2024. június 13., csütörtök

ORBÁNNAK SEMMI SEM DRÁGA, HOGY MEGTARTSA A HATALMÁT

KULTÚRTÁJ PODCAST
Szerző: MAGYAR HANG
2024.06.13.Orbánnak semmi sem drága, hogy megtartsa a hatalmát – Zoltán Gábor a Kultúrtájban.


Lásd még Zoltán Gábor könyveit:
+

MINDEN DIÁKNAK, MINDENHOL, INGYENES OKTATÁS: KHAN ACADEMY

KHAN ACADEMY
Szerző: KHAN ACADEMY


Személyre szabott tanulás.
Megbízható tartalmak.
Tanárokat támogató tartalmak.

Te is bármit meg tudsz tanulni!


Szerezz mély, stabil tudást a matematikában, a természettudományokban és más területeken is!

DEMSZKY HÁROM TANÁCSA KARÁCSONYNAK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.06.13.


Szakmaiság, együttműködés, a Tisza Párt bevonása akár nagyvonalú ajánlatokkal is, s annak tudatosítása, hogy a siker közös, de a bukta is – ezek Demszky Gábor tanácsai Karácsony Gergely számára. A Budapestet húsz éven át (1990 és 2010 között) vezető Demszky portálunknak elmondta, hogy a jövő héten találkozik Karácsonnyal. Azt szerettük volna tőle megtudni, hogyan lehetne megakadályozni a regnáló hatalom célját, hogy kormányozhatatlanná váljon a főváros. Ahol – mint ismert – egy fél évvel ezelőtti törvénymódosításnak köszönhetően, ősztől az eddigitől eltérő rendszer szerint ül össze a „budapesti parlament”, az erőviszonyok miatt pedig folyamatos együttműködésre lesz szükség. A Fidesztől nem várhat sok jót a kis különbséggel győztes Karácsony Gergely. A Fidesszel megegyezően 10 mandátumot szerzett Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter ugyanakkor azt ígéri, az egyes ügyek mentén működnek majd a többi erővel együtt. A Karácsony mögött álló formációnak 6, Vitézy Dávidéknak és a Kétfarkú Kutyapártnak pedig 3-3 mandátuma lesz a 32 listást, plusz a főpolgármestert tömörítő Közgyűlésben
.

A Parlament Fidesz-KDNP-s kétharmados többsége meglehetősen szokatlan módon egy kvázi ellenzéki párt, a Mi Hazánk törvénymódosító indítványát elfogadva, teljesen átrajzolta Budapest leendő Közgyűlésének a felállítási rendjét. Megszavazták ugyanis azt a listás választási rendszert, amelynek eredményeként az ősszel összeálló új, 33 tagú Közgyűlésben már nem a kerületi polgármesterek kapnak helyet, hanem a főpolgármester mellett a listákon bejutott 32 politikus. Ezzel a „huszárvágással” sikerült elkerülni azt, hogy ismét (ha szűk, de mégis) többségbe kerüljön Karácsony (akinek megválasztása a törvénymódosítás elfogadása idején, tavaly decemberben még szinte biztosra volt vehető.)

Ha ezúttal is a nem módosított rendszer szerint állna össze a Közgyűlés, akkor a főpolgármester mellett a következő (színű) polgármesterek kaptak volna helyet a „budapesti parlamentben”... ... s mellettük a kompenzációs listáról kilenc tag, az előző ciklusban 6 fideszes és 3 momentumos...

KARÁCSONY VÁRHATÓAN KEZDEMÉNYEZI A FŐPOLGÁRMESTER-VÁLASZTÁS TELJES MEGISMÉTLÉSÉT

24.HU
Szerzők: SPIRK JÓZSEF, KOZÁK DÁNIEL
2024.06.13.


Pontokba foglalta aggályait és észrevételeit Karácsony Gergely főpolgármester a Nemzeti Választási Bizottság az érvénytelen voksok újraszámlálását elrendelő döntésével és az újraszámlálási folyamattal kapcsolatosan. Az aggályok miatt a teljes főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezheti Karácsony.

