2024. június 14., péntek

MAGYAR PÉTER: HA ÉN LENNÉK ORBÁN VIKTOR, ELGONDOLKODNÉK A VISSZAVONULÁSON

KOMPORSZÁG / MAGYAR HANG
Riporter: SZERETŐ SZABOLCS
2024.06.14.Elég sokan megkerestek már a NER gazdasági hátteréből a választás után, volt, aki már előtte egy nappal. Nem beszéltem velük, így nem tudom, hogy mit akarnak, alkut vagy védelmet kérnek-e – jelentette ki Kompország című műsorunkban Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke. Szerinte a fiúk a Karmelitában pontosan érzik, hogy nagy a baj, ezért megpróbálnak majd konszolidálni. 

- Bemegy-e még valaha az ATV-be? 
- És a köztévébe? 
- Brüsszelben vagy Budapesten lesz-e képviselő? 
- Mit gondol a külhoni magyarok szavazati jogáról, és kiterjesztené-e a levélszavazás lehetőségét a külföldön élő magyarokra? 
- Örül-e a Momentum választási kudarcának? 
- Van-e esélye szerinte az előrehozott választásoknak?

BRÜSSZELRE MENNYDÖRÖG EURÓPA JOGFOSZTOTTJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2024.06.14.


A miniszterelnök egyre inkább kifelé manőverezi Magyarországot az egységes Európából, és ez most már nagyon sok pénzébe is kerül az országnak – írja a Süddeutsche Zeitung annak kapcsán, hogy az Európai Bíróság rendkívül drasztikus mértékű büntetést szabott ki Magyarországra a migránsok jogainak mellőzése miatt.


Az európai választás most mérhető bizonyítékát adta annak, hogy ha valakinek van esélye Orbán Viktor demokratikus úton történő megbuktatására, akkor az Magyar Péter – vélekedik Gregor Mayer a bécsi Der Standardban. Az újságíró szerint a miniszterelnök meglehetősen gyűröttnek látszott a választási eredményvárón tett első nyilatkozatában, aztán másnapra jóval összeszedettebben az állami tévében arról beszélt, hogy ellenzéki pártok jönnek és mennek, de a Fidesz mindig győz. A tényszámokat illetően valóban igaz, hogy most is a kormánypárt kapta a legtöbb szavazatot, ám a dinamika az, ami szorongatja Orbánt, és erről a nyilvánosság előtt nem akar beszélni. Az osztrák kommentátor ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is: Magyar Péterre most nagy út vár. Struktúrára, hálózatra, megbízható aktivistákra, szakértőkre, hátországra van szüksége. Mindebből egyelőre semmit sem látni, de azt igen, hogy ő maga is tudatában van a teendőknek, és kijelentette, hogy az európai választással lejárt az egyszemélyes műsor ideje, most kezdődik az építkezés.

A Der Standard cikke áttekinti az elmúlt hónapok eseményeit, majd az egymást követő választásértékelő rendezvények egyik megszólalóját, Závecz Tibor közvélemény-kutatót idézi, aki szerint a TISZA párt továbbra is feljövőben van, kitart a győzteshez való csatlakozás trendje. Felhívja a figyelmet Rényi Pál Dánielnek a 444 portálon olvasható megállapítására, miszerint Magyar és pártja magához vonzotta a hagyományos baloldali szavazók döntő részét, mozgósított több tízezer eddig inaktív polgárt, és felszippantotta különböző jobboldali mikropártok híveit.

Orbán egyre inkább kifelé manőverezi Magyarországot az egységes Európából

Brüsszelre mennydörög Európa jogfosztottja – fogalmaz a müncheni Süddeutsche Zeitung annak kapcsán, hogy az Európai Bíróság rendkívül drasztikus mértékű büntetést szabott ki Magyarországra a migránsok jogainak mellőzése miatt. A cikk megállapítja, hogy a miniszterelnök egyre inkább kifelé manőverezi Magyarországot az egységes Európából, és ez most már nagyon sok pénzébe is kerül az országnak. Előre látható – írja a lap -, hogy az Unió és Magyarország hamarosan újra találkozik majd az Európai Bíróságon migrációs ügyben, mert Orbán azt is bejelentette, hogy nem fogja betartani az EU-ban áprilisban elfogadott menekültügyi előírásokat sem. Mindenekelőtt az zavarja, hogy ezek a szabályok, ha csak elvi szinten is, de megfogalmazzák azt, hogy a tagállamoknak szolidaritást kell tanúsítaniuk egymás iránt a menekültek elosztása révén.

A Nyugat eődemonstrációja helyett "utolsó vacsora"


Hat béna kacsa és Giorgia Meloni – ezzel a címmel számol be a Politico amerikai portál európai kiadása a G7, vagyis a világ hét legnagyobb szabadpiaci gazdaságát átfogó országcsoport olaszországi tanácskozásáról. A cikkben úgy fogalmaznak, hogy az összejövetel inkább emlékeztet az utolsó vacsorára, mintsem a Nyugat hatalmának erődemonstrációjára. Az ukrajnai háború a harmadik évében tart, a szélsőjobboldali pártok ostromolják az európai hatalmi központokat, a Közel-Kelet lángokban áll, a demokratikus világnak sürgős szüksége lenne az erős vezetésre – állapítja meg a Politico.

Álmodj szépeket – folytatódik az írás, és felsorolja, hogy a házigazda olasz miniszterelnök kivételével az összes résztvevő igencsak gyenge pozícióban tudhatja magát. Emmanuel Macron francia elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök előrehozott választási kampányra kényszerült, hogy az utolsó pillanatban megpróbálja kifényesíteni elhalványult szerencsecsillagát. Olaf Scholz német szociáldemokrata kancellárt megszégyenítették a szélsőjobboldali nacionalisták a vasárnapi európai parlamenti választáson. Justin Trudeau, aki kilenc éve tölti be Kanada kormányfői posztját, nyíltan beszélt távozási szándékáról ebből az őrjítő munkából, és Ivo Daalder volt amerikai NATO-nagykövet szerint aligha fogja megnyerni a jövő évi választást. Daalder egyébként Sunakot nemes egyszerűséggel járkáló halottnak minősítette. A japán Kisida Fumiónak pedig soha nem volt még ilyen alacsony a támogatottsági indexe, mint most, holott idén megmérettetés előtt áll. És akkor ott van Joe Biden – zárja a sort a Politico, kifejtve, hogy a 81 éves amerikai elnök fiát bűnösnek találták fegyvertartási ügyben, mindössze két héttel azelőtt, hogy sor kerülne apja és Donald Trump között a sorsdöntőnek tekintett vitára. A lap szerint súlyos a veszélye annak, hogy a demokrata párti Biden el fogja veszíteni ezt a vitát a republikánusok elnökjelöltségére minden alappal pályázó exelnök ellen. A G7-csúcs résztvevői közt a szélsőjobboldali Olasz Fivérek élén álló, Róma kékgalléros – vagyis munkás - környezetéből jött, harcias, népies, Tolkien-rajongó Meloni az egyetlen, aki nem képes veszíteni, az európai választáson is növelte pártja népszerűségét, és most kritikus szerepre készül a brüsszeli EU-politika alakítását illetően – írja a Politico, hozzáteszi azonban, hogy csak hát az a gond, hogy Meloni nem szuperhatalmat irányít, így a nemzetközi porondon akkora a súlya, amekkora a világ sorrendben kilencedik nemzetgazdaságáé lehet.

