2024. március 15., péntek

NEM LESZ SZERVEZETT EGYETEMFOGLALÁS, DE NEM KELL FÉLTENI A ZENEAKADÉMIA HALLGATÓIT

NÉPSZAVA
Szerző: HOMPOLA KRISZTINA
2024.03.14.


Lerobbant épületek, hangolatlan zongorák, saját pénzből javíttatott intézményi hangszerek, hiányzó mesterkurzusok és az egyeztetés teljes hiánya - mindez jelzi az egyetemi hallgatóknak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem folyamatosan romló helyzetét. A kedden a szenátusban 59 társával felszólaló diákvezető, Németh Zoltán István adott interjút a Népszavának.


Mit és mióta tanul a Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetemen?

Negyedéves karvezetés szakos hallgató vagyok. 2020-ban kezdtem egyetemi tanulmányaimat, és rögtön tagja lettem a Hallgatói Önkormányzatnak (HÖK), amelynek elnöki tisztségét 2022 október óta töltöm be.

A kívülálló számára az még nyugodt időszaknak tűnt.

Belülről nem így volt.

2023 januárja – azaz kinevezése óta – nincs beszélő viszonyban a kancellár az egyetem szenátusával.

Az akkori rektor, Vigh Andrea ellenezte a Kotán Attila kancellári kinevezését, erről a kancellár úr nyilvánvalóan tudott, máskülönben nem üvöltött volna vele már a második héten. Idejövetele után egyeztetés nélkül, egy tollvonással átvette az egyetem támogató területéhez tartozó közalkalmazottak munkáltatói jogát. Amikor a rektorhelyettes urak a minisztériumhoz fordultak, azt a választ kapták, hogy ebben semmi kivetnivaló nincs. Már ekkor elkezdődött a felmondási hullám. A kancellár racionalizálásnak nevezi a felmondásokat és az így üresen maradt pozíciók megszüntetését, miközben véleményem szerint nincs tisztában az egyetem működésével, nem lát rá a munkafolyamatokra, nem pótolja a papíron ügyintézőnek nevezett, valójában nélkülözhetetlen munkatársakat ott, ahol ő nem közvetlen felettes, hanem csak munkáltató, mint például a Tanulmányi Osztályon.

Miért nem ismerte meg az egyetem működését?

Nem tudom, ezt tőle kell megkérdezni.

Mik a fő problémák?


2023 óta statáriális az egyetemi gazdálkodás. A kancellár egy személyben dönt a beszerzésekről, indoklás nélkül utasít el kéréseket. A költségvetés csökkent, a fenntartó nem biztosítja a működéshez szükséges feltételeket. Azt, hogy ez a Covid következménye vagy közbejátszott benne az itteni feszült légkör és a rektorválasztás körüli huzavona, nem tisztem eldönteni.

De az biztos, hogy az egyetem számára nagyon nagy ütés volt az, amikor az alapvetően is botrányosan alacsony költségvetésünkből tavaly 300 millió forintot vissza kellett utalni a minisztériumnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.