2024. június 17., hétfő

„RONALDO IS BELERÚGOTT NÉHA A KISPADBA” – CIVAKODÓ FIDESZESEK, ELLENZÉKI DIADALOK ÉS FIDESZES ERŐDÖK A BALATON PARTJÁN

TELEX
Szerző: MOLNÁR ZOLTÁN
2024.06.17.


Ahogy az egész országban, úgy a Balaton partvidékén is nagy felfordulást okozott az önkormányzati választás. Újrázni készülő polgármesterek buktak, egykor az országos politikában fontos szereplők mérették meg magukat. Nem mellékes, hogy a Balaton térsége demográfiailag folyamatosan változik. A Covid-járvány hatására felgyorsult a leköltözés a térségbe, egyfelől a home office-t lehetővé tevő munkamódszerek, másfelől a régi nyaralókba leköltöző nyugdíjasok miatt, és persze kis számban az EU-ból is telepednek le a térségben: a Balatontól délre, Somogyban és Zalában már az ingatlaneladások jelentős részénél nem magyar a vevő.

Mindezt tetézi a partközeli, esetleg túlzottan festői településeken végbement ingatlanár-robbanás, ami a kevésbé tehetős őslakosokat kiszorítja. Nem véletlenül hangzott már el, hogy a Balaton válhat Magyarország Floridájává. Nem mi mondtuk, hanem egy miniszter, Navracsics Tibor.

A Balaton fővárosai

A Balatonnak hagyományosan három önjelölt, egymással versengő fővárosa van: a déli Siófok, az északi Balatonfüred és a nyugati Keszthely. E településeken eléggé eltérően alakult az önkormányzati választás...


TÁLAS PÉTER: LÉTEZHET NATO-TERV UKRAJNAI SZEREPVÁLLALÁSRA, DE NEM HARCI FELADATOKKAL

SZABAD EURÓPA / VIDEÓ PODCAST
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2024.06.16.A biztonságpolitikai szakértő szerint a NATO-főtitkár látogatásával kompromisszumot szeretett volna kötni Orbánnal. A washingtoni NATO-csúcstalálkozón ugyanis az Ukrajnának szánt segítséget tagállamiról NATO szintre akarják emelni. Mivel Magyarországnak ez nem tetszik, ezért a főtitkár arra törekszik, hogy Orbán ne vétózzon és ezek a törésvonalak ne látszódjanak. A találkozóval megvárta a választásokat, nem akart kínos helyzeteket okozni. Elképzelhető, hogy léteznek a NATO ukrajnai bevonulásáról szóló tervek, de ez nem azt jelenti, hogy a NATO szembe kerülne Oroszországgal. Orbán is többször hangsúlyozta: nem hisz abban, hogy Oroszország meg merné támadni az NATO-t. Ezért nem is tartja Európára veszélyesnek az orosz agressziót. Tálas úgy véli: üzleti érdekeltségek állhatnak a Csádba irányuló magyar katonai szerepvállalás mögött. Viszonzásul részt veszünk a csádi hadsereg katonai kiképzésében és egyéb projektekben. De a magyar politikai és katonai vezetés a végső döntést erősen megfontolja majd. Semmiképp nem vállalják annak a politikai ódiumát, ha egy magyar katona esetleg meghalna Csádban.

01:30 Orbán és NATO főtitkár találkozójának jelentősége 
06:23 Tényleg ki tud maradni Magyarország az Ukrajna-misszióból? 
13:36 A magyar politika szerint a háború csak egy posztszovjet belső konfliktus 
31:40 komoly gond az orosz hekkertámadás miatti minősített adatok kiszivárgása 
39:13 Gazdasági érdekeltségek állhatnak a Csádba irányuló magyar katonai misszió mögött

OROSVÁRI ZSOLT: A VESZPRÉMI TÖRVÉNYSZÉK DÖNTÉSE EGYENLŐ A HALÁLOS ÍTÉLETTEL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.06.17.


Itt állunk a halálsoron és várjuk a sorsunk beteljesülését – mondta Orosvári Zsolt, miután a Veszprémi Törvényszék kimondta: a magyar törvényeknek megfelel, hogy többszázezer rokkant – köztük Orosvári Zsolt is – jóval 100 ezer forint alatti, a létminimumot meg sem közelítő összeget kap az államtól. Ahhoz, hogy ezen változtatni lehessen, törvénymódosításra van szükség, annak hiányában a kedvező bírói döntéshez bátorság kell, mert ehhez szembe kell menni a hatalommal – jelentette ki Szepesházi Péter, Orosvári egyik ügyvédje.


„Magyarországon kialakult egy olyan helyzet, amelyben többszázezer sorstársunkat méltánytalan, hátrányos helyzetbe hozta az Orbán-kormány, mert olyan feltételeket biztosít, amelyek nem elegendőek az életünk fenntartására. A betegségeink miatt szinte alig tudunk tenni a helyeztünk javítására, de a Veszprémi Törvényszék szerint ez így rendben van, minden normális”mondta a tárgyalás után Orosvári Zsolt.

A lányait egyedül nevelő, 85 000 forint rokkant ellátásból élő sárbogárdi férfi két kiemelt panasszal támadta az államot: az emberi méltóság és a szociális biztonsághoz való jog, illetve a 2020 utáni és a korábbi rokkantellátások közötti indokolatlan különbségtétel miatt. Utóbbi hátrányosan érinti azokat, akiket 2020 előtt rokkantosítottak. Abban az évben ugyanis a strasbourgi bíróság ítélete szerint a magyar államnak rendeznie kellett a rokkantak helyzetét...


A GAZDASÁGI HELYZET EDDIG MAGYAR PÉTERT SEGÍTETTE, 2026-IG VISZONT MÁR INKÁBB A FIDESZT FOGJA

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2024.06.17.


Teljesen új politikai helyzetet hozott Magyarországon az EP- és önkormányzati választás. A Fidesz a szavazatainak arányát tekintve – 44,9 százalékot szerezve – még soha nem ért el ilyen rossz eredmény európai parlamenti választásokon. Ennél is fontosabb fejleménye viszont a választásoknak az alig három hónapja létező Tisza párt előretörése, amely 29,7 százalékot kapott.