PÉLDÁT MUTATOTT A DEMOKRÁCIÁBÓL A FELNŐTTEKNEK A FŐVÁROSI DIÁKÖNKORMÁNYZAT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.06.14.


Ezekben a demokrácia-hiányos napokban a budapesti diákság igenis komolyan veszi a demokráciát. Ennek jele, hogy a Fővárosi Diákönkormányzat (FDÖ) hétfőn megválasztotta első elnökét, Nagy Barnabást, az Eötvös József Gimnázium 11. osztályos tanulóját és kormányát a diákszervezet élére. Egyúttal elfogadták az elkészített Házszabályzatot és Választási Szabályzatot, ami a novemberi parlamenti gyűlésen megszavazott Alkotmányukat egészíti ki. Így a szervezet meg tudja kezdeni a működését. A Fővárosi Diákönkormányzat egy jogilag teljesen önálló, szuverén, és így az egyetlen magyarországi érdekképviseleti szerv, amit a Belügyminisztériumnak el kell ismernie, és mégsem tud jogilag korlátozni, mint például az Országos Diákparlamentet vagy az Országos Diáktanácsot.


A Budapesti Diákparlament 2023 decemberi ülésén a diákok 100 százaléka támogatta a Fővárosi Diákönkormányzat létrehozását és ugyanennyien megszavazták az Alkotmányát is. A változtatás kezdeményezője Cserneczky Balázs, az Eötvös József Gimnázium végzős diákja volt, aki egy mesteri húzással kiszabadította a Budapesti Diákparlamentet a Belügyminisztérium béklyói alól, mégpedig úgy, hogy módosította az ügyrendjét. Ezzel megszüntette a Belügyminisztérium önkényes jogát, hogy az évente megrendezett Budapesti Diákparlament ügyrendjét, a parlamenti vita szabályait és kereteit tartalmazó dokumentumot évről-évre igényeinek megfelelően alakítsa. Minderről Cserneczky Balázs, az Országos Diáktanács Budapestet képviselő tagja tájékoztatta akkor a Hírklikket.

Most ismét jelentkezett Cserneczky Balázs, azzal a hírrel, hogy a Fővárosi Diákönkormányzat megválasztotta első elnökét, Nagy Barnabást, az Eötvös József Gimnázium 11. osztályos tanulóját és kormányát a Fővárosi Diákönkormányzat élére. Emellett elfogadták a Házszabályzatot és a Választási Szabályzatot is. Ezek kiegészítik a novemberi parlamenti ülésen megszavazott Alkotmányukat. Így a szervezet el tud kezdeni működni. Az elnök mellett felállt egy operatív csapat, ők alkotják az elnök vezetésével a kormányt. De az Alkotmány alapján létrejött mellettük két másik bizottság is, amelyek ellensúlyként működnek a rendszerben, és figyelik a dolgok szabályosságát. Vagyis most a működés úgy indul meg, hogy van egy megválasztott, beiktatott kormány, amelyik részletesen ki tudja dolgozni a terveiket. A legnagyobb projekt pedig, amire vállalkoznak: szeretnék elérni, hogy a márciusi elnökválasztást már a Krétán keresztül tudják lebonyolítani, így minden egyes budapesti diák online, közvetlenül tudna szavazni. Erről a köznevelési államtitkárral, Maruzsa Zoltánnal akarnak tárgyalni és megegyezni...

„A TISZA EGYELŐRE NEM FOLYIK A DUNÁNTÚLON. ITT A BALATON ÁRADT MEG” – MEGLEPŐ VERESÉGEKET SZENVEDETT EL A FIDESZ TÓPARTI TELEPÜLÉSEKEN

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2024.06.14.


Több olyan balatoni településen is elvesztette a polgármester-választást a Fidesz-KDNP, melyet hosszú évek óta kormánypárti politikus vezetett. De ott sem lehetnek mindenhol elégedettek, ahol a polgármesteri posztot megtartották: Balatonföldváron és Balatonbogláron is kemény öt év várhat a ciklusok óta regnáló polgármesterekre, mivel elvesztették a képviselő-testületben a többséget.


Keszthelyen 18 éve nem termett babér az ellenzéknek, de a vasárnapi választáson Manninger Jenő polgármestert legyőzte egy helyi egyesület, a Vártak színeiben induló jelölt. Tóth Gergely közgazdász több mint ezer szavazattal kapott többet fideszes ellenfelénél. Ez jelentős elmozdulás ahhoz képest, hogy Molnár Tibor keszthelyi ellenzéki politikus a 2022-es időközi választás előtt még azt nyilatkozta lapunknak:

"Nincs most olyan, aki ki merne állni a fideszes jelölttel szemben."

Az újabb kétharmados Fidesz-siker után a polgármesteri posztért így csak a volt közlekedési államtitkár, a térség korábbi országgyűlési képviselője, Manninger szállt versenybe. A választást azért kellett kiírni, mert a 2019-ben polgármesternek megválasztott Nagy Bálint országgyűlési képviselő – egyszersmind államtitkár – lett.

Nagy a 2019-es önkormányzati választáson csupán 5 százalékponttal kapott több szavazatot, mint ellenzéki ellenfele. Most viszont nemcsak megszorongatták a fideszes jelöltet, de le is győzték – méghozzá úgy, hogy a Vártak Egyesület a nyolc egyéni választókerületből hetet megnyert, így kényelmes többsége lesz a képviselő-testületben.

Manninger Jenőtől azt kérdeztük:

- mennyire lepte meg az eredmény,
- miben látja veresége okait,
- illetve mi az, amit másképpen csinálna?

A polgármester írásban úgy válaszolt, hogy az eredmény meglepte,

"mivel márciusban egy reprezentatív felmérés szerint stabilan 50 százalék felett volt itt a Fidesz és én is, de tudtam, hogy van kockázat. A korábbinál több szavazónk volt, de a magasabb részvétel itt az ellenzéknek kedvezett, s bejött az ellenzéknek a taktikája, hogy civilként állította be a polgármesterjelöltet is – habár Donáth Anna tegnap azt nyilatkozta, hogy a Momentum nyert Keszthelyen –, így megkapták az összes Fidesz elleni szavazatot, a Tisza Pártét is."

