a KDNP kilép az Európai Néppártból. A Corriere della Sera szerint Giorgia Meloni elutasította Orbánt, nem vehetik be a Fideszt az ECR-be.

Rózsa Andrást Zugló polgármesterévé választották, ez volt a párt kevés sikere közül az egyik a választásokon. A momentumos politikus a 444-nek azt mondta, az Orbán-rendszer lebontása érdekében tövig kell nyomni a gázt.

- Márki-Zay szerint egyetlen ellenzéki pártnak kellene indulnia 2026-ban, és a Tisza Párt mögött most 3-4× nagyobb tömeg áll, mint az eddigi ellenzék mögött.

- A Magyar civil választási jelentés szerint szélsőségesen egyenlőtlen feltételek mellett zajlottak a választások.

- Diósdon az idősotthonban fordított a volt Echo TV-s, aki először még kikapott 5 szavazattal.

- Gyurcsány gyurcsánykodott.

BELFÖLD

Sulyok Tamás helyett továbbra is Novák Katalin használja az államfői rezidenciát: Novák nem kért másik ingatlant, Sulyok meg ugyanott lakik, ahol AB-elnökként is.

Orbán Ráhel szerint nem kéne tanácsokat osztogatni az anyáknak, ő úgy érzi, cégével „elég sok értéket teremtenek és nagyon jó dolgokat csinálnak ahhoz”, hogy inspirálhassanak másokat, sosem volt célja az, hogy celebbé váljon.

- A Magyar Nemzet írta meg, hogy letartóztatták az óbudai alpolgármestert.

- Vádat emeltek a volt rendőr ellen, aki háromszor rabolt bankot: a pécsi bankrabló helytelenül viselt orvosi maszkkal takarta el az arcát.

GAZDASÁG

Az otthonfelújítási program végleges feltételei alapján Budapestre alig érkezik pénz, a teljes keretösszeg 5,9 százalékát lehet fővárosi házakra költeni. Már Brüsszelben is szóvá tették a magyar kormány Budapest-ellenességét: egyértelműen diszkriminációra utalnak a kiírási arányok, akár EU-s pénzeket is bukhat emiatt az ország.

Várkonyi Andreának milliárdokról kell döntenie új feladatkörében: Mészáros Lőrinc felesége alapítványok élére került, az egyik százmilliókból oszt pénzt helyben, a másik milliárdokból ad támogatást akár a határokon túlra is.

20 milliárdba került az adófizetőknek, hogy az állami tőkealap Matolcsy unokatestvérének végül csődbe ment bankjában tárolta a pénzét, Varga Mihály pénzügyminisztert is be kellett vonni a probléma rendezésébe 2020-ban – derül ki a Direkt36 tényfeltárásából.

- Spórolni terveztek a határon túli magyarokon, de végül bőven szórták nekik a támogatásokat tavaly: a legtöbb pénzt most sem nyílt pályázatokon, hanem egyedi döntésekkel osztották ki.

Üresen áll egy magyarlakta szlovéniai falu szélén közpénzből épített korai fejlesztő központ: az Orbán-kormány közel 300 millió forint közpénzzel támogatta, a szlovén csak 38 millió forintnyi összeget adott rá.

- Nagy Márton államtitkára szerint nagyon jó üzlet a Dürer Park eszméletlenül túlárazott megvásárlása, mert a mostani irodaházaikat fel kellene újítani, így inkább vesznek helyettük másikat.

- Matolcsyék Brüsszelnél is optimistábbak, ha 2025-ről van szó.

KÜLFÖLD

Az észak-koreai diktátor öleléssel fogadta a Phenjanba látogató orosz diktátort, akinek a látogatása előtt háborúpárti és katonazenekari koncertekkel hangolták az észak-koreai tévénézőket.

Joe Biden kormánya félmillió bevándorlónak adna okmányokat, különös tekintettel az amerikai állampolgárok házastársaira és gyerekeire: ez lehet a legnagyobb segélyprogram az okmányokkal nem rendelkező bevándorlók számára az Obama-kormány 2012-es, részlegesen megvalósított DACA-ja óta.

FOCI-EB

Szórakoztató meccsen 3-1-re verte Törökország a történelmet író Grúziát, Portugália pedig a hosszabbításban fordított Csehország ellen.

A magyar válogatott összes pontrúgását, még a szögleteket is Szoboszlai Dominik végzi el. De mennyi értelme van egy gólerős klasszist kivonni a kapu közeléből? A számok és a szakértők szerint nagyon is sok.

- Az UEFA 2,4 milliárd eurós bevételre számít az Eb-n.

KULTÚRA

Hungarikum lett a sűrített paradicsom, Értéktárba került a déli harangszó.

- Egy csatajelenetben leesett a színpadról, kórházba szállították Ian McKellent.

- Justin Timberlake benyomva vezetett.

És megjelent a legutóbbi Borízű Hang rövid, ingyenes verziója is.