A Magyar Hang értesülését Karácsony környezetéből a 24.hu-nak is megerősítették. A főpolgármester délután négy órára rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett.

1. Miért tartunk itt? Azért, mert a „választók megtévesztését célozta és eredményezte az a stratégia, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon. Mindezt nem én mondom, hanem a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO), amelynek a június 9-ei választást megfigyelő missziója elítélte ezt a gyakorlatot. Azt viszont már én mondom, hogy ez volt az Orbán-Ungár paktum, amelynek kezdetektől célja a választók megtévesztése. A Szentkirályi- és Vitézy-kampányok együtt, és alighanem egyeztetve ezt a célt, a választók átverését szolgálták. Ez még a két kampány döbbenetes mértékű pénzköltésén is látszik – írta Karácsony.

2. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége tegnap statáriális döntést hozott az újraszámlálásról a főpolgármester szerint. A fideszes többség nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”. Egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok az ülés előtt percekkel kapták meg a dokumentumokat. Azokról pedig első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok. Ennyi idő alatt még azt sem lehetett ellenőrizni, hogy egyáltalán létező emberektől származnak-e ezek a „bizonyítékok”.

3.  Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. A Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége nem tette kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adott. Tudunk olyan fideszes kerületről, ahol – hogy hogy nem – a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni – állítja Karácsony Gergely.

4. Az érvénytelen szavazólapokat úgy kell elvileg kötegelni a törvény szerint, hogy a köteg ne legyen észrevétlenül megbontható, vagyis ne lehessen kivenni vagy betenni szavazólapot, vagy akár újabb ikszet tenni a szavazólapra. Ha már nem a leplombált urnákat kérte be az NVI, az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába. Ezzel szemben tudunk olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez. Sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított az, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve a szavazólapokat ne lehessen manipulálni – fogalmazott a főpolgármester.

Az érvénytelennek minősített szavazólapokat péntek reggel kezdik el számolni...

„PÉLDÁTLANUL SÚLYOS” MAGYAR JOGSÉRTÉS PÉLDÁTLANUL SÚLYOS PÉNZBÍRSÁGGAL

SZABAD EURÓPA 
Szerző: GYÉVAI ZOLTÁN
2024.06.13.


Kétszázmillió euró átalányösszeget és a késedelem minden egyes napjára egymillió euró kényszerítő bírságot szabott ki csütörtökön az Európai Bíróság a magyar menekültügyi szabályokat elmarasztaló korábbi bírósági ítélet végre nem hajtása miatt. Orbán Viktor: A döntés felháborító és elfogadhatatlan.


Súlyos pénzbírság megfizetésére kötelezte csütörtökön az Európai Bíróság Magyarországot korábbi, a magyar menekültügyi szabályokat elmarasztaló ítéletének végre nem hajtása miatt. A bíróság úgy döntött, hogy kétszázmillió euró átalányösszegnek és a késedelem minden egyes napja után egymillió euró összegű kényszerítő bírságnak a megfizetésére kötelezi az országot.

A testület világossá tette: a súlyos bírság oka, hogy a magyar kormány kötelezettségszegése az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül. „E kötelezettségszegés, amely az uniós közös politika egésze alkalmazásának szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül” – állapította meg közleményében az Európai Bíróság...

ÓRIÁSI ELŐNY LESZ A TISZA NÉPPÁRTI TAGSÁGA – ABLONCZY ÉS MAGYARI A VÁLASZTÁS KÖVETKEZMÉNYEIRŐL

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2024.06.13.


Magyarország és Európa választott. Ki és hogyan? Mi következik ebből? Áttört-e a jobboldal? Mi lesz Macronnal és a Fidesszel? Ezekről szól a HetiVálasz 230. adása; a mikrofonoknál Ablonczy Bálint, Magyari Péter és Vörös Szabolcs.

Részletek a műsorból:

Más hely-e mostantól Magyarország a külvilág számára?

Ablonczy Bálint: „Van érdeklődés. Az elmúlt 14 évben kialakult egy nagyon erős kép Magyarországról: itt van Orbán Viktor, semmi nem fenyegeti a pozícióját érdemben, vele kell számolni az idők végezetéig, és egyszer csak a semmiből megjelent egy 30 százalékos párt, ami egy konszolidált demokráciában nagyon-nagyon furcsa jelenség. Ezt megpróbálják megérteni. Olyan kérdéseket tesznek fel, amit magyar választók is föltesznek maguknak – amikre valójában még mi sem tudjuk a választ: mennyire fenntartható, milyen csapata van a Tiszának, milyen irányba fognak venni. Ez tehát mind-mind itt van, de az kétségtelen, hogy egyrészt a Tisza jó eredménye, másrészt pedig az, hogy az az 50 százalék fölötti támogatás, amivel rendelkezett a Fidesz, most nincs. Ez generál valamifajta érdeklődést.”

Magyari Péter: „Az is látszik, hogy Magyarország olyan, mintha éltanulója lenne az európai politikának. Az volt a hangulat, hogy lesz egy jobbratolódás. Eddig Magyarország öt képviselőt küldött a szocialista frakcióba, és kettőt a középtől egy picit balra álló liberális frakcióba. Most nullát küld a liberálisba, kettőt a szocialistába, és az új párt a Néppártba készül hét képviselőt küldeni. Abba a Néppártba, amelyik európai szinten is erősödött és egyértelmű győztese ennek a választásnak. Lett egy Mi Hazánk-os képviselő, aki valószínűleg valamilyen most szerveződő szélsőjobboldali frakcióhoz fog csatlakozni. Nagyon messziről nézve és csak a számokat vizsgálva tehát olyan, mintha Magyarország egy kicsit eminensen, talán még túl is teljesítve hozná azt, ami a hivatalos fő európai trend.”

Milyen lehetőségeket rejt a Tisza Párt európai néppárti tagsága?

Ablonczy Bálint: „Akár egy alelnöki szék is kinézhet a Tiszának. De hogy befolyásos bizottsági, koordinátori meg raportőri szerepeket kapnak, az egészen biztos. Ezek az európai pártcsaládok alapvetően kapcsolatot és informális befolyásolási lehetőséget jelentenek. Nem véletlen, hogy a Fidesz ennyire ragaszkodott a végsőkig az Európai Néppárthoz akkor is, amikor már nagyon mást gondolt a világról. Az ugyanis, hogy föl tudod venni a telefont és föl tudod hívni a spanyol kollégát, föl tudod hívni a finn kollégát, van egyfajta szolidaritás és elvtársias segítségnyújtás – akár kampányokban; egymás jó gyakorlatait meg tudják tanulni –, óriási előny. Ez az egyik. A másik pedig, hogy az Európai Parlament az európai uniós jogalkotás háromszögének egyik szereplője. Tehát az, hogy ott milyen, egyébként Magyarországot is érintő döntések születnek, és ebben eddig hogy nem voltak ott a magyarok az elmúlt három évben, az hatalmas hátrány volt Magyarország számára. Ebben hozhat komoly változást az, ha a Tisza ott lesz, és az informális háló kialakításán túl a jogalkotásban is részt tud vállalni. Magyar nemzeti érdek szempontjából ez fontos és üdvözlendő fejlemény.”

Mire jó, hogy Orbán Viktor ötévente eljátssza, hogy „most már tényleg áttörnek az európai szövetségeseim” – aztán sosem törnek át?

Magyari Péter: „Kampányban muszáj valami pozitív hírt is mondani. Az nem lehet, hogy valamit gyűlölök, úgyhogy felhatalmazást kérek, hogy abban benne legyek. 2022-ben a magyar parlament fideszes képviselői egységesen megszavaztak egy politikai nyilatkozatot, amely arról szólt, hogy az Európai Parlamentet fel kellene oszlatni, és vissza kell hozni azt a ’70-es évek elejéig érvényes rendszert, amikor a nemzeti parlamentek a saját erőviszonyaik alapján delegáltak képviselőket sokkal kevesebb joggal, mint amit azóta az EP magáénak tud. Tehát az a hivatalos fideszes álláspont – erről parlamenti határozat van –, hogy az Európai Parlament úgy hülyeség, ahogy van, és be kéne szántani a helyét. És közben arról jönnek állandóan hírek, hogy ott megszavazza a többség, hogy Orbán Viktor diktátor. Egy olyan dolog iránt, amiről azt gondoljuk, hogy baj, hogy létezik egyáltalán és ott minket gyűlölnek, nagyon nehéz szavazókat mozgósítani. Úgyhogy kampányidőben mindig elő kell hozni azt a mesét, hogy ha mindenki okosan szavaz, akkor egyszer majd a mi családunk otthonra lel ebben az izében, amit egyébként két választás között gyűlölünk.”

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

BÁNÓ ÉS BOLGÁR - SZENTPÉTERI NAGY RICHARD

TV13
Műsorvezetők: BÁNÓ ANDRÁS, BOLGÁR GYÖRGY
2024.06.12.Vendég: Szentpéteri Nagy Richárd.

STEFANO BOTTONI: A RENDSZER MÉG ELVEGETÁLHAT, HACSAK AZ OLIGARCHÁI NEM INDULNAK MEG MAGYAR PÉTER FELÉ A TÚLÉLÉS REMÉNYÉBEN

HVG360
Szerző: HAMVAY PÉTER
2024.06.13.Elindul a vérre menő kétéves maratonfutás, Magyar Péter és Orbán Viktor számára is élet-halál kérdése, hogy 2026-ban győzzön az országgyűlési választásokon – mondja Stefano Bottoni történész.
HVG: Legyőztük a régi és az új ellenzéket, mondta vasárnap este Orbán Viktor. Ha valóban győztek, miért vesztettek mégis?


Stefano Bottoni:
Ha nem kapott volna ilyen rendkívüli súlyt a választás, győzött volna, így viszont nem beszélhetünk erről. A mesterterv ugyanis az volt, hogy ha a megosztott ellenzék árnyékában elviszik az urnákhoz a saját 1,5 milliós szavazótáborukat, megnyernek mindent, amit lehet. Ennek a lehetősége azonban Magyar Péter fellépésével elszállt, ezért márciustól pánikszerű mozgósításba kezdtek. A Fidesz tette élet-halál kérdésévé a választást, ahogy Orbán a Békemeneten mondta: hogy letolják az ellenzéket a pályáról. Helyette azonban Magyar Péter semmisítette meg a korábbi ellenzéket úgy, hogy a Fidesz táborába is beleharapott tízszázaléknyit. A két 60 pluszos rivális, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc pedig nyalogatja a sebeit. Magyar mindezt három hónap alatt hozta létre a semmiből. Ha a Tiszának megyei listái és polgármesterjelöltjei is lettek volna, valószínűleg még nagyobb győzelmet arat...

SEMMILYEN ÁR NEM DRÁGA, HA A REPÜLŐTÉREN „BENÉZHETNEK A TAKARÓ ALÁ”

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY MARIANN
2024.06.13.


Az előzményekről ebben a cikkben olvasható információ

Nincs ésszerű üzleti oka annak, miért kell egy repülőtérnek feltétlenül állami tulajdonban lennie – véli Csillag István közgazdász. A kormány stratégiai okokat említ, amikor a visszavétellel kapcsolatos szándékait firtatják. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint „az ismét magyar tulajdonba került reptér nem csak a turizmus és az áruszállítás szempontjából fontos, ez legfőképpen szuverenitási kérdés.”

„Egy erős ország hazai tulajdonú reptérrel rendelkezik. A visszavásárlás a magyar szuverenitás újabb nagy győzelme”. Ilyen és ehhez hasonló győzelmi jelentésekkel kürtölte tele a kormány a sajtót azután, hogy a múlt héten aláírták a Budapest Airport Zrt. adásvételi szerződését. Több éves tárgyalássorozat után 3,1 milliárd euróért újra a magyar állam többségi tulajdonába került a repülőteret üzemeltető Budapest Airport. Ehhez jön még a korábban felvett, 1,44 milliárd eurónyi meghosszabbított hitel. A megállapodás szerint vételárarányosan a Magyar Állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a cégben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot. A kormány nem akarja azt állítani magáról, hogy képes repülőteret működtetni, ezért van szükség olyan partnerre, amely tudja üzemeltetni a létesítményt, de a magyarok stratégiai irányítása mellett – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

A repülőtér megszerzése már az első Orbán-kormány idején is fontos ügy volt. 2001-ben az akkor épp kanadai üzemeltető céget fúrták különböző módszerekkel, Gansperger Gyula akkori vezérigazgató segédletével. A kérdés azonban már akkor is az volt, miért kell egy repülőtérnek feltétlenül állami tulajdonban vagy magyarországi tulajdonosok ellenőrzése alatt állnia. Összehasonlító tanulmányok készültek arról, más országokban milyen tulajdonviszonyok között működik a repülőtér. Ezekből az derült ki, hogy a tulajdonos lehet egy város, vagyis az önkormányzat vagy vegyesen, a kettő együtt, és persze lehet magántulajdonban is – idézi az évtizedekre visszanyúló előzményeket Csillag István...

NINCS FIDESZES TÖBBSÉG, AHOL A LAKOSSÁG LEGALÁBB 60 SZÁZALÉKA ÉRETTSÉGIZETT

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2024.06.13.


Az iskolázottság és a Fidesz
választási eredménye közötti összefüggés járások és a települések szintjein kulcsfontosságúnak bizonyult a korábbi választások során, és nincs ez másképp a pártok között vasárnap tartott megmérettetés esetében sem. A kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.

Számokban:
-0,68 a Fidesz EP-listájára leadott szavazatok és a legalább érettségizett lakosság arányai közötti korrelációs együttható, ami erős fordított összefüggést jelez. Ez a mutató 0 és 1 közötti pozitív vagy negatív előjelű értéket vehet fel, nullához közelít, ha a két tényező független egymástól, amikor +/-1 közelébe esik, akkor meghatározó kapcsolatot jelez...

AMERIKAI NÉPSZAVA: ORBÁNT „KIRÚGTÁK” VOLNA A NATO-BÓL, HA NEM ENGED

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.06.12.


Orbán elment a falig, a NATO sorsdöntő kérdésekben dönt júliusban Washingtonban, ahol Orbán szokásához híven blokkolni készült az Ukrajnának szánt támogatásokat, akadályozni akarta azt is, hogy a NATO Trump esetleges megválasztása elől kimenekítse az amerikai felügyelet alól azokat a funkciókat, amelyek az ukrajnai támogatást koordinálják.

A nyugati sajtó meglengette, hogy Magyarországot kizárhatják a NATO keleti szárnyát alkotó tagállamok csoportjának, a Bukaresti Kilenceknek a tagjai közül, ami előszobája lenne a NATO-ból való kiszorításának is. A NATO léte és a világ sorsa a tét, hogy Trump Putyin érdekében ne legyen képes megbénítani, esetleg szétverni a NATO-t.

A NATO főtitkára ultimátumot hozott Budapestre, hogy Orbán röpül a Tündérországgal együtt, ha bármiben akadályozni próbálja a washingtoni megállapodásokat, és megbénítja a NATO-t. Orbán megértette, s a legteljesebb mértékben kapitulált a „háborúpárti” NATO ultimátumára, és kijelentette: semmiben sem blokkolja a többi ország akaratát.

Ez már majdnem olyan, mintha szavazati joga sem lenne, mert nem használhatja. Orbán a nyugati katonai szövetségből való kvázi kiesését úgy adta elő, mintha bármit elért volna. Azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nem kell résztvennie a NATO területén kívüli katonai akciókban, ami nem egy eredmény, mert ezt a NATO alapszabálya tartalmazza.

Azzal, hogy Orbán nem ment el a D-nap évfordulós megemlékezésére, ami a NATO egyik legfontosabb eseménye volt, kinyilvánította, hogy semmiben sem azonosul a NATO-val. A transzatlanti szövetségnek Magyarország már csak formálisan tagja, de továbbra sem mer kilépni, ezért hivatalosan Magyarország még a NATO tagja, de nincs a NATO-val.

Orbán erősködéséről megint kiderült, hogy a bolha ugatása, amikor a NATO tagjai komoly elhatározásra készülnek. Semmi hatalma és ereje nincs „Európa erős vezetőjének” bármit is megakadályozni vagy befolyásolni. Az Orbánnal szembeni fellépés mutatja, hogy a NATO komolyan számol az orosz ügynök Trump megválasztásával és a következményeivel.

Orbánról megint kiderült, hogy egy szájhős, semmit nem ér az új gazdái, az oroszok és a kínaiak kezében, mert azonnal kidobják, ha bármit megpróbál megakadályozni. Ez azt is jelenti, hogy Orbánnak és Magyarországnak a NATO-ban semmi tekintélye, súlya nincs, a D-nap után tudomásul vették, hogy Orbán nem tartozik közéjük és ellenség.

Orbán egyre inkább szorul ki az EU-ból és a NATO-ból is. Ezen nem változtatott a választás sem, mert az Európai Parlamentben a szélsőjobb nem veszi át a hatalmat. A szélsőjobb nem tud egyesülni sem, mert az oroszokat nem mindenki fogadja el. Orbán nemzetközi súlya ezzel az újabb pofonnal tovább csökkent, egyre inkább jelentéktelenné válik.

Ez abból a szempontból fontos, hogy az oroszoknak és a kínaiaknak ő addig hasznos, amíg az EU-ban és a NATO-ban tudja a Nyugat ellenségeinek érdekeit szolgálni. Ha nem képes, még belpolitikai helyzete is meginoghat, mert az oroszoknak és a kínaiaknak megfelelőbb, az érdekeiket jobban kiszolgáló emberre lehet szükségük, amire kéznél van Magyar Péter.

Arra érdemes figyelni, hogy az oroszok nem készítik-e elő a csendes hatalomváltást, Orbán kimenekítését a pénzzel együtt, és egy nála agresszívebb új diktátor beállítását a helyére. A Nyugatnak időre lesz szüksége, mire Orbán utódjában felismerik az ellenséget, ez Orbán esetében is eltartott sokáig. Orbán enerváltsága utalhat arra is, hogy ismeri a sorsát.

Ha kiderül, hogy Magyar berobbanásában bármilyen szerepe van az oroszoknak, azonnal meg kell tőle vonni minden bizalmat. Magyar kezdeti, majd később letagadott és leplezett nyilatkozatai az EU-ról, a NATO-ról, a háború okairól és az oroszokról, egyértelműen arra utalnak, hogy ez a forgatókönyv cseppet sem lehetetlen.

Ha ez lesz, minden messiásváró hazaárulásban lesz részes.

MEDDIG TART EGY MECCS?

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.06.13.


Valamikor kihirdette a kedves vezető – szerinte – „nemzedékének” alapmondatát, miszerint „minden meccs addig tart, amíg meg nem nyerjük”. Nem kell különösebben elemezni ennek a morális tartalmát, ha sportra (futball csakis), ha pediglen kajla életünk más aspektusára vonatkoztatjuk. Egy dolog fakad belőle, a szabályok hiánya, illetve afféle alakítgatása, ami csak az egyik félnek kedvez. Íme, hölgyeim és uraim, előttünk áll a Fidesz törvénykezése, amit folytatnak másfél évtizede a bátoraikkal.


Demokráciáról ne beszéljünk, ismeretlen tartalmú jogállamról se, mert ez a grund etikája, hogy akié a labda, az dönt mindenről, a többi szutykos klottgatyás meg csak néz ki a fejéből, és ezek volnánk mi. Mert itt van ez a Budapest, amit Orbán eddig soha megszerezni nem tudott teljesen, egy bizonytalan állagú város, hogy az erkélyről alátekintve nincsen meg az ez mind az enyém érzés. Ez, valljuk be, frusztráló bír lenni. Álmatlanságot és emésztési zavarokat okoz, megbillenti a kényes lelki egyensúlyt.

Amikor a hadügyminiszternét (szül.: Szentkirályi Alexandra) a Párt kitalálta Budapest bevételére, akkor azt gondolta az ember, hogy mint reménytelen vállalkozás, odadobja úgymond a fővárosi libsik elé Orbán a csajt, hogy őt zabálják fel, ha már valakit mindenképpen fel fognak. Kiderült aztán, hogy ez volt a vezércsel, mert az LMP (amely párt eddig is bizonytalan szerepet vitt Orbán játszmájában), illetve Ungár megtámogatva saját kétszázötven millióval kitalálta Vitézyt, azt sugallva, saját jelölt, holott sejteni lehetett: a rossebeket.

A hadügyminiszterné visszalépésének történetéről mesélni sem kell, szinte garantálva volt, az időzítés volt egyedül a meglepetés. Ugyan nem bizonyíthatóan, de erősen feltételezhetően azért, hogy ne lehessen új lapokat nyomtatni, csak átsatírozni a nevét, és bízni abban, lesz elég hülye, akit ez annyira megzavar, hogy elcseszi az ikszelést. És lőn. Így jön emiatt az újraszámlálás, hogy a meccs addig tartson, amíg Orbán nem győz. A számolgatás oka egészen elképesztő, mint ismeretes, sok az érvénytelen szavazat. Sok a hülye Budapesten is.

Olyan szabály azonban nagy valószínűséggel sehol a világon nincsen, hogyha egy szavazat azért érvénytelen, mert az átsatírozott hadügyminiszterné és ez a Vitézy is kapott rajta egy ikszet, akkor azt az újraszámoláskor olybá kell venni, hogy csak az elempés (fideszes) jelölt kapta. Pedig ez az indok, ez az ok, és ez lesz az újraszámlálás metódusa, ami elképesztő. Mert a szintén fideszes többségű választási bizottság nagy komolyan úgy döntött, ez így lesz, s ha valóban így, akkor nagy valószínűséggel érzelmes búcsút veszünk Karácsonytól.

Ki siratni fogja, ki nem. Akad majd, aki épp utcára menne köveket feltépni miatta, de nem is ez az érdekes igazán, hanem az, ezzel az egész visszaléptetős kisded játékkal előre kódolták a folyamatba, hogyha úgy adódnék, akkor lehessen mutyizni vele. Minden ez, csak tiszta játék nem, de mit is várhatnánk attól és azoktól, akiké a labda, következésképp ők – vagy ő – döntik el a játékszabályokat, illetve, mint a „nemzedék alapmondata”, addig játszanak, amíg ők nem győznek. Persze látják ezt a nagyvilágban is, és tehetetlenül csóválják a fejüket...

LENGYEL LÁSZLÓ: MAGYAR PÉTER KIVÁLÓAN SZÉTVERTE AZ ELLENZÉKET, DE NAGYON BELEHARAPOTT A FIDESZBE IS

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2024.06.12.A Reggeli Személy 2024. június 10-i adásában Szénási Sándor vendége Lengyel László közgazdász, politológus volt.

MŰSORVÁLTOZÁS: ORBÁN VIKTOR MÉGSEM MENTI MEG A VILÁGOT, EGYELŐRE- A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: URFI ŐÉTER
2024.06.13.


Jó reggelt! Hamarosan újraszámoljuk a feliratkozókat, tessék ikszelni!

4 kiemelt cikk: