2023. április 9., vasárnap

ÍGY LÁTJÁK AZ ORBÁN-KORMÁNY SZEREPÉT BRÜSSZELBEN – TRÓJAI FALÓ VAGY CSAK HINTALÓ?

SZABAD EURÓPA
Szerző: GYÉVAI ZOLTÁN
2023.04.08.


Trójai faló helyett hintalóhoz hasonlították a magyar kormány ukrajnai háborúban vállalt szerepét a Szabad Európának nyilatkozó brüsszeli euroatlanti források. Bár Orbán Viktor sok borsot tör európai partnerei orra alá, a szankciók elengedésével nem lépte át a képzeletbeli vörös vonalat.

A Szabad Európa az elmúlt hetekben több mint egy tucat, Brüsszelben dolgozó illetékest kérdezett meg, mit gondol arról a gyakran elhangzó állításról, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin trójai falova. Bár egyesek szerint ez nyilvánvaló, a többség úgy véli, hogy a számos más kérdésben is külön utakon járó magyar kormányfő nem a nyugati világban mára páriastátuszba került orosz államfőnek, hanem valójában saját magának dolgozik. Ha mindenáron ragaszkodni akarunk a lovas párhuzamhoz, akkor trójai faló helyett inkább hintaló, aki hosszú ideje a hintapolitikából, a Nyugat és a Kelet közötti manőverezésből próbál hasznot húzni.

Háborúban nehéz egy fenékkel két lovat megülni


„Orbán az Európai Tanács ülésein az Oroszországgal kapcsolatos hozzászólásaiban nem kelt olyan benyomást, mintha Putyin trójai falova lenne. Egyedül ő tudja, hogy tényleg az-e, vagy sem. De senki sem naiv, mindenki tudja, hogy milyen játékot űz” – jegyezte meg lapunknak egy nevének mellőzését kérő EU-forrás.

A nyilatkozó szerint Orbán kettős játékának célja az lehet, hogy megőrizze mozgásszabadságát a Magyarország energiaellátásában kulcsszerepet játszó Oroszország irányában is. A Karmelita kolostor lakója néhány éve még nem volt egyedül, rajta kívül Németország, Ausztria, Olaszország, Bulgária és más országok is igyekeztek gazdasági érdekből jó kapcsolatokat ápolni Moszkvával. „Rengeteg trójai faló van az EU-ban. A leginkább oroszbarát vezető például Angela Merkel volt” – vélekedik egy tagállami diplomata arra célozva, hogy a korábbi kancellár a Krím 2014-es elcsatolásának dacára tovább növelte Németország függőségét az orosz energiaszállításoktól.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió azonban teljesen új helyzetet teremtett, alaposan megnehezítve, ha nem egyenesen ellehetetlenítve a békeidőbeli hintapolitika folytatását. A háború eszkalációja miatt többé már nem lehet egy fenékkel két lovat megülni. Lapunknak nyilatkozó uniós források szerint tetszik, nem tetszik, a magyar vezetőnek is előbb-utóbb választania kell.

Nem hiszem, hogy térden kellene csúszni Putyin előtt. Hosszú távon ez nem megoldás. Választanod kell a barátaid és az ellenségeid közül. Nem ez az idő a Putyinnal való barátkozásra, aki megtámadott egy békés európai országot és egyértelmű fenyegetést jelent a biztonságunkra” – szögezte le a Szabad Európának egy korábbi interjúban Frans Timmermans, az Európai Bizottság második embere.

Mások szerint Orbán egyszerűen rossz lóra tett, amikor a Moszkvával fenntartott kapcsolatokban megpróbál úgy tenni, mintha mi sem történt volna tavaly február 24., Ukrajna lerohanása óta. „Nem veszi észre, hogy egy lúzerrel paktál le. Putyin már elvesztette ezt a háborút – jegyezte meg egy EU-diplomata. – Vajon miért áll a vesztes oldalára. Mi ebben a logika?” – értetlenkedett egy másik tagállami diplomata, aki el sem tudja képzelni, hogy a Kreml megnyerje a háborút...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.