2023. április 17., hétfő

KORMÁNYZATI SZERVEZETNÉL NYOMOZNAK A KALASNYIKOV-LŐSZEREKET GYÁRTÓ, ELTŰNT GÉPSOR UTÁN

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2023.04.17.


Egy év alatt akár 75 millió töltény jöhet le a gyártósorról – csak éppen azt nem tudni, hogy hová került a NAV vámraktárából. A berendezést importáló cég vezetője kártérítést akar az elmaradt haszon miatt.


"A titkosszolgálatok által az országból kiszorított GRU-ügynök oroszok perelhetnek Budapesten azért, hogy áruljam el, hol van egy NATO-kompatibilis lőszergyártó gépsor, amit én hoztam be a szintén NATO-tag Törökországból, miközben évek óta bizonyára valamelyik NER-es akrobata keresi szénné magát rajta"

– foglalta össze Papp Csaba, a Borsodi Általános Gépgyár Kft. (BSGÉP) ügyvezetője lapunknak saját szemszögéből, az orosz katonai hírszerzést is megemlítve azt a bonyolult sztorit, amelyről korábban már beszámoltunk: az egy műszakban 25 millió darab, 7,62×39 milliméteres Kalasnyikov-lőszert gyártó gépsor eltűnt, és az illetékes hivatalok állítólag nem tudják, hová került.

Nem aprópénzről van szó, egy töltény most úgy 2 dollárba kerül, három műszakban 75 millió töltény jöhet le a gépsorról, az egy év alatt 150 millió dollár, vagyis úgy 52 milliárd forint. Ha töltényenként 0,3 centes előállítási költséggel számolunk, akkor 44 milliárdos profitot kaszálhat az, aki működteti a gépet. A gépsort a BSGÉP importálta Törökországból, a balatonfűzfői lőpor- és lőszergyárba szánták, de végül nem ott landolt.

A fantomgyár, illetve a tölténygyártósor ügye, mint megírtuk, perré fajult. Miután a költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárás jogerősen – előzetes mentesítéssel – lezárult, és a bíróság nem állapított meg esetében költségvetési kárt vagy egyéb tartozást az állam felé, Papp Csaba úgy döntött, hogy kéri a tölténygyártó gépsort, és kártérítést is akar, hiszen az eddig nem neki hozta a hasznot. Az elmaradt profit abból kiindulva, hogy 2018-ban veszett nyoma a gépsornak, a fenti kalkuláció alapján akár 200 milliárd forint is lehetne.

Az eltűnt lőszergyártógép történetének különös hangsúlyt ad, hogy Európában az orosz–ukrán háború miatt lőszerhiány van. Írtunk arról, hogy az egekben vannak a lőszerárak, Európa-szerte tervezik a gyártókapacitások bővítését, és nemrég Brüsszelben egymillió lőszer szállítását helyezték kilátásba Ukrajna számára. Ugyanakkor Magyarországon egyelőre nincs működő, hazai tulajdonú lőszergyár, importra szorulunk, bár nagy tervek léteznek, Várpalotán például egy 70 milliárd forintos projekt indult.

Fantomlőszergyár: valótlan ügylet, ami mégis megvalósult?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.