2024. július 2., kedd

ORBÁN ÁLOMVILÁGBAN ÉL - KÉTES TÖRMELÉKPÁRTOKKAL AKAR ÓRIÁSKOALÍCIÓT ÖSSZEHOZNI | SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2024.07.01.A Reggeli Személy 2024. július 1-i adásában Szénási Sándor vendége Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, volt külügyi államtitkár, egykori szlovén nagykövet volt.


FÓTI TAMÁS: AZ EGYETLEN KIVEZETŐ ÚT - VLAGYISZLAV INOZEMCEVVEL BESZÉLGET FÓTI TAMÁS

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: FÓTI TAMÁS
2024.06.28.


A Moszkvai Állami Egyetem egykori intézetvezető professzora ma az Egyesült Államokban él, miután nyilvánosan bírálta a Krím félsziget megszállását, és ezért eltávolították állásából. Azóta Vlagyiszlav Inozemcev (56) tanácsadóként keresi kenyerét, számos ügyfele van „Kínától Kanadáig”, alkalmanként kormányzati döntéshozók vagy nagyvállalati vezetők, akik igénylik egy orosz bankár-közgazdász tapasztalatait. Oroszország agressziójának kezelésére is vannak ötletei – ezek nem föltétlen találnak meghallgatásra. Meggyőződése, hogy Vlagyimir Putyin hatalmát csak belülről lehet megdönteni, a külső nyugati nyomás csak kontraproduktív lenne. Demokratikus úton nem lehet változtatást elérni, mert az orosz közvélemény szemében a demokraták – akik közé önmagát is sorolja – leszerepeltek. „Oroszországot megváltoztatni belülről csak akkor lehetséges, ha az elitből jelentkezik erre egy csoport.”


Ön bírálja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat – nem általában a nyugati intézkedéseket ellenzi, hanem azoknak egy intelligensebb módját támogatná…

– Először is arra lenne szükség, hogy a gazdasági szankciók Putyin rendszerének jobban fájjanak, mint Európának. Másodsorban pedig újra és újra felül kellene vizsgálni, mi az, ami nem működik, vagy elégtelen a hatása. Olyan mechanizmus kell, amelyben a bevált szankciókat fenntartják, megerősítik, de elvetnék az eredménytelennek bizonyulókat. Az a gond a mostaniakkal, hogy csak egyszer végrehajthatóak, és nemigen van lehetőség a visszavonásukra. Egyre több szankciót hoznak, nem derülhet ki, melyik működik, melyik nem. Nem világos, a szankció kit sújt, kit nem, kinek szolgálja az érdekeit. Rengeteg nyugati vállalat választotta a háború elején az önkéntes kivonulást Oroszországból, és ez sokkal jobban sújtotta az országot, mint maguk a szankciók. Pedig nem hoztak közvetlen intézkedéseket a nyugati üzleti élettel szemben, ám az autógyárak zöme úgy döntött, hátat fordít, és ez igen érzékenyen érintette az orosz ipart, a leányvállalatokat, beszállítókat. Viszont azok az autóipari cégek, amelyek a háború első hat-hét hónapjában nem mentek el, ma meglehetősen bizakodóak is abban, hogy jól járnak, ha maradnak. Tehát a szankciók hatása esetleges, általában valamelyik gazdasági vagy politikai érdekcsoport termékei. És ugyan kelthetik Ukrajna támogatásának a látszatát, de valójában ez nem elégséges ahhoz, hogy le is győzzék az agresszort...

ORBÁN PATRIOGAT | HAZUG VS. DEMENS | FERI MARAD | PORTUGÁLPÁRTI

L1
Szerző: Vidékhy Pesti | Nemzethy Lipsi
2024.07.02.Rónai kérdez Gyurcsány válaszol, és nem adja fel. Biden vs. Trump: dédpapik ádáz csatája. Mindeközben Viktor megcsinálja magát mert Giorgia Meloni kikosarazta durván. Magyar Péter Lisszabonban nyugatoskodik.

A VÁLASZTÓI RENDSZER FURCSASÁGAI: A FALU, AHOL TIZENHATAN LAKNAK, DE HARMINCNYOLCAN SZAVAZTAK

SZABAD EURÓPA
Szerző: BÁTHORY RÓBERT
2024.07.02.


Kiakadt egy borsodi falu népességszámlálója. Teresztenyén fixen tizenhatan laknak, de az önkormányzati választások előtt a választásra jogosult lakók száma felugrott negyvenötre. A falubeliek szerint többségében olyanok döntöttek a sorsukról, akiket még életükben nem láttak, és valójában sosem éltek Teresztenyén.


A vesztes polgármesterjelölt azt mondja: matematikai esélye sem volt nyerni a szerinte az ellenfele által papíron bejelentett fantomszavazók miatt. A Kúriához fordult jogorvoslatért, amely elutasította a beadványát. A fejéri Nádasdladányban pedig az borzolta a helyiek kedélyét, hogy kiderült: a jegyző, aki egyben a helyi választási iroda elnöke is, a polgármester édesanyjának lakcímére jelentkezett be. A jegyző szerint ő csak élt állampolgári jogával, és ott szavazott, ahol dolgozik és valójában él. A magyar választási rendszer szürkezónás anomáliái.

Teresztenye látott már jobb napokat. A borsodi törpefalut alig lakják, és ha mindez még nem lenne elég: nemcsak törpe, hanem zsákfalu is, vagyis ide és innen is csak egy út vezet. Ezt az utat sokan koptatták az elmúlt 150 évben. A legtöbben, akik elmentek, vissza se néztek...

MÁR MINDENRŐL A MINISZTER DÖNTHET A HONVÉDSÉGNÉL, FÉK ÉS ELLENSÚLY NÉLKÜLIVÉ VÁLT A HATALMA A HADSEREG FELETT

NÉPSZAVA
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2024.07.02.


Július első napjától hatályba lépett a honvédség jogállását meghatározó új kormányrendelet.


Július első napjától hatályba lépett a honvédség jogállását meghatározó új kormányrendelet, amivel tökéletesen fék és ellensúly nélkülivé vált a kormány, illetve Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hatalma a hadsereg felett. A rendszerváltozás utáni évtizedekben a honvédség munkakörülményeit mindenkor törvény szabályozta, így ezekben a kérdésekben a parlament plénuma döntött, igaz, 2010 óta a kétharmados kormányzás miatt ez többnyire szimbolikussá vált, ám legalább a honvédségi kérdéseket a kormánytöbbség kénytelen volt a Ház és a szakbizottság elé vinni.

Most azonban a honvédségi állomány munkáját, munkafeltételeit érintő változásokról kizárólag a kormány, illetve a miniszter dönt, méghozzá egy tollvonással. A kormányzat már tavaly kiiktatta a katonai szakszervezetet. Az Országgyűlés fideszes többsége egy december közepén elfogadott alaptörvény-módosítással megtiltotta a hadseregnél a szakszervezetek működését, az addigi Honvédszakszervezetet egyesületté fokozta le. A most hatályba lépett kormányrendelet szerint a miniszter lényegében bármikor felmenthet katonát a szolgálat alól, elég, ha arra hivatkozik, hogy az „állomány tagjának szolgálati beosztása átszervezés következtében megszűnt”, és emiatt további szolgálatára nincs lehetőség. Miközben a Honvédszakszervezet megszűnt, a rendelet lenullázza annak lehetőségét, hogy a katonák az esetleges problémáikkal a nyilvánossághoz forduljanak. Így a rendelet szerint a katona a „katonai rendet és a fegyelmet sértő nyilatkozatot nem tehet, a sajtónyilvánosság igénybevételével hivatalos eljárásban magánvéleményt nem nyilváníthat, nem állíthat elő, nem terjeszthet, nem tehet közzé, nem jelentethet meg, és nem hozhat nyilvánosságra a katonai rendet és fegyelmet veszélyeztető sajtóterméket, ilyen tartalmú kiadványt, plakátot, hirdetményt, emblémát, más szöveges vagy képi adatot”...

KISS AMBRUS: A FŐVÁROS CSŐDJÉRŐL MINDIG AZ BESZÉL, AKI CSŐDÖT AKAR ELŐIDÉZNI

TELEX
Szerzők: NAGY BÁLINT, TENCZER GÁBOR
2024.07.02.


A BKK 50 milliárdos követelését jövő márciusig bankok állják, a főváros csak utána tud fizetni. Vitézy szerint Karácsony elhallgatta a BKK-nak szóló 50 milliárdos tartozást, de a főváros szerint az tavaly óta ismert
.

Karácsony Gergely a napokban írta alá azt a szerződést, ami szerint két bank 50 milliárd forinttal előfinanszírozza a BKK működését. Ez Vitézy Dávid szerint likviditási válságot jelent, Lázár János adósságspirált gyanít, míg Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a főváros csődben van. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Telexnek azt mondta: csak a különböző időközökben befolyó fővárosi bevételek hatását semlegesítik, csődről pedig mindig az beszél, aki csődöt akar előidézni.