Ez 2010 óta a legjobb eredmény, amit ellenzéki párt a Fidesszel szemben indulva elért. Eközben a régi ellenzék pártjai összezsugorodtak, és ezen belül is kiemelkedő fontosságú a Magyar Péter feltűnése előtt még az ellenzék domináns pártjának szerepére készülődő Demokratikus Koalíció meggyengülése, amelynek a Magyar Szocialista Párttal és a Párbeszéddel közös listája mindössze a szavazatok 8,1 százalékát kapta meg.

Az erőviszonyok átrendeződése a következő, 2026-os országgyűlési választásokat megelőző két évben a magyar politikában kifejezetten érdekes időszakot vetít előre. Török Gábor az eredményeket értékelve a Facebookon azt írta, a Fidesz számára nem jelent totális kudarcot a mostani választáson az EP-eredmény, de a Tisza felemelkedése komoly problémákat jelez és egyben okoz is.

"A kormány helyzetét nehezíti, hogy a választás után a korábbiaknál valószínűsíthetően szigorúbb költségvetési politikára nyílik csak lehetőség"

– jegyezte meg ezzel kapcsolatban a politikai elemző.

A költségvetési és a gazdasági helyzet nemcsak a következő időszakban fogja meghatározni a kormánypárt mozgásterét, de az egyik legfontosabb magyarázata is a vártnál gyengébb eredményének. Ahogy arról a G7-en a választások előtt írtunk, nagyon erős a korreláció a reálbérek változása és a mindenkori kormánypárt választási eredményei között.

Az adatok elemzése alapján arra jutottunk, hogy a reálbérek tavalyi, csaknem 3 százalékos visszaesése 2022-höz képest csaknem 8-9 százalékponttal ronthatja majd a Fidesz eredményét, és az ez alapján vett 45-46 százalékos eredmény nem is volt messze a konkrét végeredménytől (44,9 százalék). Az is fontos, hogy a kormánynak a rossz költségvetési helyzet miatt most nem volt mozgástere olyan osztogatásra, mint a 2022-es országgyűlési választások előtt.

A reálbérek alakulása mellett a fogyasztói bizalmi index alakulása árulkodhat arról, hogy a kormánypárt támogatottsága várhatóan hogyan alakul. És habár a GKI Gazdaságkutató fogyasztói bizalmi indexe trendszerűen 2022 ősze óta javuló fogyasztói hangulatról árulkodik, az index értéke még nagyon messze van a koronavírus-járvány első hulláma előtt, 2020 elején mért szintjétől, ami szintén magyarázhatja a kormánypárt (saját magához képest) gyengébb szereplését az EP-választásokon.

De pontosan hol állunk most a gazdasági ciklusban, és vajon elég ideje van-e még a kormánypártnak a következő választások előtt, hogy a fogyasztói bizalom újra hozza neki és ne vigye tőle a szavazatokat? És valóban annyira rossz a költségvetési helyzet, hogy a következő választások előtt már nehezebb lesz hangulatjavító intézkedésekkel szavazatokat szerezni? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre próbálunk meg válaszolni...

EGY HÉT A PADLÓN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2024.06.17.


A kudarc után lassan körvonalazódhat az új helyzet.
Az aktorok is meghúzták azokat a vonalakat, melyeken belül mozogni szeretnének a következő két évben, sok okunk nincs a csalódásra, általában hozzák a papírformát.
A nagy nyertes is fellélegzett és elengedte magát végre, olyan bunkó lehetett, mint amilyen az életben is volt felmagasztosulása előtt - valószínűleg.
Az ember, aki tizenöt éven át a hatalom kegyeit élvezte, attól húzta fizetését és egyéb juttatásait, annak élvezte informális előnyeit álláskeresése és hitelfelvétele, életvitele során, és barátait is abban a körben találta meg, bátran szólítja fel a közéletből való távozásra azt a politikust aki húsz éven át megtestesítette az ellenállást Orbán maffiaállamával szemben.
Aki ha ez idő alatt pénzkereséssel foglagta volna el magát, anélkül tudta volna rokonsága és leszármazottai átlagon messze felüli anyagi biztonságát megteremteni, hogy bűnszervezetet hozott volna létre.
Mindegy, két év hosszú idő, az új versenyző ez alatt úgysem lesz képes titkolni mentalitását, és bár a magyar választó szereti fenékig üríteni a méregpoharat, azért van még remény.
Ha tetszik, ha nem, Magyar az embereivel együtt a Fidesz szekerét fogja tolni.
Megszavaznak majd minden jelentős kérdést az önkormányzatokban, látványosan elleneznek minden lényegtelen döntési javaslatot, és mantrázni fogják azokat a jelszavakat, melyeket Tóni a boszorkánykonyhájában kifundál.
A választó meg azért nem teljesen hülye.
Erre legjobb példa fatornyos kis falumban a választás eredménye, ahol a jelenlegi polgármester ellen hazug és meglehetősen gusztustalan kampányt folytató DK úgy pofára esett, mintha a zsíroskenyérnek szeretne konkurenciát teremteni.
Külön tanulságos, hogy egyébként rokonszenves jelöltjüknek sokat ártott saját helyi háttércsapata, mely azt hitte, hogy a választókat úgy lehet terelgetni, mint a birkákat.
A folyamatosan befektetett munka legyőzte a kampányszerű propagandát.
És ugyan a polgármester felmászott Magyar pódiumára és elpanaszkodta a méltánytalanságot, ez sem ártott neki.
A választó nem az új titánt ( ...ti tán tudnátok kezdeni vele valamit...), hanem az elvégzett munkát díjazta.