Ez a taktika Manninger szerint egy országgyűlési választáson nem működne. Az októberben búcsúzó polgármester válaszát azzal zárta, hogy a keszthelyiek „nem az elmúlt két évről szavaztak”, hanem a városban „egy Fidesz elleni lejárató kampányt folytattak, többnyire nem is önkormányzati ügyekben, amit a Tisza Párt tudott felerősíteni.”...

HATALMASAT BUKOTT VITÉZYN A FIDESZ, KARÁCSONY ÜTHETTE KI A MOMENTUMOT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN, HAJDU MIKLÓS
2024.06.12.


Nagyon komoly különbségek voltak Budapesten az egyes pártok fővárosi és európai parlamenti listákon szerzett szavazatszámában. Az LMP és az MSZP-DK-Párbeszéd fővárosi listájára például sokkal több voks érkezett, mint amennyi szavazatot ezek a pártok az EP-választásokon kaptak, míg a Fidesz, a Tisza és a Momentum esetében fordított volt a helyzet. A szavazóköri eredmények elemzésével következtethetünk arra, hogy jellemzően honnan hova szavazhattak át a választók.*

Az Európai Parlament nem a fővárosi közgyűlés

Már vasárnap este, az előzetes eredmények alapján látni lehetett: egyáltalán nem volt törvényszerű, hogy a választók ugyanarra a pártra vagy pártszövetségre adták a voksukat a különböző választásokon. A főbb fejlemények, mint a Fidesz visszaesése, az ellenzék összeomlása vagy a Tisza berobbanása mindenhol láthatóak voltak, de a változások mértéke eltért például a fővárosi lista és az európai parlamenti választások esetében. Hogy csak egy példát említsünk: az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség a budapesti közgyűlés összetételét meghatározó szavazatok 16,6 százalékát kapta, ami nemcsak az országos, de a fővárosi EP-választási eredményüknél is sokkal magasabb (előbbinél 8,6, utóbbinál 4,3 százalékponttal)...

FELSŐOKTATÁS: SOK OKTATÓ INGYEN VAGY A KÉPESÍTÉSÉNÉL ALACSONYABB MUNKAKÖRBEN DOLGOZIK AZ EGYETEMEKEN

ÁTLÁTSZÓ / FELSŐOKTATÁS
Szerzők: SZABÓ KRISZTIÁN, SZOPKÓ ZITA
2024.06.13.


A közelmúltban újra napirendre került az egyetemi oktatók siralmas fizetése. Több intézmény dolgozói követelnek béremelést, a kormány azonban egyelőre megegyezés helyett türelmet kér tőlük. Az alacsony kereset ugyanakkor nem az egyetlen probléma a felsőoktatásban. Sok oktató alacsonyabb munkakörben dolgozik a megérdemeltnél, így akár több havi fizetést bukhatnak. Emellett elterjedt jelenség az is, hogy az oktatók nem kapnak pénzt a tanításért. Infografikák az egyetemi oktatók helyzetéről.


Év elején a kormány célul tűzte ki, hogy a pedagógusok átlagbére 2024-ben elérje a diplomás átlagbér 71,8%-át. A közoktatásban dolgozók béremelése ugyanakkor egy másik problémára is felhívta a figyelmet: az egyetemi oktatók fizetése fényévekre van a diplomás átlagbértől, és nem látszik, hogy a közeljövőben javulna a helyzet.

A fizetés ráadásul csak a probléma egyik oldala. Közérdekű adatigénylésekkel kiderítettük, hogy majdnem minden második egyetemen előfordul, hogy díjazás nélkül, egyfajta „társadalmi szerepvállalásként” foglalkoztatnak oktatókat – ebben az összes oktató közel 5 százaléka érintett.

Emellett több mint 250-en vannak azok az oktatók, akiket annak ellenére sem léptetnek elő, hogy megfelelnének a felsőoktatási törvényben lefektetett kritériumoknak, így számításaink szerint több százezer forinttól esnek el évente.

Siralmasan keveset keresnek az egyetemi oktatók

Az egyetemi oktatók bére a közoktatatásban történt béremelés után vált aktuálissá, februártól ugyanis 140 ezer pedagógusnak átlagosan 32,2 százalékkal emelték a bérét.

Ám az egyetemi oktatók sincsenek sokkal jobb helyzetben: 2021-ben megírtuk, hogy mind a pályakezdő oktatók, mind pedig a több éves tapasztalattal rendelkező egyetemi tanárok fizetését tekintve is a sereghajtók közé tartozunk Európában. Nálunk kevesebbet csak Bulgáriában keresnek a sok éve a pályán lévő egyetemi oktatók, de hasonlóan rosszul szerepel Románia és Szlovákia is.

Viszont az idei béremelés csak a közoktatásra vonatkozott, így jelentős különbségek alakultak ki az egyetemi dolgozók és a közoktatásban (általános és középiskolákban, gimnáziumokban) dolgozó pedagógusok fizetése között. Olyannyira, hogy előfordulhat akár az is, hogy egy egyetemről frissen kikerült pályakezdő pedagógus több pénzt visz haza, mint egy évek óta pályán levő egyetemi oktató.

2018 óta nem nőtt az alapbér


Az egyetemi oktatók bére két részből áll: a 2018 óta változatlan összegű alapbért törvény szabályozza, s ezt egészítik ki az illetmények, amelyekről az egyetem saját hatáskörben dönt. Vagyis nem egységes az oktatók fizetése, még karonként is lehetnek eltérések az összegek között. Emellett bevezették a garantált bérminimumra való kiegészítését is a fizetéseknek...

AHOL A GYERMEK AZ UTOLSÓ: A KORMÁNY SZERINT BÁRMELY KATONA VEZÉNYSZÓRA PEDAGÓGUS LEHET

SZÜLŐI HANG
Szerző: Civil Közoktatási Platform, Igazgyöngy Alapítvány, Pedagógus Egység, Szülői Hang Közösség, Szülői Összefogás Közösség, Tanítanék
2024.06.14.


- A kormányzat által benyújtott és gyorsított eljárásban elfogadtatott törvény szerint bármely 55 év feletti katona átvezényelhető a tankerületekbe, ahol még akkor is alkalmazni kell őket, ha nincs végzettségük.

- A tankerületeknek kötelező kiképeznie a végzettség nélkülieket vélhetően rövidített tanfolyamokon, de már a képzés ideje alatt is kötelező lesz a foglalkoztatásuk, a munkafeltételeik pedig kedvezőbbek lehetnek a tényleges végezettséggel rendelkező pedagógus kollégáknál.

- A gyalázatos és szakmailag botrányos törvény bizonyíték arra, hogy a kormányzat hazudott arról, hogy nincs pedagógushiány, és a pedagógus pálya vonzóvá tételére vonatkozó ígéreteik kudarcot vallottak.

