2020. november 11., szerda

BODNÁR ZOLTÁN: EZ ORBÁN VIKTOR GONOSZ JÁTÉKÁNAK LÉNYEGE

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.11.11.


Megszületett az uniós tagállamok és az Európai Parlament közötti alku. A jogállamisági feltételek után a költségvetési kérdésekről is megegyeztek az EU-s intézmények delegációi. Lassan már valóban csak az marad a kérdés, hogy Orbán Viktor megtorpedózza-e a megállapodást? Bodnár Zoltán közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke szerint, a magyar miniszterelnök meg fogja szavazni az alkut. Ha ugyanis az autoriter rendszere fenntartásának érdekében vétózna, akkor nagyon kemény gazdasági retorziókra számíthatna a fejlett uniós országoktól.


Megszületett a megállapodás a jogállami mechanizmusról, illetve a költségvetésről. Ön szerint, Orbán megtorpedózza az egészet?

– Lehet, hogy még próbálkozni fog, de az Európai Unió egészét aligha meri majd magára haragítani. A vétó túlságosan kockázatos lépés lenne, hiszen az európai közösségnek számos olyan tagországa van, amely rendkívül súlyos megtorló intézkedést hozhat. Ha tehát Orbán megtámadná a 25 tagállam kompromisszumára épülő költségvetését, és a járvány miatt megszülető újjáépítési alapot, annak rendkívüli komoly diplomáciai és gazdasági következményei is lehetnek. A vétó miatt, ugyanis a tagországok nem jutnának az uniós támogatásokhoz, ami nagyon súlyos aránytévesztés lenne Orbán Viktor részéről, pusztán azért, hogy Európa közepén tovább építgesse a diktatúráját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.