Az ellenzék legnagyobb gondja ma a káderhiány.
Persze megköszönhetik maguknak, hiszen több minden mellett elhanyagolták a fiatalokkal való foglalkozást is.
Pedig lett volna rá igény, erre a legjobb példa Gyurcsány néhány szereplése a fiatalok között, de ahogy ez már errefelé lenni szokott, ő a kitalálásra van optimalizálva, aztán a működtetésre már nincs jelentkező.
Érthető, hiszen fiatalokkal foglalkozni macerás, kérdeznek meg ellenkeznek, a nyugger meg azonosul a feladattal és partner a legnagyobb hülyeségekben is, ha azt hiszi, hogy ezzel előreviszi az ügyet.
Így persze a legjobb kezdeményezés is halálra van itélve.
A fiatalokkal az is baj, hogy azonak nem elég pofázni (... azt fekve is lehet... copyright by Moldova), a fiatal tenni, cselekedni akar, az se baj, he egy kicsit túlteng benne az adrenalin.
Vezetgetésük feladatát nem lehet csak fiatalokra bízni.
Valaki egyszer azt mondta, hogy a hadsereg túl komoly dolog ahhoz, hogy katonákra bízzuk.
A fiatalonak is kell valaki, aki a vadhajtásaikat metszegeti, és amúgy nem irigy rájuk, szereti őket, képes a nyelvükön beszélni anélkül, hogy bohócot csinálna magából.
De ifjúsági szervezet kell, és nem egy agyonpolitizált gladiátor-képző, hanem egy laza társaság, ahol nem sikk a nacionalizmus, a neonácizmus, nem sikk az antiszemitizmus,
Máig kellemes emlék generációnk számára a KISZ, amelyik számtalan funkciója mellett többek között káder-keltető is volt.
Hogy aztán ezt a fideszes népséget is kikeltette, az a helyzet szerencsétlenségéből adódik, kiüthetett volna akár jól is a dolog.
Csak hát nagyon tetszett az a BOSS öltöny, amit az első állami támogatásukból beszereztek, le sem vágták a cimkét a zakó ujjáról, hadd lássa mindemki, hogy milyen trendi csávó a delikvens...


Lásd még:


ÍGY ÚSZHATTA MEG GATTYÁN GYÖRGY: A HÚSZMILLIÁRDOS ADÓCSALÁS, AMIT ELTUSSOLTATTAK NAV-VAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2024.06.17.A NAV volt nyomozó őrnagya, Tiszolczi Lajos végignézte, hogy a munkahelyét és a munkáját tönkreteszi a legmagasabb szintű politikai beavatkozás. Mindezt egy olyan történet fordulatai mentén mesélte el a Partizánnak, melynek néhány részlete eddig is ismert volt, csak épp az érintetteken kívül senki nem tudta, hogy összefüggnek. Pláne, hogy egy ennyire sötét ügy áll a háttérben.

HARMADÁVAL CSÖKKENTETTÉK AZ ÁLLAMI GYEREKJOGI KÉPVISELŐK SZÁMÁT, A BELÜGYMINISZTÉRIUM HALLGAT

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2024.06.17.


A tárca nem árulja el, miért lett 2023-ban jelentősen kevesebb azoknak a szakembereknek a száma, akik az állami gondoskodásban élő gyerekek jogait védik. Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke szerint az ok a költségcsökkentés, amivel rendszerabúzust idéznek elő.


Jelentősen csökkentette a kormány a gyermekjogi képviselők számát, és a múlt héten elfogadott, szankciókra épülő gyermekvédelmi törvény sem ír arról, hogy újra bővíteni kellene a létszámot. A gyermekjogi képviselők a családjukon kívül, állami gondoskodásban élő kiskorúak képviseletét látják el a Belügyminisztériumhoz tartozó Integrált Jogvédelmi Szolgálat működésének keretében. 2023. július 1-ig országosan 23 szakember dolgozott ezen a területen, tehát minden megyére jutott legalább egy képviselő, azóta régiós elosztásban mindössze 16-an tevékenykednek ebben a pozícióban.

A kegyelmi botrány nyomán megalkotott kormánypárti törvénycsomag indoklása szerint a gyermekvédelmi rendszerben gondozottak és a velük foglalkozók helyzetének javítása, könnyítése, a gyermekek jogainak érvényre juttatása is a célja az intézkedéseknek. Mint ahogy az is, hogy a gyerekeket érintő legsúlyosabb veszélyeztetettségre utaló körülmények ne maradjanak rejtve. A törvényalkotók ezért is hangsúlyozzák a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak szerepét, és – annak ellenére, hogy ezt az 1997-es, gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény is leírja – ismét rögzítik: kötelező a hatóságok tájékoztatása, ha bántalmazást tapasztalnak. Mert – ahogy a mostani törvényben írják, gyermek nem kerülhet, illetve nem maradhat veszélyeztetett helyzetben. Ezért még a Büntető Törvénykönyvet is módosították úgy, hogy aki elmulasztja a jelzést, akár két év szabadságvesztéssel büntethető...

A LAKOSSÁGRA HIVATKOZVA HETEKRE KIZÁRTÁK A LAKOSSÁGOT AZ ORCZY-PARKBÓL AZ EXTRÉMSPORTOK OLIMPIAI SELEJTEZŐJE MIATT

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2024.06.17.


- Június végén, 20. és 23. között Budapesten rendezik a bréktáncosok, a freestyle BMX-esek, a gördeszkások és a falmászók közös európai olimpiai selejtezőjét.

- Ez számít idén a legnagyobb nemzetközi sporteseménynek Magyarországon.

- A selejtezőnek az a koncepciója, hogy mivel ezek jórészt nagyvárosi parkokban, utcákon született sportok, a versenyeket is vigyék közel a lakossághoz.

- Nálunk ezt úgy oldották meg, hogy egy hónapra teljesen kitiltották a lakosságot a helyszínnek választott Orczy-parkból, aminek egyes népszerű részei kétszer ennyi ideig lesznek zárva a lakosok elől.

- Józsefvárosban, ahol konkrétan ez a legnagyobb és nagyjából az egyetlen, nyáron kikapcsolódásra, játékra és sportolásra használható zöldfelület.

- Az összesen 4 napos verseny mobil mászófalának felépítésére és bontására hivatkozva május 18-ától július 14-éig tartják zárva a park egy részét.

„Az olimpiai kvalifikációs sorozat koncepciójának része, hogy egy városi parkban rendezik meg, hogy minél közelebb kerülhessenek a városi sportok a lakossághoz.” Ezt a kommentet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nevű felhasználó írta válaszul egy dühös budapesti internetezőnek. Az egyetem közösségi médiása a jelek szerint nem érezte, milyen abszurd épp ezzel érvelnie.

A felhasználó ugyanis azért volt dühös, mert az NKE azt jelentette be egy facebookos posztban, hogy az összesen 4 napos olimpiai kvalifikációs verseny miatt egész júniusra lezárják az intézményhez tartozó, de nagyrészt közparkként üzemelő Orczy-parkot a lakosság előtt. Sőt: a kert bizonyos részeit, például a népszerű sportparkot 2 hónapra. Futni és a szabad téri gyúróeszközöket használni így már a verseny előtt egy hónappal, május közepe óta sem lehetett, aztán egy hónapra teljes a zárlat a hónap elejétől június 30-áig, egyedül a játszótér és az uszoda használható majdnem mindvégig. De június 15. és 25. között a játszótér sem.

Az NKE közösségi médiása azért is hivatkozhatott a lakosságra, mert a dühös internetező a kommentjében azt vetette fel, hogy a környéken is egy rakás alternatív helyszín jöhetne szóba, nincs messze például a célra nyilvánvalóan alkalmas Nemzeti Atlétikai Központ, ahol a világbajnokságot is rendezték.

Az önmagában tényleg igaz, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság deklarált célja, hogy az újításnak számító városi extrémsport-selejtezősorozat mindkét állomása nagyvárosi parkokban, fesztiválszerű körülmények között menjen le. Az elképzelés az, hogy a nem hagyományos sportágakat ne sima, stadionok lelátóin ülő nézőkként, hanem sportot, zenét, divatot ötvöző, hangsúlyozottan ingyenes utcai fesztivál résztvevőiként élvezhesse az urbánus lakosság. Amely szinte biztosan nem váltana pénzért jegyet egy messzi sportlétestményben rendezett ilyen eseményre. Az első ilyen tornát Sanghajban rendezték, a budapesti az utolsó az olimpia előtt, vagyis itt fog eldőlni, ki jut ki Párizsba a négy sportágban.

Csakhogy nálunk ezt úgy oldották meg, hogy a 4 nap lakosságbevonást a lakosság 1-2 hónapos kizárása árán valósítják meg...

DÍSZŐRSÉG

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.06.17.


Arra kér minket a soknevű hadügyminiszter, a visszalépő ásványvizes férje, hogy menjünk a várba díszőrséget nézni, ami egy új tradíció kezdete. No most, nyelvi és időzavarba kerül az ember, mert a tradíció múltat és hagyományt jelent, ezt meg most akarják kezdeni, ráadásul terepruhában. Amúgy meg megy a rosseb díszőrséget bámulni, inkább a lányok szoknyás lábának ringását, mint a szép magyar vitézeket. Gyönyörű leventéket.

Az a barlanglakó (lásd: Kázmér) egyéni gusztusa, neveltetésének hiátusa a NER szempontjából ma már, hogy genetikusan irtózik az egyenruhától, amely képzeteiben erőszakszervezetek egyedeit takarja, vagy mindenféle olyan formális csoportot, ahol parancsolgatnak. Ettől a díszőrség még lehet szép, de leginkább mókás mégis, még az angol medvekucsmások is. Nos, az tradíció, de ez maximum egy miniszteri rendelet pöcséttel.

Őszintén szólva azonban meglepett az ásványvizes férje, aki sok nevének megfelelően eddig ilyen Noszty Feri módján élte a miniszteri életét, még, amikor katonalovakhoz ment látogatóba, akkor is parádés kocsival tette ezt, ezért nehezen értelmezhető, hogy a díszőrsége meg terepruhás lesz, aminek tán az az üzenete, hogy háborús időket élünk. Így még itt is permanens készültségben vannak a tartalékosok, ha hull az atom lefele, akkor el tudják kapni.

Visszatérve azonban még erre a terepruhára, ettől az lesz az ember érzete, mint amikor a járvány idején lettek a honvédők fegyveresen az utcára vezényelve, hogy lepuffantsák a vírusokat. Meg a kórházakba is ki lettek vezényelve, most meg már az iskolákban tanítják a betűvetést, amitől az embernek az a benyomása, hogy itt a hadsereg feladatai végzetesen összekeveredtek, és a nagy békeóbégatásban már azt sem tudják, mire való.

Ez valószínűleg nincs így, de látszik, hogy a kirakat nagyobb, mint a raktár, hogy ránézvést honvédjeinknek füstje van, de lángja nincs, magyarán, mint ahogy az ország cuzammen, ez is leginkább cirkusz, de a rosszabbik fajtából. Ítéletem akkor sem lehetne megengedőbb, ha a legzsinórosabb huszármentében állnának ott a díszőrök szoborként, mert az is csak a fecsegő felszín a hallgató mély mellett, de ez a terepruha azért fura egy üzenet.

Örömmel láttuk azonban mindeközben soknevű miniszter urunkat és ásványvizes nejét a meccsen, Németbe’. Ott ültek a VIP páholyban, sorban a többi mellett, mint a madarak a dróton. Tucatnyi – vagy több – oligarcha és csókos, és az összesnek a nyakában ott volt a mimagyari szurkolósál, feltehetőleg azért, mert a kedves vezető induláskor ilyennel fotózkodott, így az összes többi is szaladt a boltba egy sálért, hogy le ne maradjon.

No, ez az igazi egyenruha. A szervilizmus egyenöltözete, a hűség ruhadarabja, ahogyan a képen is látszik, egyek a bajban a főnökkel, csak arra a szenvedésre lennénk kíváncsiak, amit azok az alanyok élnek át ilyenkor egy ilyen mancsaftban, akik amúgy nem szeretik a focit. Ez a Szentkirályi eddig nem járt meccsre Schmidt Máriával ellentétben, a történelemhamisító most nem volt ott, Orbán visszalépő bábja viszont igen. Tegnap emlegettem a kremlinológiát.

Ma is eszembe jut látva a stadionban a díszes társaságot, ahogyan lefittyedő ajkakkal tekintik meg a meccset, mert a saját jövőjük szempontjából az a lényeg, minden más nem számít. Ez a soknevű is például annyira ért a hadügyhöz, hogy régebben, mint emlékezhetünk, a háborúra tekintettel mindenki számára engedélyezte a hadi öltözet viselését, kész csoda, hogy civilben látni mimagyart az utcákon, s nem alavjuőrmesterekkel van csurig a flaszter...

BUKOTT A RÉGI ELLENZÉK, ÁTTÖRT A TISZA; NEHÉZ PARTNERKERESÉS AZ EP-BEN; KARÁCSONY GERGELY SEBZETT VAD

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA, BUDAPEST
2024.06.16.


Nagyot bukott a régi ellenzék, kisebbet a Fidesz, és áttört a Tisza. Nehéz partnerkeresés vár Orbánék EP-delegációjára. Elemző: „Sokan fognak most azon dolgozni, hogy előrehozott választás legyen Budapesten.” A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Nagyot bukott a régi ellenzék, kisebbet a Fidesz, és áttört a Tisza


Az ellenzék már beárazta a bukást, de a Fidesz is nyögvenyelősen kommunikálhatja győzelemként a választási eredményeket. A szervezet, címlista és politikusok nélküli Tisza Párt, vagyis Magyar Péter hatalmas sikerét hozta a választás. Nagy kérdés, mit kezd vele, és hogyan fog politizálni a Fidesz, mivel teljesen új politikai helyzet lett az országban.

A legek választása volt a most vasárnapi, Orbán Viktor kettős győzelemről, Magyar Péter pedig politikai földindulásról beszélt. A Szabad Európa folyamatosan frissülő cikkben követte a nap eseményeit.

Nehéz partnerkeresés vár Orbán EP-delegációjára

A szuverenistáknak ugyan nem sikerült kiforgatniuk a sarkából Brüsszelt, de létszámbeli gyarapodásuk hatására az Európa-párti, progresszív centrum még jobban összezárhatja sorait, aminek első gyümölcse a váratlanul gyors és sima megállapodás lehet az uniós intézmények új vezetőiről.

Podcastsorozatunk legfrissebb részében is az új szélsőjobboldali európai parlamenti frakcióalakítás nehézségeiről beszélgettünk brüsszeli tudósítónkkal, Gyévai Zoltánnal, aki szerint bár megtörtént a sokat emlegetett jobbra tolódás, az új erőviszonyok mégsem a magyar kormánypártnak kedveznek.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy a vártnál kisebb veszteségeket könyvelhetett el a három nagy európai pártcsoport alkotta centrum, illetve a konzervatív-radikális jobboldal sem tudta jelentősen növelni mandátumainak számát. Ursula von der Leyen esélyei tovább nőttek az európai bizottsági elnöki poszt megtartására.

Elemző: „Sokan fognak most azon dolgozni, hogy előrehozott választás legyen Budapesten”


Sebzett vad Karácsony Gergely, akire most sokan fognak vadászni – vélekedett Ruff Bálint. Emiatt a kampánytanácsadó szerint sokaknak érdeke, hogy a főpolgármesternek ne legyen meg a közgyűlési többsége, és előrehozott választást csikarjanak ki. Lakner Zoltán szerint a Tisza Párt megerősödésével nem dőlt meg, hogy balról lehet leváltani a Fideszt, csak nem biztos, hogy ahhoz baloldali párt kell. Az Elemzőben a választási eredmények következményei.

Határon túl is a veszéllyel kampányoltak: az RMDSZ rekordot döntött, a szlovákiai Magyar Szövetség nem szerzett EP-mandátumot

Az egyik ellenség bevált, a másik nem. Szlovákiában etnikai béke van, a Fidesz-témákkal kampányolás pedig nem hozott sikert a magyar pártnak. A romániai RMDSZ-nek viszont bejött a szélsőséges román nacionalista párttal való riogatás – amelyik ugyanabba az EP-frakcióba tart, ahová a Fidesz.

A két kisebbségi magyar párt vezetőjével interjút is készítettünk. Berényi Józsefnek, a szlovákiai Magyar Szövetség listavezetőjének nem sikerült a mandátumszerzés. Az RMDSZ – amelynek az elnökével, Kelemen Hunorral beszélgettünk – az elmúlt húsz év legjobb eredményét érte el.

A választási plakát halála az oszlopra helyezett muskátli – kis piaci körképünk

Hogyan és miben lettünk regionális nagyhatalom 2019-ben? Hány tonna műanyagot aggattak villanyoszlopokra az elmúlt hetekben a pártok? Kik a főszereplők, és mennyire szól bele a politika a hazai plakátpiacba? Minden kérdésre választ adunk.

A főpolgármester-választás megismétlését sürgeti Karácsony Gergely


Karácsony Gergely azt mondta: bármi lesz is az érvénytelen szavazatok újraszámlálásának eredménye, meg fogja támadni, mert úgy véli, semmilyen, a jogállamisági elveket biztosító garancia nem valósult meg, a választási bizottság nem a lezárt szavazóurnákat rendelte be; könnyű egy tollvonással érvényes szavazatot csinálni az érvénytelenből.

Kisebb arányban voksoltak a levélszavazó határon túli magyarok, mint 2019-ben


A regisztráltaknak valamivel több mint fele szavazott, ami magasabb részvétel, mint az itthoni, de a kisebbségi magyaroknak csak kisebb része. Míg 2019-ben a regisztráltak 57, most csak 52 százaléka voksolt. A Fideszre a szokásos 93-94 százaléknál valamivel kevesebben, második itt is a Tisza Párt lett. A Nemzeti Választási Iroda összegezte a levélszavazatokat.

Orosz Telegram-csoportban is toboroztak résztvevőket az idei Békemenetre


2022 óta először volt Békemenet Budapesten, amelyen a Fidesz vezetői mellett rengeteg kormányszimpatizáns vonult fel a NO WAR feliratú magyar zászlós molinó mögött. A piros-fehér-zöld lobogók alatt azonban vélhetően orosz állampolgárok is lehettek, akiket egy Венгрия, Будапешт и не только, vagyis Magyarország, Budapest és még sok minden más nevű Telegram-csatornán hívtak az eseményre, térképet is mellékelve, rajta a gyülekezés időpontjával.

