2024. április 24., szerda

LATTMANN TAMÁS: SOK AZ ÉHES SZÁJ A FIDESZBEN, ÉS AZOKAT BETÖMVE KELL TARTANI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.04.24. 


Nem túl nagy hír, hogy az Európai Unió Bírósága befogadta a hat magyar alapítványi egyetem keresetét az Európai Tanács 2022. decemberében hozott határozata miatt, amiben megtiltotta, hogy az unió szerződést kössön az alapítványi formában működő magyarországi intézményekkel – véli Lattmann Tamás. A nemzetközi jogász szerint csak azért nem „kukázták ki” azonnal, mivel formai és egyéb szempontból a beadvány rendben van. De az eljárás vége úgyis az lesz, hogy elutasítják majd a keresetet. A kormány ez ügyben pedig azért nem enged, mert ha az illetékes elvtársak nem kapják meg a millióikat a semmiért, az fáj a Fidesznek, viszont az, ha a kutató nem tud nemzetközi kutatási projektben részt venni, nem fáj. Sok az éhes száj a Fideszben, és azokat betömve kell tartani – fogalmazott.


A tény, hogy hat magyar alapítványi egyetem még tavaly májusban beperelte az uniót az Európai Tanács 2022. decemberében hozott határozata miatt, amiben megtiltotta, hogy az unió szerződést kössön az alapítványi formában működő magyarországi intézményekkel. Ez lényegében az Erasmus+ oktatási csereprogramból és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból való ideiglenes kirekesztésüket jelenti. Ami újdonság ez ügyben – mint azt a Népszava megírta –, hogy az Európai Unió Bírósága most befogadta ezt a pert.

Lattmann Tamás nemzetközi jogásztól azt kérdeztük, ez politikai kommunikáció, vagy annál több. Szerinte a hat alapítványi egyetemről szóló, hónapok óta nyilvános hír csak egy újabb lendületet kapott attól, hogy az unió bíróságán nem „kukázták ki” azonnal, mivel formai és egyéb szempontból a beadvány rendben van. Vagyis igazából nem egy nagy hír, de ettől függetlenül ennek kapcsán el lehet mondani, hogy „valami történik”. Persze, nyilván van benne egy adag politikai kommunikáció is. Annak, amit látunk, sajnos volt már egy „viccesebb” változata, amikor a NER által maga alá gyűrt egyetemek NER által kinevezett rektorai együttesen tüntetőleg fölvonultak Brüsszelben, és egy fideszes EP-képviselő által szervezett eseményen az Európai Parlamentben elmondták, hogy milyen rossz nekik. Vagyis van az ilyen eseményeknek egy politikai kommunikációs aspektusa is, ahol az a mondás, hogy itt az egyetemeket politikai okokból éri mindenféle hátrány. Ráadásul azt is lehet mondani, hogy ehhez a kormánynak semmi köze, ami egyébként nyilván nem igaz. A történet ugyanis ott hibádzik, hogy a kormány által átalakított alapítványi rendszer az, ami miatt most áll a bál. Az pedig nyilvánvalóan politikai kommunikációs elem, hogy itt az egyetemeket lökik politikai értelemben is áldozati szerepbe. Velük akarják elvitetni a balhét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.