2024. február 26., hétfő

FURCSASÁGOK ÖVEZIK AZ ÚJABB GRIPEN-MEGÁLLAPODÁST (IS)

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.02.26.


Szekeres Imre él a gyanúperrel, hogy az újabb svéd vadászgépek esetében valami hasonló történhetett, mint az eredeti Gripen-lízingszerződésnél. A volt honvédelmi miniszter hozzátette, „azt persze nem tudni, hogy van-e ebben korrupció, azt sem, hogy kik voltak ebben az ügyletben a közvetítők”. A szocialista politikus portálunknak le is vezette, milyen furcsaságok övezik a múlt héten Budapesten bejelentett megállapodást. A magyar légierő számára újabb négy svéd vadászrepülőt lízingel Magyarország, s ezt Orbánék úgy próbálják beállítani, mintha ezt kapnánk cserébe Stockholmtól a svéd NATO-tagság ratifikációjáért. De ez az ügylet nagyon sokba kerül Magyarországnak.


Ahogy arról mi is beszámoltunk, Svédország és Magyarország megállapodott abban, hogy – még az első Orbán-kormány idején, 2001-ben megkötött – lízingszerződés alapján nálunk már hadrendben álló 14 Gripen vadászrepülő mellé további 4 gépet kap a magyar légierő. Egyben meghosszabbították a logisztikai szerződést is, amelynek értelmében a svédek beszállnak a kiképzésbe. A 4 új JAS 39C Gripen típusú vadászbombázó beszerzésének a híre – mint a Portfolió emlékeztet rá – nem meglepő, évek óta várható volt: először még Maróth Gáspár korábbi védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos beszélt arról 2022-ben, hogy tervben van egy újabb Gripen-század felállítása, ezt az év decemberében Szalay-Bobrovniczky Kristóf védelmi miniszter is megerősítette.

Az eredeti Gripen-ügylet – s erről a minap a Népszava készített átfogó összefoglalót – az első Orbán-kormány bukásáig a magyar gazdaságtörténet legnagyobb korrupciós ügye volt, mégpedig nemzetközi, ám érdekes módon az érintett országok közül egyedül Magyarországon nem lett következménye. Idehaza is sok furcsaság lengte körbe. Dióhéjban: a honvédelmi tárca szakértői jelentése az amerikai F-16-osok beszerzését támogatta, meglepetésre a 2001. szeptember 10-i nemzetbiztonsági kabinetülésen (amiről nem készült szó szerinti jegyzőkönyv) Orbán Viktorral az élen váratlant húztak, a svéd kormány ajánlatát mondták ki a legkedvezőbbnek, s kiadták az ukázt: 10 napon belül kezdjenek tárgyalást a svéd kormánnyal 14 Gripen vadászgép bérléséről. Máig nincs érdemleges magyarázat a miértre, miközben utóbb több országot érintő korrupciós botrányra derült fény, a felmerült egy osztrák lobbista, gróf Alfons Mensdorff-Pouilly felelőssége, illetve az is, hogy magyar döntéshozókat is hasonló módszerekkel befolyásoltak. Ugyanabban az évben a New York Times a CIA-ra hivatkozva azt írta, hogy „magyarországi pártok” dollármilliókat kaptak a szerződések elnyeréséért. Az külön érdekes, hogy Svédországban keletkezett egy magyar akta is, amelyet a svéd főügyész többszöri egyértelmű ajánlata ellenére Polt Péter nem volt hajlandó átvenni, másoknak pedig a svédek nem adták ki...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.