2023. február 17., péntek

A KÚRIA KIMONDTA: VÉLEMÉNYE MIATT SENKIT SEM LEHET KIRÚGNI, SEM AZ SZFE OKTATÓJÁT, SEM A TILTAKOZÓ TANÁROKAT

A TASZ JELENTI BLOG / 444.HU
Szerző: TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT
2023.02.17.


- Fontos ítéletet hozott a Kúria: a sztrájk mint politikai véleménynyilvánítás nem lehet ok a munkavállaló elbocsátására, még próbaidő alatt sem, amikor a felmondást amúgy nem kell indokolni.

- A döntés megerősítést jelent a tiltakozó pedagógusoknak is. A sztrájkban való aktív részvétel és a sztrájkkövetelések melletti kiállás olyan véleménynek minősül, amely védett a diszkriminációval szemben.

- Faur Anna esete precedensértékű: a Kúria döntésétől más bíróságok csak kivételesen indokolt esetben térhetnek el, így ez a döntés minden munkavállalónak hivatkozási alapként szolgálhat.

Faur Annát, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóját 2020 novemberében próbaideje alatt rúgták ki. Meggyőződése szerint azért, mert támogatta az SZFE dolgozóinak sztrájkköveteléseit és aktívan részt vett a dolgozói sztrájkban. Próbaidő alatt a felmondást nem kell indokolni, ám a felmondás ilyenkor sem lehet megtorló jellegű, ezért pert indítottunk az ügyben. A bíróság az elsőfokú, majd a másodfokú ítéletben is nekünk adott igazat: kimondták, hogy az SZFE jogellenesen megkülönböztette Annát, amikor a politikai véleményének megtorlásaként megszüntette meg munkaviszonyát. Ez az ítélet túlmutat az SZFE ügyén, és megmutatja, hogy nem lehet a munkavállalót a kirúgás fenyegetésével elhallgattatni, mert mindenkinek joga van ahhoz, hogy fellépjen érdekei védelmében a munkahelyén. A munkáltató a jogerős ítéletbe sem törődött bele, és felülvizsgálatot kezdeményezett a Kúriánál.

Az ügy precedensértékű, ugyanis a Kúria úgy ítélte meg, hogy egy munkavállalónak a sztrájkolás, a sztrájkkövetelések és a tiltakozás támogatása személyisége lényeges eleme. Azt is megállapították,hogy ha a dolgozók sztrájkkövetelései önmagukban is politikai véleményt fejeznek ki, ahogy ez az SZFE és a tiltakozó pedagógusok esetében is igaz, akkor ezek messze túlmutatnak a csupán a munkaviszonyt érintő követeléseken.A Kúria döntése megerősítést jelent az aktuálisan sztrájkoló pedagógusoknak is, ugyanis egyértelművé teszi: a sztrájkban való aktív részvétel, illetve annak kimutatása, hogy ha valaki elkötelezett a sztrájkkövetelések iránt olyan véleménynek minősül, amely védett a diszkriminációval szemben. A jogszabály szerint sztrájkolás miatt egyébként sem lehet senkit kirúgni, de az ítélettel a Kúria megerősítette:, hogy

még próbaidő alatt sem lehet valakit azért eltávolítani, mert a munkáltatónak nem tetszik a véleménye, ami akár csupán a sztrájkhoz való csatlakozás is lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.