A kormányzat szerint bármely 55 év feletti katona alkalmas és átképezhető pedagógusnak – ez derül ki a parlament által már elfogadott törvényből. A státusztörvény (2023. évi LII. törvény) 4. §-ának módosítása rendelkezik arról, hogyha valakit odavezényelnek és megfelel az alkalmazási feltételeknek (nem derül ki, hogy ezek ugyanazok-e, mint ami a pedagógusokra vonatkozik), akkor hivatásos katonaként köteles a tankerület alkalmazni őt. Tehát nem kell gyakorlat, szakmai tudás, nem kell érteni a gyerekekhez, nem kell szeretni őket – vagyis, ha a kiöregedett katonának van tanári végzettsége, akkor odakerülhet az iskolába, pontosabban odaküldik, mert ezt nem ő választja, hanem odavezénylik!

De az is lehet, hogy a katonának nincs is tanári végzettsége. Ha a tankerületben nincs olyan állás, ami az illető végzettségének megfelel, akkor ki is lehet, sőt kell arra képeznie őket! Az nem derül ki a törvényből, hogy a normál pedagógusképzésről van-e szó, de minden bizonnyal valamilyen gyorsított képzésről. A képzés végéig a tankerület határozza meg, hogy milyen feladatokat kap. Tehát tetszőleges katonát az iskolába küldhetnek a gyerekek közé függetlenül attól, hogy arra alkalmas-e vagy sem, és még a képzés ideje alatt munkába állíthatják.

A törvénymódosítás szerint a kivezényelt katona nem a pedagógusokhoz hasonló köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban vagy munkaviszonyban vagy egyházi szolgálati jogviszonyban lesz alkalmazva, hanem tanárként is hivatásos katona lesz! Így minden bizonnyal jóval kedvezőbb munkafeltételekkel dolgozhat, mint a nála képzettebb és tapasztaltabb pedagógus kollégái.

Az 55 év feletti hivatásos katonák valaha nyugdíjba vonultak – most a kormány (többek között) az oktatás megreformálását, az iskolai rend és fegyelem megerősítését, a tanárhiány elfedését várja tőlük az elöregedett és megfogyatkozott, de legalább sok gyakorlattal rendelkező pedagógusok között. Az nem derül ki, hogy kinek a parancsát köteles majd teljesíteni a katona-tanár, vagyis ki lesz katonai felettese?

Hol van itt már szó a gyerekeinkről? A minőségi oktatásról? Akik egész életükben parancsokat kaptak és adtak, azok az iskolában is az alárendeltséget és a feltétlen engedelmességet fogják elvárni a diákoktól.

A törvénymódosítás bizonyíték arra, hogy a kormányzat hosszú éveken keresztül hazudott arról, hogy nincs pedagógushiány. Egyben ezzel a kormányzat elismerte azt is, hogy kudarcot vallott és nem tudta vonzóvá tenni a pedagógus pályát; az elmúlt hónapok béremelése még az infláció fedezésére sem volt elegendő.

Tiltakozunk az egyeztetés és a szakmaiság teljes hiánya miatt! Követeljük a törvény visszavonását! Követeljük, hogy hozzáértő személyek döntsenek a közoktatást érintő törvényekről!

Védjük meg a gyerekeinket!

TÖRÖK GÁBOR ELEMZI A 2024. ÉVI EP- ÉS ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK EREDMÉNYÉT /// F.P. 98.

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2024.06.13.Új helyzet van, amely minden bizonnyal új utakra viszi, ösztönzi vagy kényszeríti a politikai szereplőket - állapította meg Török Gábor, politikai elemző hétfőn kora reggel Facebook-posztjában a vasárnapi Európai Parlamenti és önkormányzati választási eredmények láttán.

A Friderikusz Podcast ugyan nem tekinti elsődleges feladatának a naprakész eligazítást a politika világában, de ha egyszer a vasárnapi választások ilyen jelentősen átrajzolták Magyarország politikai térképét, természetesen mi sem térhettünk ki a megannyi új aspektus elemzése és értelmezése elől, ezért meghívtuk Török Gábort, hogy vele együtt tekintsünk át sok fontos kérdést, a többi közt azt, hogy 

- mit kezdhet a vereséggel felérő győzelmével a Fidesz? 
- hogyan volt képes ilyen könnyen megsemmisíteni az ellenzéket Magyar Péter? 
- felszámolódnak-e ezek az ellenzéki pártok, egészségesebb lesz-e így az ellenzéki térfél? 
- ezzel tényleg véget ért-e az Orbán-Gyurcsány dichotómia? 
- miféle ellentmondásokhoz vezethet, ha igazából két jobboldali párt van a politikai térfélen? 
- Török Gábor vajon mivel magyarázza a Magyar Péter-hatást? 
- miért nem vagy csak nagyon óvatosan meri bírálni a független sajtó Magyart? 
- mi a magyarázata annak, hogy a Tisza-hívek úgy szavaztak a Tisza párt listáira, hogy voltaképpen fogalmuk sem volt róla, kiket támogatnak? 
- min múlhat Magyar politikai sikere? 
- vajon Orbán miért nem érti a nemzetközi politikát, ha sokadszor bizonyul hamisnak a harci kürtje, amellyel Brüsszel elfoglalására hívott, ugyanis ezen az EP-választáson sem söpörte el a szélsőjobboldali pártok győzelme az Európai Uniót? 

És még ennél is sokkal több kérdés, amelyekre a tőle megszokott alapossággal és körültekintéssel válaszol vendégünk, Török Gábor, így egy igen terjedelmes beszélgetésre számíthatnak a Friderikusz Podcast mostani adásának nézői, hallgatói.

„GONDOLHATNÁNK, HOGY AZ ÉRVÉNYTELEN SZAVAZATOK ÚJRASZÁMOLÁSA VISSZAAD VALAMIT AZ ELVESZTETT BIZALOMBÓL, DE AZ ELLENKEZŐJE TÖRTÉNIK”

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2024.06.14.Az összesen 24 592 érvénytelen szavazat újraszámlálását péntek reggel kezdik meg, és várhatóan aznap be is fejezik. Ezt az NVB végzi, amelynek tagjai a parlamenti frakcióval rendelkező pártok delegáltjai.


„A kihúzás módja okozhatott zavart a választókban, de a törlésre vonatkozó részletes szabályok híján ezt a megoldást is el kell fogadni” – nyilatkozta a Népszavának Magyar György ügyvéd.

Arra a Vitézy-féle felvetésre, miszerint terhelheti-e emiatt felelősség a szavazást megszervező fővárost, Magyar azt mondta, a Fővárosi Választási Iroda szavazás estéjén kiadott állásfoglalásban szerepelt az a kitétel:

„Ha a Szentkirályira leadott érvénytelen szavazaton kívül más főpolgármester-jelöltre adott szabályos szavazat is van a szavazólapon, a választási törvény értelmében a másik jelöltre leadott szavazat érvényesnek minősül.”

