2024. június 15., szombat

LENDVAI ILDIKÓ: ÚJ BALOLDALT A RÉGI HELYETT!

NÉPSZAVA / CIVIL BESZÉD
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2024.06.15.


Emlékeznek a Fonográf dalára: „Kéne már egy jó./ A régi már nem jó./ Kéne már egy dal./ A régi már elhal.”

Új baloldal kell. Magamról is beszélek: expolitikusként én is a régihez tartozom. De a régi már nem jó. A régi dal elhal. Sokszor hamisan énekeltük. Ha dallamából meg akarunk őrizni valamit, új előadók, sőt új színpad, új keretek is kellenek. Kevés azt mondani: a vezetők -ha kockázatos is- mondjanak le. Ez csak a minimális morális és politikai normák ismeretét mutatná, de még nem új baloldalt. Az nehezebb ügy.

Tartozunk maradék híveinknek, a tűzön-vizen át hűséges aktivistáknak és szavazóknak. Annak a 366.413-nek. És tartozunk nekik egy bocsánatkéréssel is, ami eddig elmaradt. Mert ők voltak, akik „Madrid határán álltak a vártán”, ellentmondó vezényszavak közepette is..

Nem mintha a pártvezetők nem dolgoztak volna rengeteget. Magam is láttam a saját pártomban, de hallottam Dobrev Klára berekedő hangját, néztem fáradó arcát, láttam őt és a szocialista elnököket gyakorlatilag az országot járó autókban lakni. Gyurcsány Ferenc, akivel ma sem tagadom meg közös kormányzati céljainkat, vállalom a részem igazságunkból és tévedéseinkből, színpadra illő személyes tragédiát is átél. Tudom, hogyan lökdöste lefelé a sikeres karakterrombolás, de ez a végeredményen nem változtat. Új szakasz kell, új emberekkel. A régi szakasznak itt a vége. Erről csak ő dönthet: a pártja nyilván újra bizalmat szavaz neki, és valóban kérdés, működik-e nélküle.

A politika nem feltétlenül igazságos. Dolgozhatsz, beszélhetsz, amennyit bírsz vagy már nem is bírsz, ha nem éreznek szavaidban vagy szervezetedben elég erőt és hitelt.

Bennünk nem éreztek. És nem bírnak tovább várni arra, hogy valamikor, újabb 14 év múlva majd megjön a szükséges erő. Elszakadt a cérna.

Összes baloldali mentségünk szertefoszlott. Még az is, hogy a falu, a vidék kiszolgáltatottsága útját állja a változásnak. A Tisza a Fidesz terepéről: a faluról és a kisvárosokból nyerte támogatói nagy részét. Ott valóban nagyobb a kiszolgáltatottság, de ez csak azt jelenti, hogy akkor mozdulnak, ha valódi erőt látnak. Senki sem kíván magányos kamikáze lenni. Kötelékben repülni, az már értelmes kockázat. A Fidesz Felcsuton 13%-ot vesztett.

Ma Magyar Péter a politikai közép, a viszonyítási pont. A közép változatlanul a jobboldalé, de már nem az orbáni szélsőjobbé. Közép világnézetileg is, a kevert eszméivel, de közép a politikai módszereket tekintve is. Eltanulta a Fidesztől az utca uralását, a felülről való mozgalomépítést, a szimbolikus, érzelmi elemek használatát, a vezérközpontúságot. De megvalósította a DK álmát is: egyetlen politikai erőt tenni váltópárttá, felszíva, egyetlen karizmatikus vezető alá terelve a jelentéktelenné vált (tett) kicsiket.

Az Idea felmérése szerint a Tiszát a hívei nagyobb része jobboldalinak tartja, miközben sajátmagát nem. Soraikban kétszer annyi a magát liberálisnak valló, mint a konzervatív. De magukat a legtöbben középre sorolják. Nem igaz tehát, hogy teljesen elvakultak: tudják, hogy annak ellenére jobbra szavaznak, hogy világnézetük ennek nem mindenben felel meg. De mindennél fontosabbnak azt tartják, hogy Orbánt és rendszerét meneszteni lehessen.

Ebben feltehetőleg igazuk is van. Magyar Péter kormányának nyilván baloldali ellenzéke lennék, de a váltás elérésében nem akadályoznám. (Lengyelországban is a demokratikus jobboldali Tusk váltott rendszert.) Az új baloldalnak ennek módozatain kellene gondolkodnia. A cél az, hogy ezután végre legyen lehetőség valódi versenyre, valódi választásra konzervatívok és a progresszió hívei, jobb- és baloldal között. Most nincs, ezt 14 év bizonyítja.

Az első felvonásban választói népfront kell az Orbán-rendszer leváltására. A második felvonásban a valódi versenypályán baloldali, európapárti, nyugatias alternatívát kell kínálni. Addig is: ha már annyi ellenzéki szavazó kereste meg helyét a TISZA oldalán, hát éljenek azzal, hogy egy vezető nemcsak irányítja, de követi is híveit. Ebből máris látszik valami Magyar külpolitikai mondandójának finomításában. A választási siker után már nem lavírozott az európai ügyekben, hanem azt mondta: a Türk Tanács állt szemben Európával, Nyugat a Kelettel.

A régi baloldal jelenlegi állapotában kevéssé népfrontképes. Az új baloldal hosszabb távon nem a jelenlegi pártokból áll. Azok feladata annyi, hogy segítsenek egy új baloldali mozgalom létrejöttében...

ERCSE KRISZTINA: KÖZSZOLGÁLATI GYÁRTÓSOR LESZ AZ NKE ÚJ TANÁRKÉPZŐ KARA?

G7.HU
Szerző: ERCSE KRISZTINA
2024.06.15.


(A szerző oktatáskutató, interkulturális szakértő, a Civil Közoktatási Platform szóvivője. Az Ekonomi a G7 véleményrovata. A cikk válasz Nánay Mihály Mandineren megjelent írására, amire a szerző örömmel válaszolt volna a Mandiner oldalán. Nem rajta múlt.)


Egy jó írás a jó – informatív, érdeklődést felkeltő – címmel és leaddel kezdődik. Éppen, mint Nánay Mihályé. Informatív, mert világossá teszi, miről fog szólni, és az érdeklődést felkelti. Őszinte kíváncsiság vitt tovább az olvasásban, hogy megtudjam: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) frissen megalapított, az országban sokadik, hagyományokkal, tapasztalattal nem rendelkező pedagógusképző részlege milyen elismert képzési tradíciókra kíván építeni (erről biztosít mindenkit a szerző) – mert ha ilyenek vannak, ugyan mi szükség lehet még egy intézményre, mennyiben fog az még többet tudni. Érdekelt, hogy a magyar nemzet igényeit vajon honnan ismerjük (hisz erre hivatkozik Nánay), hogyan értelmezik ezen igényeket a szerző, illetve a NKE Nemeskürty István Tanárképző Kar kitalálói és létrehozói, és mire gondolhatunk, amikor a tanári hivatást a közszolgálat jegyében értelmezzük.

A szerző bevezetője – szerintem egyébként erős indításként – azonnal leszögezi azt a véleményét, hogy a történelem (is) olyasmi, amiről ugyan mindenki azt gondolja, hogy ért hozzá, de persze ez nincs így. Ebben a megállapításban érzékletesen benne van az a valóban létező alapvető különbség, ami a kormányoldali megnyilvánulókat és … a másként gondolkodókat jellemzik. Mint történelemtanártól ez súlyos pedagógiai állásfoglalás is, ahogyan persze lehet gondolkodni – és lehet vele nem egyetérteni. A történelem a mi közös életünk. Múltunk, melyből következett a jelenünk, és amely hatást gyakorol majd valami módon a jövőnkre is. A történelem értése és értelmezése nem lehet privilégium. Egyfajta értelmezésének normatív glorifikálása pláne nem az. Tanárként az ember feladata azon képesség fejlesztése, hogy mindenki felelős, autonóm módon bírjon értékelni, mérlegelni és véleményt alkotni. A történelemről is.

Nánay elitista álláspontja a hozzáértésről ez ügyben azért fontos, mert pontosan ugyanez az attitűd jellemzi az NKE új karával kapcsolatos gondolkodást és ügyintézést: létezik a hatalmi helyzetben lévők elképzelése az oktatásról, ami „valós és helyes” (mint írja), az iskola, a tanárok funkciójáról, és diszkussziónak, érveknek, alternatíváknak helye nincs. Az lesz, amit ők akarnak.

És nem csupán alternatív véleményeknek, hanem alternatív képzéseknek sincs helyük. Mert hadd legyen az – egyelőre – a kasszandrai állításom, hogy további kormányzati intézkedések nem csupán helyzetbe hozzák majd az NKE-t (bőséges források biztosítása többek között oktatói és hallgatói mágnes céljából, kivételek a szabályozás egyes pontjai, például a szakmai minőséget biztosító akkreditációs folyamat alól), hanem látványosan ellehetetlenítik a hagyományos képzőket (keretszámcsökkentés, forrásmegvonások).

Mivel a Civil Közoktatási Platformot konkrétan megnevezte Nánay, és e szervezet tagja vagyok, hozzátehetem: mi például sosem fogalmazunk úgy, hogy szemben bárki mással, a mi magyarázatunk, megoldásunk, interpretációnk a helyes és valós. Mi leírjuk és elmagyarázzuk, érvekkel alátámasztjuk a véleményünket – majd örömmel állunk minden érdemi vita elé, készen arra, hogy meghallgassunk másfajta indoklásokat, megközelítéseket.*

De vissza az írás által taglaltakra. Követném a szerző felosztását...

SIMÁN VERJÜK A NÉMETEKET, EURÓPA LEGDRÁGÁBB ONLINE KAMPÁNYÁT SIKERÜLT ÖSSZEHOZNI MAGYARORSZÁGON

NÉPSZAVA
Szerző: FRANK ZSÓFIA
2024.06.15.


Nem csak nálunk volt dupla választás, de minden összevetésben a magyarok költötték a legtöbbet politikai kampányra január óta. A főpolgármester-jelöltek közül a végül visszalépő Szentkirályi Alexandra költötte a legtöbbet


Január óta a kampány végéig (azaz a június 9-i választásig) 3 milliárd 390 millió forintot költöttek Magyarországon politikai hirdetésekre a Meta rendszerében a különböző szereplők (ez tartalmazza a hazai és külföldi szervezetek, mint például az Európai Parlament hazai hirdetéseit is). Ebből a kormányoldal mintegy 2,8 milliárd, az ellenzék 513 millió forinttal zárta a számlát – mondta lapunknak Lévai Richárd marketing specialista, a Közösségi kalandozások nevű blog tulajdonosa, szerzője. Ezeket az összegeket elsősorban a Meta rendszeréhez tartozó Facebookon költötték el, de a cégé az Instagram, és a Messenger is. Ami a pártköltéseket illeti, a kormánypártok (Fidesz és KDNP) 420 milliót költöttek január óta, míg az ellenzék 83 milliót.

A politikusoknál már tapasztalható némi ugrás, a kormányoldalhoz köthető politikusok 478, míg az ellenzékiek 325 milliót fizettek a Metának. A legjelentősebb összeget a kormányoldalhoz köthető média- és közszereplők (például a Megafon, influenszerek) költötték, ugyanis médiánál 892 millió, közszereplőknél 915 millió lett a számla vége ebben a csoportban. (Ezentúl a kormányoldalon három további tétel jelenik még meg, a különböző egyesületek, például a CÖF 117 milliót fizetettek, és a kormányzati szervek hirdetéseire is elment 20 millió, és maga a kormány 25 milliót áldozott hirdetésre.A különböző elemzőknek, intézeteknek 6,6 milliót fizettek, az ellenzék erre 3,9 milliót fordított).

Ami az ellenzéket illeti, a különbség a kormányoldalhoz képest hatalmas, a média esetében „csupán” 96 millió, míg a közszereplőknél (mint például a Hétköznapi Hősök nevű Demokratikus Koalícióhoz kötődő influenszer platform), 4,6 millió ment el.

Lévai Richárd és csapata azt is megvizsgálta, hogy európai összevetésben mennyit költöttünk a kampány utolsó hónapja, május 11. és június 9. között a Metán.

Magyarországon 1,92 milliárd lett az összpolitikai költés ebben az időszakban, míg a második helyen szereplő, területileg sokkal nagyobb Németországban 1,76 milliárdnál állt meg az összeg.


