2022. január 21., péntek

KIFULLADÁSIG DOLGOZTATJÁK A MAGYAR PEDAGÓGUSOKAT, AZTÁN KISZÚRJÁK A SZEMÜKET A SZINTE SEMMIVEL

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2021.01.20.


A helyzet legfőbb oka a tanárhiány, a túlterheltség pedig már a minőségi oktatás rovására megy.


Bár az Orbán-kormány tagadja, egy felmérés tanúsága szerint igenis létező probléma a tanárhiány Magyarországon, amit a rendszer több „megoldással” próbál elfedni. Nemzetközi összehasonlításban is magas a magyarországi pedagógusok munkaterhelése, a fizetésük is jóval a diplomás átlagbér alatt van, a szakma ezért sem vonzó, így a fiatal tanárok aránya is alacsony - derült ki a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ most bemutatott kutatásából, amelyet az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete megbízásából készítettek.

Jelentős hiány van matematikatanárokból: az iskolák 43 százaléka jelezte, hogy bár van ilyen státuszuk, az nincs feltöltve vagy nincs rá elég szakképzett tanár. Hasonló a helyzet a szakmai elméleti tantárgyakat oktatóknál is, itt 39 százalékos a betöltetlen státuszok aránya. Nagyok a területi egyenlőtlenségek is, például

Észak-Magyarországon a tanórák több mint 10 százalékát nem szakos tanár tartja.

De nagy hiány van a tanárok és diákok mentálhigiénéjét biztosító szakemberekből is: az iskolák 52 százaléka jelezte, hogy szüksége lenne iskolapszichológusra, de erre még csak státusz sincs meghirdetve. Nincs elég gyógypedagógiai asszisztens, szociálpedagógus, konduktor, ifjúság- és családvédelmi felelős sem. A kutatás szerint a tankerületek eseti módon és nem átláthatóan határozzák meg, melyik iskolában mennyi státuszt engedélyeznek. A pedagógusok terhelésének vizsgálatakor a következő eredmények születtek: a 45 perces tanórákat 60 perces órákra átszámolva átlagosan 42,48 óra a nem vezető beosztású pedagógusok heti terhelése. Ebbe beletartoznak a tanórán kívüli munkavégzések is.

A heti 40 órán felüli plusz 2,48 munkaóra pedig az átlagos órabérrel (1850 forint) és a 140 ezer pedagógussal számolva évente mintegy 35 milliárd forint elvégzett, de ki nem fizetett, „láthatatlan” munkát tesz ki.

A tanórák tekintetében heti 27 óra jött ki átlagosan az önként vállalt és a munkáltató által kirótt többletórákkal, eseti helyettesítésekkel együtt (a kötelező tanórák száma egyébként törvény szerint 22-26 óra között mozog). A kutatás szerint ez a minőségi oktatás rovására megy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.