2022. október 20., csütörtök

NINCS SOK ÉRTELME MEGTARTANI A FORINTOT - A GAZDASÁGPOLITIKA EZT NAGYON ELSZÚRTA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.10.20.


Az elhibázott gazdaságpolitika miatt ekkora az infláció Magyarországon és ennyire gyenge a hazai deviza. A forintnak nem sok értelme van, ha így kezelik a döntéshozók – hangzott el a Portfolió tegnap konferenciáján. A szakértők félelme az, hogy a recesszió után marad a magas infláció Magyarországon, miközben a gazdasági növekedés alacsony lesz.


Miközben a kormány és a jegybank folyamatos sikerpropagandát tol a saját szerepéről, soha nem merül fel még csak egy kis halvány önvizsgálat sem a részükről, és természetesen mindig csak valami vagy valaki más hibájának tüntetik fel a kellemetlen gazdasági eseményeket, a gazdasági élet szereplői már jóval kritikusabbak. Ez derült ki a Portfolió tegnapi, Budapest Economic Forum konferenciáján.

Eljött a baj

Már itt van a recesszió Magyarországon, és még megyünk bele. A kérdés az, hogy mennyire lesz mély, és mi jön utána – mondta Zsiday Viktor, a Citadella alap portfoliókezelője a tegnapi konferencián. A szakértő szerint a gazdaságpolitika nagyon sok hibát követett el, ezért beleragadhatunk egy magas inflációs környezetbe, miközben a növekedés lassul.

A gazdaságot két, háborúnak nevezhető külső sokkhatás sújtotta (az egyik a Covid-járvány, a másik egy valós háború Ukrajnában). Erre tett rá nagy lapáttal az elhibázott gazdaságpolitika. Nem volt jó ötlet, hogy a jegybank gyakorlatilag megállás nélkül pénzt pumpált a gazdaságba, és az sem, hogy az elmúlt másfél évben elengedték a forint árfolyamát. Zsiday annak a veszélyét látja, hogy emiatt már beindult egyfajta euróizáció. A cégek elkezdtek euróban árazni.
Ha nem engedték volna el az árfolyamot, az infláció nem huszonvalahány százalékon tetőzne, hanem 18 százalékon, és nem 18 százalékos alapkamat lenne, hanem 12 százalék. És az a baj, hogy ha megint tovább engedjük, akkor majd 25 százalékos kamatot kell tartani. Zsiday szerint ár-bér spirálba ragadunk bele.

Bod Péter Ákos közgazdász, volt jegybankelnök szerint azonban a bér inkább követő most Magyarországon, nem az infláció hajtóereje. Ő az árfolyam és az infláció csapdájától jobban tart...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.