A harmadik helyen Belgium áll, ahol szintén két választást tartottak (EP- és szövetségi), mégis 1,6 milliárd volt az utolsó hét alatti költés. Ha lakosságarányosan nézzük a számokat, akkor is Magyarország áll az első helyen, egy lakosra 200 forintnyi hirdetés jutott, Belgiumban 140 forintra jön ki az arány, Németország pedig, akik az összköltésben második helyen voltak, ebben az összevetésben a 18. helyre csúsztak 20 forint/fővel. A Meta felhasználókra vetített arányban is megtartottuk az első helyünket, 283 forintot költöttek felhasználónként, míg az ezüstérmes Belgiumban csak 199 forintot. „Tehát minden felállásban éllovasok lettünk” – ismertette az eredményeket Lévai Richárd...

SOK KUTATÓ ÁLLÁS NÉLKÜL MARADHAT KRAUSZ FERENC ÉS A KORMÁNY ÚJ FINANSZÍROZÁSI MODELLJE MIATT

TELEX
Szerző: FEHÉR JÁNOS
2024.06.15.


A kormány teljesen átalakítja a tudományfinanszírozás rendszerét. Abban több pénz lesz, de jóval kevesebben részesülhetnek belőle, sok kutató állás nélkül maradhat. Pont az olyan kutatások nem kaphatnak majd támogatást, mint amilyenekkel Karikó Katalin indult. Az új, egyelőre kevésbé átlátható finanszírozási rendszer a másik friss Nobel-díjashoz, Krausz Ferenchez kötődik – írta a Magyar Hang.

A hazai alapkutatásokat 1986 óta az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokból (OTKA) pénzelték. Az idei pályázatok beadási határideje június közepe lett volna, de május 14-én a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) azt jelentette be, hogy felszámolja az OTKA-t, és egy új rendszer lép a helyébe. A programot Krausz Ferenc ötlete alapján hozták létre, és külsőségeiben az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázati rendszeréhez hasonlít.

Az NKFIH szerint a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) hatékonyabb és korszerűbb lesz az OTKA-nál, illetve negyven százalékkal nagyobb lesz a keretösszege, így idén összesen 19 milliárd forintra pályázhatnak a kutatók, és egy-egy projektre 100-200 milliót is lehet igényelni a korábbi plafonnak számító 48 millióval szemben.

Az NKKP a nemzetközi szinten is életképes kiváló kutatásokat részesíti előnyben, a korábbinál sokkal erőteljesebben támaszkodik a külföldi kutatók véleményére, és a végső támogatási javaslatot az ország néhány vezető tudósából álló, héttagú Kutatási Kiválósági Tanács (KKT) állítja össze, amit maga Krausz Ferenc vezet.

A Magyar Hangnak név nélkül nyilatkozó kutatók azt állították, hogy az új rendszer döntéshozatala sokkal központosítottabbá, átláthatatlanabbá, potenciálisan önkényesebbé vált. A kutatókat az is zavarja, hogy semmiféle társadalmi vita, egyeztetés nem előzte meg az új rendszer bevezetését.

A gyakorlatban a támogatandó pályázatok körét szinte kizárólag a héttagú KKT fogja meghatározni. Három fő pályázati kategória lesz a rendszerben: egy a kezdő kutatóknak (starting), egy bárkinek, akinek PhD-fokozata van (advanced) és egy az ERC-nél már részsikereket elért elit kutatóknak (excellence kategória). A KKT hétfős paneleket kér fel tudományterületenként, hogy javaslatokat tegyenek számukra. A panelek elnökei és a tagjainak fele kötelezően külföldi szakember lesz. A Magyar Hang egyik forrása szerint viszont semmi garancia sincs arra, hogy ezek a külföldiek a tudományos elitből jönnek, az itthoni gyakorlat a tudományos folyóiratok terén eddig inkább azt mutatta, hogy a tudományos életben lesajnált országok közepes kutatói voltak a kéziratok bírálói.

A paneleknek csak javaslattevői szerepük lesz, mindenről a KKT dönt. A tanács határoz arról, hogy mely tudományterület mennyi pénzt kap, adott esetben előfordulhat, hogy egy terület messze kevesebb forráshoz jut, mint egy másik, ami valamiért szimpatikusabb a KKT tagjainak, és legfőképpen az elnökének, Krausz Ferencnek – tette hozzá a lap egyik forrása. Eközben a várhatóan támogatott pályázatok száma az OTKA-ban megszokott 350 felére fog csökkenni...

444.HU: HÉTVÉGI OLVASNIVALÓK VÁLASZTÁSOKRÓL, ÚJRASZÁMLÁLÁSOKRÓL ÉS A FOCI-EB-RŐL

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.06.15.Jó reggelt! A hírlevelünkben (ami nem az egyedüli) a hét nagyobb anyagait foglaljuk össze.

A VÁLASZTÁS

Rényi Pál Dániel írt arról, mi vezethetett Magyar Péter és a Tisza felfutásához. A jókor-jó helyen logikája mellett sokat számíthatott az is, hogy a 2002-es Fidesz módszereit idézi Magyar mozgalmi politikája, görbe tükröt tartva a magát egyre inkább elbarikádozó miniszterelnök elé.

Karácsony Gergely a saját győzelmét is megtámadja: a főpolgármester annak ellenére is új választást követel, hogy a mostanit végül megnyerte.

Akkumulátor-nagyhatalom akar lenni az ország, ami sokaknak nem tetszik. A gyárak heves ellenzői sorra indultak a választáson. Néhány településen harcos civilek veszik át az irányítást októbertől, és ugyan több helyen maradt a Fidesz, de a támogatottságuk megérezte a balhékat.

Fellángol az évtizedes emlékezetpolitikai harc, miután Kovács Gergő, a Kutyapárt elnöke és a Hegyvidék leendő polgármestere rögtön a győzelme után kijelentette: „Nem fog ott maradni a turulszobor. Nagyon sok embert bánt.”

Donáth Anna minden idők egyik legőszintébb magyar pártelnöke volt, de ez kevés volt ahhoz, hogy növelje a Momentum támogatottságát. A választási kampányban mindent arra tett fel, hogy milyen fontos munkát végeznek az EP-ben Cseh Katalinnal, csakhogy ez a választókat nem érdekelte, a Fidesz viszont eksztázisba került a Momentum bukása miatt.

Gazda Albert elemezte Gyurcsány bukását, Bede Márton pedig a kiábrándult ellenzéki szavazókat.

- Hiába a jobboldali pártok erősödése, továbbra is a magyar kormány által háborúpártinak nevezett pártcsaládok lesznek többségben az EP-ben.

- Tihanyban nagy változást hozott a választás, máshol a tiltakozás marad a Balatonnál.

