2020. november 11., szerda

EZT TESZI A KORONAVÍRUS A PÉNZÜNKKEL - AZ MNB SZERINT MÁR TELJESEN ELMÚLT A PÉNZFELVÉTELI PÁNIK HATÁSA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.11.11.


A lakosság fele már kénytelen volt megtakarításaihoz nyúlni, de a maradék pénzt is erősen érinti a koronavírus okozta extrém helyzet. Állítólag ezért nem lesz például nyugdíjkötvény, de a nyugdíjcélú takarékosságot, az életbiztosításokat is visszavetette a járvány. A javuláshoz szakértők szerint a kormány segítségére is szükség lenne.


Az OTP Öngondoskodási Index 9 éves történetében soha nem volt ilyen kevés háztartásnak megtakarítása, mint amit a legutóbbi felmérés mutatott. Az elmúlt hónapokban a lakosság harmadának romlott a helyzete a koronavírus-járvány hatására. Közel 60 százalékuk a nadrágszíjat húzta meg, nagyjából a felük pedig arra kényszerült, hogy a megtakarításaihoz nyúljon. A Portfólió öngondoskodási konferenciáján kiderült, hogy a még meglévő megtakarításokat is érinti a járvány.

A hazai megtakarítások piacán – állította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, Kandrács Csaba – átmeneti megingást hozott a koronavírus. Utalt a tavaszi pénzfelvételi pánikra (ennek részleteiről itt olvashat), de hangsúlyozta: a számok már „visszasimultak” a hosszú távú átlaghoz. Az MNB alelnöke azt bizonygatta, hogy nem is annyira vészesek a magyarországi készpénztartási szokások (a prezentációjában közzétett grafikonból viszont az derül ki, hogy a vizsgált európai országok közül csak Bulgária előz meg minket).

Mint elhangzott, a járvány világszinten dinamikusan növelte a készpénzkeresletet. 2020-ban olyan országokban is nőtt a készpénz iránti igény, amelyekben az elmúlt években stagnált vagy csökkent a készpénzállomány. A készpénzt a legtöbb országban „szükséges vésztartaléknak” gondolják. Kandrács becslései szerint a 10 ezer forintosok 25 százaléka és a 20 ezer forintosok 65 százaléka megtakarítási és nem pénzforgalmi célokat szolgál. Összesen – jelentette ki –mintegy 4000 milliárd forintról van szó. A lakosság – vonta le a következtetést – a készpénzre továbbra is fontos tartalékként tekint krízishelyzetben.

Azt a jegybanki alelnök is elismerte: nem jó, hogy a nyugdíjpénztárak és az életbiztosítások szerepe csökken a piacon. A nyugdíjbiztosítások növekedési trendje ugyan megmaradt, de a koronavírus hatására a gyarapodási ütem határozottan lassult. A nyugdíj-előtakarékossági számlák (nyesz) folyamatosan csökkennek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.