Szerdán először az Index írta meg, hogy Karácsony Gergely főpolgármester május 21-én aláírta azt a szerződést, amivel a BKK 50 milliárd forintos követelését értékesítették, azaz faktoráltatták az OTP és K&H Banknak. A faktoring ügylet lényege, hogy a bankok megelőlegezik a BKK-nak járó pénzt, mivel a fővárosnak jelenleg nincs éppen likvid forrása az összeg kifizetéséhez. Ezt a tartozást majd jövő év márciusában fizeti meg a főváros a kamatokkal együtt a jövő évi iparűzési adóbevételekből.

Az ügyről Vitézy Dávid is írt: szerinte „a Fővárosi Közgyűlés hatáskörét elvonva döntött Karácsony Gergely a BKK 50 milliárd forintos likviditási válságának kezeléséről”. A főváros vezetése szerint viszont a faktorálás már tavaly szerepelt a költségvetési rendeletben, márciusban jóváhagyta a közgyűlés is, májusban pedig csak a szerződéseket írta alá Karácsony Gergely...

WEBER ÉS AZ ÓVÓNŐK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.07.02.


Mint emlékezhetünk, a Fidesz (Magyarország nevében, de nem vele egyetértésben, tőle nem felhatalmazva) a magyar soros uniós elnökség jelmondatául Trumptól koppintott: „Make Europa great again!”. Ez egyrészt ötlettelenségre utal, másfelől fura áthallásai vannak, ezért kérdezték meg Orbánt arról, mit szóltak hozzá a normálisabb miniszterelnök kollégái, amire csak annyit felelt, „lenyelték” –. Azt is mondhatta volna, be is kaphatják. Ugyanott tartanánk.

Mindemellett kitetszik, kormányzó pártunk ezt az elnökséget egyáltalán nem arra és úgy óhajtja használni, mint amire kitalálták annak idején, ilyen babra-, és háttérmunkára, hanem a lezajlott választások végeredménye ellenére arra, hogy Európát olyan irányba lökje, amerre egyáltalán nem akar menni. Voltaképp a többség legitimációját kérdőjelezik meg, minden megszólalásuk erre utal, és erre akarják használni ezt az elnökséget is.

Mert mit is jelenthetne Orbánnak ez a kijelentése: „Minden, Európa szempontjából fontos helyszínen ott leszünk, minden helyzetet föltárunk, mindegyik helyzetről jelentéseket fogok készíteni az európai vezetők számára…” Jelezte, hogy a következő napokban „meglepő helyszínekről meglepő híreket” lehet majd hallani. Nem tudom, valaki szólhatna neki, hogy ő nem száguldó riporter, se nem helikopter, mert ezek elég fura jóslatok.

Tudjuk, hogy van neki ez a tettre kész, aljadék sajtója, amely minden képtelenségre képes, tehát fogunk hallami érdekes dolgokat. Az elmúlt napokban az derült ki, hogy a legfőbb mumus – aki fideszi előadásban szinte puccsal szerezte meg a hatalmat – Manfred Weber, aki már annyira a magyarok ellensége, hogy az a legfőbb gondja, a magyar óvónők ne kaphassanak béremelést. Ezt Menczer elvtárs adta elő, tehát úgy is kell kezelni.

Viszont mégis elhangzott, ahogyan Orbán ígérvényéből is az sejthető, hogy tán ilyesmi furcsaságok derülnek ki most, hogy ő elnököl, s ezek szerint hiába mondta neki az elnökséget átadó belga miniszterelnök, ne higgye, hogy ezzel ő lesz Európa ura, nagy valószínűséggel nem így fogja fel, és a szolgálat helyett majd a még hangosabb szarkeverést láthatjuk és hallhatjuk, természetesen cirkuszi díszek közé csomagolva. Meg a pátosz.

Nem a mi kormányunk lett volna és nem a Fidesz, ha ezt a soros elnökséget ne hálaadó szentmisével vették volna át, ahol is az „új elnöki időszakra” kértek áldást. Természetnél fogva olyan ez, mint Svejk tábori miséje a frontra indulás előtt. Amúgy mi lett volna, ha valami értelmes dologra kérnek áldást, mert ebből olybá tűnik, mintha ők maguk a jóistentől kaptak volna felhatalmazást arra, amit most készülnek elkövetni...