Amiatt sem érheti vád a fővárosi testületet – folytatta az ügyvéd –,hogy későn küldték volna ki, hiszen még az urnabontások előtt megtette. Magyar határozott álláspontja szerint maximum egy-két kivételtől eltekintve nem találnak oktalanul érvénytelenített szavazatokat az újraszámláláskor, azaz Vitézy Dávidnak nem lesz fellelhető többletszavazata...

SZABADSAJTÓ KLUB: ELŐRE TUDTAK VITÉZYÉK SZENTKIRÁLYI VISSZALÉPÉSÉRŐL?

SZABADSAJTÓ KLUB
Műsorvezető: GULYÁS BALÁZS
2024.06.12.Évadzáró adásunkban az alapcsapattal Stumpf András, Tompos Ádám, Tóta W. Árpád – vitatta meg Gulyás Balázs műsorvezető a választási eredményeket.

GÁBOR GYÖRGY: AZ ELKÖVETETT BŰN NEM ATTÓL AZ, HOGY KIDERÜL-E, VAGY SEM, HOGY FÉNY DERÜL-E RÁ, AVAGY SEM

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2024.06.13.


Balog Zoltán református püspök az alábbiakat mondta egy minapi interjúban: „…bűnt nem követtem el, kegyelmet kértem és mindaddig, amíg ebből mások a nyilvánosság előtt nem csinálták azt, amit csináltak, ebből senkinek semmilyen hátránya nem származott, sem gyermekeknek, sem környezetnek…” Aztán azt is mondta, hogy az elszenvedő bicskei gyerekeket ez a kegyelem „nem érintette, hiszen túl voltunk a történeten”.

Balog Zoltán unortodox bűnfogalommal dolgozik. A bűn filozófiai értelemben egy erkölcsi előírás megszegése, az erkölcsi parancsokat isteni eredetűnek tekintő teológiai gondolkodásban a bűn az isteni törvényt sértő erkölcsi cselekedet, amely során az ember az Istenhez való viszonyát nyilvánítja ki. Szent Ágostonnál (s hogy egy református püspök is értse: Aurelius Augustinusnál) a bűn az örök Törvénnyel ellentétes tett, cselekedet, szó vagy vágy, amely Isten elleni lázadás, egyúttal az Isten teremtette embertárs megsértése.
Vagyis az elkövetett bűn nem attól az, hogy kiderül-e, vagy sem, hogy fény derül-e rá, avagy sem, hiszen – teológiai értelemben – Isten színe előtt játszódik le, márpedig meglehet, az emberek nem tudnak róla, de az Isten annál inkább. Vagyis nem a láthatóság – láthatatlanság a kérdés, hanem az elkövetett, s Isten által mindenképpen tudott, ismert bűncselekmény, amelyet – normális esetben – az emberi lelkiismeret hordoz (erről szól például a Bűn és bűnhődés, ahol a bűnt követi a bűntudat és a bűnhődés, avagy erről szól A Karamazov testvérek), de úgy látszik, Balog püspök gondolkodása távol áll a normalitástól.

Ami pedig azt a megjegyzését illeti, hogy az elnöki kegyelem nem érintette a bicskei gyerekeket, „hiszen túl voltunk a történeten”, nem csupán Balog püspök totális pszichológiai analfabetizmusát jelzi, hanem elgondolkodtatja az embert, vajon hogyan volt képes Balog püspök a XX. század rettenetes tapasztalatait követően ilyen mértékben megőrizni intaktságát, fenntartani süketségét és vakságát a legelemibb pszichológiai kérdések vonatkozásában és megőrizni totális érzéketlenségét a trauma fogalmát illetően, amely napjainkban nem véletlenül került a pszichológiai, a történettudományi és egyéb társadalomtudományi vizsgálatok középpontjába.

Miután Balog azt is mondja, hogy a történtekkel „Isten előtt akar elszámolni”, a „túl voltunk a történeten” minden mértéket felül- vagy alulmúló gonosz cinizmusáról a püspök úr majd próbáljon Isten előtt számot adni, ha másért nem, hát azért, mert Isten számára nincs „előtt” és nincs „után”, számára az idő három dimenziója nem létezik, minthogy intemporalitásában egyszerre látja át a világot. Vagyis meglehet, Balog „túl volt a történeten”, de püspökként jó, ha tudja: Isten nincs túl a történeten.

Mindamellett nagy köszönettel tartozunk a református püspöknek. A fent ismertetett bűnfogalma valójában megegyezik pártjának, kormányának, földi vezérének és a vezér polipként széttartó holdudvarának, az egész hazai úgynevezett konzervatív, nemzeti keresztény kurzusnak a bűnfelfogásával: addig MÉG nem bűn, ameddig nem válik láthatóvá, s ameddig el tudják takarni sűrű köddel, homállyal, hazudozásokkal, félrevezetésekkel, a manipuláció minden lehetséges formájával, büdös és ótvaros lepapírozásokkal. S attól kezdve MÁR nem bűn, amikor már „túl vagyunk a történeten.”

ORBÁN HELYÉBEN KIÍRNÁM AZ ELŐREHOZOTT ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKAT – MONDTA MAGYAR PÉTER A KLUBRÁDIÓNAK

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
2024.06.13.Jelenleg a Fidesz lejtőn van, ami csúszós tud lenni, s jobb időben leugrani róla – fogalmazott Magyar Péter annak kapcsán, hogy ő a miniszterelnök helyében előrehozott választást írna ki. A Tisza Párt alelnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában arról beszélt, hogy ők akkor is meg fogják nyerni a választást, ha idén lesz, de akkor is, ha 2026-ban.


"A főpróba jól sikerült, a közönség tapsol, elértünk 30 százalékot, de a valódi előadás az nem most lesz, hanem egy országgyűlési választáson, és addigra már egy teljesen más párt lesz a Tisza Párt, teljesen más eszközökkel és szervezettséggel fogunk rendelkezni" – fogalmazott Magyar Péter. Hozzátette, ezt tudja a Fidesz is, ezért ő Orbán Viktor helyében előrehozott országgyűlési választást írna ki azért, hogy a Fidesz lekerüljön a lejtőről.

Jelenleg ez egy olyan pillanat, amikor a Tisza Pártnak még nincs meg a szervezeti struktúrája, még nem léptettek be sok ezer tagot, még nincs megírva a társadalmi szerződésük pontosan – mondta Magyar. Ugyanakkor ők készen állnának egy 2026-os és egy esetleges 2024-es választásra is, ez utóbbi esetben hamarabb végeznék el a szervezetépítést, de ezt is meg fogják nyerni – tette hozzá.