- Pintér Bence lett Győr polgármestere.

- A legfideszesebb faluban akkorát nyert a béke, hogy Ceaușescu állva tapsolna.

- Akkorát buktak a fideszes polgármesterjelöltek Keszthelyen és Hévízen, hogy nyilvánosan mennek egymásnak.

- Szélsőséges esetben pokoli hónapok jöhetnek egy olyan képviselőtestületben, ahol a szeptember 30-ig együtt kell dolgoznia a régi és az új vezetésnek.

- Összegyűjtöttük a választás nagy veszteseit és a hosszú idő után megbukott polgármestereket is.

AZ INTERJÚ

Rogán Antal interjút adott a 444-nek. Kaufmann Balázs 70 percen át kérdezhette a minisztert, akinek a döntései óriási hatással vannak az ország mindennapjaira és mentális egészségromlására, de sok éve nem állt szóba érdemben a független sajtóval. Az interjú főbb állításait külön cikkben is összefoglaltuk, és írtunk Rogán találmányáról is.

PODCAST

Magyar Péter visszafoglalta az utcát, de a Fidesz így is hozta a kétmillió szavazatot. Mi következik ebből? Uj Péter és Rényi Pál Dániel értékelték a 444 élő eseményén.

Mi történhetett a magyar külügyben a 2021-es orosz hackertámadás előtt és után? Mit jelent az, hogy a NATO műveleti térként tartja számon a kibertet? Az oroszoktól indulva egészen az Anonymusig jutottunk Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértővel.

Megvolt a Tyúkól 18. adása is.

- És volt hosszabb meg rövidebb Borízű Hang is.

AZ EB

A foci-Eb-ről, a magyar válogatottról és a magyar játékosokról is írtunk, és sportfogadási kísérletbe is kezdtünk.

Az 1970-es években több európai országban betiltották a női focit, 1971-ben viszont mégis megrendezték az első világbajnokságot: a női focistákat 110 ezer ember ünnepelte a mexikói stadionban, és a torna legalább annyira szólt a női jogokról, mint a fociról, de a FIFA kitörölte az eseményt a foci történelméből, erről 2023-ban dokumentumfilm készült.

A VILÁG

Hiába a Tesla minden kálváriája, Musk megkaphatja az 56 milliárd dolláros fizetési csomagját: csütörtök este dől el, hogy hogyan szavaznak a cég részvényesei Musk extrém fizetéséről, amit egyszer már megszavaztak 2018-ban, de akkor még nagyon máshogy festett az autógyártó helyzete.

A jobbszél előretört, de a Néppárt az EP-választás legnagyobb nyertese. Jordan Bardella 28 évesen a második ciklusát fogja elkezdeni az EP-ben: a jól öltözött TikTok-sztár népszerűsége meredeken ível felfelé, Marine Le Pen politikai mentoráltja Franciaország egyik legnépszerűbb politikusa.

+1

Jön a Jeti az erdőben!, a 444 nyomtatott fesztiválújságja a Kolorádón.

És volt egy Idétlen időkig csak a Fidesz című videónk is.

BARTIS ATTILA NYERTE EL AZ EBRD IRODALMI DÍJAT

NÉPSZAVA
Szerző: R. HAHN VERONIKA
2024.06.14.


A londoni székhelyű fejlesztési bank hetedik alkalommal átadott kitüntetését A vége című regényével érdemelte ki az író-fotográfus, aki a díjátadó után angol fordítójával együtt nyilatkozott lapunknak. Örül, mert ez az elismerés minden kortárs magyar írónak, az egész magyar irodalomnak tesz jót.


Komoly elismerést kapott csütörtök este a magyar irodalom, amikor az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) káprázatos temzei kilátással büszkélkedő Canary Wharf-i székházában rendezett ünnepség keretében átadott irodalmi díjat Bartis Attila vehette át a The End, A vége című 600 oldalas regényéért. A mű a New York-i non-profit kiadó, az Archipelago Books gondozásában jelent meg Judith Sollosy fordításában.

A díjkiosztó ünnepségen az EBRD francia elnöke üdvözölte a megjelenteket, köztük számos kiadó képviselőjét. Odile Renaud-Basso röviden ismertette a díj létrehozásának hátterét. A kitüntetést az EBRD befektetési területéhez tartozó közép-kelet-európai, közép-ázsiai, nyugat-balkáni és észak-afrikai országokban élő írók és fordítóik érdemelhetik ki az előző évben az Egyesült Királyságban vagy Észak-Amerikában napvilágot látott angol nyelvű könyveikért. A bank értékeli ezzel a működési körét képező világ irodalmának széleskörűségét és a hagyományok megőrzésének fontosságát is. Az EBRD Literature Prize része a bank ún. Community Initiative-jének, közösségi kezdeményezésének, melynek keretében a részvénytulajdonosok, – 71 kormány és két európai intézmény, – illetve a pénzintézet személyzete együttesen támogatnak jótékonysági és kulturális célokat. Ez a tevékenység hangsúlyozza az EBRD-nek a tagországai átalakulásában játszott szerepét is. A díj különlegessége, hogy a szerző és a mű angol nyelvre való átültetője egyenrangúságát aláhúzva egyforma arányban osztoznak a 20 ezer eurós első díjban...(Írók Boltja - 2016.ápr.13.)

2024: A FIDESZ LEGSÖTÉTEBB FÉLÉVE! - ÉS TALÁN AZ ELJÖVENDŐ VÉG KEZDETE!

MI EZ AZ ORSZÁG...
Szerző: MI EZ AZ ORSZÁG...
2024.06.15.Összefoglaltuk az idei év legnagyobb történéseit! Nézzük meg együtt a Magyar történelem talán legnagyobb, és leggusztustalanabb kampányát!

PETTYES LABDA A VILÁGKUPÁBAN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.06.15.


A kedves vezető tegnap elindult futballnézőbe. Szüret van neki, vagy gyereknap, mert nem is egy meccs lesz, hanem sok, a jósiten meg az UEFA gondoskodott arról, hogy épp a választások utánra és az EU soros elnökség elé beférjen ez a láblabdás Európa-bajnokság, így Orbán önfeledten hódolhat igazi szenvedélyének. Szotyola a kézben, a végén meg lehet mondani, na, ugye. Ettől őtet valami boldog elégedettség tölti el, gyermek lesz újra.

Mint minden indulásról és megérkezésről, erről is készült fotó a gombák és az alavju népség számára. A vezér kezében a Hungary feliratú szurkolói sál, a hozzá fűzött szöveg pediglen, hogy „Reszkess Németország”. Pedig Schmidt Mária szerint ilyen ország nincsen is, ennek ellenére azonban finggal fűtve fagytak meg, azaz, némi ellentmondás adódik a viszonyokban, de kicsire nem adunk, a nagy meg nem érdekes. Ilyen ez az élet.

De nem is ez, hanem doktorminiszter urunk ábrázata. A holdvilágképe neki, ahogyan a páncélozott, géperejű jármű mellett eltelten vigyorog a sállal a kézben. S azt látjuk, hogy míg az elmúlt hetekben, a kampány alatt elgyötört, széteső ábrázattal lépett fel magtárakban és lezárt utcákon, tereken, itt, hogy indul láblabda nézőbe, teljesen kivirult, s szinte debil mosollyal az arcán várja a reá váró élvezeteket. Mintha kicserélték volna.

Pedig ugyanaz az alávaló alak. Emellett azonban a gyermeki elégedettség látszik rajta, takarva azonban azt, hogy tudjuk, ez a meccsnézés is egy gyötrelem valahol mélyen, mert neki soha nem adatott meg a futball-rivaldafény. Aztán, mint általában a mániákus apák, a fiából akart játékost faragni, olyat, ami ő soha nem lehetett, s ehhez képest a gyerek valahol Csádban ténfereg, katasztrófa az a kölök. Tiszta apja, csak nehéz belátni.

Világosan látszik azonban, hogy a kedves vezető valaha a képzeletében Bokányi Feri volt, a Pettyes labda a világkupában regény hőse, aki egy kis faluból indulva hódította meg a futballvilágot, s hogy Orbán olvasta-e vagy sem, nem tudható, viszont a drámája az ez. Hogy soha nem sikerült neki azzá lenni, ami igazán akart volna, azóta játssza a meccseit addig, amíg meg nem nyeri. Egy ilyen felemás sportkarrier megroppantja a lelket.

Főleg akkor, ha az ott elért siker mindenek közül a legkívánatosabb, s a torzult lélek aztán másutt éli ki a győzelmi ösztöneit és kényszereit, az eredményt pedig naponta látjuk és halljuk az M1-en meg a Kossuthon. De mindegy is. Momentán az az érdekesebb, hányan tartanak a kedves vezetővel a nemlétező Németországba meccsnézőbe, mert azt tapasztaltuk másfél évtized alatt, az Orbán-közeli emberek mind fölfedezték magukban a futball imádatát.

Olyan volt ez, mint a kereszténység előbukkanása mindazokban, akik a fazékból szerettek volna egy nagy kanállal kapni. Az egész bagázs úgy zabálja a miséken az ostyát, mint a meccseken a szotyolát, a VIP páholyban a vezér mellett ülhetni már majdnem a kremlinológiát idéző viszonyrendszereket mutat, azzal a kivétellel, hogy ebből azt nem olvashatni ki, melyikük lesz az utód, mert öröklésről még nincsen szó. Szervilizmusról annál inkább...

KIKNEK KÖSZÖNHETJÜK SZOBOSZLAIÉK REMEKLÉSÉT? A NAGY VÁLOGATOTT-TOTÓ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: RADVÁNYI BENEDEK
2024.06.15.


Van, aki a magyar fociba ölt pénzek helyességét látja abban, hogy labdarúgó-válogatottunk zsinórban harmadszorra készülhet Európa-bajnokságra, más viszont csak legyint: külföldön pallérozódott és honosított játékosoknak köszönhető a siker. Adódik hát a kérdés: a magyar utánpótlásképzés erejét vagy éppen éles szemű menedzserek munkáját érdemes dicsérnünk az Eb-szereplésért veretlenül megvívott selejtezősorozat után? A válaszért végigelemeztük a 26 fős keretet, de cikkünkből például az is kiderül, hogy kivel húzattak meg egy üveg pálinkát a társai a nemzeti csapatba kerülésekor...

CSEPELI GYÖRGY: „LÉLEKTANILAG VERESÉGET SZENVEDETT A FIDESZ”

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2024.06.15.


A választás Magyar Péter szempontjából fényesen sikerült, az összes többi szereplő, akárhogyan is próbálja magyarázni, veszített – állítja Csepeli György szociálpszichológus. A magyar közélet szerinte tele van politikai értelemben vett élőhalottakkal. Interjú.


A június 9-ei választások eredményének ismeretében adódik a kérdés: mi történik a magyar társadalomban?


Ami az elmúlt hónapokban történt, mindenképpen fordulópont. Nagyon beállt már az úgynevezett Nemzeti Együttműködés Rendszere, ami engem sok szempontból a szovjet pártfőtitkár, Brezsnyev korszakára, a brezsnyevizmusra emlékeztetett a maga rutinjaival, jól begyakorolt algoritmusaival, pár szóra redukált üzeneteivel és azzal a hatalmas pénzszivattyúval, amivel fenntartotta a hatalmát. Az uniós forrás azonban, ahonnan a pénzt szivattyúzták, egyszerűen elapadt. Ez trombózist okozott a rendszerben. Ettől még éveken keresztül elzötyögtek volna, de közbejött egy olyan malőr, amire senki nem számított: a kegyelmi botrány. A pedofilügy felkészületlenül érte, és a legkényesebb pontján találta el a „keresztény, gyermekbarát” kormányt. Az így keletkezett legitimációs válságra a brezsnyevi szisztéma sehogyan se találta a választ. Jóllehet megszabadultak bizonyos felelősöktől, a régi kerékvágásba nem sikerült visszazökkenni. És akkor az ismeretlenségből kilépve megjelent Magyar Péter, aki pár hét leforgása alatt felforgatta a kommunikációs viszonyokat. Zseniálisan megérezte, hogy amikor az egyik nap tesz valamit, akkor mit kell tennie a következő nap. A pszichológiában úgy nevezik ezt, hogy „learning by doing”, menet közbeni tanulás. Eljutottunk oda, hogy a választás Magyar Péter szempontjából fényesen sikerült, az összes többi szereplő, akárhogyan is próbálja magyarázni, veszített...

"NEM TARTHATÓ, HOGY MAGYARORSZÁG KÍNAI ÉS OROSZ ÉRDEKEKHEZ ORIENTÁLÓDJON" - WASHINGTONI SZAKÉRTŐ

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA, BUDAPEST
2024.06.14.Ez már az új hidegháború korszaka – így foglalta össze a Nyugati világ és Kína egyre feszültebb viszonyát Fehér Zoltán, a washingtoni Atlantic Council elemzője. A Kína elleni protekcionista politikát az Egyesült Államok legkésőbb a Trump korszak óta elkezdte, és mostanra az Európai Unió is egyre inkább csatlakozik ehhez. 

A podcast vendége Dr. Fehér Zoltán geostratéga, a washingtoni magyar nagykövetség korábbi diplomatája, az ankarai magyar nagykövetség egykori ügyvivője, a Harvard, az MIT és a Tufts Egyetem volt oktatója, jelenleg a washingtoni Atlantic Council tudományos főmunkatársa.

L. RITÓK NÓRA: AKIKKEL NEM MEGY...

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2024.06.14.


A problémahalmaz, melyekben a generációs szegénységben a családok élnek, iszonyúan nagy. Küzdünk ezzel, stratégiaszerűen, minden elemében, folyamatosan. Vannak sikerek, elmozdulások, visszarendeződések, aztán újra pozitív változások. Zömében ilyenek. Többnyire haladunk.

És vannak, ahol a változás minimális, a visszarendeződés túl gyakori, és az ember úgy érzi, nem talál tartósan fogást a helyzeteken, kudarc, kudarc hátán. Miközben ezekben a családokban is gyerekek vannak, akiknek az életét egyszerűen nem bírjuk más vágányra állítani, mint a szüleiké.

Tudom, mikor erről beszélek, mindig azzal vigasztalnak, hogy nem lehet mindenkit megmenteni. El kell engedni azokat, akiken nem lehet segíteni. “Ti megpróbáltátok, ha náluk nincs hajlandóság, nem lehet a végtelenségig próbálkozni. Azokra kell fordítani az energiát, akikben ott a szándék a változásra, akikkel sikerül partneri viszonyt kialakítani.”- hallom gyakran.

Ha ez ilyen egyszerű lenne…. Talán még menne is, ha felnőttekről lenne csak szó. De a gyerekek miatt nagyon nehéz azt mondani: feladom, elengedem ezt a családot. Belehal a lelkünk minden kiemelésbe, kórházban maradó újszülött helyzetébe, miközben pontosan tudjuk, jobb helyen vannak ott, mint a családban.

Alapvető a viszonyulásunk, hogy képessé kell tenni a családokat a gyerekeik felnevelésére. Sosem a fizikai körülményekkel van baj, az könnyen orvosolható. Hanem azokkal az életvezetési kompetenciákkal, melyek meghatároznak mindent, a szülői felelősségtől az önfenntartási képességekig.

Ezek megváltoztatása iszonyú nehéz munka, apró lépésekkel és nagy-nagy türelemmel megy csak, és ráadásul mi még azt is szeretnénk, hogy mindezt az intézményrendszerrel együttműködésben tegyük. A mi munkánkban, mivel szorosabb a kapcsolat a családokkal, közösséggel, előre látjuk már, mi következik, és azt is, hogy elébe mehetnénk a negatív eseményeknek, de sokszor mi kevesek vagyunk. A pedagógiai eszközök ugyanis sok esetben nem elégségesek, a hatóságira is szükség van, de ez a beavatkozási jogosultság nem nálunk van, hanem az intézményrendszernél. Mi sokkal hamarabb tudjuk és jelezzük a bajt, ám mire a rendszer ingerküszöbét eléri, már sok esetben visszafordíthatatlan folyamatok indultak el. A rendszer akkor lép. Vagy akkor sem.

Sokszor tipródom azon is, vajon jó döntést hoztunk e? Jobb lett-e a gyerek életesélye attól, hogy kiemelték, vagy a családban kellett volna hagyni? Persze erre nincs válasz…hiszen minden család élete, problémahalmaza egyedi, és ki látná előre, mi fog történni velük, milyen változások befolyásolják majd az életüket?

Aztán van, ennyi év után, hogy az ember már össze is tud hasonlítani családokat. Az egyiknél minden elkövettünk, hogy a gyerekek a családban nőjenek fel. Kemény időszak volt, az apa meghalt, az értelmileg sérült, de nem gondnokság alatt élő anya egyedül maradt az öt gyerekkel, akikből négy sajátos nevelési igényű volt. Uzsora, a pénzügyi tudatosság teljes hiánya, a lakhatás állandó újrarendezése, egészségügyi problémák megoldása, iskolai konfliktusok rendezése, a nagycsalád bevonása, együttműködés a rendőrséggel, eseti gondnokság, állandó figyelem és kríziskezelés fémjelezte a velük való munkát. Éveken át.

Felnőtt lett mind. De egyik sem sikertörténet. Egyikük börtönben van, életellenes bűncselekmény miatt. Gyerekkorában egy ideig gyerekpszichiátrián is kezelték, és a felnőtt élete is rémes fordulatokat vett, pedig küzdöttünk érte. Volt, aki látott benne fantáziát, a prostitúcióban. Elveszítettük. A többiek? Nos, egyiküket most próbált a rendszer gondnokság alá vonni, de a döntnökök nem találták olyan súlyosnak a helyzetet. Mi elképedtünk ezen, mert pontosan tudjuk, hogy döntésképtelen, és azt is, hogy eszköz lesz majd valaki kezében olyan cselekedetre, aminek ugyancsak börtön lesz a vége. A másikuk most szült, az apa rég eltűnt, a baba a kórházban maradt, aztán nevelőszülőkhöz került, ott esélyt kap az életben maradáshoz….de vajon ez elég? A negyedik sem egyszerű, hiába ő nem volt sajátos nevelési igényű, a szülői minta nem adott neki sem eleget, a gyerekei nemcsak traumatizáltak, hanem egészségileg is sérülnek, visszafordíthatalanul, és nem érzi a felelősséget. Öt gyerekről van szó. A kiemelés napról napra közeledik.

Szóval, velük végigcsináltuk, a családban tartottuk őket, rengeteg munkával, és most azt látjuk, hogy a következő generáció sem lesz más, sokszorozzák a helyzetükből és a szocializációból adódó problémákat, és ugyanolyan kockázattal alapítanak családot, mint amilyen az övéké volt. Ebbe is álljunk bele, úgy, mint mikor ők gyerekek voltak? Vigyünk a hátunkon egy újabb generációt a felnőttkorig? Aztán újra? Nyilván nem megoldás….

De nézzünk egy másik családot. Itt is sokat küzdöttünk azért, hogy a családban maradjanak a gyerekek. Ám az anya kérésére kiemelték őket, majd visszakérte, aztán megint úgy döntött, hogy jobb nekik ott. Állami gondoskodásban nőttek fel, épp úgy, mint az anyjuk, csak ők már lakásotthonokban, egy közülük zárt intézetben. Felnőttek, és visszakerültek a szülők közelébe. Ki csak a településre, ki ugyanabba a házba. Családjuk lett, de itt sincs sikertörténet. Egyik helyről már kiemelték a kicsiket, bár kétlem, hogy a traumáikat valaha fel tudják dolgozni a szerencsétlenek. A másiknál is van baba, de már ő is nevelőszülőhöz került, itt sem lehetett mást tenni, az életvezetési kompetenciák és a felelősség szintje nem adott biztonságot az apró kis életnek. A harmadiknál még ott van a kicsi, hamarosan érkezik a második, itt bízunk az apa vonalában, talán ez sikeresebb történet lesz. Mert ott, ahol a szülők egyik fele jobb “csomaggal” érkezett a felnőttkorba, esetleg mellette van a családi hatás is, ott van esély, hogy felhúzza magához a párját is. Persze ez sem biztosíték, de felismerhető mintázat már a gyerekek életét követve.

Szóval, mindkét család ugyanazt a képet mutatja, az egyik otthon nevelkedett, a másik kiemelve, de oda tért vissza, ám a problémák ugyanazok maradtak, a következő generációban is. Akkor melyik a jobb? Talán a kiemelés, mert ott legalább a fizikai fejlődésük biztosítottabb, de éppúgy traumatizáltak maradnak, mint a nehéz családban, ahol folyamatosan dolgozni kellett azon, hogy a fizikai feltételek viszonylagos biztonságot adjanak a gyerekeknek.

Mi nincs meg egyik helyen sem? A lelki egészség, a követhető szülői felelősség, ami mind a kötődés nem megfelelő minőségéből adódik. Mindkét családot két generáció óta követjük, tehát a mostani szülők gyerekkorától. Mindkettővel nagyon sokat küzdöttünk. És mindkettő újabb kockázatokat hordoz, feladatokat adva az intézményrendszernek, az államnak, és persze nekünk is, hiszen a gyerekek miatt nem tudjuk elengedni őket.

És van még ennél nehezebb helyzet is. Ahol kiemelik a gyerekeket, és különösebb trauma nélkül elengedi az ügyet az anya. Lesz utána új kapcsolat, és új baba. Az új kapcsolat számára új életet jelent, anélkül, hogy a gyerekhez köthető kötődési minta változott volna. Mert a kapcsolathoz kötődik, a gyerek ennek járulékos vonzata marad.

A héten valószínűleg utoljára öleltem meg azt a kislányt is, akit a kisebb testvéreivel együtt fognak kiemelni, mert a családon belüli bántalmazás és elhanyagolás elérte az intézményrendszer ingerküszöbét. A szívem szakad meg érte…

Jó, persze… ne őket nézzem, hanem azokat, ahol nincs nagy baj…akik sikeresen zárják a tanévet, aki leérettségizik, és jön majd hozzánk diákmunkára, aki kéri, hogy segítsünk a fogamzásgátlásban, mert tervezhetővé szeretné tenni anyaként a gyerekvállalást, akik konyhakeretet csináltak a segítségünkkel, stb.

De velük…akik nem ilyenek…velük mi lesz? Velük ki fog foglalkozni, őket ki fogja segíteni, hogy más irányt vegyen az életük? Nem tűnnek el… mindig jön a következő generáció. Ugyanabban a körben járva, ugyanolyan mintázattal. És néha még több gyerekkel, mint ahol eredményeink vannak.

GOSZTONYI GÁBOR: 14 ÉVE LEGINKÁBB A TUDÁST, AZ ÉLETRE FELKÉSZÜLÉST VESZIK EL A DIÁKOKTÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.06.15.


Egy nap alatt fogadta el a parlament a héten azt a törvényjavaslat-csomagot, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be egy nappal korábban. Ez többek között korlátozza az iskolai mobilhasználatot, és tartalmazza azt is, hogy az iskolákban ezentúl lesz egy „tiltott tárgyak listája”, ami miatt a tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz átkutatni a diákok táskáját és tárolóhelyiségeit. Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke szerint megint rossz válaszok születtek a problémákra, de azok is csupán a problémák felszínét karcolgatják, nem azok megelőzését, kezelését szolgálják. Ennek eredményeként pedig a hétköznapokban újabb konfliktusoknak lesznek kitéve a pedagógusok.


A mobilhasználatra – amelynek korlátozása eddig minden iskolában az intézményvezető hatáskörébe tartozott – központi szabályozást vezetnek be. Erre a kormány szerint azért van szükség, mert a mobilozás elvonja a tanulók figyelmét az órákon, illetve „teret enged az iskolai zaklatásoknak”.

Gosztonyi Gábor emlékeztetett rá, az utóbbi félévben erről hivatalosan azt kommunikálták, hogy a házirendbe tartozik, az iskolák szabályozzák és a Belügyminisztériumnak semmi köze hozzá. A PSZ alelnökét azonban nem lepte meg ez új javaslat, mert – ahogy mondta – az elmúlt 14 év tapasztalata alapján lehetett arra számítani, hogy amit nagyon tagadnak, azt a háttérben előkészítik. Szerinte finoman szólva is szánalmas ez a rendelkezés, mert ahelyett, hogy megfelelő applikációk kidolgozásán gondolkodnának, amelyek segítségével telefonon elérhető lenne a digitális tananyag, megint egy „satuféket benyomva” – tiltanak.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint ez teljesen járhatatlan út, nem így kellene megoldani a problémát. A szakszervezet szerint a gyerekeknek nem tiltani kellene a telefonhasználatot, hanem megtanítani megfelelően és helyesen használni azt. Ők ugyanis már egy olyan korosztályhoz tartoznak – bármennyire is tetszik, vagy nem tetszik ez valakinek –, amely bele nőtt a telefonhasználatba. Ezért nem is fogják érteni, miért ne használhatnák a telefonjaikat, és gyanítható, hogy ezt a tényt nem is fogják elfogadni...

EXKATONÁKBÓL LEHETNEK ÚJ TANÁROK, RENDŐRKÉPZŐBE MENNEK A KÓRHÁZIGAZGATÓK - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2024.06.14.Kedden fogadta el a parlament azt a salátatörvényt, amelyben a telefonok iskolai korlátozása mellett a státusztörvény módosításaként a honvédeket átvezényelhetik a tankerületekhez. Az átvezényelt 55 év feletti tiszteket és altiszteket a tankerületeknek alkalmazniuk kell. Ha nincsen olyan betöltetlen álláshely, ami megfelel az átvezényelt honvéd végzettségének, akkor az átképzésről a tankerületnek kell gondoskodnia. Például átképezhetik őket tanárrá, arról nem is beszélve, hogy nevelő-oktató munkát a tankerületi központhoz vezényelt hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló honvéd is elláthat.

444: Az irodaházbiznisz után újabb sokmilliárdos üzletet kötött Tiborcz és az állam


Azok után, hogy az állam megvette a Tiborcz-Garancsi érdekeltségben megvalósuló Dürer Park túlméretezett hétemeletes fekete irodaházait , most újabb bizniszre derült fény. A Gazdasági Versenyhivatal honlapján megjelent egy első ránézésre semmitmondó tájékoztatás, miszerint az állam energetikai cége, az MVM Zöld Generáció Zrt. 100 százalékos tulajdonrészt szerez egy, a neve alapján napelem-parkkal rendelkező társaságban, a Tatooine Solarpark Kft.-ben. A cégben 2022 első hónapjaiban jelentek meg Tiborcz István üzlettársai, majd nem sokkal később ő maga is.

Mfor: Lázár János százmilliárdokra rúgó hitelt vesz fel

Legfeljebb 1 milliárd eurónyi (393 milliárd forint) hitel felvételére hatalmazza fel Lázár János építési és közlekedési minisztert a kormányzat Nagy Márton nemzetgazdasági és Varga Mihály pénzügyminiszter bevonásával – derül ki a hétfő este megjelent Magyar Közlönyből. A hitelt a MÁV útján vennék fel, futamideje 30-35 év lehet 3-5 év törlesztési moratóriummal. Az Európai Beruházási Banktól felvenni szándékozott hitelt – mely a teljes, 782 milliárd forintos becsült beruházási összegnek nagyságrendileg a fele – vasútfelújításokra fordítanák.

24.hu: Egy Debrecenbe települt kínai cég a csatornába folyatta a szennyezett vizet – csak a választás után tették közzé a jelentést


Három hét késéssel, az önkormányzati választás után tette csak közzé a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az első olyan hulladékgazdálkodási bírságról szóló határozatát, amellyel egy frissen Debrecenbe települt, kínai tulajdonú autóipari céget sújtottak. Az 1 millió 980 ezer forintos bírságot a Halms Hungary Kft. kapta, mely az akkumulátoripari óriás, a CATL mellett épített gyárat a debreceni déli ipari parkban. A vizsgálat során kiderült, hogy a Halms telephelyéről titokban Kisgugyori csatornába vezették a szennyezett vizet.

Népszava: Rendőrképzőbe küldik a leendő kórházigazgatókat

A Belügyminisztérium bentlakásos kiképzésén kell részt venniük azoknak a kórházi vezetőknek, akik reményeik szerint a tavaly év végén váratlanul és extra gyorsasággal felmentett főigazgatók helyére kerülhetnek. A lap úgy tudja, hogy az érintetteknek június 17-én kell „bevonulniuk” a remeteszőlősi Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémiájára. A belügy kérdésre azt közölte, egy „személyes jelenlétet igénylő továbbképzés” indul.

OLYAN DURVÁN KOMPROMITTÁLTÁK AZ OROSZOK A KÜLÜGY RENDSZERÉT, HOGY AZT SEM LEHETETT MEGÁLLAPÍTANI, HOGY MIHEZ FÉRHETTEK HOZZÁ

444 / PODCAST
Szerző: TAKÁCS LILI
2024.06.14.


- Mi történhetett a magyar külügyben a 2021-es orosz hekkertámadás előtt és után?

- Mit jelent az, hogy a NATO műveleti térként tartja számon a kiberteret?

- Miért támadnak hekkerek például londoni kórházakat?

- Hogyan befolyásolhatja a területet a mesterséges inteligencia fejlődése támadó és védekezői oldalról?

A TEFI-projektünk keretein belül olyan témákkal foglalkozunk, amik valamilyen módon hatnak arra, hogy milyen az a biztonság, amiben itt, Közép-Európa szívében élünk. A kiberbiztonsági témájú podcastunk már be volt tervezve, amikor dokumentumokkal alátámasztva mutattuk be, hogyan hekkelték szét az oroszok a külügyminisztérium rendszerét, és hogyan hazudtak erről a kormányzati politikusok, így a téma még aktuálisabb lett.

A tartalomból:

1:21 A külügyminisztérium elleni 2021-es orosz támadásról.

3:06: „A teljes érintettség okán": a külügyminisztérium kompromittálódott címtár-, levelező- és fájlkiszolgáló szolgáltatásairól.

4:20: „4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná."

6:22: A behatolások lappangási idejéről és felfedezéséről.

12:15: A felkészülés alapja az i-n-f-o-r-m-á-c-i-ó-m-e-g-o-s-z-t-á-s

14:35: Mi a teendője a kormányzatnak egy olyan átfogó támadás után, mint ami a külügyminisztériumot is érte?

18:50: A legnagyobb hiba, ami Szabó Hedvig leveléből megállapítható.

20:18: A jól működő kibervédelmi központot a 2014-es választások után szétbombázták, ennek a következményei a mai napig láthatók, érezhetők, ahogy az elmúlt hetek eseményei is mutatják.

22:27: Az Európai Unió...

27:16: ... és a NATO kibervédelmi együttműködéséről, hadgyakorlatoktól a kibervédelmi kölcsönös segítségnyújtásról.

30:25: 2007-ben az oroszok egy hétre lekapcsolták Észtországot az internetről, ebből nagyon sokat tanult mindenki. Például azt is, hogy az igazán fájdalmas kibertámadás fizikai következményekkel is jár.

34:35: A londoni kórházakat ért orosz hekkertámadásokról, és a kritikus infrastruktúra fontosságáról.

38:21: Hogy ne mindig csak az oroszokról legyen szó: útmutató kínai, iráni, észak-koreai, vietnámi hekkercsoportokhoz...

42:50: .... és az Anonymushoz.

46:20: A mesterséges intelligenciáról.

ITT HALLGATHATÓ MEG