Négy-öt százalék lesz idén az infláció az elemzők szerint

Még mindig a szolgáltatások drágulása okozza, hogy az inflációs mutató négyszázalékos szinten ragadt. Elemzők szerint idén már nem is lesz alacsonyabb a ráta: négy-öt százalékos általános áremelkedést jeleznek előre.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy a kormánynál 2022 után újra előkerült kampányelemként az egyszer már lecserélt háborús infláció kifejezés. Legutóbb az energiaárakra próbáltak utalni, most viszont biztosan nem arra.

„Példátlanul súlyos” magyar jogsértés példátlanul súlyos pénzbírsággal


Kétszázmillió euró átalányösszeget és a késedelem minden egyes napjára egymillió euró kényszerítő bírságot szabott ki csütörtökön az Európai Bíróság a magyar menekültügyi szabályokat elmarasztaló korábbi bírósági ítélet végre nem hajtása miatt. Orbán Viktor: A döntés felháborító és elfogadhatatlan.

Balásy Gyula is népszerűsítené a korrupcióellenes küzdelmet


Tárgyalásos közbeszerzést írt ki kommunikációs feladatokra az Integritás Hatóság. Most az is kiderült, hogy a korrupció ellen küzdő szervezet mely jelentkezőket találta alkalmasnak arra, hogy leüljön velük tárgyalni: többek között azt a New Land Mediát, amely letarolta az állami kommunikációs piacot.

Kizárni nem fogják Magyarországot a B9-ből, de ami jöhet, annak sem fog a kormány örülni

Nem nagyon van intézményes lehetőség arra, hogy kizárják Magyarországot a NATO keleti szárnyán fekvő országokat tömörítő, bukaresti kilencek nevű csoportból – mondta több, egymástól független forrás a Szabad Európának annak kapcsán, hogy a Financial Times kedden erről cikkezett. A formáció viszont kibővülhet Svédországgal és Finnországgal.

Johannes Hahn: A magyar határkerítés finanszírozásáról maximum a következő bizottság dönthet

Sem a határkerítésről, sem más kétoldalú kérdésekről nem tárgyal július 8-án Budapesten a magyar pénzügyminiszterrel Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa. Kérdésünkre azt is megerősítette, hogy a kifutó testület már nem fog döntést hozni a magyar határ-infrastruktúra finanszírozásáról.

Hrutka Róbert: „Pár jó hang is képes megváltoztatni a világot”

A zene pont olyan, mint az élet: megírjuk, eljátsszuk, és nem marad utánunk semmi, csak a dal. De nagyon nem mindegy, hogy milyen az a dal, amit hátrahagyunk – vallja Hrutka Róbert Artisjus- és Fonogram-díjas zenész, zeneszerző, énekes és producer.

Szőke Judit: A legszegényebbek arra szavaznak, akire a helyi polgármester mondja

Szőke Judit szerint addig nem lehet a legszegényebb rétegek felzárkóztatásáról beszélni, amíg az alapvető szociális juttatások összege meg nem emelkedik. Az Új Start Alapítvány igazgatója szerint több értelme van jól felépített segítő programokat működtetni, mint emberi méltóságról beszélni nekik. A választásokon pedig arra szavaznak, akire a helyi polgármester mondja. A Szelfi vendége Szőke Judit volt.

Euro 2024 – Románia, Ukrajna, Szerbia és Georgia a górcső alatt

Pénteken kezdődik a labdarúgó-Európa-bajnokság, Európa legnagyobb futballünnepe. Egy hónapon keresztül 24 nemzeti válogatott küzd egymással összesen 51 mérkőzésen, tíz stadionban. A büszke házigazda Németország. Vajon a Real Madrid új sztárja, Kylian Mbappé vezette francia szupercsapat nyeri meg a tornát, vagy a címvédő Olaszország megtartja a trófeát?

Nem éppen szokványos képviselők az új Európai Parlamentben


Nincs politikai tapasztalata. Nincs jelentős hátországa. Nem tagja semmilyen pártnak. Amije viszont van: 2,6 millió követő a YouTube-on és még több a TikTokon. Fidiasz Panajotu Cipruson szerzett mandátumot az ország képviseletére az Európai Parlamentben annak a számos, nem szokványos jelöltnek egyikeként, akik hihetetlen kampányba fogtak, hogy bekerüljenek a 720 tagú testületbe.

Felmérhetők-e a dezinformáció lehetséges hatásai?


Az Európai Unió dezinformáció-ellenes csapata előző hónapban olyan orosz nyelvű videót leplezett le a YouTube-on, amely szerint emberek menekülnek a diktatúra elől Lengyelországból, hogy Oroszország közeli szövetségesénél, Belaruszban találjanak menedékre.

KÖLNBE KÖLTÖZTÜNK - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2024.06.17.


Helyszíni tudósítások az Eb-ről, a harkivi frontról és egy bhutáni monostorból, a radikális fideszesek és a radikális vegánok demontrációjáról. A hétvége cikkei.

Jó reggelt! Még véget sem ért a választás kiértékelése, már elkezdődött az Eb, miközben a háború le sem állt - szóval az uborkaszezonnak egy kicsit várnia kell.4 kiemelt cikk a hétvégéről:

Harkivot ezúttal sem fogják elfoglalni az oroszok, de Ukrajna súlyos hónapok elé néz

Pokoli félidő után legalább a becsületét megőrizte a válogatott

„Egy fontos vezető egyik napról a másikra öreg bácsikának tud látszani”

A monostor gyermekei: dokumentumfilm egy bhutáni család életéről


ITT OLVASHATÓ
AKI MAGYAR PÉTERÉKNEK PÉNZT, A MOMENTUMNAK VOKSOT ADOTT – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
MAGYAR HANG
2024.06.13.


Tartalomjegyzék:
– Magyar Péteréknek pénzt, a Momentumnak voksot adott – Bojár Gábor a választásokról, a Tisza sikeréről és Orbán Viktor legnagyobb bűnéről. Interjú
– „Nyilván lesznek döccenők" – Ember Zoltán: Apátiára és kilépési hullámra számíthatnak a kisebb pártok. Interjú
– Magyar Péter: Mától vége a one man show-nak – A Tisza Párt alelnöke lapunknak azt mondta, mindenkit szeretnének megismerni, aki a szervezet tagja akar lenni
– „Bullshitipar lett a politika” – Pajor Tamás a Hit Gyülekezetéről, a Kétfarkú Kutya Pártról és arról, hogyan szerethetjük ellenségeinket. Interjú
– Hiába a falu rossza, a szavazó visszahozza – Lopnak, csalnak, feleséget vernek, településüknek mégis ők kellenek: bírósági ítélet sem riasztja el támogatóikat a balhés polgármesterektől
– Újratervezés a vasárnapi lidércjárás után – Értékeljük a pártok teljesítményét
– Tájkép csata után – Orbán Viktor szerint a Fidesz „jól jött ki” az önkormányzati választásból, de jó néhány fájdalmas veszteség is becsúszott
– Miénk a munkásököl, de a profit másé – A sereghajtók közé küzdöttük le magunkat az Európai Unióban a diplomások aránya tekintetében is, nekünk jut a gyártósori munka és az alacsony bér
– Orbán még mindig a kormányfőcserét látja megoldásnak? – Nyaralás előtt gyengélkedik a forintárfolyam. Külföldön is bele lehet szaladni bankkártyás lehúzásba
– Biciklis fiú az aknamezőn – Fő a biztonság! Jászapátin sajátos módon képződtek le a politikai erőviszonyok. Riport
– B.zzeg Fertő! – Ötvenhárommillió euróból olyan fenntartható–öko–bio–zöld strandot, kikötőt, egyebeket rittyentett az Esterházy Alapítvány a Fertő ausztriaia partjára, hogy a fal adja a másikat. Megnéztük
– Európa középre szavazott, de vigyázó szemét Párizsra veti – A következő hetek és hónapok a pozíciószerzésről szólnak majd az EP-ben, ahol esetleg a magyaroknak is oszthatnak lapot. De a Fidesznek biztosan nem
– A tájékozott embereket nagyon nehéz manipulálni – Kszenyija Szmirnova neves ukrán televíziós műsorvezetővel kijevi utunk során az orosz befolyásszerzésről és ennek ellensúlyozásáról beszélgettünk. Interjú
– Egykori polgármester és helyettese segítette a kábítószer-maffiát – Tizenkilenc ember állt bíróság elé a napokban Párizsban a 2010-es években virágzó drogbiznisz kapcsán
– Boriszov halálos ölelése és a harvardi fiúk – Ismét az illiberális párt nyerte meg az országgyűlési választást Bulgáriában
– Csak egy vaskereszt – A Tisza-tó közepén, kilométerekre a partoktól van egy nádasokkal, gyékényesekkel ölelt sziget
– A köztünk járó Petőfi – A Pictorial Collective magyar társadalomról szóló szubjektív látlelete albumként látott napvilágot
– Kivágnák, ha tehetnék – Csák János két év után távozik, és nagyobb káoszt hagy maga után, mint amekkorát Kásler Miklóstól örökölt
– „Krausz Ferenc így gondolja” – A kormány totálisan átalakítja a hazai tudományfinanszírozás rendszerét. Felszámolták az eddigi legfontosabb pályázati forrásnak számító Otkát, és helyébe a Nobel-díjas fizikus, Krausz Ferenc lépett
– Újrainduló pandadiplomácia – Számok nyelvén
– Élményalapú tanulás helyett magolás – A NER-pedagógia 14 éve
– Ugye a békére szavaztál? – Démonizált fűtőelemek
– Királyi menü a Gundelben – Gasztro
– Show, amely soha nem érhet véget – Kezdődik a foci-Eb

Publicisztika:
– Dévényi István: Másnap
– Szabó Antal: A Főnök gondterhelt
– Reichert János: Bukovári úr, új választás kell!
– Szerető Szabolcs: Se Brüsszel, se Budapest – Álláspont
– Nagy Bandó András: Utólagosan vállalt előzetes
– Pápay György: A jövő újrakezdődött – Visszaszámlálás
– Nagy Attila Tibor: A parlamenti ellenzék választási bukása – A NER uralma alatt
– Wekerle Szabolcs: Amúgy sapó! – Újbeszél
– Benedek Szabolcs: Kikaptunk – Az én hangom mélyebb
– Puzsér Róbert: Karácsony Gergely őszödi beszéde
– Marabu: Propaganda

Kritika:
– A szív esszenciája – Esszencia zenekar: Átjárások
– A kizökkentés ereje – Erdős Virág: Eltérő tartalom
– Egy magányos zsaru – Colin Dexter: Az utolsó woodstocki busz
– Komoly témák – Turbuly Lilla: Kész cirkusz!
– Megemeli, tartja, visszaejti – Kukorelly Endre: Ház, háború, halott

Átlátszó-melléklet:
– Rákay Philip egy 100 milliónál is drágább autót használ
– Kétszáz „tűzálló, vízálló, csókálló” apartmanházzal építenék be az erdei tó partját
– Nem számolnak túl nagy forgalommal a 92 milliárdos új Duna-hídon
– Soltész Miklós államtitkár egy kocsibeállóval zárta ki a szomszédját a telkéről
– A Mohu-koncesszió miatt pereli az államot egy kisemmizett vállalkozó
– Forintra pontosan eltalálták a tenderek árát, cikkünk nyomán eljárások indulhatnak
– 20 éve az EU-ban: sok pénz és sok csalás a mérleg – és még eurónk sincs

ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR NARANCS 2024/24. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS
MAGYAR NARANCS
2024.06.12.


A SZERK.

A SZERK.
Az áttörés elmaradt


Örömmel tudatjuk, hogy nem történt nagy baj. A közepesen nagy baj távoli előszelében már nem vagyunk ennyire biztosak.

A SZERK.
Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?


Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

PUBLICISZTIKA

INNEN? HOVÁ?
A holnap pajzsa

Így segítheti az új európai médiaszabályozás az itthoni sajtószabadság helyreállítását

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket.

BELPOL

INTERJÚ
„Csak akkor, ha elvégzik az érdemi politikai munkát”

László Róbert választási szakértő

Mit mutatnak a számok, és ehhez képest miről árulkodik a különféle táborokban uralkodó hangulat? Ki mit veszített, illetve nyert, megszűnnek-e az ellenzék kispártjai, és merre tart a Tisza a hétvégi áradás után? A Political Capital szakértőjével igyekeztünk levonni a választási eredmények tanulságait.

KÉT VÁLASZTÁS MAGYARORSZÁGON
Mint a golyó


Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.

INNEN? HOVÁ?
„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Magyar György és Balogh Szabolcs ügyvédek az állampolgári jogérvényesítési lehetőségek beszűküléséről

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

KEZELÉSBE VETTE A FIDESZ A SZENTESI HORVÁTH MIHÁLY GIMNÁZIUMOT
A többi dráma


Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

KÜLPOL

BEALKONYUL-E ERDOĞANNAK?
Kifelé legény


Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

MERRE TART AZ UKRAJNAI HÁBORÚ?
Végtelen frontok


Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

KÖNYV

KÖNYVMELLÉKLET
Az autofikció fölénye


Minimum tizenegyes! A Magyar Narancs irodalmi sikerlistája – magyar irodalom

KÖNYVMELLÉKLET - KRITIKA
Író lesz

Kemény Lili: Nem

Meghökkentő, hogy valaki harmincévesen önéletrajzi regénnyel rukkol elő, de a szerzőnek van miről írnia, és van mit mondania – mégpedig rafinált vallomásossággal.

KÖNYVMELLÉKLET - INTERJÚ
„Körülvesznek a szellemek”

Zoltán Gábor író

Rendhagyó fogalom-e az ikerregény? Milyen hangon szólal meg egy történelmi korszak, ha gyökerestül kitépnek belőle mindent, ami emberi? Képes-e az irodalom igazságot szolgáltatni az áldozatoknak? A szerzővel új regénye, az Ólomszív kapcsán beszélgettünk.

KÖNYVMELLÉKLET
Kafka mítosza

Halála 100. évfordulójára

Ejtsük ki bárhol a nevét, mindenki tudja, kiről – pontosabban miről – van szó.

KÖNYVMELLÉKLET - KRITIKA
Hátrább az agarakkal

Francis Fukuyama: A liberalizmus vesszőfutása

Fukuyama a múlt század végének egyik legbefolyásosabb szerzője, akit valószínűleg többen értettek félre, mint ahányan érteni vélik – és ebben talán ő maga is ludas.

KÖNYVMELLÉKLET
A vágóasztal lovagjai

Daniel Kehlmann: Mozgókép

G. W. Pabst nagy filmrendező. A filmtörténet meghatározó alakja. A Metropolis egyenesen a világ legjobb filmje.

KÖNYVMELLÉKLET - KRITIKA
Vállán holló

Jurij Andruhovics: Éj Rádió

Húsz évvel ezelőtt a varsói egyetem egyik hallgatója megkérdezte a szerzőt, hogy mihez kezdene akkor, ha egyik pillanatról a másikra elvesztené azt a képességét, hogy írjon.

KRITIKA

SZÍNHÁZ
A létezés sötét ünnepe

Metanoia Artopédia: A Kert (multimediális tárgy-színházi experimentum)

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

KIÁLLÍTÁS
Palackposta

Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

LEMEZ
Mindent megértve

Beth Gibbons: Lives Outgrown

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

FILM

TANÁROK A KORTÁRS MOZIBAN
Üldöznek majd benneteket


Ha valaha is társadalmunk aktuális közérzetéről akarunk tájékozódni, érdemes egy pillantást vetni a független, kortárs (film)művészetre, amely nemcsak azt mutatja meg, milyen problémák gyötörnek minket, hanem azt is, hogy azok hova vezetnek.

VISSZHANG

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Becoming Karl Lagerfeld


Az eredmény szórakoztató...

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Cseh Tamás – Bereményi Géza: Frontátvonulás


Mit jelképez a pályaudvar, ahonnan nem indulnak vonatok, mit jelent ma az egy helyben állás?

VISSZHANG: FILM
A bérgyilkos, aki nem is volt


Gary minden ízében unalmas alak, egy tipikus John Doe.

VISSZHANG: LEMEZ
Paul Weller: 66


Szinte hihetetlen, de Paul Weller a saját elmondása szerint egy kicsit kifogyott a lírai mondanivalóból, ezért felkérte különböző szakavatott barátait, hogy írjanak neki dalszövegeket.

VISSZHANG: KÖNYV
Kertész Erzsi: Az elátkozott erdő


Mindennek a mélyén lapulhat szomorúság, tudjuk.

VISSZHANG: LEMEZ
Richard Thompson: Ship to Shore


A gitáros-énekes Richard Thompson majdnem hatvan évvel ezelőtt kezdte karrierjét a brit folkreneszánszban fontos szerepet betöltő Fairport Conventionben.

VISSZHANG: FILM
Totem


Sol 7 éves kislány, koránál jóval eszesebb és érzékenyebb.

VISSZHANG: FILM
Bad Boys: Mindent vagy többet


A harmadik résznél joggal hihettük azt, hogy a rosszfiúk filmes pályafutása körbeért.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2024/24.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2024/24.


Rövid hírek: Hold, rémálom, űrhajó...

Snoblesse Oblige 2024/24.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2024/24.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

ZENE

RÉS A PRÉSEN
Salsa, bachata és reggaetón


Mihályfy Júlia szervező, Cervantes Intézet

MI A KOTTA?
A játékosok kora


Komolyzenei programajánló a 2024/24. hétremi a kott

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Nem kell kimagozni!


Cseresznyés clafoutis

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Munkások


A sokat látott kisplasztikát csak a nyolcvanas évek elején fedezték fel olyanok, akiknek elég hatalmuk volt, hogy köztéri szobrot rendeljenek.