Indulna-e egy megismételt főpolgármesteri választáson?

Annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely a főpolgármesteri választás megismétlését sürgeti, Magyar Péter azt kérdezte, hogy új választás esetén csak ugyanazok indulhatnak, aki eredetileg, vagy jöhetnek-e új jelöltek is. Hozzátette, kérdése mögött nem az áll, hogy szeretne indulni a főpolgármesteri pozícióért. Eredetileg azért nem indult, mert párja nem tudott volna közgyűlési többséget szerezni. A vasárnapi választáson elért 10 mandátumos eredmény minden várakozásukat felülmúlta, ugyanakkor többségük így sem lett, hiszen a Fidesz is ennyit szerzett – tette hozzá.

"Mi nem szeretnénk se a Fidesz, se a DK bábjai lenni, egyébként ezt csak viccből tettem fel ezt a kérdést" – fogalmazott Magyar Péter.

Fékek és ellensúlyok

Magyar Péter hatalomra kerülés esetén nem zárja ki az alaptörvény-módosítást. Amennyiben az embereket többsége szeretne új Alaptörvényt, akkor természetesen megfontolják a kidolgozását. Azonban ez nem egy gyorsan elvégezhető folyamat, komoly társadalmi vita kell, hogy megelőzze a folyamatot. Hozzátette, minden területen szeretne fékeket és ellensúlyokat beépíteni a magyar jogrendbe, hogy ne történhessen meg még egyszer, ami most történik hazánkban.

A Tisza Párt alelnöke fontosnak tartaná alaptörvényben rögzíteni például, hogy egy adott személy csak két cikluson keresztül lehessen miniszterelnök.

Az ATV-incidens


Hétfőn este Magyar Péter ATV-s meghívásain vitatkozott össze a politikus és Rónai Egon az Egyenes beszéd című műsorban, majd a Tisza Párt alelnöke távozott a stúdióból. A Tisza Párt alelnöke most úgy kommentálta az esetet, hogy már korábban is volt konfliktusa a csatornával.

Az ATV meghamisította Magyar Péter nemzetközi sajtónak adott interjúját a háborúhoz, illetve az Európai Unióhoz való viszonya kapcsán – mondta a politikus, hozzátéve, "olyan mondatokat adtak a számba, amiket én soha nem mondtam és nem is akartam mondani." Az ATV szerint félrefordítás történt, ugyanakkor Magyar él a gyanúperrel, hogy dolgozik ott olyan szerkesztő, aki tud ilyen szinten angolul. Hozzátette, a csatorna csak akkor volt hajlandó bocsánatot kérni és helyreigazítást közölni, mikor Magyar felemelte a hangját, mikor a vezérigazgatóval telefonált.

Ezek után jött a hétfői meghívás, amely során azt ígérték neki, hogy kizárólag a választási eredményekről fognak beszélni az interjú során. Rónai Egon az interjú előtt nem említette sem a piros dossziét, sem azt, hogy nekik problémájuk lenne a politikussal – idézte fel Magyar Péter. Hozzátette, "nem kell mindent eltűrni. Nekünk nem csak arra adtak a választók felhatalmazást, hogy a politikai elitet, ezt az összefonódó, korrupt, egyébként összejátszó, az országot leépítő politikai elitet, hanem a hozzájuk tartozó médiát is váltsuk le."

"A Hír TV még korrektebb ilyen szempontból, mert azt mindenki tudja, hogy hova kötődik, nem jó, hogy ez van, de ezt tudjuk. Az ATV viszont cinkelt lapokkal játszik, és én ezt nem akartam felhozni, és ezt én direkt jeleztem ott korábban a vezérigazgatónak is, meg a hírigazgatónak is, hogy én nem akarok ebből konfliktust. Hiszen valóban vannak olyan műsorai az ATV-nek, amelyek teljesen függetlenek, én is tudok mondani ilyeneket. Vannak gusztustalan propagandaműsoraik, mint ez az Öt című műsor, ahol nem csak engem, de másokat is olyan jelzőkkel illetnek, amit egy normális értékrendű tévé nem vállal föl egyszerűen. Nemcsak azért, mert bűncselekmény, meg személyiségijog-sértő, meg megalázza a családomat, meg a gyerekeimet, hanem úgy általában ez nem etikus, és ilyenek mennek főműsoridőben. Úgy, hogy letiltják egyébként a saját oldalaikon a kommentelést, mert ezerből ezer ATV néző kéri őket, hogy vegyék le, vagy cseréljék le a szereplőket" – fogalmazott Magyar Péter.

Hozzátette, nem akar médiaháborút kirobbantani, de addig nem fog bemenni az ATV-be, amíg a Rónai-interjúnak nem lesznek következményei. Magyar Péter szerint a lista, amit később az ATV kiposztolt, nagyon sok hazugságot tartalmazott, azzal kapcsolatban, hogy hányszor is keresték őt a csatornától.

Annak kapcsán, hogy Magyar pedig arról posztolt, hogy az ATV munkatársai közül kik a Hit Gyülekezetének tagjai, úgy reagált, hogy ő csak pozíciókat említett, neveket nem. A csatorna pedig Magyar munkatársainak a nevét posztolta ki engedély nélkül – tette hozzá.

"Levélszavazás: az intézményesített csalás"


Magyar Péter intézményesített csalásnak nevezte a jelenlegi levélszavazást, annak kapcsán hogy, most jelentős részben Szerbiából érkező voksokat összesítve a leadott mintegy 67 ezerből, több mint 50 ezret a Fidesz-KDNP-lista kapott az EP-választáson, ami a nagyszámú érvénytelen voks miatt az érvényes szavazatok több mint 90 százalékát jelenti. A Tisza Párt alelnöke szerint nincs rendjén, hogy míg a Vajdaságban lehetett így dönteni, addig a Németországban dolgozó magyarok közül volt, akinek akár 500 kilométert kellett utaznia, hogy leadhasa szavazatát. Azt is kifogásolta Magyar Péter, hogy a Fidesz vajdasági testvérpártja (VMSZ) intézte a levélszavazatok délvidéki begyűjtését és a szavazás teljes koordinálását.

A külképviseleteken a Tisza legyőzte a Fideszt


Ugyanakkor a külföldön szavazó magyarok körében fölényesen verte a Tisza Párt a Fideszt az EP-választáson. A külképviseleteken leadott szavazatok abszolút többségét, 51 százalékát a Tisza Párt kapta. A Fideszre mindössze 18,7 százalék voksolt.

A Tisza Párt alelnöke azt szorgalmazza, hogy a választásokon mindenkinek legyen lehetősége az interneten szavazni egy átlátható és biztonságos rendszeren keresztül.

