2024. március 22., péntek

HÁZI GYERMEKORVOS: AZ ÚJ ÜGYELETI RENDSZER LEGNAGYOBB KÁRVALLOTTJAI A GYEREKEK

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2024.03.22.


Egy hónapon belül két gyermek, egy egyéves porcsalmai kisfiú és egy 13 éves nagyecsedi lány is meghalt egy nappal azt követően, hogy hazaküldték őket az orvosi ügyeletről a mátészalkai kórházból. Póta György házi gyermekorvos szerint az új ügyeleti rendszerben előfordulhat, hogy olyan felnőttháziorvos vizsgál gyereket, akinek nincs ilyen gyakorlata, ami magában hordozza a hasonló tragédiák kockázatát.


Az új ügyeleti rendszer hiányosságaival kapcsolatban legutóbb egy váci esetről szóló hírek jelentek meg az RTL Híradó riportja nyomán. Februártól már Pest megyében is működik az új rendszer, összesen három helyen van gyermekorvosi ügyelet. Március 15-én a váci kórházba érkezett egy apuka fulladó gyerekével, de késett az asszisztens, az ügyeletes orvos pedig nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe, ezért nem tudta az esetet dokumentálni, és gyógyszert sem tudott felírni. A gyereket azért megvizsgálta, és felküldte a gyerekosztályra, ahol ellátták.

Az új ügyeleti rendszert működtető Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az RTL kérdésére azt írta: a nővér „elnézte a beosztását, késett”. Az OMSZ szerint a számítógépes rendszerbe az ügyeletes orvos „magától is képes belépni, nem szükséges hozzá asszisztencia”.

A Szabad Európának nyilatkozó házi gyermekorvos szerint a valóság ennél árnyaltabb: a háziorvosok a saját informatikai rendszerüket sem kezelik napi szinten, az az asszisztens feladata, kevés orvos használja rutinosan, de a váci esetben nem a háziorvos saját programjáról volt szó, hanem az új ügyeleti rendszer szoftveréről, amelyet még kevésbé ismernek a háziorvosok.

Ehhez kapcsolódóan: Hétszáz háziorvos hiányzik – Az új ügyeleti rendszer mentőöv vagy ballaszt lesz?

A saját programjukhoz ismerik a személyes belépési adataikat, de az ügyleti számítógépes rendszerbe más kódokkal kell belépni – mondta Póta György.

Szerinte az ügyeletes orvos szakmailag megtette, amit tehetett, megvizsgálta a gyereket, felküldte a gyerekosztályra. Sokkal nagyobb problémának látja az ország keleti végén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Porcsalmán történt esetet.

„Ha ez Budapesten történik, a gyerek nem hal meg”

Az ATV számolt be arról, hogy meghalt egy egyéves kisfiú, miután előző este hazaküldték a mátészalkai kórház ügyeletéről, ahová február végén hasmenéses-hányásos tünetekkel vitték be a szülei.

Póta György szerint az új ügyeleti rendszerben vidéken gyakorlatilag megyénként mindössze egy gyerekorvosi ügyelet van, a megyei kórház gyermekosztályán. Korábban egy megyén belül több helyen volt olyan ügyelet, ahol gyermekgyógyászatban is rutinos háziorvosok dolgoztak.

Akik csak felnőtteket látnak el, azoknak nincs gyakorlati tapasztalatuk a gyerekellátásban, és miután a mostani beosztásokban főleg felnőttháziorvosok vannak, könnyen előfordulhat, hogy a megyei kórházon kívüli ügyeleten olyan orvos van, akinek nincs rutinja a gyerekek ellátásában – mondta a házi gyermekorvos.


Póta György szerint a porcsalmai is ilyen eset lehetett. A szülők nyilván a legközelebbi ügyeleti helyre vitték a gyereket, a 24 kilométerre lévő mátészalkai kórházba. A fővárosból ez nem tűnik soknak, de autó nélkül, rossz utakon nem olyan egyszerű szegény családok esetében – mondta.

„Ha ez az eset Budapesten történik, akkor a gyerek nem hal meg” – jelentette ki Póta György, hozzátéve, hogy a pontos körülményeket nem ismeri, de nagy valószínűséggel kiszáradás okozta az egyéves kisfiú halálát.

Minél kisebb egy gyermek, annál gyorsabban kerül a folyadékhiányból intenzív ellátást igénylő, keringés-összeomlást okozó állapotba, ezért úgy véli, ilyen esetekben számít, hogy van-e az ügyeletes orvosnak tapasztalata a gyerekellátásban.

„Szerintem egy gyerekorvos nem küldte volna haza, hiszen tudja, hogy ilyen esetben egyik óráról a másikra bekövetkezhet egy hirtelen rosszullét. A háziorvosi gyakorlatban azt is mérlegelni kell, hogy hova küldik haza a gyereket, hogy ha romlik az állapota, milyen gyorsan jut újra ellátáshoz. Ilyen esetben még Budapesten is inkább bent tartják megfigyelésre, pláne egy olyan helyen, ahol nagyobbak a távolságok, és lassabban jut segítséghez” – fogalmazott Póta György.

Szerinte az új ügyeleti rendszer legsérülékenyebb része a gyerekellátás, az ismertté vált esetek is azt mutatják, hogy a legtöbb probléma a gyerekek ügyeleti ellátásával van.

Vidéken, ügyeleti időben, miután megyénként csak egy gyermekorvosi ügyelet van, előfordulhat és elő is fog fordulni, hogy olyan felnőttháziorvos vizsgál gyereket, akinek nincs ilyen gyakorlata. Ez nyilván magában hordozza a porcsalmai tragikus eset rizikóját – tette hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.