2024. június 16., vasárnap

KAMPÁNY INDULT A FÜGGETLEN SZÍNHÁZAK ÉS TÁRSULATOK TÁMOGATÁSÁRA

JÓBLOG
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2024.06.16.


Három fővárosi színház, a Katona, az Örkény és a Radnóti támogatásával támogatási kampányt és közösségi gyűjtést indított az eSzínházat is működtető Alapítvány a Magyar Színházakért annak érdekében, hogy megsegítsék a független színjátszást. Az alapítvány közleménye szerint a függetlenek már a hatvanas évek óta „motorjai és részbeni megújítói a magyar színházi életnek” azzal, hogy kísérleteznek és új látásmódot hoznak a színházi világba. A társulatok központi támogatása drasztikusa lecsökkent, működésük így veszélybe került, a kezdeményezők szerint ezért félő, hogy ősztől meghatározó társulat már tud előadást tartani.

A meghatározó független színházaknak és társulatoknak, „ideértve a színházi neveléssel foglalkozó társulatokat is, akiknek most a fennmaradása a tét” – írták a kampány kezdeményezői. A kampány részeként az Eszinhaz.hu „Nyáresti vetítések” műsorából a június 21-28. között megtekinthető Azt meséld el, Pista!, a június 28. és július 5. között műsoron lévő Rükverc, valamint a Kezdhetek folytatódni (megtekinthető július 5-12. között) előadásainak teljes bevételét a független színházaknak és társulatoknak ajánlják fel. Emellett az alapítvány 11705060-21189436 számú bankszámlájára „függetlenek” közleménnyel bárki direkt támogatást is utalhat.

A gyűjtés állása az Eszínház Facebook-oldalán folyamatosan nyomon követhető. A mások mellett Háy János, Kováts Adél, Mácsai Pál, Alföldi Róbert és Nyáry Krisztián által támogatott kampány az indulása után már néhány nap alatt több mint kétmillió forintnyi adományt eredményezett. A gyűjtés július 31-ig tart.

SOK A BÁTOR, HA EGY A TÁBOR: MAGYARORSZÁGON ÚJ HELYZET VAN, AZ EGYIK PERCBEN IJESZTŐ, A MÁSIKBAN BIZTATÓ

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IVÁN
2024.06.16.


Milyen könnyű kimondani: a júniusi választások eredményeképpen új helyzet alakult ki a magyar politikában. És máris lehet nyugodtan reggelizni. Teává és szendviccsé foszlik a választás hajnalba nyúló, eredményváró éjszakája, a sok drámai fordulat, megrázó előretörés és mélybe zuhanás. A demokratikus oldalon megint viselni kellett Orbán Viktor megvetően öntelt mosolyba bújtatott győzelmi duruzsolását, lehetett döbbenni Gyurcsányék vesztes hebegésén. És reménykedve kábulni a Magyar Péter előtt lebegő zászlók diadalhullámától. Új helyzet. Az egyik percben ijesztő, a másikban biztató.


Azért is szeretem a sportot, főleg a focit, mert számtalan élethelyzetet modellál, tesz átláthatóvá. Itt van például a kedvenc csapat kiválasztása, ami általában érzékletes képet ad a közéletiséget formáló szintekről, értékekről, ezek összetett kapcsolatáról. Általában dobog egy lokálpatrióta érzelem, nyerjen sokszor az én kis városom, kerületem. Ám ha nagy sikerekre nem képes, el kell köteleződni egy élcsapat mellett is az országos versengésben. Hol a játék minősége, egy nagy egyéniség, hol valamilyen vélt vagy tradicionális politikai-ideológiai kontextus vagy egyszerűen a klub neve, színe alapján.

A válogatott természetesen a nemzeti egység szimbóluma. És a születőben lévő európai összetartozás (meg persze a színvonalas meccsek iránti igény) jele, hogy mind több szurkoló kötelezi el magát a kontinens valamelyik topcsapata mellett is. Ezt a szórakoztatóipari ágazatot a nagyobb közösséghez tartozás erőt adó öröme élteti. A csatlakozásnak lényegében egyetlen fontos feltétele van: szurkolás ugyanazért a csapatért. Másodlagos, ki mit gondol a világról. Ugyanilyen sokatmondó a csapat és a szurkolók kapcsolata. Utóbbiak nem csupán magukat kitomboló, passzív szemlélők. Ujjongással, fütyüléssel, tapssal, bekiabálásokkal, kommentekkel, a visszajelzés minden csatornáját kihasználva próbálnak hatni a csapat teljesítményére. Ha elvesztik a bizalmukat egy edzőben vagy játékosban, azok aligha tartják meg helyüket a klubban. Mindezt nevezhetjük közéleti pótcselekvésnek, de akkor is tagadhatatlanul van annyi haszna, hogy megmutatja, mi hiányzik a közéletből. Például Magyarországon. Igen, a foci. Egy többesélyes, nyílt bajnokság, lelkes, de egymást nemzeti szinten elfogadó csapatokkal, szurkolótáborokkal. Ahol játszani is kell a győzelemért...

EGY DK-ALAPÍTÓ ÜZENETE GYURCSÁNYNAK: BÜNTETÉSÜNK JOGOS ÉS MEGÉRDEMELT

444.HU
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2024.06.16.


Szerinte Gyurcsánynak vissza kellene vonulnia. Abból a városból írt, ahol a párt hivatalos jelöltjei elindulni sem tudtak a választáson
.

Gyurcsány Ferenc 2010 őszén Gyulán, egy baloldali fellegvárnak nemigen nevezhető városban alapította meg a Demokratikus Koalíciót, még a régi, valódi Indexben írtam is erről. Tizennégy évvel később a csaknem 24 ezer szavazótól nem sikerült 216 ajánlást összeszednie a párt hivatalos, de nem helyben kiválasztott jelöltjeinek, így egyetlen gyulai képviselőjelöltjük sem tudott elindulni a választáson (a DK megyei listája ennek ellenére 13 százalék fölött kapott a városban, igaz, a Momentum 15 százalék fölött, az EP-listájuk viszont csak 6 százalékot ért el, míg a Tiszáé több mint 36 százalékot).

Ezek után posztolt néhány napja a Facebook-oldalán Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt (33,93 százalékot ért el). Miután sok mindenért köszönetet mond „Tisztelt Elnök Úr, kedves Feri, Fletónak”, például azért, mert „két éven keresztül engedted, hogy felhívjam a figyelmedet arra, mind helyben, mind országosan nagyon rossz irányba tartunk: elszaporodtak a haszonleső párt-paraziták” – röviden elintézi az írása tárgyát.

"Nem lehet büntetlenül feladni az elveinket. Büntetésünk jogos és megérdemelt."

Két részletet is idéz Gyurcsány őszödi beszédéből, mindkettőt kommentálja is. Az egyik szerint „nem azért kell politikusnak lenni, mert ebből olyan kurva jól meg lehet élni (…) azért érdemes politikusnak lenni itt a XXI. század elején, hogy csináljunk egy másik világot” – ehhez annyit tesz hozzá: 

„innen lentről úgy tűnik, Ti ezt már elfelejtettétek”.

Gyurcsány a másik idézett szövegrészletben arról beszél, hogy „amíg nagy tempóval lehet menni előre, addig megyünk. Ha nem lehet menni, és elmagyarázzátok, hogy igen, de… Ahhoz énszerintem én nem köllök. Ahhoz más kell. És írok majd kibaszott jó könyveket a modern magyar baloldalról.” Amire most ennyit reagált Leel-Őssy:

"Köszönjük az eddigieket, de itt az ideje nekiülni, megírni az első könyvet."

ITT OLVASHATÓ 

CHARLES GATI: DONALD TRUMP AZ ÍTÉLET UTÁN

NÉPSZAVA
Szerző: CHARLES GATI
2024.06.16.


A problémák ellenére az Egyesült Államok egyelőre jó állapotban van. Gazdaságilag újra döntő szerepet játszik az egész világon. Külpolitikája meghatározó; Európában – Magyarország és részben Szlovákia kivételével – mindenütt megértik, hogy a nyugati érdekek és értékek védelme jórészt tőle függ. Ez az, ami veszélyben van a novemberi elnökválasztáson.


Mi lesz vele? A rövid, de őszinte válasz persze az, hogy nem tudom. A hosszabb válasz, hogy a New York-i esküdtszék tizenkét tagja egyhangúlag elítélte külön-külön 34 bűntettben, Donald Trump mégis szabadlábon marad. Az ítéletet július 11-én hirdetik ki, de a bűnös most is megússza a börtönt. Túl öreg (78 éves) és büntetlen előéletű. Bár rengeteg disznóságot követett el életében, az évtizedek során sok pénzt költött kiváló ügyvédekre, akiknek sikerült ártatlanságát „bizonyítani”.

A politikai következményekről még korai dönteni. A fogadóirodák szerint Trump az esélyes elnökjelölt. A közvélemény-kutatási eredmények döntetlen körüliek, a New York-i ítélet óta Biden egy icipicivel jobban áll, mint korábban. Az én orrom szerint Biden győzhet, ha a közelgő tévéviták során kiderül, hogy jó erőben van és egyáltalán nem szenilis. Csak öreg. Mint Trump. Vagy pláne én...

ELJÖTT MAGYAR PÉTER ORSZÁGA, DE KI AKAR MÁSODIK LENNI OTT, AHOL A NYERTES MINDENT VISZ?

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2024.06.16.


A vasárnapi választáson nem történt más, mint hogy egy rezsimváltásra alkalmasnak látszó eszközre szavaztak a magyarok sokan. A magamagát a kormányhoz ducktape-ező Orbán Viktort próbálta már az ellenzék lepkehálóval, konzervnyitóval, kánonénekléssel, de még WD40-nel is eltávolítani, mindhiába. Már a vezetőfülkébe se juthatnak be. Vezető-fülkeforradalom híján pajszer kell a bejutáshoz, vagy feszítővágó, esetleg 230-as flex, de mindenképpen brutális készség, hiszen az utazás jelen állása szerint az eltérített nagyközönségnek sok mindene van, csak ideje nincs. Az elrabolt tizennégy karátos autó vidáman robog a szakadék felé (oroszul зазор, kínaiul 差距, koreaiul 갭) és annak is a Nélküledet üvöltő NER-elitet kell hallgatnia közben, aki epét hány az egésztől, és csak élni-utazni akarna békében. Nem háborús békében, hanem háborítatlanban. Háborútlanban. A baloldali és liberális eszmék emberei nem múltak el a színes utazóközönségben. Ám egyre kevésbé képesek eltartott kisujjal teázva várakozni, miközben – egy másik roncshasonlattal élve – a tengerjáró már karosszériát módosított egy jégheggyel, és a függőleges hajózásba vetett hittel igyekszik átírni a hidrosztatika törvényeit. A süllyedés az orbáni mélymagyarság iránya. Erre jött „lépésről lépésre” a sokaknak felemelő „Magyarság”. Új választói összefogás egyesítette a pártok szurkolótáborait.


Az ellenzékiségnek 14, a baloldaliságnak 18 éve (lényegében) sikertelenség az osztályrésze (éljenek a szabad városok), de még ennél is nagyobb baj, hogy a Fidesz-kormányzás a választási autokráciák, populista maffiaállamok sorsára juttatta az országot. Az EU és a NATO tagjaként is a szégyen az osztályrészünk, és az unió EU legkorruptabb és legszegényebb országaként sincs okunk a boldogságra. A 2022-es természetellenes, de kihagyhatatlan összefogás választási kudarcával a demokratikus váltógazdaság visszaesett a 2010-es nullpontra, vagyis ismét egymást kezdték faragni az ellenzék pártjai a sok kicsi túlélésért (ez a centrális erőtér veleje). Ám a demokratikus világra vágyó választónak nem érdeke a mégoly rokonszenves, de sok kicsi és esélytelen szerveződés. Nem érdekli, hogy ki az ellenzék legerősebb pártja. Nem akar második lenni ott, ahol a nyertes mindent visz. Szó szerint: mindent. Választáson az Orbán-kormány csak elvileg leváltható. Épp csak annyi levegőt ad, hogy az elvilegből sose legyen gyakorlat, a verseny versenynek tűnjön, de pénzben és lehetőségben a közelébe se lehessen kerülni. Ennyit a „köszöni-szépen-jól-van-demokrácia” ünnepéről, tisztelt hölgyeim és uraim. Szabad választani, csak nem lehet...

KRIMINOLÓGUS: „MEG NEM BÜNTETETT BŰNÖSÖK, MAGUKRA HAGYOTT ÁLDOZATOK”

SZABAD EURÓPA / A SZERETET NEM ÁRT
Szerzők: JAKAB-APONYI NOÉMI, NÉMETH DÓRA
2024.06.16.


Mi van akkor, ha nem odakint járnak a szörnyek, hanem otthon, a négy fal között? A gyermekbántalmazási esetekben az ügyek 85 százaléka éveken keresztül tart, anélkül hogy a gyermekvédelem érzékelhetően beavatkozna. Ha beavatkozik, jellemzően a gyermeket emelik ki, a bántalmazó szülő pedig az esetek többségében legfeljebb felfüggesztett szabadságvesztést kap – derül ki a kriminológus friss tanulmányából.

Magukra hagyott áldozatok

Van egy kisfiú, aki még be sem töltötte a harmadik életévét, amikor mentőhelikopterrel kórházba kell szállítani, mert állítólag elesett otthon. Bár az orvos feljelentést tesz, a nyomozást megszüntetik. Két évvel később a kórház újra jelez, mert ezúttal égési sérülésekkel kerül be hozzájuk a gyerek. Egy hónappal később már az óvoda is jelzi, hogy mindkét tenyerén és farpofáján körkörös alakú égési sérülések vannak. Ekkor jut arra a következtetésre a gyermekjóléti központ, hogy „vélhetőleg gyermekbántalmazás gyanúja merült fel”, ezért eljárás indítását kérik. Több mint két év telt el az első jelzés óta, több mint két évig maradt bántalmazó családja körében a kisfiú...


Lásd még:


AZ EDDIGIEKNÉL MÉG NAGYOBB ÖSSZESZERELŐÜZEM ALAPOZÁSÁT KEZDHETI MEG A BYD SZEGEDEN

TELEX
Szerző: LEGÉNY DÁNIEL (SZEGEDER)
2024.06.16.


Bár az autóipar gondokkal küszködik, ami miatt a hazánkban nemrég kiépült akkumulátorgyárak is elbocsátásokra kényszerültek, egyelőre úgy tűnik, a kínai BYD szegedi gyárberuházása nem lassul. A Tesla után a világ második legnagyobb elektromosautó-gyártója június elején újabb csarnokok alapozására kért engedélyt, amivel szinte megduplázódik a gyár eddig ismert területe.

Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármester is beszélt korábban arról egy interjúban, hogy a kínaiak az engedélyeket lépésről-lépésre szerzik meg a gyárhoz, miután a terület a birtokukba kerül. Ez három részletben zajlik, a második átadási fázis határideje szeptember, az utolsóé pedig az év vége.Bár az autóipar gondokkal küszködik, ami miatt a hazánkban nemrég kiépült akkumulátorgyárak is elbocsátásokra kényszerültek, egyelőre úgy tűnik, a kínai BYD szegedi gyárberuházása nem lassul. A Tesla után a világ második legnagyobb elektromosautó-gyártója június elején újabb csarnokok alapozására kért engedélyt, amivel szinte megduplázódik a gyár eddig ismert területe.

Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármester is beszélt korábban arról egy interjúban, hogy a kínaiak az engedélyeket lépésről-lépésre szerzik meg a gyárhoz, miután a terület a birtokukba kerül. Ez három részletben zajlik, a második átadási fázis határideje szeptember, az utolsóé pedig az év vége.

A 300 hektáros. szegedi ipari parkban eredetileg a Pick épített volna új üzemet, de ezt elvetették néhány éve. A kínai óriásvállalat a Picktől vásárolt területen fokozatosan kért alapozási engedélyeket egészen idén márciusig, az itteni földeket ekkorra már át is adták számukra. Ez a terület viszont mára „betelt”, nem fér el több épület a 90 hektáron.

Az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) oldalán fellelhető, hogy az építési hatósághoz június 5-én engedélyeztetésre benyújtott tervek alapján a „Pick-terület” melletti részen többek között egy 500 méter hosszú és egy 200 méter széles – vagyis 10 hektáros – összeszerelőüzem föld- és alapozási munkái indulhatnak meg hamarosan...


HEGYESINÉ ORSÓS ÉVA: A NYUGDÍJASOK JELENTŐS RÉSZE NEM ÉRZI, HA JÓL TELJESÍT A GAZDASÁG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SILVIA
2024.06.16.


A nyugdíjasok döntő többsége aligha érzékeli a gazdaság dinamikus fejlődését. Az infláció emelkedése főleg a kisnyugdíjasokat érinti, hiszen ők főleg élelmiszerre, gyógyszerre és a rezsire költenek, ezek pedig jelentősen növekedtek az utóbbi években. Így reagált Hegyesiné Orsós Éva, az „Életet az éveknek” Országos Szövetsége elnöke, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) tagja az Eurostat napokban közzétett adataira, amelyekkel felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság teljesítéséhez képest keveset költ a kormány nyugdíjra.


Mint arról a Hírklikk is beszámolt, az Eurostat most közzétett 2021-es adatai szerint a gazdaság méretéhez viszonyítva Magyarország költi az egyik legkevesebb pénzt a nyugdíjra. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a GDP-hez viszonyítva az utolsók között van hazánk, konkrétan a harmadik legalacsonyabb keretet biztosítja erre a célra. Ugyanis míg az EU országaiban átlagosan a GDP 12,9 százalékát költötték az ellátásokra, addig Magyarországon ez az arány mindössze 7 százalék volt. Ezt osztották szét nyugdíjakra, özvegyellátásra, rokkantellátásra. Eközben pedig a kormány azzal érvel, hogy tavaly a 2022-es évhez képest 18,6 százalékkal nőttek a nyugdíjak.

Hegyesiné Orsós Éva szerint fontos tudni, hogy a 7 százalékot mihez viszonyítjuk. 2008-2009 körül ez az arány a GDP 11,2 százaléka volt. Tehát miközben az EU átlagához képest alacsony a 7 százalék, bő 15 évvel ezelőtt ez az arány több, mint 4 százalékkal magasabb volt. A jelenleg elérhető létminimum-számításokból kiindulva 2023-ban több mint 900 ezer magyar nyugdíjas kapott kevesebb állami nyugdíjat, mint amennyi a szerény megélhetésre elegendő. A szegénység kockázata által leginkább fenyegetett társadalmi csoportok egyike a nyugdíjasoké, mivel a nyugdíjba vonulás után nagyon gyakori a korábbi munkabérhez viszonyított jelentős jövedelemcsökkenés. A KSH adatai szerint 2022-ben mintegy 18 százalékról körülbelül 20 százalékra nőtt a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett magyar nyugdíjasok aránya...

ŐRÜLT HANGULAT UTÁN JÖTT A POFON – ILYEN VOLT A MAGYAR-SVÁJCI MECCS NAPJA KÖLNBEN

TELEX VIDEÓ
Szerzők: SIMOR DÁNIEL, KRAJNYÁK LUCA
2024.06.16.Vereséggel kezdett a magyar fociválogatott a németországi Európa-bajnokságon Svájc ellen. A meccsre menet zúgtak a kölni utcák a több ezer magyar szurkolótól. A legtöbben békésen sörözgetve vonultak, de akadt, aki arra is szakított időt, hogy a lakásaik ablakaiból kinéző bevándorlókat gyalázza. A meccs után több szurkoló is csalódottan nyilatkozott a Telexnek, többek szerint túlhypolták a csapatot.

TÓTH ZOLTÁN: MAGYARORSZÁGON NEMCSAK DEMOKRÁCIA NINCS, HANEM AZ ELŐFELTÉTELEI IS MEGSZŰNNEK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.06.16.


A Nemzeti Választási Iroda szakmai hibái védhetetlenek, az egész világ előtt nyugodt lélekkel lehet őket botrányosnak nevezni – véli Tóth Zoltán. Ugyanakkor a választási szakértő szerint meg kell vizsgálni: hová süllyedt a magyar demokrácia, hogy olyan törvényeket sikerül alkotni, amelyeket semmifajta pártközi, szakmai, civilszervezeti, társadalmi vitára nem bocsátottak, hanem az egyeduralkodó párt, a pártállam döntését tükrözik. Ráadásul, ezek átfogó, az egész életünket meghatározó problémák, amelyek nem csak a választásokra vonatkoznak, hanem az életünk minden területére kiterjednek. 
Szerinte itt nem csak demokrácia nincs, hanem a demokrácia előfeltételei is megszűnnek.

Miután a fővárosban újra számlálták a választáson leadott érvénytelen szavazatokat, kihirdették, hogy Karácsony Gergely mégis győzött, bár még annál is kisebb arányban, mint korábban kiszámolták. Mi következik ezután, tekinthető ez végeredménynek?

Szerintem nem és még egy hosszú jogi processzus előtt állunk. Mint tudjuk, a Fidesznek minden fellebbviteli fórumon, a bizottságokban, a bíróságokon meg az Alkotmánybíróságon is többsége van, tehát ez nem egy lezárt folyamat. Ez tovább fog még gördülni.

Akkor is, ha a Nemzeti Választási Iroda kihirdette a végeredményt?

Persze. A végeredményt meg lehet támadni, és ez biztos be fog következni. A szónak egyfajta értelmében végeredmény persze, de az eljárás az nem ért véget.

Egyáltalán miképpen keveredhetett ilyen helyzetbe a Nemzeti Választási Iroda, mi vezetett idáig?

Én több szinten próbáltam elemezni ezt a helyzetet. Az első szint, amit meg kell vizsgálnunk: hová süllyedt a magyar demokrácia, hogy olyan törvényeket sikerül alkotni, amelyeket semmifajta pártközi, szakmai, civilszervezeti, társadalmi vitára nem bocsátottak, hanem az egyeduralkodó párt, a pártállam akaratát tükrözi. Mi 14 éve éljük ezt, az Alaptörvénytől kezdve többezer más törvényig ugyanez a történet. A másik ilyen alapvető probléma, hogy ebben az országos szintű folyamatban két-három olyan ügy is van, amely szükségszerűen vezet el oda: nem csak demokrácia nincs, hanem a demokrácia előfeltételei is megszűnnek. Az egyik ilyen például, hogy teljes egészében megszűnt a médiaszabadság, létrehoztak egy uralkodó médiát, amely majdnem korlátlanul, mindenesetre nagyon nagy mértékben tudja befolyásolni a választópolgárok véleményét. Ehhez tartozik a kampányfinanszírozási szabályozás abszolút hiánya. Itt sem az önkormányzati, sem az EP-választáson nincsenek szabályok arra, hogy kinek honnan lehet pénze, és azt mire költheti. Nem véletlen, hogy a sok szavazat első feltétele, hogy mennyi pénz van rá. Csak példaként említem a Civil Összefogás Fórumot (CÖF), amely állami támogatást kap, ebből az állami támogatásból választási kampányt szervez a Fidesz mellett. Ez elfogadhatatlan a demokratikus értékrend, illetve a tisztességes és átlátható választások szempontjából. Az is nagy probléma, hogy a választási szervek „ki vannak tömve Fidesszel”. Emiatt miért is gondoljuk, hogy elfogulatlan volna a választásokra fölépített egész jogorvoslati rendszer? Ezek átfogó, az egész életünket meghatározó problémák, amelyek nem csak a választásokra vonatkoznak, hanem az életünk minden területére kiterjednek...

ELVITELRE #71: CSÁKNAK CSÁ, A PIÁNAK SZIA, DELHIT ELHITTÉK

HVG / ELVITELRE
Szerző: HVG
2024.06.16.Hétvégi podcastunk, az Elvitelre legfrissebb adásában Csák János, az indiai választás és a fiatalok bulizása kerül a mérlegre.

KOVALCSIK TAMÁS, A VÁLASZTÁSI FÖLDRAJZ TÁRSALAPÍTÓJA: MI TÖRTÉNT JÚNIUS 9-ÉN? – LAKNER - 2024.06.15.

VTVSZEGED
Műsorvezető: LAKNER ZOLTÁN
2024.06.15.A politika nem csak az érzelmek, a hitek és indulatok világa, hanem a kemény számoké is. Térkép e táj annak, aki használni tudja a rendelkezésre álló technológiát, és persze fel tudja tenni a fontos kérdéseket, hogy érvényes és releváns válaszokat kapjon. A Választási Földrajz írásai meghatározzák a hazai politikai közbeszédet, elemzéseik, számaik, térképeik szemmel láthatóvá teszik a szavazói mozgások térbeli alakulását, ami nagyban hozzájárul a saját országunk megismeréséhez. Kovalcsik Tamás geográfussal, a Szegedi Tudományegyetem kutatójával, a Választási Földrajz egyik alapítójával beszélgetett Lakner Zoltán a Szeged Televízióban.

Lakner Zoltán nem napi politikáról, mégis közügyekről beszélget vendégeivel, kötetlenül és ami a legfontosabb: szabadon. A műsor célja, hogy olyan témákról szóljon, amikre a folyamatos hírözön alapzaja közepette igazán oda kellene figyelnünk, de valahogy mégsem jut rájuk elég idő, és amik gondolatokat ébresztenek, tanulhatunk belőlük.

A felvétel 2024. június 13-án készült.

SZENTPÉTERI NAGY RICHÁRD: A RENDSZERELLENZÉK ESÉLYE

NÉPSZAVA / SZÉP SZÓ
Szerző: SZENTPÉTERI NAGY RICHÁRD
2024.06.16.


Hazánk politikai élete néhány napja új időket számol, hiszen 2024. június 10-én friss hajnal virradt a politikai Magyarország felhőktől terhes egére. Az európai parlamenti és az önkormányzati választások másnapjától egyszeriben sok minden megváltozott (miközben sok minden változatlan maradt).


Az idei év első hónapjában mindenesetre e változások előszele még a legkevésbé sem érződött. A hazai ellenzéki politikai pártok megszokott rutinjaikkal készültek a kettős kampányra, kárhoztatva e kettősség (európai parlamenti és önkormányzati választás egy napon) tényét, a választási szabályok igazságtalanságát, a pálya lejtését és – sajátos módon – egymást. Közülük a legerősebb, a Demokratikus Koalíció – erejének akkori teljében – már-már inkább azzal küszködött, hogy ne lássék olyan magabiztosnak, és – méltóságos, komoly erőként – inkább visszafogottságot, mint mohóságot mutasson a többiek bekebelezésében. A nálánál kisebb ellenzéki pártoknak már akkor is irdatlanul kevés esélyük kínálkozott arra, hogy egyáltalán talpon tudjanak maradni. A magyar pártrendszer tizennégy év minden terhét cipelve cammogott a választások felé – s a megszokott mederben, unalmas restségben csörgedezett a lassan éledező kampányhangulat.

Ebbe a helyzetbe robbant bele két nem várt belpolitikai esemény. Az egyik a február másodikán nyilvánosságra került kegyelmi botrány volt (amely február tizedikére Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezetett, és e lépések még csak az első következményeknek bizonyultak), a másik fordulatnak pedig Magyar Péter éppen február tizedikére időzített fellépése tekinthető, amely páratlanul rövid idő alatt jelentősen átrajzolta a belpolitikai viszonyokat. A két esemény között természetesen szoros az összefüggés...

ORBÁN VIKTOR ÉS A DEZINFORMÁCIÓS AUTOKRÁCIA, AZAZ MAGYARORSZÁG MŰKÖDÉSE

CSILLAGBRIGÁD
Szerző: CSILLAG DÁVID
2024.06.15.Orbán Viktor; NER; nemzeti együttműködés rendszere; Magyar Péter; választás 2024; kötelezettség szegési eljárás; EU.

KATONÁKBÓL TANÁROK, RENDŐRÖKBŐL KÓRHÁZI VEZETŐK - ORBÁN ÍGY MILITARIZÁLJA AZ ORSZÁGOT | HETES STÚDIÓ

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2024.06.16.Hetes Stúdió 2024. június 15-i adásában Dési János Bolgár Györggyel, Berecz Annával, valamint Bodnár Zsuzsával, az Átlátszó újságírójával beszélte meg a hét legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit.OSZTÁLY, VIGYÁZZ!

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.06.16.


Önteltség volna, és nem is igazán sportszerű, ha a magyar láblabdások svájciaktól elszenvedett veresége után doktorminiszter urunk saját szavait dörgölnénk az orra alá, miszerint: na, ugye. Hogy is nézne ez ki. Hiszen nem leledzünk semmi olyan téveszmében, mint a mimagyarok zöme, hogy itt valami élet-halál harcról volna szó. Nézőpontunk szerint, amit leginkább a sub specie aeternitatis, azaz, az örökkévalóság módján meghatározással és szellemiséggel tudnánk jellemezni, ez a meccs úgyszólván semmi.

Illetve rövidgatyás dedósok sem vagyunk, hogy kárörvendjünk embertársaink nyomorán, akik ilyenek után a kardjukba dőlnének, képen vernék az asszonyt, vagy összetörnék a kocsma berendezését. Viszont, és éppen a fentiek miatt mélységes aggodalommal figyeltük a mérkőzés előtt a német utcákat ellepő, feketébe öltözött mimagyarokat, akik ebben, így és ott találták meg az identitásukat. Az übermensch tudatot, ha alaposabban vizsgáljuk, bár azért ennyire messze nem áll szándékunkban eljutni. Csak visz a lendület.

Rájuk nézünk, és elborzadva állapítjuk meg, mi vagyunk ők is. Nem a vér okán, hanem, mert közülünk fakadtak, annak a társadalomnak a termékei, amelynek magunk is tagjai volnánk, bár ezt a kedves vezető nem győzi tagadni. De egyfajta output ők, a kimenetel, s rájuk, illetve leginkább korukra nézve az állapítható meg, hogy zömükben a NER termékei már, az eltelt tizenöt évben szocializálódtak, mást nem is ismernek, csak az Orbánt. Letaglózó ez a tudat, és mellbe vágó az eredménye is, de lesz még rosszabb.

Fiatalítás zajlik a hadseregnél, illetve ránézvést kádercsere, hithűbb, szintén már a NER-ben szárba szökő, és a német utcákon feketében masírozó, efféle tudatú, nemzetibb és keresztényebb tisztek, tábornokok kellenek, de nem pocakosak. Azt nem szereti a kedves vezető. De nem is ez, hanem a resztli, az utcára tett harcosok, akik nem tudnak mit kezdeni magukkal, s a hatalom szerint, aki alkalmatlan katonának, az tanárnak éppen megteszi, és itt tartunk most szegény gyermekeinkre gondolva minduntalan.

A fülünkbe cseng még boldogult úrfikorunk, más szemszögből suttyó gyermekségünk, mikor is kezdődvén az óra a hetes kiáltotta a tanár érkezésekor, hogy osztály vigyázz, majd jelentést tett, hogy mennyi a létszám, s hogy a Pistike éppen nincsen ott velünk. Talán ez mostanában is így divat, amiről tudomásunk semmi nincsen, lévén úrfikorunk a múlt mélységes ködébe vagy a kút fenekébe veszett, akárha József és az ő kajla testvérei. Szóval vének vagyunk, mint az országút, de így és éppen ezért tapasztalatokkal terhesek is.

S látjuk ím szemeink előtt, midőn a vén hadfi betér az osztályba, s ott a hetes megint azt kiáltja tán, hogy osztály vigyázz, s akkor a harcos megdörzsöli a tenyerét, hogy hazakerült, az élet nem is olyan veszélyes, mint amilyennek tűnik, és ezzel a lendülettel küldi el a fél osztályt a klozettbe fogkefével budit súrolni. Mert a megszokás és az évtizedes ösztönök, amivel nem azt mondjuk, hogy a zupás őrmester alkalmatlan volna egészen tanárnak, de egy pöttyet azért mégis. És így szállhatna tovább velünk a képzeletünk, ha megálljt nem parancsolnánk neki.

Nem nyafognánk, de most már késő. Azonban semmiféle óriásokat nem találunk, hanem a közjószágok aprajait, akik ebben a szellemben és nívóban nevelkedjenek, így és ekképp szíjják magukba a tudás egyfajta szeletét, annak egy kiválasztottan lebutított elegyét lövöldözéssel, testneveléssel és hittannal, s ím, ezek után mindez olyan lesz szerte az oskoláinkban, mit akárhány iskola a határon, a kis kadétekkel, akik aztán fekete inget öltenek meccsre menve más városokban vonulni. Mutatni a nemlétező erőt, vért, meg a vasat.

Nem bántanánk mi a harcos tanárokat, mert a kor áldozatai ők, csakúgy mint a gyermekek, mint aki a sínek közé esett mindahány, és látjuk a katonákat a kórházak élin is, kis kínai rendőröket az utcáinkon, a katonatanár mellett az iskolaőrt, és valami fölsejlik. De nem a rend, mint amire hivatkozva tán mindezt elkövetik, de önösen, hogy ne maradjon a fejekben semmi se, alavju tábla és lelapított fejek, mint Kafka Kastélyának parasztjai. De ki az a Kafka, ugye, pártmufti vagy irodista talán, aki mutatja a semmibe vezető utat.

Osztály vigyázz! Hallani gyermekkorunk hangját, és látni a képet az évek ködén át, mintha olyan lenne, de mégsem ugyanaz. Elkapja az embert itten a spleen, és így jön rá arra, nem száj ezeknek a füleknek, mint a szerencsétlen Zarathustra, más időben él, de nem a kora miatt, hanem nincsen meg benne a primitív vadság, mint ami kell, s amihöz a harcos tanerők tán alkalmasak, de arra nem, hogy egyebet mutassanak, így a közjószágok elvadulnak, pedig latint sem tanultak, és hogy mit, az is titok. Egy nagy rejtély, de az output megvan, mint kitetszik.