Weber látogatása

Pénteken érkezik Budapestre Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke és frakcióvezetője, hogy Magyar Péterrel tárgyaljon a Tisza csatlakozásáról. A Tisza alelnöke azt mondta, Webernek nem voltak feltételei a Tisza csatlakozásával kapcsolatban, hiszen az elnök már korábban megbizonyosodott arról, hogy Magyar pártja konstruktív kapcsolatra törekszik, szeretnék lezárni a jogállamisági eljárásokat, a hetes cikkelyt, szeretnénk hazahozni az uniós forrásokat, illetve csatlakozni az uniós ügyészséghez.

Közösségi finanszírozás

Magyar úgy nyilatkozott, hogy eddig tizenvalahány ezer magánszemély támogatja őket pénzzel, akik átlagosan havonta ötezer forintot küldenek. Ebből havonta összejön nekik havonta 60 millió forint. Úgy számolja, hogy körülbelül 50 ezer támogatóra lenne szükségük, hogy a szükséges szervezetfejlesztésükhöz meglegyen a kellő támogatás.

Orbán és a vita

Magyar Péter felidézte, hogy az EP-választás kapcsán már kihívta Orbán Viktort vitára, de ő Deutsch Tamást küldte maga helyett. Hozzátette, a miniszterelnök innentől fogva nem fogja tudni megtenni, hogy elmenekül a vita elől, mivel a Tisza jelenleg 30 százalékon a választók körében, és arra számít, hogy ez a szám még növekedni fog, és az országgyűlési választás előtt, mikor már szoros lesz a verseny, akkor lehet pont Orbánnak lesz érdeke a vita.

"Miniszterelnök úr régen egész jól vitatkozott, a legutolsó az nem sikerült annyira, úgy emlékszem, 2006-ban, de még van idő. Ő jobban tudja, mikor lesz, mert nyilván ő fogja megnyomni a Start gombot. Én bármikor kész vagyok vele vitatkozni, akár a köztévében, vele akár még az ATV-be is bemegyek" – fogalmazott Magyar Péter, hozzátéve, "akár még a Klubrádióba is."

A VÁLASZTÁSOK IGAZI NYERTESE

L1
Szerző: Vidékhy Pesti | Nemzethy Lipsi
2024.06.14.Ki győzött valójában, a Fidesz vagy a TISZA? Ki tekinthető a választások igazi nyertesének? Véget ért az Orbán-Gyurcsány rendszer? Átalakuló politikai színtér. Kipukkadt a Fidesz? 

Magyar Péter nem csak az új nadrágját húzta fel. Ha a háború nem is, legalább a háborús kampány véget ért. Csá János, Szentkirályi, Vitézy. Respect: Filemon Mihály. Az első kerület a venezuelaiaké? Szavaznál-e Pottyondy Edinára?

80 MILLIÁRDOS SZÁMLA, AMIÉRT A POLITIKAI DÖNTÉSHOZÓNAK AKÁR A SAJÁT VAGYONÁVAL IS FELELNIE KELLENE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.06.14.


Immár végképp elkerülhetetlen a döntéshozó személyes felelősségének megállapítása és számonkérése, hiszen 2020-ban született meg az Európai Unió Bíróságának az az ítélete, aminek kikényszerítéséről van most szó – mondta Lattmann Tamás a testület csütörtökön nyilvánosságra hozott döntése után. Ennek értelmében ugyanis Magyarországnak 80 milliárd (!) forintnyi euróbüntetést kell lerónia. Az EU Bírósága egy 2020-ban megszületett kötelezettségszegési eljárási ítélet be nem tartása miatt rótta ki a meglepően brutális büntetést. Ellene nincs helye további fellebbezésnek, azt nem lehet megtámadni – mondta a nemzetközi jogász, aki szerint – Gulyás Gergely állításával szemben – az ítélet nem ellentétes az uniós joggal.


Az Európai Unió Bírósága arra kötelezi Magyarországot, hogy fizessen 200 millió euró (átszámítva hozzávetőlegesen 80 milliárd forint) átalányösszeget, és a késedelem minden egyes napjára 1 millió eurós (nagyjából 400 millió forint) kényszerítő bírságot amiatt, hogy nem teljesítette az egyik ítéletét – derül ki a bíróság csütörtöki közleményéből.

„E kötelezettségszegés, amely egy uniós közös politika egésze alkalmazásának a szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül”
– fogalmaz a dokumentum. A bírság a 2020 decemberében született bírósági ítélet folyománya. Akkor a testület azt állapította meg, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós jog szabályait, többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó́ harmadik országbeli állampolgárok visszatérésre vonatkozó eljárásoknál. Többek között felrótták, hogy Magyarország korlátozta a nemzetközi védelem iránti eljárásokhoz való hozzáférést, jogellenesen őrizte az e védelmet kérelmező személyeket tranzitzónákban, megsértette az érintett személyek jogát, hogy a kérelmük elutasításával szembeni jogorvoslati kérelem jogerős elbírálásáig Magyarországon maradjanak, valamint kitoloncolt jogellenesen itt tartózkodó állampolgárokat...

NAPI NÉGYSZÁZ MILLIÓ

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.06.14.


„Nem engedünk a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának! Megvédjük a határokat, és megvédjük a magyar embereket” – ezt óbégatta doktorminiszter urunk tegnap. A legszebb az egészben, hogy így első ránézésre meg nem tudjuk mondani, mi kapcsán szakadt ki belőle a „megvéggyük” és a Brüsszel, mert évek óta annyit halljuk, hogy ebben a formában már semmit nem jelent. Ilyen pusztába kiáltott, értelem nélküli betűhalmaz ez, Mária néni a sparhelt mellett is unja, csak kavar egyet a rántáson, hogy oda ne égjen.

Mintha a Jó ebédhez szól a nótát hallgatná. Mások pedig, akik igyekeznek valamelyest figyelni azért az óbégatásra, azt gondolják magukban, jól van aranyom, köszönjük az érettünk való buzgalmadat, ugorgyunk. Pedig a helyzet súlyos, mi több, letaglózó, mert kislisszolni, genyóskodni már nem lehet. Pénzre, rengeteg pénzre megy ki a játék, és ez szokott csak igazán fájni a rezsimnek. Sőt, egyedül ez. Nem csigáznám amúgy a képzeletet, bár úgyis tudja mindenki, hogy az Európai Bíróság elég súlyos ítéletet hozott.

Precedens értékűt, ami ellen ráadásul fellebbezésnek sincs helye, azaz, az óra már most ketyeg. Ha megpróbálnánk tömören összefoglalni, akkor azért csapott oda a bíróság Orbánnak (s így ebbe most a Fideszt és sajnálatosan kies hazánkat egyként bele kell számolni), mert nem hajtott végre egy ítéletet még 2020-ból, ami nagyjából arról szólt, hogy ne állatként bánjanak a menekültekkel. Hangsúlyozzuk, nem arról, hogy ezrével fogadják be őket, hanem, hogy ne annyi legyen az eljárás, miszerint képletesen, aki ide tévedt, azt visszahajítják a kerítésen.

Nem nehéz ezt értelmezni, a négy évvel ezelőtti bírósági ítéletre azonban Orbán (és a zárójeles rész) nagy ívben tett, úgy viszonyult hozzá, ahogyan joghoz, törvényhez, ítélethez szokott, tehát kénye és kedve szerint. Csak hát, ez Európa, ez a nagyvilág, s itt emlékeznek arra, hogy amikor csatlakoztunk a klubhoz, akkor aláírtunk egy papírt, hogy annak normáit be is tartjuk. Nos, Orbán ezt nem teszi meg, közkeletűen pénzkiadó automatának tekinti a klubot, amiben már eddig is voltak zavarok. Hiába dugiszálta a bankkártyáját a lukba.

És erre jön ez. Ugyanis a tekintetes luxemburgi bíróság (tehát nem brüsszeli és nem bürokrata) megelégelte, hogy az ítéletét semmibe veszi ez a galeri, és azt döntötte – mondom még egyszer, a menekültekkel való bánásmód és nem a betelepítés miatt -, hogy kies hazánk kiindulásként kétszáz millió euró átalányösszeget fizet az eltelt négy év miatt, ezen felül pedig a késedelem minden egyes napja után egymillió euró összegű kényszerítő bírság megfizetésére is kötelezi Orbánt (és a zárójeles részt, azaz, minket, mert a Fidesznek saját pénze nincsen).

Ez azért elég sok pénz, például csak a napi egymillió euró, az uszkve napi négyszáz millió forint, mint amennyit nagyjából Mészáros Lőrinc keres, és ez ketyeg kegyetlenül. Nem tudjuk, mi van akkor, ha Orbán nem hajlandó fizetni, hozzáértők szerint a már eddig is zárolt, nekünk járó uniós pénzekből lehet ezt inkasszózni, azaz, innentől fogva nem elég, hogy Orbán miatt nem kapjuk meg, még folyamatosan csökken az az összeg is, amit megkapnánk, ha eltakarodna. Azaz, hölgyeim és uraim, most már dokumentáltan okozza a kárt az országnak...

HA A KATONÁKON MÚLIK, AKKOR FIDESZES LESZ A GYEREKED

JÓLVANEZÍGY
Műsorvezető: Szabó Márton, Nagy Ádám
2024.06.14.TIMESTAMP 

00:00 Nagy dolgok lesznek ma 
00:42 Újraszámlálás 
05:57 NO érettségi, YES Fidesz 
16:45 A tanárok megint buzgálkodnak 
23:03 Oktatási reform Fidisen 
31:02 EÜ-snek is már jó lesz lenni 
35:11 Az elveszett dildó nyomában 
36:59 Nincs bírás a Baloggal

A TISZA-PARADOXON: A TÖRZSIESSÉG FELEMEL, DE VÉGZETESSÉ IS VÁLHAT MAGYAR PÉTERÉKNEK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2024.06.12.


Nem igazi párt, nem mozgalom. Egyetlen használható kifejezés van az EP-választáson 1,3 millió szavazatot gyűjtő Tisza leírására: politikai törzs. Az ellenzék nagyobb része felsült vele, kisebb része ódzkodott tőle, de valójában az Orbán-rendszer természetes módon termelte ki a jelenséget, saját maga „ellentörzsét”. Magyar Péter követőinek neoprotestáns istentiszteletek élményszerűségét idéző rítusai, szimbólumai lettek. A törzsi működésmód az első sikerekig repítette a Tiszát, de óriási kockázata is van. Elemzés
.

Hat évvel ezelőtt nyugati gondolkodók sokasága még mindig a Trump-jelenség megfejtésével küzdött. Hogyan tört „a semmiből” az amerikai republikánusok élére a furcsa hajú üzletember-politikus? Mi magyarázza a 2016-os választási eredményt? Az értelmezések sorából kiemelkedett az anyai és apai ágon is kínai származású, de már az USA-ban született Amy Chua, aki ügyvédi praxisával szakítva lett a Yale Egyetem kutatója, hogy a globalizáció és a jog, a társadalmi fejlődés és az etnikai konfliktusok kapcsolatainak mélyére ásson. 2018-ban jelent meg azóta is sokszor hivatkozott könyve Politikai törzsek – A csoportösztönök és a nemzetek sorsa címmel.

Chua tézise, hogy az ember természete szerint törzsi lény: neurológiai vizsgálatok igazolják, hogy a csoporthoz tartozás megélése és a kapcsolódó rítusok végrehajtása elégedettségérzetet okoz. Ez nem halt ki sem a civilizációs fejlődéssel, sem a felvilágosodással. A jogtudós szerint óriási hiba volt alábecsülni a csoportkötődések, a törzsi psziché globális és amerikai politikában játszott szerepét a kétezres években. Chua Donald Trump 2016-os győzelmét nem kis részben a törzsi alapú gondolkodásra, szerveződésre vezeti vissza. A progresszív elemzők általában fanyalogtak Trump avíttasnak mondott skandáltatásain, a MAGA (Make America Great Again) feliratú piros sapkákon, pólókon.

Azt gondolták – mint utóbb kiderült, tévesen – , hogy ez a fajta csoportképzés és a nemzeti szlogenek ismételgetése már a múlt században kimerítették hatóerejüket.

Magyarországról nézve viszont mindebben nem sok újdonság volt. Idehaza Orbán Viktor és a Fidesz 2002-től és főleg 2006-tól nemcsak pártszervezetet és gazdasági hátországot, hanem – tudatosan vagy ösztönösen – klasszikus politikai törzset is épített. Törzset, amelynek szimbólumai (kokárda, trikolór), szlogenjei („Hajrá, Magyarország, Hajrá, magyarok!” stb.), olykor a százezres békemenetekben megtestesülő rítusai vannak. És ami fontosabb: a Fidesz nagyjából „a haza nem lehet ellenzékben” mondás óta magáévá tette a teljes nemzetre hivatkozó, egyszersmind a nemzetet megosztó identitáspolitikát. Máig ez hatalmának egyik tartópillére: nem pusztán párt, hiszen az definíció szerint „pars”, vagyis egy rész a nagy egészből. Ő maga a nemzet letéteményese...

INTERJÚ ROGÁNNAL ÉS A SZAVAZATSZÁMLÁLÁS NAPJA - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2024.06.14.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele. Péntek van, a hétvégén még nem lesz szörnyen meleg (bezzeg jövő héten!), és tegnap megjelent a több mint egy óra hosszú interjúnk Rogán Antallal. Mi kell még a szép élethez?!

Szokás szerint négy anyagunkat külön is ajánljuk: