2022. január 21., péntek

PARK HELYETT HÉT EMELETNYI ÜVEG ÉS BETON: NER-HÁTSZÉLLEL JÖN BRUTÁLIS BEÉPÍTÉS A LIGET SZÉLÉN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2022.01.20.


Nagy erőkkel bontják a patinás Sacré-Coeur-zárda védett épületét az Ajtósi Dürer soron. A kultikus Dürer Kert egykori otthonából mindössze egy csonk marad, a területen két hatalmas irodaház és lakótömbök épülnek. A Garancsi István-féle Market-csoport ingatlanfejlesztése örökre elzárja a Liget egyetlen bővítési lehetőségét, pedig korábban a kormány is számolt azzal, hogy a teleknek kulturális funkciót adjanak – a magánérdek azonban erősebbnek bizonyult.

Kevés aggasztóbb jel van annál, ha egy ingatlanfejlesztés nevében szerepel a park szó, és ez az aranyszabály a Dürer Park esetében is érvényesül: az ilyen épületegyüttesek általában fényévekre vannak attól, amit a köznyelv parknak nevez, és a zöld fügefalevél alól ezúttal hét emeletnyi üveg, acél és beton kandikál ki.

Az Ajtósi Dürer soron járva ma még a bontás látványa a mellbevágó, mert az új épületek nem nőttek ki a földből, csak az első irodaház alapozásánál tartanak. A Sacré-Coeur (Szent Szív) nővérek egykori zárdája és internátusa viszont vészesen fogy, a bontógép egyre nagyobb darabokat harapdál ki a századfordulós téglaépületből. A zárda fővárosi védelem alatt áll, de a növekvő törmelékhegyet látva valószínűleg kevesen gondolnák, hogy védett értékről van szó, amit a maga egészében meg kellene tartani az utókornak. A nagyobb része azért megmarad, a bontás az egykori iskolai szárny körülbelül felének ledöntése után megáll – legalábbis ha minden az engedélyek szerint történik –, de a megtartásban nem lesz túl sok köszönet.

Budapest egyik legjelentősebb elpuskázott lehetősége előtt állunk: a Városliget bővítése egyedül ezen a területen lett volna megvalósítható. Ez a „volna” most már örökre volna marad. Annál dühítőbb, hogy ezzel néhány éve még a kormány is tisztában volt, de aztán más érdekek sorolódtak előre.

Az Ajtósi Dürer sor 19-21. szám alatti épületegyüttes a mai 20 és 40 közöttiek számára a Dürer Kertet jelenti, Budapest elmúlt bő évtizedének kultikus zenei klubját és szórakozóhelyét, rengeteg meghatározó koncert és átsörözött este helyszínét. A kiürített egykori egyetemi épületben 2008-ban nyílt meg a szórakozóhely, ami 2020 májusában, az első járványhullám után még újranyílt, novemberben azonban végleg bezárt. Dürer Kert most is van, tavaly nyáron a Lágymányosi-öböl mellett, az egykori Rio területén nyitott újra, vonzó zöld környezetben, de a belvárostól sokkal messzebb. Nagy Zsolt ügyvezető akkor elmondta, hogy tulajdonképpen mindvégig a fejük felett lógott Damoklész kardja, mivel az épületet egy magáncégtől bérelték, 2014-ig csak éves periódusokra, akkor viszont ötéves szerződést tudtak kötni, és a tervezett fejlesztéseiket is elkezdték megvalósítani. Csakhogy az egykori Autoker Holdingos ingatlanfejlesztő, Ehud Amir által létrehozott projektcég közben a felhalmozódott bankhitelei miatt csődbe ment, felszámolás alá került, és 2018-ban az egész terület a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft-től a Garancsi István-féle Market és egy magántőkealap tulajdonába került. Ettől kezdve csak idő kérdése volt, hogy a Dürernek mennie kelljen, mivel a tőkeerős, kormányzati hátszéllel rendelkező tulajdonos képes bármilyen megálmodott fejlesztést végrehajtani. Az álma pedig két böhöm nagy irodaház és három lakótömb volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.