2023. április 13., csütörtök

AMERIKA NEM TŰRI AZ OROSZ KÉMBANK JELENTETTE BIZTONSÁGI KOCKÁZATOKAT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.04.13.


Szokatlan lépés, hogy egy olyan intézménnyel összefüggésben vet ki szankciókat az Egyesült Államok, ami egy szövetséges országhoz köthető. David Pressman amerikai nagykövet sajtótájékoztatója csak néhány nappal követte a hírszerzési iratok kiszivárgását, amik felfedték, milyen törékenyek jelenleg a magyar-amerikai kapcsolatok. Oleg Justyenko, Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója szerint az EU-nak mindent meg kéne tennie, hogy megakadályozza a Magyarország és Oroszország közötti frissen kötött energiaüzletek létrejöttét, azokkal ugyanis a háborút szponzorálják. A Trump elleni vádemelés után az Orbán-kormány más republikánusokkal is kapcsolatokat keres, de a szorosabb együttműködést akadályozhatja az oroszbarát politikája. Nemzetközi lapszemle.

Az amerikai pénzügyminisztérium szokatlan lépésre szánta el magát, amikor úgy döntött, hogy egy olyan intézménnyel összefüggésben vet ki szankciókat, ami egy szövetséges országhoz köthető – írja a Washington Post tudósítója Berlinből. A Nemzetközi Beruházási Bank, vagyis az úgynevezett orosz kémbank három magas beosztású alkalmazottja, két orosz és egy magyar állampolgár is szerepel az amerikai pénzügyminisztériumhoz tartozó Külföldi Vagyonellenőrzési Kincstári Hivatal (Office of Foreign Assets Control, OFAC) szerdán kiadott szankciós listáján.

David Pressman, budapesti amerikai nagykövet szerdai sajtótájékoztatóján kifejezte abbéli aggodalmát, hogy a magyar kormány tovább mélyíti és még jobban kiterjeszti kapcsolatrendszerét Oroszországgal – írja a szerző, aki szerint az esemény "a frusztráció nyilvános megjelenítése" volt. " Mindez pár nappal azután történt, hogy Magyarországra is vonatkozó titkos hírszerzési iratok szivárogtak ki, amelyek felfedték, hogy milyen törékeny is a kapcsolat a két NATO-szövetséges között.

Pressman elmondta, hogy a Kreml rosszindulatú befolyásolási platformjának tekinthető orosz Nemzetközi Befektetési Bank nemcsak a magyar állampolgárok biztonságára jelent fenyegetést, de a szomszédos országok, uniós tagországok és NATO-szövetségesek számára is, méghozzá Budapest szívében. Hiába figyelmeztetett az Egyesült Államok már az intézmény 2019-es költöztetésekor erre a veszélyre, a magyar kormány ezt elengedte a füle mellett.

A Washington Post részletezi Orbán Viktor és a mostani amerikai vezetés közti ideológiai nézetkülönbségeket, és a Trump irányába mutatott baráti kötődését is. Orbánék az amerikai jobboldal támogatására rendezkedtek be, nem véletlenül fog másodjára is otthont adni Magyarország a CPAC (Konzervatív Politikai Akció Konferencia) rendezvénynek májusban. Nem beszélve arról, hogy Novák Katalin nemrég látogatta meg Ron DeSantis, potenciális republikánus elnökjelöltet, a floridai kormányzót, a további kapcsolatépítés lehetőségét fürkészve.

A US News and World Report a Reuters budapesti tudósítása alapján ezt kiegészíti azzal, hogy Bulgária, Csehország, Románia és Szlovákia már visszavonták tagságukat a kémbankban, miközben a magyar kormány a háború dacára sem hozott semmilyen intézkedést a bank működése ellen. Megemlítik azt is, hogy Orbán sajtóosztálya a Reutersnek nem volt hajlandó reagálni Pressman bejelentésére.

Az AP hírügynökség, amelynek tudósítását többek között az ABC News is átvette, szélesebb kontextusba helyezte az orosz kémbankra kivetett szankciókat. Hisz ezzel egyidőben Nagy-Britannia és az USA együtt jelentették be az Alisher Usmanov és Roman Abramovich ellen kivetett újabb szankciókat is. Célba véve ezzel a Putyinhoz közelálló igazi nagyágyú oligarchákat. Usmanov Németországban lehorgonyzott jachtján van a világ legnagyobb úszómedencéje, nem mellesleg két helikopter leszállópálya is elfért a Dilbar nevű jachton. James Cleverly brit külügyminiszter a bejelentéskor úgy fogalmazott: "Nincs hová elbújni. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy elvágjuk őket azoktól a vagyontárgyaktól, amelyekről azt hitték, hogy sikeresen elrejtették őket."

Lehet, hogy a Moszkva által exportált energia olcsó, viszont ukrán emberek életébe kerül – így fogalmazott Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója, Oleg Justyenko a Politico európai lapjának. Arra kérte az EU-t, hogy valahogy akadályozza meg a Szijjártó Péter által kötött orosz bizniszek megvalósulását, mert ezzel az oroszok háborúját hosszabbítja meg a magyar kormány, hiszen hozzájárul a kiadások fedezéséhez. Ráadásul most került be a közösségi háló körforgásába az a videó, amelyen ukránokat kínoznak halálra az oroszok. "Teljesen vaknak kell lenni ahhoz, hogy ne lássák, milyen bűncselekményeket szponzorálnak" – mondta Justyenkó.

Miután Magyarország továbbra is kap uniós támogatásokat, a gazdasági tanácsadó szerint talán a pénzmegvonást, mint eszközt kellene bevetni arra, hogy ne mások kárára érvényesítse a saját érdekeiket a magyar kormány, amelyik továbbra is kollaborál a Kremllel. A cikk nem mellékesen tudatja azt is, hogy a németek, a finnek és a lengyelek orosz gázfelhasználásra mára 0 lett, s átlagban a korábbi 36 százalékos orosz gázimport 13 százalékra csökkent az EU-ban.

A brit Guardian is foglalkozik azzal, hogy a Trump elleni vádemelés okozta bizonytalanság közepette Orbán Viktor az új elnökjelölt, Ron DeSantis felé kacsingat. A köztársasági elnök, Novák, nemcsak a floridai kormányzóval, de a feleségével és az egyik legnagyobb támogatójával, a magyar származású Thomas Péterffyvel is találkozott. Utóbbi jelezte, Trump helyett DeSantist fogja támogatni, hisz már tavaly is 570 ezer dollárral segítette kormányzóvá választását. Az Orbán-kormánnyal régóta szimpatizáló Péterffy nemrég egy bankot is alapított nálunk, épp a banki különadók megváltozását követően. Állítólag más republikánus politikusok is Orbán látkörébe kerültek, az elmúlt 9 hónapban sokkal több magyar kormánytag utazott Amerikába „ismerkedni”, mint bármikor korábban. Ugyanakkor észrevehető, hogy Orbán ellentmondásos Oroszország-politikája a republikánusokkal való szorosabb együttműködés egyik akadálya. Hisz ebben a kérdésben Amerikában a kétpárti, egységes álláspontot Ukrajna támogatása jelenti.

People magazinból pedig megtudjuk, hogy miután Taylor Swifttel szakított, Budapestre érkezik forgatni Joe Alwyn, aki a magyar származású Adrien Brody társaságában érkezik, de jön a Brutalist forgatására Felicity Jones, Guy Pearce és Alessandro Nivola is.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.